Převzato odjinud - Komunikační kód

05.10.2013 08:58

Přání 2013 (Michal Rusek)

Napadlo mě, že volby přece vůbec nejsou o tom, kdo zasedne v parlamentu, i když i to je samozřejmě podstatné. Volby jsou o jednom či dvou měsících před volbami. Protože zemi pak povede TREND, který zavládne v médiích. Pokud by lidé našli KOMUNIKAČNÍ KÓD, tak se – přísně logicky vzato – musí (musíme) dohodnout na tom, co je "průnikem množin" našich společných zájmů. Měli bychom přitom stále myslet na jediné: Aby se 90 % společnosti shodlo v rozpoznání, kudy vede rétorika minority, která hájí pouze svůj osobní zájem. Ten zájem a nic jiného, zcela bez ohledu na zájem celé společnosti.

Není to lehké, protože 10 % společnosti ovládá 90 % médií. A pokud ani zejména mladí lidí nejeví větší zájem o ÚROVEŇ A OBSAH předvolební diskuse, protože už NEVĚŘÍ, ŽE VOLBY MAJÍ SMYSL, pak musíme mít čistou a upřímnou vůli najít "notu", která zarezonuje.

Tuto notu však nemáme. Neexistuje v českém předvolebním diskursu místo, kde by byla potřebná nejvyšší úroveň a kvalifikovaní lidé by sem přistupovali s pokornou úctou avšak ve smělé naději, že zde, tedy v místě "diskuse všech diskusí" se konečně ledy pohnou a SPOLEČNÝ DOBRÝ ÚDĚL najde po prvotních tápavých krocích svoji JASNOU VIZI.

I volby v České republice na podzim 2013 budou o dvou rovinách: Místní a světové. Existuje obava, že vnější ekonomické vztahy, tedy nejen naše místo v EU, ale hlavně postavení EU vůči Číně a třetímu světu s levnou pracovní silou, budou mít stále větší a větší roli. 

A jedna dobrá zpráva. Díky politice ministra financí, pana Miroslava Kalouska, se naše běžné mzdy od těch čínských příliš neliší. Dokonce je možné říci, že v Číně existuje mnohem více lépe placených míst, než je v celé naší zemi. To takoví Švýcaři teď (podle naivně tržních představ) budou přece mít větší problém, než se "tržně" dotáhnou na mzdovou úroveň v Číně. Vždyť i pokladní v tamním LIDLU, už má zaručený hrubý plat ve výši 84 tisíc korun...

Vsuvka pro chytré děti: Přece nevěříte na svobodně liberální pohádku o tom, že "svět" hraje podle čestných pravidel, kdy země s nižšími mzdami má tržní výhodu, protože jiné a podstatnější vlivy neexistují. Řím je Řím a kolonie zůstane kolonií. Ten, kdo ovládá finanční toky, ten kdo určuje politiku velkých centrálních bank, které řídí cenu světových peněz, ten kdo řídí inflaci těchto měn, ten, kdo rozhoduje o "měnovém uvolnění", kdo má potřebné konexe s hlavouny světové ekonomiky, ten určuje, která země zažije prosperitu a která bude – ochuzana o kapitál – ekonomicky "vykrvavena" a její zbytky bude možné v levném výprodeji snadno koupit. 

Nevím, zda FED a ECB jsou jedna firma, nebo si lidé, kteří v nich mají rozhodující vliv konkurují a do jaké míry si konkurují. Nevím, jak příliš je dnes propletena ekonomika Číny s ekonomikou EU a USA. Nevím ani to, zda Čína nebude mít za 10 let etické právo vlastnit celý svět, protože se bude téměř vše vyrábět v Číně…

Tyto volby jsou samozřejmě i o věcech uvnitř naší země. A to je zejména o nastavení platové hladiny tak, aby ti, kdo pracují si mohli ALESPOŇ zaplatit nájem, koupit jídlo, a jet jednou za rok na odpovídající dovolenou. Za minimální mzdu 8500 Kč hrubého, je to výsměch lidem. Když český LIDL přidá všem 5500 zaměstnancům 1000 Kč, bude jeho miliardový ČISTÝ ZISK (2011/2012 byl čistý zisk 1,19 mld. Kč, Kaufland má 2 mld. Kč), který teče formou dividend mimo ČR nižší o 5 %. Když přidá 4000 Kč, bude mít zisk nižší o 20 %. Odejde LIDL z ČR, když jeho akcionáři místo 1000 mld. Kč budou mít zisk jen 800 mld.? Jistěže ne, to nemá logiku.

Zvýšení minimální mzdy má i další vlivy. Týká se i snížení ziskovosti velkých firem, které vyvádějí každý rok na 200 mld. Kč skrze dividendy do zahraničí. Vyšší platy zaměstnanců zůstanou TADY DOMA a NIKOLIV U ZAHRANIČNÍCH AKCIONÁŘŮ a budou mít opravdu zásadní vliv nejen na kupní sílu obyvatelstva, ale i na výběr všech daní (!) který samozřejmě také vzroste.

Představa, že je tu tolik firem právě na hranici přežití, že nemají na vyšší hrubou mzdu než 8500 Kč, tedy že je vyšší minimální mzda (třeba na úrovni 12 tisíc Kč hrubého) položí, je zcestná. Toto není podstatné. Pozitivní ekonomické vlivy převáží, ale ani to není argument. Ten podstatný je tento: Tvrdit ve srovnání s běžnými platy v EU, že minimální mzda 8500 Kč ZA PRÁCI je adekvátní odměna, je sprostota nejvyššího kalibru a hrubost hodna jen nejcyničtějších zlovládců či doslova tyranů. Pokud nebudeme uvažovat o 14 tisících hrubé mzdy, činí nejnižší představitelné minimum 12 tisíc Kč. Vždyť i těch 10 335 Kč čisté mzdy je jen tak tak na zaplacení nájmu, potravin, drogerie, čím dál dražší cesty do práce (!) a dalších nezbytných věcí potřebných ke slušnému životu. 

Nechali jsme se opít neoliberální rétorikou. Pochopme, že ekonomy platí hlavně banky a velké firmy. Ale i oni už musí pochopit, že země vyždímaná až k smrti (což přestává být podobenství!) už nemůže ani "dojit". Jsme blízko rubikonu, kdy napětí ve společnosti může přerůst tam, kam nikdo z nás nechce.

Tyto volby nejsou o poslancích. Tyto volby jsou o novinářích, kteří dokážou obrátit pozornost na to, co je podstatné, co je skutečně důležité. Ano, můžeme se bavit o chroustovi na Šumavě, i mé zelené srdce krvácí (trocha přehnaného citu, spíše sarkasmus až ironie), ale opravdu tu není jiná podstatnější diskuse?

Myslím, že pro reklamu pracují často básníci. Možná je na čase, aby se na dobrém večírku všichni domluvili a konečně obrátili PŘEDVOLEBNÍ DISKURS směrem, který je pro celou naši společnost (kromě lumpů nejlumpovatějších..., pardon)...............

Michal Rusek, 5.10.2013