Demokracie a republika

06.12.2015 13:09

Donekonečna a stále se dohadujeme v různých diskuzích CO demokracie vlastně JE, dokonce je-li pro nás postačující atd.

Téma bylo x-krát probrané i zpracované. Nedávno jsem narazila na velmi stručný a zajímavý článek popisující vztah demokracie, republiky a občanských práv, sahající do hlubší historie. Jen to najít v těch kvantech MB (mega bytů), které na sebe denně hrneme. Nalezeno, bylo to 25. 6. v cyklu pozdravů "Dobré ránko". Pro snadnější orientaci a méně hledání, pozdrav 25.6.2015 zněl takto:

 

 

 

Dobré ránko - 25. 6.  Něco z historie - ústavy

 
V jedné zajímavé diskuzi jsem narazila na tento komentář a odkau na zajímavý článek. Komentář:
Rozdil mezi svobodou a demokracii v Evrope levice uspesne maze.  Pritom je to rozdil propastny. Demokracie sama o sobe pouze znamena, ze si vetsina muze delat s mensinou co chce. A tou nejmensi mensinou je jednotlivec (dle A. Rand). Ustavni republika (podle americke politicke mluvnice) naopak prava jednotlivce vuci zajmum vetsiny brani. Vic. 
 
Naše Ústava ČR má 23 let (1992/3) a 13 změn. Další změny občas politiky navrhované.
 
Americká ústva má 228 let (r. 1787) a 17 dodatků. Prvních 10 z nich je Listina práv.
 
     oamerice.com/amerika-neni-demokracie/   (zajímavý článek)
 
 
Státní uspořádání Česka (Československa 1918-1938) i dnešní Ústavy ČR je velmi podobné uspořádání popsanému v "zajímavý článek", jen praktika uplatňování jsou více levicová. "Ústavní republika" je pro nás stále nenaplněná vize, ale dobrý cíl, bezpečný přístav občanských práv.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Doplněno únor 2016 z korespondence
Zdravím Vás a těší mě, že moji knihu Úsvit vnímáte takto. Snad jednou bude správně pochopena a jednoho dne třeba způsobí tolik potřebnou změnu k lepšímu - neboť vše, na co si v české politice stěžujeme (stále existující KSČM, Zeman na Hradě, neustálé koaliční spory, oligarcha ministrem financí, neschopná zahraniční politika, atd.) ve své podstatě plyne z vadného politického systému. A totéž koneckonců platí i pro většinu zemí evropského kontinentu, ať už je řeč o buranském zaostalém Východě nebo o údajně vyspělém Západě. Můžeme pracovat na politické kultuře, jak budeme chtít, ale nikdy se nedostaneme za rámec toho, co nám dovoluje systém.
 
 
Naše svízel a kde nás bota tlačí

Ústava, která by poprvé v české historii přinesla republikánské zřízení namísto falešné konstituční monarchie s voleným panovníkem, kterému se jen z kosmetických důvodů říká prezident. Ústavy, která by zavedla přímou volbu poslanců a rovnoprávnost Sněmovny a Senátu. Ústavy, která odstraňuje kumulaci moci, nerovnováhy v jejím rozložení a střety zájmů.

Úsvit jsem nenapsal jako vlastní politický program, ale jako zoufalý dopis hozený v láhvi do moře v naději, že jej někdo najde. Úsvit je vlastně volání o pomoc - volání po záchraně před diktaturou neschopných, korupcí prolezlých a ve své vnitřní podstatě nedemokratických politických stran.

7.7.2013, Pavel Kohout ke knize Úsvit psané a vydané v roce 2012