Ze Sýrie uprchlo přes 3 miliony lidí. Západ jich přijme 100.000

11.12.2014 20:09

Stručné shrnutí z článku: www.ceskatelevize.cz/ct24/svet/294999-ze-syrie-uprchlo-pres-3-miliony-lidi-zapad-jich-prijme-100-000/

  • "Osmadvacet zemí OSN vyjádřilo solidaritu se syrskými uprchlíky a také s pěti sousedícími zeměmi - Libanonem, Jordánskem, Tureckem, Irákem a Egyptem - a nabídlo odhadem více než 100 000 možností na přesídlení," uvedl vysoký komisař OSN pro uprchlíky António Guterres.
  • Od roku 2011, kdy v Sýrii začala válka, je na útěku v cizině 3,2 milionu Syřanů, naprostá většina z nich je v okolních státech.
  • Například Německo zvažuje, že po bezpečnostních kontrolách by mohlo přijmout až 140 tisíc běženců ze Sýrie. V této souvislosti němečtí politici doufají, že část zátěže by měla přejít i na ostatní státy Unie.
  • Nicméně Česko podle vládního usnesení zatím není připraveno na případný příliv tisíců uprchlíků.
  • Začátkem odhad nákladů na uprchlíky do konce roku představuje 64 milionů dolarů (1,4 miliardy Kč). Nyní se podařilo získat 80 milionů dolarů.

_______________________________________________________________________________________________________________

Je ale problém Sýrie jediný na světě? Není, máme zde například problém Ukrajiny. Lidé žijí v krytech, trpí a umírají hlady. Ocitají se pod "pravidelným ostřelováním", chybí léky, hygienické potřeby a další věci bez nichž si běžně žijící člověk nedokáže představit život. Doslova havarují základní podmínky pro život.  Stát nemá na plnění základních povinností vůči svým občanům, např. důchody a zdravotní péči, na pravidelné ostřelování si prostředky najde.

Selhání lidských práv ze strany vlády: Není zajištěn život, důstojný život a bezpečí. Zajišťuje se "pravidelné ostřelování".

Více: www.clovekvtisni.cz/cs/clanky/kdyz-starym-lidem-v-krytech-neprivezete-leky-jidlo-uz-potrebovat-nebudou-clovek-v-tisni-pomaha-v-donecku

Států jako Sýrie, Ukrajina je více, stejně tak jako dalších možných ohnisek, o kterých možná jen tušíme. Jsou to země, kde absentuje vztah k lidským právům a absentuje vztah k demokracii, vesměs totalitní režimy, autoritativní režimy. 

Totální selhání lidských práv: Není zajištěn život, důstojný život a bezpečí. Zajišťují se zbraně a zbrojení.

 

"Válka je největší svinstvo jaké lidstvo vymyslelo", vyjádřil se čs. válečný zpravodaj. Logicky z toho vyplývá, že pouze a jedině lidstvo má na to svinstvo změnit v lidskost. Máme na to nástroje? Máme. Otázkou je, zda-li hledáme a pokud nehledáme tak PROČ nejsou žádaná. Pokus o odpvěď v závěru. 

 

Vracím se k vyjádření z 1. článku: "Česko podle vládního usnesení není připraveno na případný příliv tisíců uprchlíků". Jsou jen dvě možnosti: a) Česko nevnímá realitu světa. b) Česko má speciální řešení. 

Člověk má právo žít tam, kde má domov, majetek, kořeny, rodinu, zaměstníní, zabezpečení. Má odmítat násilí páchané na lidech a při extrémních situacít toto extrémně prosazovat. Extrémní situace je zde (cca 13% utečenců Sýrie). Použití zbraní tyto extrémní situace zhoršují (Ukrajina - pravidelné ostřelování). 

Jeden náboj do tanku stojí snad 300.000 Kč. Kolik stojí nutně pořebná humanitární pmoc takto postiženým lidem? Současně se vynakládá cca 20 USD (400 Kč) na měsíc a osobu. Jeden náboj do tanku zabije x lidí, daleko víc lidí však jeho hodnota dokáže zabezpečit. PROČ tedy vynakládají státy finance na zbrojení? Nemluvíme zde o obranných zbraních, mluvíme o útocích na civilsty.

______________________________________________________________________________________________________________________________

Závěr: Odmítáme přijmout uprchlíky, SOUHLAS. Nabídněme tedy řešení. Nepodporovat násilné stěhování a brzdit ono "svinstvo". Jde to ale je to opět o penězích. Zbrojařské firmy roky inkasovaly zisky. Změna je život, nyní by měly sanovat škody, obdoba válečných reparací. Hlavní viník válek jsou zbrojařské firmy. Jaký máme argument? Mezinárodní pakt o občanských a lidských právech, nadnárodní smlouva OSN, jíž je převážná část států vázána smluvně ji dodržovat. 

Další fáze musí být humanitární kroky k zmírnění následků válek. Jinak nás imigranti doslova uválcují. Dokonce i se zbrojařskými magnáty. Na tomto poli by se Česko mělo umět pohybovat.  

Vyjádřeme solidaritu s uprchlíky a postiženými tím, že jim umožníme přežít tam, 

kde se momentálně nacházejí a posléze jim umožnit návrat do jejich domoviny.

 

Zdůvodnění: Vyjádřit solidaritu stěhováním uprchlíků další tisíce kilometrů jinam, uprchlíky zbavuje šance vrátit se do jejich domoviny. Je pokračováním toho, co započaly válečné operace. Stěhovat lidi do prostředí jim neznámého nesvědčí ani jedné straně. Vždyť mnohdy nejsou ani fyzicky uzpůsobeni stěhovat se o několik rovnoběžek jinam. Za pozornost by stálo, zeptat se uprchlíků, než je začneme stěhovat, jaký je jejich názor na věc. Doma nebo v cizím a neznámém prostředí?

_____________________________________________________________________________________________________________________________

Stručně:

Vyjádřit solidaritu přesídlením  pouhých 3,33% utečenců je málo. Je třeba udělat víc. Vyjádřeme solidaritu s uprchlíky a postiženými tím, že jim umožníme přežít tam, kde se momentálně nacházejí a posléze jim umožnit návrat do jejich domoviny. Nacházejí se v nelidských podmínkách, prvotní bude zajistit přežití. Následně pak důstojné žití. Dle Mezinárodního paktutu o občanských a lidských právech OSN, ke kterému jsme smluvně vázáni, stejně jako ostatní zůčastněné strany konfliktů. Mír a soužití nezajistí zbraně a stěhování, jen dodržování platných smluv. To jsou zásady svobody a demokracie.