Základní změna se neobejde beze změn jeho jádra

11.06.2016 06:22

Ústava, která by poprvé v české historii přinesla republikánské zřízení namísto falešné konstituční  monarchie s voleným panovníkem, kterému se jen z kosmetických důvodů říká prezident. Ústavy, která by zavedla přímou volbu poslanců a rovnoprávnost Sněmovny a Senátu. Ústavy, která odstraňuje kumulaci moci, nerovnováhy v jejím rozložení a střety zájmů.

Selhání českého poměrného volebního systému (str.21)

  • Volič volí strany, nikoliv osobnosti - voliči a politici navzájem nemají přímou vazbu, chybí přímá odpovědnost poslance vůči voličům.
  • Z politických stran se staly firmy a volby a volby se staly obchodem. Jelikož propagace a udržení značky je značně nákladný marketingový úkol, financování politických stran se stalo zdrojem korupce.
  • Systém chronicky vede k nestabilním koaličním vládám.
  • Neexistuje žádná záplata, po jejímž nalepení se systém zázračně uzdraví a začne produkovat stabilní vlády bez populistů a korupčníků.
  • Český poměrný volební systém není poměrný, neboť ne každý voličský hlas má stejnou váhu v důsledku deformací. Vstup nových stran do politického systému je blokován pětiprocentním limitem ve volbách do sněmovny.
Co by bylo, kdybychom již měli lepší ústavu (str. 117)
  • Nebyly by žádné složité a křehké koaliční vlády. Ani vládní krize.
  • Nenastala by situace, kdy ministr financí je neformálním  šéfem vlády..... Nebyl by totiž žádný ministr financí.
  • Státní dluh by byl mnohem menší. Veřejné finance by byly dlouhodobě udržitelné.
Nelze vrátit čas, ale lze změnit budoucnost. Lze přijmout novou ústavu a odvrátit obrovské budoucí škody, .....
Lepší ústava samozřejmě nevyřeší všechny problémy .... Ale zavede pravidla, podle kterých se politikům i obanům začně vypláct, když se budou chovat jako gentlemani.... Nová ústava nezpůsobí zázrak, jen vytvoří slušné prostředí pro život.
Z knihy Úsvit, Pavek Kohout, psáno v roce 2012
 
Z úvodu knihy: Výměna politiků nic neřeší. Je třeba nahradit špatně fungující "operační systém" státu na nejhlubší systémové úrovni. Základní systémová změna se neobejde beze změn jeho jádra.
V souvislosti s červnovou "policejní krizí" nelze než nevzpomenout: "Odpovědí je přísné ortogonální systém rozdělení moci", str. 23 knihy, odpovídající na otázku "Jak odstranit tyto vady?".
 
Ale bude čas toto vše vnímat? 
Píše se červen 2016, děti jezdí na školní výlety, spousta kulturních a sportovních akcí, příprava na prázdniny a dovolené, sběr plodů, letní brigády a po prázdninách jdou děti do školy.
Všechny tyto aktivity jsou v pořádku, jsou pro rodiny i jednotlvce prioritní. Za jediného předpokladu, že prostředí ve kterém žijeme je funkční alespoň jako naše WINDOWS. Spoléhat se, že vadný systém poskytne co má, je cesta do pekel.
Jinými slovy: Je lepší šířit funkní věci než paniku. Funkční věci jsou morální.
Zdenka W.