VYSPĚLÁ DEMOKRACIE - bod 3

09.03.2013 11:21

 

Mluvíme o přímé demokracii, polopřímé,  skutečné, vyspělé atd. Každý zastává jiný přívlastek, mnohdy tvrdě  někdy až nedemokraticky. 


PROČ? Protože se "to" nejspíš učíme a učený z nebe nespadl. Demokracii nelze naučit, musí se cítit, žít. Učit jako chůzi či hru na klavír? Proč ne, koncert by nebyl špatný.

Na čem se většina lidí shodne, je odvolatelnost politiků. "Až bude odvolatelnost politiků, bude vše v pořádku.", často slyšíme. Ano nebo Ne? Kdy bude ono "až"? Jaké podmínky oné odvolatelnost budou?

Proč "odvolatelnost" nenastartovat ihned, učit se jí? Odvolatelnost nyní nelze ale lze jiné. Začít naše zvolené poslance oslovovat, klást dotazy, žádat nápravu. Účinnost by byla vyšší než články věšet na sociální sítě a pod nimi "diskutovat". Kritika je dobrá, musí však být konstruktivní věcná a adresná.

Zdůvodnění onoho kvanta negativních článků je údajně, probudit ty, kteří neví že je zle, doslova vyburcovat je, naštvat. Naštvání nic neřeší, chceme přece lepší svět, lepší prostředí pro život. Bude-li efekt kritiky,  účinný, přidají se lidé sami, dobrovolně a bez naštvanosti. Že takto někteří konají, výsledek se dostavil, zapadlo právě mezi tím kvantem negativních zpráv, nelze to však přehlížet.

Snad ne všichni naší zástupci, poslanci jsou špatní. Pokud ano, je to opět naše chyba, zvolili jsme je my. Následně pak, nedokážeme dostatečně hájit svá občanská práva, Čl. 2 Ústava ČR: 

(1) Lid je zdrojem veškeré státní moci; vykonává ji prostřednictvím orgánů moci zákonodárné, výkonné a soudní.


Přínos návrhu? Budeme moci diskutovat více o tom, co nás baví, přináší úlevu, zábavu, potěšení. Budeme spokojenější a o to snad jde.


Proč to píšu? Nebaví mně negativní nálada společnosti, ona bezradnost, naštvanost. Jsem laik, přesto vidím spousty nelogičnosti v našem jednání. Když se mi něco nelíbí, přemýšlím co s tím. Jsem však jen malý dílek onoho lidu. Taky to píšu proto, že máme-li se něčemu naučit, existuje něco jako rozvrh hodin nebo systém postupu z třídy nižší do třídy vyšší.

Zdenka Wagnerová 7. 2. 2013

 

Další blogy k tématu VYSPĚLÁ DEMOKRACIE - bod 3 KCO a diskuze k nim 

naleznete na webu: zdenkaw.blogspot.cz/

Čláky začínající textem: KCO B3 

 

 

 

 

 

_________________________________________________________________