Opět dotaz CO JE DEMOKRACIE, tentokrát v souvislosti s volbami 2014

20.07.2014 15:57

V Klubu Přátel Demokracie, v diskuzi tématicky orientovanému spíše k volbám podzim 2014 opět nastolena otázka:

 CO je DEMOKRACIE, a zda je to vláda lidu doslovně či ne?

1. Vláda lidu. Tento doslovný překlad z řečtiny ukončeme tím, že nám prostě nevládnou jiné bytosti než lidé.

2. Demokracie. Máme více druhů, stupňů i definic, také vizi, jakou bychom demokracii chtěli mít, řekněme vyspělejší než máme dnes. Navážeme-li na naše tradice,  dostaneme se k T.G.M a jeho úvahám o demokracii. Zmínil "mravní iniciativu občanů" a "mrav, morálku a etiku". Zde cituji z časopisu D-éčko:    

"Morálka - slovo se někdy používá jako synonymum pro mravnost a etiku, ani v běžné řeči však neznamená pouhou slušnost nebo etiku, nýbrž zásady důležitější a závažnější, které zajišťují „pokojné spolužití a svornost“. Od práva se morálka obvykle odlišuje tím, že se nedá soudně vymáhat, i když ji společnost často podporuje tím, že přestupníky pohrdá nebo se jim vyhýbá, případně je i vylučuje.*)".

3. Pokojné spolužití a svornost. Je to, co v současné společnosti upadá a nejen u nás v ČR. Zda nedokonalostí demokracie nebo lidí, je na zváženou, rozhodně celek neposkytuje onu "svornost", vznikají nepokoje, občanské války, války mocností. Pokojné soužití strádá a to i v naší republice. Lidé přestávají zvládat svoje emoce, vládne hašteřivost, nesnášenlivot, bojovnost, roste počet sebevražd a lidí v depresi.

4. Morálka je chuť družstva, oddílu, celku (města, obce, státu) kráčet vytčeným směrem, za určitým společným cílem. Uvažujeme-li o demokracii jako prostředí s jistým řádem - definovanými právy a svobodami jedince-občana-lidí, morálku nemůžeme vynechat. Svoboda je dodržování práv v dané společnosti a předchází fázi, kdy práva je třeba vymáhat soudně. Pokud morálka absentuje, soudní vymáhání práv narůstá, lidé se stávají obětí rozhodnutí soudů a schopností advokátů.

 

Zkráceně: 

1) Každá funkční jednotka je morální. Můžeme jmenovat funkční motor, stroj, pěvecký sbor, orchestr, tým hráčů, rodinu, lidské tělo, automatickou pračku, počítač. V momentě, kdy jedna součástka celku začne zlobit, celek se stane nefunkčním. Slova "morálka" není třeba se bát. Pokud vytčený cíl je jednotce dán, vládneme lidskými silami chybný díl poopravit. Jednotka opět získá funkčnost a pokračuje vytčeným směrem k cíli, auto jede, orchestr hraje, tělo se uzdravuje.

2) Ve větě označené *) je vidět určitý prostor. Pokud jej zvládneme,můžeme říct: "Lidi, my to zvládli!". Demokracie není o vládě ale o tom vládnout sobě, zvládat problémy, které byly vždy a vždy budou. Pokud čekáme, že problémy vyřeší vláda novými zákony, učteme se ke slepotě, problémy totiž nezvladatelně narůstají a silně narušují ten pro nás nejvyšší celek - rebuliku i svět.

3) Jak toto vše souvisí s volbami podzim 2014? Hledejme pokojné soužití, svornost a společný směr i cíl. Rozdílnost názorů není na škodu, je kořením života, ne důvod ke střetům. Demokracie je i diskuze ....

_______________________________________________________________________________________________________________________________

Zdenka Wagnerová, 20. července 2014