O nás

09.03.2013 16:54

KCO - Koordianční cenrum odporu

I. KCO je myšlenkový směr, cesta k občanské společnosti. Cesta zdravé společnosti k vyspělé demokracii v duchu Preambule ústavy, demokracie postavené na lidských právech a svobodách. Také lidských práv OSN a Rady Evropy, které jsou nadřazeny našim zákonům.

KCO není a nebude strana. Stran a hnutí máme v ČR přes jedno sto. Lidí, které zajímají základní hodnoty, na kterých se dá stavět fungující stát je ve srovnání se straníky patrně méně. Základním problémem našeho státu je otrávená nálada, oligarchie vládnoucí státu,  jistá zmatenost a laxnost občanů, tomu se stavíme na odpor.

V poslední době přistupují další problémy, vrcholící studená válka, nedůvěřa, nezodpovědnost, vzajemně vyhraněné postoje, přiklánění se na tu čionu stranu, rostoucí chudoba u nás i ve světě, chudoba hmotná i duševní, vše korunované poklesem morálky a etiky. Existují další problémy, které jsou na pozadí poltického dění přehlíženy, demografická krize,  asociálnost a upřednotňování zisků oligarchů.  

Respekt k lidským pávům a svobodám může zajistit spokojený život ve funkčním, demokratickém státě. 

Opak je návrat k totalitě pod současnou vlajkou asociální oligarchie.

 

II. Odkud jdeme - Kdo jsme - Kde chceme být. Otázka položená Františkem Staňkem pod diskuzí založenou ke Dni Lidských práv, dni 10.12.2014

Odkud jdeme? Snad z anabáze 77 let staré. Anabáze fašismu, komunistické totality a následujících sporných 25 let pokusů o obnovu demokratického státu, tak jak byl založen v roce 1918.  Státní svátek 28. říjen stále slavíme, měl by to být onen výchozí bod odkud jdeme.

Kdo jsme? Společnost, která se dosud nedokázala vyrovnat se svojí historií. Nedokázala odpustit  křivdy, válečné, poválečné,  politické procesy, normalizaci, kolaboraci. Místo vyzvednutí našich velikánů, myslitelů a bojovníků za svobody, nejraději hledáme viníky, žádáme tresty a voláme po dalších soudech ve "jménu pravdy". Místo myšlenek sjednocujících hledáme páky společnost rozdělující.

Kde chceme být? Stojíme jako stát v samotném srdci a středu  Evropy. Přesto se potřebujeme stále někam přiklánět. Mnohokrát jsme si přáli být státem neutrálním, neúčastnit se válek. Buďme neutrální k našemu okolí, dalším státům a poučeni z historie věnujme veškeré síly demokracii postavené na lidských právech a svobodách. Není to lehká cesta, je to však cesta k míru a porozumění. Vzájemnému porozumění lidí, národů, států i mocností. 

 

Moje odpovědi nemusí být ty jediné správné, mohou se mnohým nelíbit. Na položené otázky je dobré hledat si odpovědi. Přidejte vlastní odpovědi, život je dialog, nemá být diktát moci.

 Zdenka Wagnerová, 9. prosince 2014

 

 

 

__________________________________ historie _________________________________________

 

Koncem roku 2011 se kontaktovalo pár lidí. Postupně začala spolupráce, dalo by se říci Prahy a Moravy. Název KCO vznikl daleko později, v polovině prosince 2012. Tehdy jsme už měli v běhu Projekt FASIS a ladili ony 4 základní body. V mezičase jsme psali blogy. Nevyhýbáme se komunikaci s jinými iniciativami ať už osobně či v internetových diskuzích.

Náš stát má 10,5 milionů lidí, budeme se muset "nějak" domluvit, proto se nám slovo koordinovně líbí, stejně jako vyspělá společnost a demokracie. Zloby, nesmyslů a nenávisti bylo už příliš.

 

HUDBA

Hudba nejen pomáhá, bez tónů to prostě nejde. Jednou možná zvolime tu NEJ-píseň. 

Není NEJ, jsou jen písně na různé nálady, tak jich můžeme mít víc  :-))

1. Dívám se dívám. Petr Hapka, Michal Horáček. www.youtube.com/watch?v=jFHdvvPXndU

2. Ráno jedem dál. Kabát www.youtube.com/watch?v=yGbA3F524to

 

 

 

 

_____________________________________________________________________________________________________________________