Nekontrolovaná moc mafií vede k otroctví

17.02.2015 14:55

Ćasto mluvíme o otroctví, chudobě, mluví se o stádnosti. Kdo mluví o otroctví bývá nepochopen nebo nazván rebelem. Nevěříme si a na vše potřebujeme důkazy.

Ideální je, když úvahy konfrontujete s dalšími lidmi nebo najdete potvrzené v článcích. Zde takový článek je:

podracky.bigbloger.lidovky.cz/c/448516/Kazda-nekontrolovana-moc-se-zneuzije.html

 

  •  Na první pohled to vypadá jako špatný systém dávající příliš mnoho pravomoci stranám. Ve skutečnosti je to jinak: ve společnosti, ve které se vytratila úcta, nebude žádný systém dobře fungovat.
  • K odstranění jakéhokoliv otroctví může pomoci pouze zákon. Klasik říká: „Zákon chrání slabého, aby si mocný nemohl dovolit vše“. Kde je takový zákon? 
  • Je omyl, že to může napravit nějaká přímá volba, nějaké přímé rozhodování lidu. Referenda mohou být jen tam, kde je odpovědnost za takovou volbu, kde lidé na své kůži poznají své špatné rozhodnutí, aby se poučili a příště rozhodovali správně. To může být za určitých okolností pouze v samosprávných obcích. Lidé si potom řídí svůj rozsah věcí sami. Sice se u toho obvykle poperou, ale to už je jejich věc (zkušenosti s takovými místními referendy má autor dostatečné). 
  • Lidé nemohou řídit stát přímo, protože není zpětná vazba, ten kdo špatně rozhodne na to obvykle přímo nedoplatí. Populismus by se jen prohloubil. Klanět se nelze žádné modle, ani modle lidu.
  • Lid by snad mohl být alespoň tak moudrý, aby si zvolil moudré zástupce. Jiný způsob uplatnit moudrost není. Lid přece nemůže znát všechny podrobnosti záležitostí, o kterých má rozhodovat. Většina lidí toho moc nezná, pracující nemají čas se politice věnovat, nepracující potom rozhodují a hlasují pro své výhody. Tak se jenom uplatní vůle příživníků. Tak nastává otroctví - donutit ty, kteří vytváří prostředky (typický je požadavek socialistů na zvýšení daní a různých poplatků) platit.
  • Stranický systém je dnes v krizi především proto, že tito nezištně politicky pracující lidé chybí. Strany potom snadno ovládnou mafie bohatých prosazujících přes politiku svoje zájmy nebo ziskuchtivců, kteří mají cíl pouze si v politice vydělat a jsou ochotni za tím cílem spolupracovat s mafiemi.

_______________________________________________________________________________________________________

Války nejsou řešením:

www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Profesor-Zeleny-Valky-nejsou-resenim-niceho-natoz-ekonomiky-A-toto-v-Kyjeve-nepochopili-362289

Jenomže co se stane, pokud lidskou práci a vůbec lidský faktor nahradí roboti? Budeme zbyteční?

Když nahradí nadměrnou dřinu roboti a nastoupí svoji vlastní evoluční cestu k vyšší, levnější a kvalitnější výkonnosti, hospodářský, společenský a kulturní život člověka se výrazně promění. Stranická politická scéna pomalu odumře, nahrazena aktivní místní samosprávou (která v jisté formě přežila ve Švýcarsku). Díky politikům však progres nebude postupovat rovnoměrně a politické, teroristické i válečné konflikty budou pokračovat jako vždy, dokud lidé nepochopí základní dimenze rozvoje „své doby“. Peníze (které nebudou potřebné) na obživu nahradí základní podílový příjem podle růstu prosperity lokalit a regionů. Nadcházející švýcarské referendum o základním příjmu napoví mnohé o rychlosti transformace. Jedno je jisté: žádný návrat zpět neexistuje a existovat nemůže; evoluce zná jen jeden směr: dopředu  – ať již k lepšímu či horšímu.

_____________________________________________________________________________________________

Kdyby naše země byla pokročilejší, tak by se to nestalo.

M. Jan Sránský:  Zeman je ožrala, lhář a hulvát. Část národa nestojí za nic, chce jen pít a kouřit v hospodě. Přemýšlejme nad identitou, co znamená být Čechem.

www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Martin-Jan-Stransky-Zeman-je-ozrala-lhar-a-hulvat-Cast-naroda-nestoji-za-nic-chce-jen-pit-a-kourit-v-hospode-Premyslejme-nad-identitou-Co-znamena-byt-Cechem-362438

  •  Kdyby naše země byla pokročilejší, tak by se to nestalo.
  • v žádné jiné vyspělejší demokratické zemi by se Miloš Zeman totiž nedostal do žádné politické funkce.  
  • V cizině nikdo nechápe, jak Miloši Zemanovi dovolíme, aby byl na Hradě dál. Dobře, zvolili jsme ho, ale jak to, že žádný člověk, který si sám sebe váží, nejde do ulic a nezablokuje tomuto prezidentovi cestu, když jde příští den do úřadu? Poznámka: Místo toho běží akce podporovaná politicky - Stojíme za výroky pana prezidenta a svolávají demonstraci na 7. března na Hrad - bránit svého prezidenta!
  • Osobně vidím problém ani ne tak s Milošem Zemanem, vidím obrovský setrvávající problém ve společnosti, která není ochotna začít na sobě pracovat. 
  •  Jenže demokracie vyžaduje velkou participaci, mnohem větší, než jsme jí ochotní dát, proto ta absence protestů vůči Zemanovi. Když dostatečně neparticipujeme, tak jiní to vše založí za nás podle toho, jak to chtějí dělat. 
  •  Myslím, že nejhorší charakteristika není to, co dělá, ale to, co nedělá (M. Zeman). Měl by spojovat lidi. 
  • Charakter se totiž nejrychleji tvoří přes utrpení.
  • Jsou tu dvě brzdy. Jednou je to, o čem jsme teď mluvili: brzdíme sami sebe. Druhá brzda, která by se dala odstranit, je mít prezidenta, který by nás nerozděloval. Potřebujeme někoho, kdo nám začne dávat najevo, že patříme všichni k sobě, že máme být na co pyšní, že nemáme závidět a že máme pomáhat slabším.
Poznámka: Nejde o to s každým na 100% souhlasit nebo být proti, jde o to si z myšlenek vybrat ty, co jsou nosné a mohou nám pomoci jako národu.