Na DEMOKRACII se o prázdninách zapomnělo, tvoří se volební bilboardy..

22.08.2014 07:51

Za chvíli se půjde do školy. PROČ tam ale chodíme, když kritické myšlení se neučí?

Věnujejeme se "politice", politice a kromě demokracie chřadne i ekonomika. Rozum omráčen ranou na kterou stranu je třeba se přiklonit.

Pár článků, kde jsou:

  • varování
  • doporučené postupy
  • úvahy 
  • ze světa

K tomu všemu je třeba mít smysl a cit pro demokracii. Nezvládat protichůdné názory je totalita, sklon k násilí, terorismus, fašismus.

K tomu nám dopomáhej právo svodné vůle, svoboda myšlení a práva na život. Terorismus je zmar. Právo svobodné vůle je to, čím se odlišujeme od zvířat. Poslední dobou, zdá se, že zvířata jsou na tom líp, mají přirozený pud sebezáchovy.

  1. Zdenka Mašínová - varování: www.parlamentnilisty.cz/zpravy/kauzy/Zdena-Masinova-Cekam-treti-svetovou-valku-Kdyz-slysim-o-podpore-zlocince-Putina-stydim-se-za-lidstvo-Zapad-je-zdegenerovany-331438
  2. Prof. Milan Zelený:  www.parlamentnilisty.cz/arena/nazory-a-petice/Milan-Zeleny-Ceske-SNAFU-331561                                                      OSN a Pan Ki-mun www.ze-sveta.cz/?p=20991
  3. Úvahy - vše bylo zváženo, nad vším jsme se zamysleli v tisících článků a pořadů TV. Bude třeba začít aplikovat. Hledá se termín?
  4. Íránský spisovatel a básník Arzhang Davoodi strávil za své politické názory ve vězení už 11 let. V červenci 2014 ho na základě nového obvinění z „nenávisti k Bohu“ odsoudili k trestu smrti. Podstatnou část svého dosavadního trestu strávil na samotce. Ve vězení ho opakovaně mučí. V současnosti se nachází v Centrální věznici Bandar Abbás, daleko od rodiny, ve velmi špatných podmínkách. Podle islámského trestního zákoníku přitom můžou být jednotlivci odsouzeni k trestu smrti za „nenávist k Bohu“ jenom, když použijí zbraň. To Arzhang neudělal ..". Článek: www.amnesty.cz/pripady/pripad/iran-trest-smrti-pro-spisovatele
 
Strádá ekonomika, demokracie, společenský mrav, etika a reálný pohled na neustále se měnící svět. Stojíme v úvahách o posouzení minulosti, stále se k nim vracíme, soudíme, odsurujeme, leckdy na základě pomluv a nepravd, pokřivených pravd. Nečekejme změny od médií, změny nalezneme mezi sebou, mezi lidmi scházejících se na fórech v duchu porozumění době i sami sobě navzájem.
Za vyřčená a napsaná slova se neposílat k šípku a soudům ale pokusit se o lidskou řeč, o diskuzi s respektem k právu na svobodu slova svobodu projevu, bude-li etický či totalitní snad zvládneme posoudit sami. Soud soudí dle litery zákona, etika a respekt jsou soudně nevymahatelné, posouzení je to věc společnosti, je-li dostatečně demokratická, zvládne to.
 
 Život je změna a změna je život. 
 
Za vyřčená a napsaná slova se neposílat k šípku a soudům ale pokusit se o lidskou řeč, o diskuzi s respektem k právu na svobodu slova, svobodu projevu, bude-li etický či totalitní snad zvládneme posoudit sami. Soud soudí dle litery zákona, etika a respekt jsou soudně nevymahatelné, posouzení je věc společnosti, je-li dostatečně demokratická, zvládne to.
 
 
_____________________________________________________________________________________________________________________
Zdenka Wagnerová, 22. srpna 2014