Civilizace, kamení a slova

15.01.2015 14:41

 

"Civilizace vznikly, když po sobě lidé přestali házet kamením a nahradili to slovy ". Respektive "metat urážky" cituje, Benjamin Kuras Sigmunda Freuda nejen nad  událostmi v Paříži. 

www.ceskatelevize.cz/porady/10095426857-interview-ct24/video/  Přepis: www.ceskatelevize.cz/ct24/exkluzivne-na-ct24/osobnosti-na-ct24/298547-saria-a-dzihad-musi-byt-v-evrope-zakazany-jako-trestny-cin-rika-benjamin-kuras/

Vznik a zánik civilizací souvisí s kamením a slovy. 

Z článku:Neměla by se naše pozornost soustředit více právě do těchto regionů?

Přesně. Naše pozornost by se měla výlučně soustředit právě tam. Nechal bych náboženství stranou. Ať si každý zpívá v mešitě, co chce, pokud nechce prosazovat zákony šaría. Ty nejsou náboženstvím, to je čistý nacismus. To nemá nic společného s bohem. Zkrátka šaría a džihád musí být v Evropě zakázány jako trestný čin.

Vy patříte mezi ty, kteří volají po tom, abychom po nich chtěli ještě větší vyjádření nesouhlasu s teroristickými činy? Zaznívají totiž hlasy, že to říkají málo nahlas.
Málo lidí to říká nahlas. Málo těch umírněných muslimů. Navíc mezi umírněnými muslimy jsou lidé, kteří by nesouhlasili s vraždou novináře, ale, jak jsem vyčetl z několika mailů, které jsem od takových českých muslimů dostal, džihád a šaríu jim nikdo nevezme. A jestliže někdo trvá na šaríe a džihádu, tak je extremista, i když si myslí, že není. Dopouští se tak trestného činu, který byl Evropským soudem pro lidská práva prohlášen za neslučitelný s evropským právem naposledy v roce 2004.

Zastal se ho i Petr Pithart, který říká, bojím se světa, ve kterém skoro všechna tabu tají jako sněhuláci na jaře. Také papež František prohlásil, že základní lidské právo na svobodu slova neopravňuje nikoho k tomu urážet víru druhých?
Sigmund Freud kdysi pronesl slavnou větu, že civilizace vznikla tehdy, když po sobě lidé přestali házet kamením a začali po sobě metat urážky. Urážky člověka donutí se na sebe podívat, jestli něco neudělal špatně, třeba se můžu někomu přizpůsobit. To je součást civilizačního procesu a ten takzvaný vulgární humor je důležitým filtrem pro oproštění se od frustrací a strachu před mocí, kterou nemůžu jinak napadnout, než si z ní udělat srandu.

 

_____________________________________________________________________________________________________

Pouze svobodná společnost produkuje demokracii,“ zdůrazňuje expremiér. Základem euroamerické civilizace byl přitom liberální kapitalismus. Západu to podle Topolánka dalo technologickou, ekonomickou, ale i morální převahu, kterou ale během několika dekád prohospodařil.

„Nic z dosud platných a výše uvedených hodnot dnes nefunguje!“ varuje Topolánek. Svobodu podle něj ztrácíme, trh jsme poplivali a liberální demokracii destruujeme. To je podle něj příčinou úpadku Západu a jeho neschopnosti čelit novým civilizačním výzvám. Ohrožení západní civilizace je podle něj takové, jaké tu nebylo od pádu Římské říše.

Východisko z toho se nachází v nápravě výše uvedeného,“ píše expremiér. Druhou cestou je podle něj eskalace nacionalismu, xenofobie, populismu a další bobtnání státní mašinerie a útok na osobní svobody. „Ve jménu hrozby se nejlépe uplatňují totalitní praktiky,“ zdůrazňuje.

„Tím neříkám, že se nemáme bránit. Naopak, tvrdě, nekompromisně a rychle. Jsme totiž ve válce. Čím rychleji si to uvědomíme, tím větší budeme mít šanci,“ burcuje Mirek Topolánek. Obává se ale, že rozklad západní společnosti povede spíše k pohodlnější cestě. Ta však pole něj vede ,,do pekel".

www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Mocny-hlas-Mirka-Topolanka-Vzpamatujte-se-Mirime-do-pekel-354347

_____________________________________________________________________________________________________________

Přílišné zaměření na materialismus, růst spotřeby, výroby a HDP. 

Liberální materialismus? 

_____________________________________________________________________________________________________________

Paradoxně slova a satyrický humor rozdmýchaly události, jejichž rozsah snad ještě neznáme. Vzplály "ohně" protestů i demonstrací. Vzplanou i vášně? A jaká slova vášně uklidní, když žijeme v civilizaci? Doufejme že to nebudou kameny nebo spálená města, domy, kostely jako ve středověku. 

Navýšit produkci slova a myšlení, investovat do lehce opomíjené kultury a vzdělání místo infrastruktury a další nadvýroby. Evropa a s ní i ČR spaly, snažíme se to nahradit psaním. Hážeme po sobě ty články, jak kdysi dávno kameny. Budeme sklízet sladké plody nebo  trpké ovoce nic nedělání?

Je třeba trvat na našich zásadách, našem právu. Demokracie, lidská práva a svobody. Toto respektovat a ctít nade vše. Kdo toto nectí a nerespektuje nemůže napsat další zákony, které nás mají ochránit. Naše právo je naše právo a nesmí být nahrazeno jiným. Pochybování a ohledy nejsou na místě, musíme přesně vědět CO chceme a KAM jdeme. Naše cesta je vyspělá demokracie, středověk máme dávno za sebou.

15. - 18. ledna 2015 Zdenka Wagnerová