Hodnoty

11.07.2016 13:58

Co jsou Hodnoty a normy Hodnoty a normy jsou součástí organizační kultury. Skutečnosti, které jsou v organizaci považovány za významné a důležité, nepsaná pravidla a zásady chování – částečně uvědomovaná rovina kultury. Někdy se používá termín sdílené hodnoty.


Hodnoty a normy (někdy též morální hodnoty a normy) je pojem, který se používá pro označení základních pilířů kultury organizace (respektive organizační kultury). Jedná se o nepsaná pravidla a zásady chování – částečně uvědomovaná rovina podnikové kultury. Jsou to skutečnosti, které jsou v organizaci považovány za významné a důležité.


Hodnoty a normy jako nepsaná pravidla jsou pro chování v organizaci velmi důležitá. Někdy se používá termín sdílené hodnoty pro popis těch hodnot, které jsou přijímány, respektovány většinou pracovníků. Hodnoty a normy bývají ztotožňovány s organizační kulturou (v užším smyslu).

Své specifické hodnoty a normy mohou mít  jednotlivé sociální skupiny, pracovní skupiny a pracovní týmy.



Sdílené hodnoty je pojem, který se používá pro pojmenování takových hodnot v organizaci, které jsou prosazovány a podporovány managementem a jsou přijímány většinou zaměstnanců. Sdílené hodnoty odpovídají organizační kultuře v užším smyslu.

Využití sdílených hodnot v praxi: Zaměstnanci, kteří jsou vnitřně ztotožnění s hodnotami organizace sami daleko snáze usměrňují, kontrolují a případně revidují své chování tak, aby bylo v souladu s těmito hodnotami. Proto je výhodné, když je kultura každé úspěšné organizace postavena na hodnotách, které jsou známé, sdílené a přijímané všemi jejími pracovníky a žádoucím způsobem usměrňují jejich chování.



Z hlediska organizace je kultura významnou součástí jejího okolního prostředí, která determinuje její fungování a chování jejích pracovníků. To platí, ať už jde o kulturu dané civilizace, daného národa, daného regionu, náboženství či politického systému aj.

Setkávání, střetávání i vzájemné obohacování různých kultur je hrozbou i příležitostí zejména pro globálně působící organizace. To platí jak z hlediska kultury jejich pracovníků i zákazníků, tak i kultury dalších zájmových skupin.

Specifickým typem kultury ve vztahu k organizaci je organizační kultura (kultura dané organizace), někdy též firemní kultura.

managementmania.com/cs/strategicke-rizeni