Etika, Fénix a CO S TÍM.

11.05.2015 10:51

Existuje-li úkol, je dobré si stanovit časový horizont. Toto je úkol, který měl být započat někdy v roce 2011 nejpozději. Náš stát nevzkétá ale jiný nemáme. Úkolem je tedy o stát se postarat, jako občanská společnost a pokračovat tam, kde někdy v minulém století byl let dočasně přerušen. Kdy byl přerušen vzrůstající trend, postavený na tradicích našeho tehdy mladého leč vyspělého státu.

1. Kapitola - Předmluva (1/4)

Etika, Fénix, my občané a CO S TÍM - Předmluva

Bezesporu jsme ve fázi, kdy se mnohé mění.  Jistá nervozita pochází z toho, že nevíme co dál. Jedná se o nový systém, jako třeba vyšší verze WINDOWS. Na počátku nevítaná, potřebuje investici, nevíme co od ní čekat, zkraje možná pár chyb, vše na konci vyváženo tzv. uživatelsky příjemným prostředím, prostředím dávají luxus a cítíte se v něm skvěle, je k užitku, pokud si s ním jedinec rozumí a příliš se mu nebrání v nostalgii trvánína tom předchozím.

Takové systémy lze zavádět nejen na poli počítačů a IT ale i mezi lidmi, na poli umělé i lidské inteligence. Nakonec HW bez SW je nepoužitelný, jako tělo bez duše, tělo bez myšlenky a schopnosti se vyvíjet. Vývojových firem SW je spousta, je zde místo i pro vývoj systému pro lidi. Výhodou je, že k tomuto vývoji nepotřebujeme ještě lepší HW ale lze využít nekonečný prostor, přírodní, prostor ve kterém se místo instrukcí šíří myšlenky, úvahy, sdílí poznatky předků – Vesmír a jeho prostor. Říkejme tomu skromněji Prostředí.

Mnoho let se mluví o sjednocení, sjednocení lidí a zaujmutí reálného postoje k politice a společenskému dění. Mnoho z nás pracuje s počítači, od roku 1989 téměř každý. Tak většina z nás zažila a zažívá problémy s češtinou, fontem češtiny. Na počátku 90-tých let to byl velký problém, dnes jej nevnímáme, byl vyřešen a psaní háčků a čárek nad písmenky ustoupilo, došlo ke sjednocení fontů. Naše lidské, občanské sjednocení by mohlo pracovat na obdobné bázi nebo podstatu společenského problému chápat jako použití odpovídajícího fontu, toho, který mi vyhovuje a je s dalšími kompatibilní.

Každý z nás ví, že systémy, ať už počítačové nebo jiné, nevytváří jeden člověk – vůdce, lídr, ale týmy lidí. Mnohdy lidí na různých pozicích, místech a lidí s různým zaměřením, ty je potom třeba koordinovat, jsou vedoucí týmů a nad nimi koordinační tým nebo výbor, rada s hlavním koordinátorem. Hlavní koordinátor nemusí mít s programováním nic společné. Stačí, když týmy dokáže sladit a dovést k výslednému konci následující uvedením systému do provozu – jeho realizaci.

Jak bylo uvedeno, veřejnost se zpočátku přijetí brání, proto nový systém musí mít jméno a stručný, použitelný popis aby budoucího uživatele přiměl k tomu o něm uvažovat.  Že systém bude mít kvalitní antivirovou sekci a antimonopolní povahu snad není nutné nyní v úvodu sdělovat, bude předmětem projektu. Jméno může být Pro ETIKU, Pro REPUBLIKU, Pro POLITIKU, Patriot, ETIKa, zatím zvoleno ETIKA, vystihuje problematiku nejlépe. Projekt se mohl jmenovat Fénix, zrodivší se z popela. Přejme mu šťastný a dlouhý let. Fénix pro etiku vzlétá.

Olomouc   5. 5. 2015

 

Co mně nastartovalo k záměru a odvaze toto napsat a sdílet s dalšími? 

STRACH. Strach a obavy o naši budoucnost, o budoucnost našich následníků - potomků.

 

Pokud víme co se nám nelíbí, rodí se zárověň v mysli uváha jak dál, CO S TÍM. 

Musí tam být, jinak bychom byli spokojeni a změn si nežádali. Změna je život.

Absence změn je ustrnuli na bázi nežití, v konzummu a zmaru, vize obětí parazitů a predátorů. 

Obsah:

1 Předmluva

2. Úvod

3. Popis

4. Závěr

 

2. Kapitola - Úvod (2/4)

„ETIKA“  vznikla pokračováním masarykova MME a MMI, s druhým jménem Fénix, bájného ptáka který shoří a znovu ze svého popela povstane a  vzlétne, děje se tomu podle mytologie každých 500 let. Píše se rok 2015, před 500 sty lety byla doba Poděbradská a Jagellonská, před sto lety se T.G.M. zabýval myšlenkou vytvoření našeho státu.

  • Jagellonci: Došlo k posílení vlivu šlechty obojího vyznání. Sebevědomé panstvo nyní vystoupilo jednotněji jak ve vztahu k městům, tak vůči panovníkovi. Dále omezilo královy pravomoci roku 1500 zemským zákoníkem zvaným Vladislavské zřízení zemské. Vladislav měl mírnou, poddajnou povahu, dokázal však dosáhnout svého v mezinárodní politice. Obratným jednáním posiloval postavení Jagellonců v Evropě, aby mohli čelit vzrůstajícímu tureckému nebezpečí. Vladislavova poddajnost se zalíbila v Uhrách. Když roku 1490 zemřel Matyáš Korvín, vybrali si uherští šlechtici za krále právě jeho. Jagellonci vládli Čechám až do roku 1526, kdy Vladislavův jediný a bezdětný syn Ludvík zahynul v bitvě u Moháče proti osmanským Turkům.
  • Masarykovy hodnoty: Humanita je náš poslední cíl národní a historický, humanita je program český.“, "Demokracie je zárukou míru, pro nás i pro svět".
  • MME – Mrav, morálka, etika (dle TGM)
  • MIO – Mravní iniciativa občanů (dle TGM)

Jak bylo v předmluvě uvedeno, projekt FÉNIX (ETIKa ) nepředpokládá sjednocení ale naopak volné sdružení a zapojení co nejvíce tvůrčích týmů, schopných samostatně tvořit, lidí mnoha nejrůznějších zaměření. Celek je tedy vícero týmů napříč republikou, pracujících zcela samostatně, s cílem  zkvalitnit našeho prostředí – republiky a státu ČR a vnést etiku do politiky. Kvalita prostředí takto vytvořeného bude záviset na práci každého, členů týmu, šéfů týmů a jejich přátel. Koordinační tým má na starosti organizaci a komunikaci mezi týmy. Neprofituje z jejich činnosti – nabízí systém přijatelný 10,5 milionům lidí. Takto se postupně vytvoří „síť“ týmů a koordinátor je obdobou správce sítě.

Projekt vznikl na základě proudění myšlenek, úvah, diskuzí a debat, mnoha z vás. Má vizi: žít ve společenství a souladu s přírodou, žít vzájemně a v míru. 

Vize Fénixu pokračuje v myšlence a kvalitě demokracie, na které byl postaven náš stát v roce 1918. Demokracie, která není jen rozhodováním většiny a vládě politických stran ale takové, která je založena na morálních, mravních a etických principech. Jsme o sto let dál, v duchu morálky lze tedy říct - vyspělé demokracii. Prvorepubliková demokracie žila 20 let, následoval nacismus, okupace, válka, totalita, listopad 1989 a další naše přešlapování na místě.  

Fénix vzniká na základě myšlenek o vyspělé demokracii, obraně proti bezpráví i právu šária, v duchu iniciativ typu „Pro …“, pro další občanské iniciativy a mladé strany. Projekt je společným dílem občanů naší republiky.

 

3. Kapitola - Popis (3/4)

Otázka budoucnosti je důsledkem kroků učiněných v současnosti, je výsledkem rozhodování, obdobně jako když volíme trasu cesty a na mapě volíme tu nejpřijatelnější a nejen nám ale také spolucestujícím, partnerům, dětem atd. Věc volby, před námi jsou, každý rok, kromě roku 2015, volby, nejblíže do krajů, následují prezidentské a do PS, každé dva roky jedna třetina Senátu.

  • Aktuální situace je, že financování a rozhodování demokratických voleb ovlivňují peníze těch nejbohatších jedinců a firem, což je největším nebezpečím demokracie i občanů, občanské společnosti.
  • Vláda schválila, 29.7.2015 návrh zákona na financování volebních kampaní, má platit od roku 2017. Dle politologů a dalších odborníků návrh v podstatě neřeší nic. Je to logické, návrh předkládají a schvalují politikové vzešlí z velkých, bohatě finančně podporovaných kampaní. Návrh je nefunkční kosmetická úprava, podporující byrokracii místo občanské společnosti a váhy hlasu občan. Je nefunční a už nyní je obava z jeho obcházení, čili využití všech jeho variant. 
  • Varianty má však i občanská společnost, občané a ti, jimž demokracie je bližší než oligarchní řízení států a únií.
JAK ošetřit a finacovat občanské volby, dát jim etický i morální ráz je ono CO S TÍM. Tady nelze předložit jednoznačný popis, je třeba volit jiný postup, tak aby volby byly věcí občanů nikoliv oligarchů. Řeči, že  je to zbytečné a peníze vždycky zvítězí nás mouhou i posunou. Řeči, že se to nemůže podařit zvýší chuť TO dokázat. Ostatní námitky pak jen dalším pobídnutím, proč to nezkusit.
 
Všechno záleží na nás, na občanech, pokud se cítíme tím, kdo v ruce drží hlas a nebojí se rozhodnout a rozhodovat o budoucnosti spolenosti naší republiky. Jednou toto rozhodování může být z nás sejmuto a rozhodovat bude jen byznys, zisk a velké peníze. Že se tomu tak v některých zemích už děje není nutné připomínat. Obava ze ztráty svobod, rozhodování o vlastním i státním majetku, přijímání pokynů, kvót a limitů je dostečným motivem k návratu k základním (demokratickým, svobodným a lidskoprávním) principům.
 
Kdy začít? Neprodleně. Začněme uvažovat jakou má pro nás svoboda (stávající nebo podle představy každého) hodnotu. Omezení svobod a síla vládnutí je hodnocena 90 miliony, tolik podle návrhu vlády mohou maximálně strany investovat do volebních kampaní. Každá investice se však musí vyplatit, spočtěme si, jako bod jedna, kolik následně stát "investorům" přinese. 
 
Bod dva: Řekněme, že je nespokojených 4 miliony z celkového poču voličů. Kdyby každý investoval 10 Kč, je k dispozici 40 milionů.
Bod tři: Stojí 10 korun českých za omezení vlády a moci kapitálu oligarchů? Zeptejte se v Řecku, Španělsku, Argentině, Ukrajině.
5.8.2015
 

4. Závěr (4/4)

Příklad s 10 Kč byl jen příklad. Reálná hodnota se pohybuje někde kolem 76-100 Kč investované do vlastní volby a práva si vlastní investici hlídat. Milionkrát zmíněné, že světu vládne x% mocných a 90% kapitálu můžeme u nás v ČR použít ve svůj propěch, tentokrát být ve většině. Nemusíme být ani jednotní, stačí nám společný cíl, pohnout věcmi opačným směrem, volit jiný přístup, také sami k sobě.
 
Zde nastíněná cesta je práce týmu lidí, včetně zohlednění názorů těch, kteří obrazně řečeno "trčí ve stádiu nespokojenosti", těch kteří přemýšlejí a budou přemýšlet CO S TÍM. Jak se zbavit narůstající moci mocných, jak splatit dluhy zatěžující budoucí generace, jak ustát měnící se podmínky světa, jak zachovat generacím příštím naši planetu Zemi v udržitelném stavu.
Demokracie není třeba se bát a zpochybňovat ji, třeba je být obezřetným před nástupem možné oligarchokracie a globalokracie.
 
dosud nedekončeno (závěr patří mistrům - nám, tak i práce na tomto)
 
To, že mnohé lze, dokládá tento článek staršího data:
Sen končí, skuhrání na poměry pokračuje. Jak dlouho? Tři sta let jsme trpěly pod Rakouskem a trpíme pořád – záleží jen na tom, kdo to naše utrpení interpretuje. Čekat, že přijde někdo osvícený, a místo, aby si zajistil dobré bydlo pro sebe, rodinu a kamarády, z nás utrpení sejme je stejně nesmyslná jako čekat zdravou výživu v McDonaldu.

Čekat se dá až do smrti – a někteří věří, že i po ní. Ale kromě nás samotných není nikdo, kdo by nám přišel na pomoc.
28.10.2015
 
...............

 

 

Existuje-li úkol, je dobrési stanovit časový horizont. Toto je úkol, který měl být započat někdy v roce 2011 nejpozději. Náš stát nevzkétá ale jiný nemáme. Úkolem je tedy o stát se postarat, jako občanská společnost a pokračovat tam, kde někdy v minulém století byl let dočasně přerušen. Kdy byl přerušen vzrůstající trend, postavený na tradicích našeho tehdy mladého leč vyspělého státu.