EET, tablety, byrokracie, ministerstva - volby 2016

12.05.2015 10:06

Ode dneška zhruba za rok bude volební kampaň do krajů a Senátu v plném proudu, za další rok do Parlamentu. Přičemž do Parlamentu mohou být i dřív. V roce 2018 volba prezidenta. Z letošního pohledu doba plná voleb, doufejme že volitelných kandidátů. Billboardy se připravují v zákulisí, PR agentury dělají průzkumy mínění aby predátorům sdělili, jak má reklama vypadat. 

Volby ale opravdu mohou být naše, dole je odkaz na diskuzi, kde se každý může zapojit. Podnětné návrhy budou zapracovány třeba do tohoto článku. Karel Kryl o volbách, 18. 2. 1994:

  • Kraje budou prubířský kámen, budeme volit ty co známe nebo chlapce z plakátu?
  • Za rok Parlament. Jak budou vypadat jednotlivé rezorty před a po volbách?

Volby mohou být i veselejší, živější, přínosnější. Ano, lidé se rádi baví. Volby a výsledky z pohledu občanů:

Ministerstvo školství

Děti budou třímat v jedné ruce čipovou kartu, v druhé tablet. Zbaveni strachu o své bezpečí, zabezpečené elektronicky, ztratí konečně pud sebezáchovy a místo náruče rodičů, obklopeni elektronikou, hrdě postupují k maturitě, s prohlášením: "Bojíme se matematiky". Jsou plně zabezpečeni, jediné co jim hrozí, zranit se o kladívko či pilku, které ve vitríně, jako památka na doby minulé, vystaveny k poučení jsou. Eklektroniky přivolaná sanitka však nepřijíždí, porouchalo se jí GPS. Rodič o všem elektronicky informovaný dostává infarkt a dítě se stane sirotkem. Společenský trend byl totiž rodič - samoživitel.

Jaké má být školství? Má umět učit mládež, aby se ráda učila se učit. Kde rodičovstvo pokulhává, měla by nahradit škola, výukou, osobním přístupem učitele a spolužíky. Zde je počátek budování sociálních vazeb  a návyků. Dobré vztahy jsou prevencí sociálního selhávání, přílišná kontrola věc nedůvěry v jedince.

 

 

Jednotlivá ministerstva jsou tak provázaná, že by vlastně stačila asi tak tři:

  • Ministerstvo kultury
  • Ministerstvo hospodářství a ekonomiky
  • Ministerstvo práv

Dosáhlo by se snížení byrokracie, počtu, ministů, poradců a úředníků. Také dopisování mezi jednotlivými ministerstvy, vzkazování, dopisovaní a snížila hladina hašteření. Příští volby nám toto nezajistí, jako vizi počtu snížení ministerstev, nám nikdo zakázat mít nemůže. 

__________________________________________________________________________________________

Diskuzi k volbám je možné vést ZDEzdenkaw.blogspot.cz/2015/05/vyjimecny-rok-2015-my-obcane-cr.htm

Přidávejte prosím podněty a návrhy, volby mohou být naše.

___________________________________________________________________________________________

 

l