Dobré ránko, přátelé II.

08.05.2016 06:36

Cyklus krátkých poznámek NA DOBRÝ DEN k raní kávě - JINÁ KÁVA

 
Dobré ráno ČESKO, dobré ráno REPUBLIKO, dobré ráno BOHEMIA.cz, dobré ráno VÁŽENÍ přátelé, dobré ráno OBČANI.... Dobré ráno KOHEZI.
Tato série pozdravů na dobré ráno s JINOU KÁVOU vznikla na základě množících se dotazů, právě Vás, dotazů a odpovědí CO S TÍM.
Stran KCO tedy - přejeme krásné ráno všem, probuzeným i těm co se právě budí a uvažují CO DÁL.
 
Zdenka Wagnerová, administrátorka webu a skupiny na fb
 
Dřívější ranní pozdravy, od roku 2013 jsou uloženy: koordinacni-centrum-odporu-kco.webnode.cz/news/v-prave-poledne/ Právě v den ukončení 2. sv. války a na Den matek, se otvírá další sága a otázky: Máme na co být hrdi? Jsme opravdu "společnost sluhů", jsme schopni pokračovat v tom, co dosud nebylo završeno, s patřičnou vervou naší společenské kultury?...."Rys duchovní kultury naší společnosti (nejen v 19. stol.), spočívá v tom, že je to kultura pro osvobozené sluhy, kteří se teprve učí usilovat o větší svobodu a o vlastní rozvoj. Tato kultura je tedy lidovýchovná, obrací se k této společnosti, a vůbec společnosti, a vůbec ne k "Člověku" nebo k "lidstvu", tolik J.P. Zásadní není společnost sluhů ale její životodárná síla rozvoje k větší svobodě společnosti.
8. května 2016, Kávovníci.
 
 

_______________________________________________________________________

Dobré ránko 29. 7. Přikládá se pod kotel a je červenec

Poslední nálezy Ústavního soudu obnažily dvě závažné skutečnosti. Za prvé je zcela evidentní, že máme aktivistický levicově pokrokářský Ústavní soud, který bude minimálně celou další dekádu aktivně fungovat jako nesmírně silný nástroj k přebudování společnosti podle představ levicových ideologů.
Ve sporu o rodičovství homosexuálních párů soud dále pokročil v demontáži tradičního pohledu na rodinu a rodičovství a stejně jako v případě prolomení nedotknutelnosti obydlí environmentálními kontrolory topení ukázal, že obrana základních společenských institucí, vztahů a principů pro něj není prioritou. Že budeme mít takto pokrokářský a aktivistický ústavní soud nebylo před ani po jmenování jeho nových členů prezidentem republiky zřejmé a předpokládám, že to netušil ani sám prezident Zeman.
 
Při rozhodování Ústavního soudu (ÚS) o kontrolách domácích kotlů zůstal v menšině jeho místopředseda Jaroslav Fenyk. Jako jediný se přiklonil k návrhu pravicových poslanců a domnívá se, že ÚS měl ustanovení, které umožňuje úředníkům zkontrolovat kotel a palivo, zrušit. Jeho odlišné stanovisko je připojeno k úternímu nálezu, jehož vyznění je opačné.
 
Stát by měl podle Fenyka, ještě než přistoupí k restriktivní a zneužitelné úpravě, hledat rezervy v sociální oblasti. Poukázal na to, že mezi lidmi, kteří topí nevhodnými palivy, jsou často sociálně slabí, invalidé, senioři. „Převažujícím důvodem je cenová nedostupnost vhodného paliva, lepšího stacionárního zdroje, nedostatek prostředků na poplatky za svoz domovního odpadu atd.,“ uvedl Fenyk.
 
„Když kvůli kamnům prolamujeme nedotknutelnost obydlí, co bude následovat příště?“ uvedl Fenyk na závěr svého odlišného stanoviska. Ostatní soudci ale dospěli k závěru, že kontrola kotle v krajním případě představuje přípustné omezení práva na nedotknutelnost obydlí, a to zejména s ohledem na ochranu zdraví a životního prostředí.
 
Navíc poukázal na složitost zákona. Sám prý není schopen se vyznat v paragrafu, který stanovuje skutkové podstaty přestupků za nevyhovění technickým požadavkům. Obsah tabulkových příloh na něj působí „jako z jiné planety“, zcela jej fascinuje slovní spojení „přípustná tmavost kouře“.


www.lidovky.cz/kvuli-kamnum-prolamujeme-nedotknutelnost-obydli-kritizuje-rozhodnuti-ustavniho-soudu-jeho-mistopr-ibv-/zpravy-domov.aspx?c=A170725_164104_ln_domov_ELE
 
PUBLIUS NEWS v glose  Skříň plná košilí bližší než z ostudy kabát (26. 7. 2017)... na toto téma píše:
Zato na dvorečku Českém jsme mistři. Třeba Ústavní soud uzná každou hloupost, která postupně utahuje šrouby nastupující totality, klidně k nám pustí úředníky, aby kontrolovali, čím topíme, nechá bez povšimnutí útoky proti ústavnímu pořádku (prezident, bývalý ministr financí, atd.), zato na druhé straně poučuje naše severní sousedy, jakých špatností se u nich doma dopouštějí. Není nad tyto „bližší“ košile, že? Ano, jako ti blbci skutečně působíme. A nemá cenu to svádět na naše představitele. My si je volíme, oni nás „pouze“ reprezentují. Bohužel, jsou dokonalým obrazem naší společnosti. Proč toto silné tvrzení? Kdyby totiž tímto obrazem nebyli, byli už dávno rozhořčeným lidem smeteni. Leč nejsou, takže se , prosím, nedivme už vůbec ničemu…
 

_______________________________________________________________________

Dobré ránko 27. 7. POLSKO

Myšleka komunismu je tak silná a neotřesitelná, že byla patrně nakažena celá Evropa, ve smyslu: "Proletáři všech zemí spojte se!".
  • ČT24 se postarala, abychom všichni věděli, jak máme dění v Polsku rozumět: sjednocující poučení svěřila ve večerním vysílání dne 24.července 2017 dvěma komunistům: jednomu současnému, tedy Vojtovi Filipovi, předsedovi KSČM, a druhému bývalému, tedy Pavlu Rychetskému, předsedovi Ústavního soudu, oběma jinak rozumným mužům. 
  • Smysl mediálního zpravodajství, stanoviska justičních špiček i zmíněného televizního poučení je zřejmý: máme pochopit, že polská vládnoucí strana Právo a spravedlnost svými legislativními záměry útočí na nezávislost justice a tím na základy demokratického právního státu.
  • Tento myšlenkový proud souzní s různými projevy činitelů Evropské unie, jimž dodala fundamentalistický říz česká eurokomisařka Věra Jourová, která Polsku hrozí omezením přísunu unijních peněz. Muziku kazí pouze ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, který nepřišel o zdravý rozum a o pevnosti polské demokracie nemá nejmenší pochyby.
 
  • Zejména jsem si pomyslel, že kritikům počínání Práva a spravedlnosti z řad justice uniká, že jde především o politickou záležitost a není zcela obvyklé, že by vysocí činitelé justice aktivně vstupovali do politického zápasu, zvláště odehrává-li se v jiné zemi
  • Signatáři „prohlášení“ vzkazují demokraticky ustavené polské politické reprezentaci, že rozumí poměrům v Polsku lépe než ona a vědí lépe, co polská justice potřebuje. 
  • Jde o čistý projev kastovní nadřazenosti. Jejich vystoupení lze také chápat jako vměšování do vnitřních věcí spojeneckého státu, které není v souladu s orientací naší zahraniční politiky a vzhledem k významnému postavení signatářů může být politickým vedením Polska vnímáno úkorně. 
  • Na závěr podotýkám, že jsem si všiml významné odlišnosti popsané situace od jiných politicky problematických událostí: až dosud jsem nezaznamenal žádné vyjádření nejvyššího strážce soudcovské etiky coby kárného žalobce nad soudci, prezidenta republiky Miloše Zemana, jenž by jistě měl k věci co říci. Z jeho strany ale soudcům nic nehrozí.


Jednání Práva a spravedlnosti má jednoznačně politický charakter a vychází z jeho programových zásad, zahrnujících myšlenku potřeby „dekomunizace“ justice. Z nich pak odvozuje kritiku stavu justice. Ta je podle ní málo výkonná, pomalá, zkorumpovaná, slouží jen elitám, plodí nespravedlivé rozsudky, jimiž se dopouští křivd na občanech, od roku 1989 se nezměnila a dosud se nedokázala zbavit soudců s komunistickou minulostí. A soudci se považují za kastu, vyvýšenou nad ostatní společnost.

Neznám situaci v Polsku, takže nemohu posoudit oprávněnost kritiky a nehodlám spekulovat o tom, do jaké míry by bylo přiměřené její vztažení na poměry české justice. Pouze připouštím, že veřejné mínění by ji mohlo považovat za odpovídající skutečnosti.

Navzdory všem poučením si na závěr myslím, že všichni kritici chování Práva a spravedlnosti z řad justice by měli hodně práce, kdyby se pustili do zametání na vlastním prahu. To ale od nich nelze očekávat.

 

_______________________________________________________________________

Dobré ránko 24. 7. POLSKO

Na dotaz, co polský zákon o soudnictví obsahuje odpovídá na LK Tomáš Konečný: 
Ve zkr zkratce:
- Soudce Nejvyššího soudu bude schvalovat parlament na návrh soudcovské rady (dosud to dělali jen soudci mezi sebou).
- Dosavadní soudci Nejvyššího soudu ztrácí mandát, až zákon začne platit, aby noví byli dosazeni podle nového zákona.
- Pokud soudce ztratí podmínky pro výkon funkce, ministr jej zbaví místa (odvolá).
- Soudce bude jmenovat prezident (formální úprava); kompromisní návrh byl, aby rozhodoval místo ministra i o jejich odvolání.

K ohrožení demokracie... Jedná se spíše o věc způsobu prosazení a načasování, než o obsah. Ve většině evropských zemích (včetně Česka) tyhle věci dělá vláda či přímo ministr spravedlnosti. Touto optikou je polský režim, který zapojuje parlament, vlastně posílením demokracie (fakticky zavádí u Nejvyššího soudu to, co platí u českého ústavního soudu, s tím, že naši soudci nejsou na rozdíl od polských voleni doživotně, ale na 10 let).

 

www.ceska-justice.cz/2017/07/polsky-senat-schvalil-zakon-reorganizaci-nejvyssiho-soudu-desetitisice-lidi-protestovaly/

 

U nás: www.ceska-justice.cz/2017/07/zastupci-justice-zakony-v-polsku-jsou-utokem-na-nezavislost-soudnictvi/

 

_______________________________________________________________________

Dobré ránko 11. 7. Terorismus a kybernetická přjatelnost

 
Podrobností zatím moc známo není. Třeba Putin jako první vágně shrnul, že jednali „o spoustě otázek, které se nahromadily, včetně Ukrajiny a Sýrie, spolu s dalšími problémy, některými bilaterálními otázkami (…) boje proti terorismu a kybernetické bezpečnosti.“ Putinův šéf diplomacie Sergej Lavrov byl posléze přece jen sdílnější; podle něj se jednalo o „pokračující spolupráci“ na široké škále mezinárodních problémů, včetně otázky Sýrie, Ukrajiny nebo Korejského poloostrova, došlo i na dohodu o postupné výměně velvyslanců ve Washingtonu a Moskvě, dostalo se na problémy boje proti terorismu nebo kybernetické bezpečnosti. Dotkli se i tématu navrácení ruských diplomatických objektů v USA, které na konci svého období nechal zabavit Barack Obama, nicméně v této otázce prý bude Rusko „dál usilovat o spravedlnost“. 
 
Není zatím ani v nejmenším jasné, co všechno v praxi summit Trump-Putin přinese, nicméně už jen fakt, že se opravdu konal, je svým způsobem převratný. Naznačuje, že Trump trpělivě přeskákal ty největší klacky, které jeho politickému programu házeli pod nohy stoupenci válečnické demokratické a sluníčkářské ideologie, a Putin si na tu chvíli prostě počkal. A co víc, zdá se, že během oněch skoro dvou a půl hodiny nakousli tolik témat, že je americký „deep state“ prostě nebude s to všechny zesabotovat. A pokud se samozřejmě „zadaří“ s příměřím v Sýrii a s nastolením jakési rovnováhy moci bez jasných hegemonů, může to, co započalo v Hamburku nasbírat body nejen Trumpovi, ale rozšířit jeho „úspěšnou politickou akci“ nejen za nešťastnou Ukrajinu, ale třebas i na Afghánistán nebo na otázku volného obchodu, který – podle ruské strany – sankce jednoznačně eliminují, zatímco EU se ze své strany otevření této Pandořiny skříňky a následné obchodní války s USA bojí jako čert Trumpa. Lze přitom očekávat, že zrychlené řešení „Ukrajiny“ postaví zpět na nohy vztahy Západu s Ruskem, a když se nyní USA snaží právě i o tuto možnost, tak… vlastně otevírají (když už ne celé, ideologicky svázané EU) přinejmenším Angele Merkelové a Německu neuvěřitelnou příležitost vstoupit mezi nefalšované globální lídry. Jako by nastávala situace, v níž mohou vyhrát všichni, kdo se připojí…

Jistě, ale pokud se na Ukrajině nebo v Sýrii spolupráce „nezadaří“, lze očekávat, že se Donald převtělí v Hillary a bude znovu sahat po síle.

Hamburk přinesl přelom. Nebo spíš jen takové nalomení. Prasklinku. Ale nadějně neválečnou

_______________________________________________________________________

Dobré ránko 6. 7. Mist Jan Hus, Varšava, D. Tump a Trojmoří

 
Trump do Varšavy přiletěl už ve středu pozdě večer. Dnes se nejprve sejde s polským prezidentem Andrzejem Dudou. Následovat bude setkání s vedoucími představiteli 12 států zapojených do tzv. iniciativy Trojmoří, zahrnující země mezi Baltem, Jadranem a Černým mořem; dohromady představují více než čtvrtinu rozlohy EU, více než pětinu obyvatelstva unie, ale jen desetinu hrubého domácího produktu (HDP). Trojmoří podle serveru Onet.pl zapadá do historických koncepcí polských vůdců o vytváření protiváhy k Německu a Rusku.

Záměrem iniciativy je posílit severojižní propojení kontinentu jako protiváhu současné osy ze západu na východ. Vybudování nových dopravních tras nebo vedení plynu či ropy má též pomoci snížit závislost na energetických surovinách z Ruska. S iniciativou loni přišli prezidenti Polska a Chorvatska Andrzej Duda a Kolinda Grabarová Kitarovičová, a pak se přidaly další, vesměs postkomunistické země. Kromě nich se zapojilo jen Rakousko.

Jak ale píše agentura AP, někteří signatáři dnes zaujímají zdrženlivější postoj v obavě, aby Trojmoří nepřineslo rozkol do oslabené EU. To ale zastánci iniciativy odmítají. "Tvrdit, že rozdělí Evropu, lze jen ze zlého úmyslu. Ve skutečnosti region jen více přiblíží 'staré unii'. Smyslem iniciativy je posílit soudržnost, ne rozpad EU," tvrdí Bartosz Wisniewski z polského Ústavu mezinárodních vztahů.

Trump před odletem do Hamburku na summit velkých ekonomik G20 ještě přednese půlhodinový projev k veřejnosti. V polské metropoli tak stráví vlastně jen několik hodin, jak poznamenal Onet.pl, zjevně v souvislosti s tím, že Varšava prezentuje Trumpovu návštěvu jako mimořádný úspěch polské diplomacie.

"Prezident USA chce v Polsku zlomyslně předvést Evropě, že dává přednost nacionalistickým vládám před evropským společenstvím. Trumpa a (vůdce polské vládní strany Jaroslawa) Kaczyńského zlobí všechna omezení jejich moci, ať právní či soudní," usoudil britský publicista Edward Lucas v listu Gazeta Wyborcza. Návštěva podle něj poslouží oběma stranám, protože ukazuje, že Polsko není izolované a že Trump má v Evropě spojence. Může jít i o ocenění za to, že Polsko vynakládá na obranu více než dvě procenta HDP, a také signál Rusku, aby Polsko bralo vážně.
 
  • Docela vidím české - Trojmoří ANO/NE, referendum o Trojmoří. Ale ono je to jen iniciativa :)
  • To, že nemáme diplomaty neznamená, že do Trojmoří nepatříme.
  • Až se hlavní média probudí, nebude se psát, že D. Trump přijel do Varšavy, ale jak se na to máme dívat.... Abychom nebyli xenofobní :)

_______________________________________________________________________

Dobré ránko 4. 7. Hlavní dovozci, bortící se sny a akční OSN

Zde je třeba připomenout, že Švédsko a Bangladéš prosadily do Agendy 2030 OSN, že migrace je žádoucí a přínosná. Uvedená agenda jako akční plán OSN je zaměřena na islamizaci Evropy a vycházejí z ní i národní plány podporující migraci včetně českého, který vytvořila Sobotkova vláda. Přitom mělo být zjištěno, že právě Nigérie a Bangladéš, ale údajně i Egypt otevřely věznice a blázince a zbavují se cestou migrace právě těchto problematických skupin.

 

Kromě Německa, jehož kancléřka ve své omezenosti či zločinnosti migrační vlnu odstartovala osobními vítacími výzvami, je aktuálně nejvíce postiženou zemí Itálie. Italský ministr vnitra nedávno žádal, aby lodě s migranty přebíraly i jiné země na jihu Evropy, a italská vláda žádá od Bruselu povolení, zda může lodě s migranty přestat pouštět do italských přístavů, pokud to nejsou lodě s italskou vlajkou. Viz větu výše o migrantských lodích s americkými vlajkami. Zde vyvstává v celé nahotě totalitní děs Evropské unie. Velký stát žádá bandu ideologických byrokratů, zda se může bránit islámské invazi z Afriky. Itálie zdůvodnila svoji žádost tím, že situace je neúnosná a nebude moci lodě do svých přístavů pouštět. V letošním roce převzala již 83 000 migrantů, v minulém to bylo 176 000, v roce 2015 oficiálně 103 000, 2014 celkem 66 000 a 2013 jen 22 100. Kolik jich připlulo ilegálně, není jasné.

Hlavními dovozci ilegálů jsou evropská agentura Sophie, evropská agentura ochrany hranic Frontex a italská pobřežní stráž, která je přebírá z lodí různých neziskovek, tvářících se pokrytecky jako humanitární organizace. Tyto politické neziskovky a jejich registrace lze nalézt na internetu.

A v tom je skryt hlavní problém. Itálie žádá o podporu a možnost uzavření přístavů, sama nečiní proti migraci nic, dovolává se rozdělování migrantů cestou kvót. Zároveň má podle italských propočtů dorazit do země do roku 2065 14,4 milionu migrantů z Afriky, takže spolu se současnými oficiálními pěti miliony budou tvořit 37 % italského obyvatelstva. A italská politická reprezentace se ptá kdesi v Bruselu, zda se může bránit. Kde je slavná evropská armáda, kde je NATO s jeho pátým článkem? No přece na hranicích Ruska, odkud nic nehrozí!

Zde je zcela evidentní, že nikdo z nich dobrovolně a po dobrém nepůjde. Proto existují pouze dvě možnosti, a to nechat se zničit islámskou záplavou nebo migranty oddělit bez ohledu na humanitární předsudky od civilizovaného evropského obyvatelstva, nejlépe na ostrovech a v uzavřených táborech. Vzhledem k tomu, že v naprosté většině případů jde o porušovatele zákona včetně tisíců teroristů a zločinců, především narkomafiánů a obchodníků s ilegálními zbraněmi a desetitisíců extremistů, kteří vstoupili na území EU ilegálně, lze takové opatření chápat jako bezpečnostní vazbu. Stupidní žvásty islamistické propagandy o koncentrácích a holokaustu jsou mimo realitu a měly by být trestány jako neúcta k obětem holokaustu. Vězení pro zločince není žádný koncentrák, ale tisíciletou praxí ověřené bezpečnostní opatření na ochranu civilizované občanské většiny dodržující zákony.

Dostávají 30 eur na den, dále se za ně platí měsíční pojištění 600 eur a jejich ubytovatel dostane za každého měsíčně od státu 900 eur. Měsíční náklady na migranta jsou celkem 2 400 eur, zatímco základní plat italského policisty je poloviční. V roce 2017 plánuje Itálie vynaložit 1,9 miliardy eur na důchody pro svoje občany a na výstavbu sociálního bydlení pro svoje stále chudší občany 4,5 miliardy, zatímco 4,2 miliardy na migranty. 

Neustále roste počet znásilnění, letos za prvních pět měsíců, oproti minulému roku o 16 %. Jde letos celkem o 2 224 obohacení většinou švédských žen v převážné většině afroislámskými migranty. Nicméně švédská oficiální propaganda v čele s ministrem vnitra odmítá název no-go zóny a označuje 31 islámsko-afrických ghett pouze za ohrožené oblasti.

Nakonec je třeba zdůraznit, že podle Lisabonské smlouvy, jejíž součástí je rovněž islamizační projekt Euro Med, existuje povinný institut sdílené odpovědnosti pro všechny signatářské státy. I v případě, že naši europoslanci vyjímečně hlasují ve prospěch českých zájmů a proti vedení EU, zůstává nám povinnost rozkazy nevolených eurokomisařů plnit.

www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Z-toho-by-vitaci-ze-studia-CT-neudrzeli-sverace-tusi-Martin-Koller-Uz-i-v-nemecke-televizi-se-zacina-rikat-pravda-o-migraci-roli-USA-a-spolupraci-neziskovek-s-ISIL-494752

 

II. díl - z článku Milana Daniela - Záchranná brzda Bruselu

Falešná humanita

Úspěšná integrace do hostitelské společnosti je podmíněna celou řadou východisek. Jinak se začleňuje do života v naší zemi pracovitý Vietnamec, jinak Eskymák, jinak člověk bez vzdělání a přirozené inteligence, jinak vysokoškolák. V zásadě nepotřebuje pomoc ten, kdo dokáže uvažovat racionálně, má vůli přizpůsobit se společnosti a situaci. V opačném případě je to problém. U nešťastníků ze subsaharské Afriky, kteří směřují do Evropy, ho vidím velmi zřetelně. Stavět se k nim tak, že se nás to netýká, či těmto lidským bytostem velet čelem vzad k jejich svrabu je ovšem podobně hnusné jako vzbuzovat v nich falešné naděje.

Kdyby bruselští pohlaváři měli zájem změnit situaci dnes už statisíců běženců racionálně, byly by bezpečné oblasti ve zdrojových či tranzitních zemích migrace řešením, které by mělo smysl, Stačilo by přesměrovat trupy, cenící v Pobaltí zuby na Rusa, na mezinárodní pomoc  do Afriky. Že to nejde? Když to před šesti lety šlo rozbombardovat, mohlo by to snad dnes jít dát s pomocí týchž států dohromady, není-liž?

............

Museli by přitom překonat svou ideologickou předpojatost a rozhodnout se, zda těm lidem v nouzi budou okázale demonstrovat pseudohumánní postoje, nebo jim dají skutečnou šanci. Rozhodnout se, zda alespoň v této věci přece jen nespolupracovat prakticky. Připouštím ovšem, že to by nesměla být Libye průsečíkem mocenských a ekonomických zájmů, jejichž cílem je urvat si co nejvíce pro sebe…

Dělit se s Rusem? Vést s ním dialog, dohodnout se na rozumném řešení a společně ho prosadit? Nemyslitelné. To budeme raději „zachraňovat“ do roztrhání těla, krmit převaděčskou mafii, obšťastňovat domorodce potřebnými sousedy a ordinovat geniální „kvóty“.

.......

Zahraniční politika Unie trpí tím, že namísto zájmů lidí prosazuje militární zájmy mocenských kruhů. Markantní je to zejména ve vztahu k Ukrajině a Rusku. Vůle k dialogu a jeho prosazování místo konfrontace by jí rozvázal ruce k řešení skutečných a ne uměle vytvářených problémů.

Chaotická migrační politika Unie, ne-řád namísto dodržování jasně formulovaných pravidel pohybu a pobytu osob v Unii, to všechno vede k růstu nejistoty a nespokojenosti veřejnosti nejen zemí Visegrádu a růstu xenofobních nálad. Konfrontace mezi bezbřehou vstřícností a tvrdým odmítáním vůči migrantům Unii rozkládá.   Proto je důležité najít skutečné, vyvážené východisko, jehož obsahem by byla jak opravdová pomoc, tak řád.

Vysvětlete pane ministře Zaorálku také panu Junckerovi & spol., že řešením není rozdávat migrantům koblihy, ale umožnit jim doma produkovat a Unii prodávat ty pomeranče.

casopisargument.cz/2017/06/30/zachranna-brzda-bruselu/

_______________________________________________________________________

Dobré ránko 2. 7. Babylonská věž.

Mám to už z dětství. Otec objevil v semináři Aristotela, byl třídně uvědomělým konzervativcem, dokázal nám dorůstajícím vtipně a filozoficky vysvětlovat svět, zvláště politická náboženství. Za největší neštěstí světa považoval socialismus, rovnostářství a ztrátu víry v onen svět, jenž soudí ten náš. Zbožštění lidstva a lidská práva svět nespasí, dnes už je chaos viditelný.
 
O generaci mladší vikářova dcera Mayová v euroskepsi vyrůstala. Ale za jednu větu by dostala od Thatcherové metál – za charakteristiku nadnárodní elity, jež je všude doma, ale domov postrádá. „Jste-li občanem světa, jste občanem odnikud.“ Tihle kosmopolitní bezdomovci – podobně jako mí předci, dokud si opět nevytvořili svůj národ v Izraeli -, tahle samozvaná aristokracie, jež věří v jedno nedělitelné lidstvo bez kulturních, národních hranic, usiluje pomocí abstraktních pravidel a institucí o globální vládu. Nelze milovat abstrakci, jako je Unie. Proto se tak často zmatení takzvaní obyčejní lidé bouří v obraně domova. Jejich posmívaný instinkt plně sdílím.
 
Bohužel, opravitelný není. Je to utopický projekt, nesmírně nákladný a ekonomicky škodlivý, taková babylónská věž, která se zřítí. Stavíte na vnitřně rozporném základě. Podívejte se, jak sílí nacionální strany a populisté všeho druhu. Nebyli by tu, kdyby nebyla EU. Po genocidní světové válce neměl imperiální šovinismus šanci. Zuřivou pudovou reakci lidí vyvolala v život teprve šílená inženýrská integrace a potlačování národního státu, našeho jediného domova, byť jistě sdílíme evropskou civilizaci, a to i s Austrálií. Lidový odpor proti antidemokratické, neodvolatelné, ideologické kvazivládě v Bruselu je správný. Kéž by se k němu tak jako v Anglii přidalo více vzdělanců.
 
Jenže bruselská nomenklatura a politici hlavního proudu hodlají národy zničit, proto podporují imigraci, i když se takticky tváří, že usilují o ochranu vnějších hranic. Oni ji nechtějí zastavit, pouze legalizovat. Oslavují světové bratrství jako z duhové reklamy United Colors of Benetton. Z Evropy má vzniknout amalgám kultur a ras. To ovšem, jak denně vidíme, znamená nevyhnutelný rozvrat. A reforma? Zařadit zpátečku? Ideologové uchvátili vládu a dobrovolně ji nepustí.
 
V roce 1776 tam už existoval národ britských kolonistů, jenž do sebe později vstřebával příchozí, kteří se toužili stát Američany. Tam nevznikla multinárodní federace. A Evropu tvoří tisícileté národy. Máte pravdu, že jsou mladí vzdělaní lidé často vykořenění. Nebyli vychováváni k patriotismu, k přijetí národního údělu v dobrém i zlém, narodili se do atomizované společnosti. Není na škodu jít do světa na zkušenou, na výzvědy.
 
- A můžeme obstát jako menší země?

Samozřejmě, ....... více: neviditelnypes.lidovky.cz/rozhovor-jsem-vlastenec-08u-/p_zahranici.aspx?c=A170629_205833_p_zahranici_wag

 
 Samozřejmě že si státy vytvářejí bezpečnostní aliance. Unie však vznikla z komplexu světové války a mylného názoru na nacionalismus. Byli to vlastenci, kteří umírali v odboji proti Hitlerovi. Někdy si připadám jak v Československu 60. let, když poslouchám ty unionistické lži o pokroku, spolupráci a míru, historické nevyhnutelnosti, konci dějin, opět „tábor míru a socialismu“. Poválečný mír zajistila atomová puma a NATO, jak řekl Churchill.
 
Připadáte si také tak?

_______________________________________________________________________

Dobré ránko 29. 6. Hrdinství a sdílení nebo sdílené hrdinství?

Nestíháme obsáhnout vše, co se děje, ale odmítáme spolupracovat. Sdílením na zeď zpravidla náš podíl, hrdinství, vlastenectví a občanství končí.
Znáte to, tak si články odkládáme, že se k nim vrátíme. Nevrátíme. Zítra bude další problém a my stále nevíme, kde je hlavní kořen zla a nás ničícího plevele. Náš problém je jako všudepřítomný svlačec, ale s kořeny pevnými jako pýr.
Další "odložený článek": neviditelnypes.lidovky.cz/svet-nebezpecnejsi-nez-putin-dju-/p_zahranici.aspx?c=A170628_161426_p_zahranici_wag
 
Nudíte se? Jste nespokojení? Zapojte se

_______________________________________________________________________

Dobré ránko 28. 6. Spirála smrti, SECESE a občanské války

Před několika měsíci napsal francouzský komentátor Ivan Rioufol v nedávno publikované knize Občanská válka přichází: „Nebezpečím není Národní fronta, která je jen projevem hněvu opuštěného lidu. Nebezpečím jsou stále bližší vazby mezi levicí a islamismem.... Toto nebezpečí musí být zastaveno.“
 
Georges Bensoussan (pod pseudonymem „Emmanuel Brenner“) publikoval knihu Ztracená území republiky. Kniha velmi přesně popisovala, co se dělo. Psalo se v ní o tom, že mezi mladými lidmi pocházejícími z přistěhovaleckých rodin se projevuje všeobecná nenávist k Západu a mezi mladými muslimy panuje hluboká nenávist k židům. Psalo se v ní také o tom, že „no-go zóny“ jsou na pokraji odtržení (secese) a brzy nebudou součástí francouzského území. Hlavní média knihu ignorovala.

O tři roky později, v říjnu 2005, vypukly nepokoje po celé zemi. Bylo zapáleno více než 9000 aut. Stovky obchodů, supermarketů a nákupních center byly vypleněny a zničeny. Desítky policistů byly vážně zraněny. Bouře se zastavila, až když vláda dosáhla mírové dohody s muslimskými asociacemi. Moc přešla do jiných rukou.

Kde vlasně žijeme, v čem a kdo nám vládne?

 
 

_______________________________________________________________________

Dobré ránko 7. 6. Jak přednášet

1. Omezte svou přednášku na jednu hlavní myšlenku, která probouzí vaši vášeň, a která se bude prolínat celou přednáškou. Dejte ji do kontextu, uveďte příklady, vyložte ji živě.
2. Dejte posluchačům důvod proč by se měli o téma zajímat. Vzbuďte v nich zvědavost. Třeba provokativní otázku, která vyžaduje vysvětlení (tajemství).
3. Budujte svou ideu kousek po kousku na základě konceptů, ale takových jimž vaši posluchači rozumí. Nemyslete si, že všichni vědí o čem mluvíte. Používejte metafory k přiblížení vaší myšlenky. Je dobré otestovat řeč na přátelích, kteří vám věří, abyste odhalili místa, která posluchače matou.
4. Udělejte vaši ideu, nebo to co chcete říct, hodným šíření. Pokud myšlenka prospěje jen vám nebo vaší společnosti, tak nejspíš není hodná šíření. Pokud však má potenciál nějak pomoci někomu jinému, nebo ho inspirovat, pak jste našli klíčovou složku skvělé přednášky.
Chris Anderson: TED's secret to great public speaking
Vize - Dvůod - Cesta - Inspirace

_______________________________________________________________________

Dobré ránko 3. 6. Kěten jak taskavý měsíc

 

Květen začal být třasavým hned druhého.oznámením demise vlády B. Sobotkou.Následovaly demonstrace v mnoha městech - 10. a 17. 5., aby MF byl tiše odvolán a jmenován nový ministr Pilný, vše provázeno omilostněním odsouzeného Kájínka, vše na pozadí prezidentovy cesty do Číny.

Konec května se vnitrostátně vine na realizaci zákazu kouření v pohostinství a odvolání/ne-demisi ministryně školství Valahové po návratu prezidenta z Vietnamu.
Mezinárodně se však odehrává daleko víc a to včetně toho, že náš předseda vlády Sobotka radí mr. Trumpovi, že s tím oteplováním "nedělá dobře". To hlavní se však odehrálo summitu NATO a  Mnichově 28. května. "Mnichovský pivní puč?", zmínilo Echo24 v článku (3.6.2017): - Evropa nejsme my

Časy, kdy jsme se mohli cele spoléhat na ostatní, jsou do značné míry pryč. Byla jsem toho svědkem v posledních pár dnech. My Evropané musíme opravdu vzít svůj osud do vlastních rukou, samozřejmě v přátelství se Spojenými státy, v přátelství s Británií, s dobrými sousedskými vztahy, kdekoli je to možné, s Ruskem a dalšími zeměmi. Ale musíme vědět, že musíme sami bojovat za svou budoucnost jako Evropané, za svůj osud – a to je to, co bych spolu s vámi se všemi ráda dělala.“, řekla A. Merkelová.

Ano, Mnichov nám dělá starosti.
Publius News - Čí je  EU?, 31.5.2017: publius.cz/glosy/ci-je-eu/

No, abych pravdu řekl, nevím. Německo hrozí zemím, které „nebudou dodržovat zásady právního státu“, že přijdou o kohezní fondy. To jsou finance, určené na rozvoj chudších zemí EU.......

Jakési souznění zemí V4 v jistých věcech, to je věc jiná. Má zřejmě historické kořeny, k nimž určitě patří i špatné zkušenosti s Německem. Německo má v současnosti rozhodně jiný charakter než v minulosti, ale historické reminiscence jen tak nevymizí. V žádném případě není moudré se je snažit vymýtit násilím. To prostě nefunguje.

Zet21 - Evroa a EU, .6.21: www.zet21.cz/wp/evropa-a-eu/

Evropa se chová jako velké rozmazlené děcko. Toto napadne čtenáře po komentářích a reakcích nad summitem NATO, pořádaném v květnu za účasti D. Trumpa

Německo se tedy rozhodlo, že je plnoleté a zjistilo, že se nemůže spoléhat jen na partnery, což by bylo chválihodné, ale vzápětí vyhlašuje, že vyráží do obranného boje. Před čím se chce bránit? Pokud jsou jeho jediná obrana sankce, pak oznámení vyspělosti je předčasné. Rozhodně však by se k němu měli vyjádřit další členové EU a státy Evropy. Německo ani Angela Merklová nemohou být po procitnutí v dospělost rozhodujícími mocnáři. 

 

Není bez zajímavosti, že slova A. Merkel jsou citována médi různě, jestli se k tomu vyjádřil pan Tusk (Evropská rada) nebo Rada Evropy se už asi nedozvíme. Tak vznikají znepokojení nebo naopak liknavost místo obezřetnosti. Ještě že máme vždycky nějké ty kulisy, že ano? "Ve vnějším světě vládne situace, v níž zaručené množství lajků má ten, kdo napíše: "Babiš je kokot". Nebo naopak "Babiš je bůh". Nebo cokoliv podobného, odpovídajícího předem dané naladěnosti lásky a nenávisti v té které sociální bublině. Publius chce patrně publikovat myšlenky....", napsal čtenář Publia M.N.

_______________________________________________________________________

Dobré ránko 19. 5. PROČ? PROTO! - OLOMOUC  a Hanácká sebranka

10. a 17. května probíhalysaac Ne
 

_______________________________________________________________________

Dobré ránko 25. 4. Země je kulatá ....

Isaac Newton věděl jak pohnout zeměkoulí, stačil by mu pevný bod ve vesmíru, na přelomu 17 a 18. století
my potřebujeme I.N, mechanice Newton formuloval teorii o zachování hybnosti a momentu hybnosti

_______________________________________________________________________

Dobré ránko 22. 4. Nad otázkou: Je tu vláda pro nás nebo my pro vláu?

Potácíme se mezi nespokojeností a odpověďmi. Zda převažuje nespokojenost nad odpověďmi pak hovoří o kvalitě života dané společnosti. Je-li nespokojenosti víc, nezbude prostor na odpovědi ani na otázky, nakonec obojí mizí a totalita vítězí, zůstane jen jakési poblafávání psů ze sousedství nebo špičkování klaunů v cirkuse. Přitom nespokojený není jen lid, nespokojené jsou i vlády a ty zejména. Dokazují to přehršlí expedovaných zákonů, omezující nejen životní prostor ale i ony otázky.
Mezi obě množiny je vloženo neprůstřelné sklo, neprostupná hradba či hluboký příkop. Vláda se distancuje od lidí, jsou jen přítěží, kvůli které musí dělat ty zákony, nebýt jich, byli by šťastní docela. Co s tím?

 

Kvalifikace na ministra financí je, aby co nejvíce krátil (optimalizoval) stát na daních, s výkřikem "Všichni kradnů" se stává ministrem a nespokojen pouze s tímto postem příště žádá víc, potřebuje většinu k ještě lepšímu (optimálnímu) vládnutí. ANO je akce nespokojených občanů, nutno připomenout.

 

Pak je zde skupina těch co odpovědi žádají, je jich schopná nebo je po nich zodpovědnost požadovaná, leckdy právě striktními zákony. Je zde poptávka po odpovědnosti nebo naopak není. "Prezident republiky není z výkonu své funkce odpovědný", "Svoboda je i odpovědnost". Nabízí se otázka:

Je politik odpovědný voličům nebo straně?

Právě k podobné otázce dospěla níže uvedená diskuze skupiny Zapomenuti.cz na téma Ústava ČR, nad dokumentem Deklarace OI Zapomenutých, otázce na kterou je třeba nalézt odpověď:

Je tu ta vláda pro nás nebo my pro ni? 

Znění deklarace: www.zet21.cz/wp/deklarace/ 

Diskuze: kotvablog.blogspot.cz/2017/04/potaceni-odpovednost-vuci-volicum-nebo.html

 

Ještě než dokončíte jednu diskuzi, je zde problém další. Jistě si každý všiml, jak se množí útoky a zpochybňování demokracie. Samotná demokracie za to nemůže, ona vyspěla a my ji stále cpeme do dětského kočárku. Nenaučili jsme se vládnout ani volit, ale může za to demokracie. Nevěnovalo se jí zdaleka tolik času a sil, jako snaze se jí zbavit.  Snaze, kdy tajemné a údajně neznámé síly rády přiloží ruku k dílu zmaru.

"To co bylo jednou dobyto, tedy prostor svobody, je neustále ohroženo, a to nejen zvenčí, ale především zevnitř.", Jan Patočka


Je zbytečné přemýšlet čím demokracii "nahradit", museli bychom si přiznat, že tu demokracie je. Demokracie se snese s monarchií a republikou, nesnese se s oligarchií a tyranií. Demokracie presentuje a představuje svobodu, timokracie čest, oligarchie bohatství, tyranie chtíč. O tom jak se demokracie mění v tyranii bylo napsáno mnoho pojednání, už přes dva tisíce let a stále marně.

_______________________________________________________________________

Dobré ránko 15. 4. velikonočí sobota - Bílá sobota

První část knihy se zabývá analýzou levicové mysli, tedy stejností a růzností, rovnosti a svobody, demokracie a liberalismu a definici pravice a levice. 
Goethe napsal: "Zákonodárci a revolucionáři, kteří slibují rovnost a svobodu najednou, jsou buď psychopati, nebo šarlatáni". Rovnostářští bez požití sily není schopno učinit velký pokrok a dokonalá rovnost je možná jen v totalitním otroctví. Mezi rovností a svobodou se nachází antagonismus a vzájemná výlučnost, nacházejí se ve stavu vzájemného nepřátelství. Podobně je to s demokracií a liberalismem, rovnost je dynamickým elementem demokracie a svoboda základem pravého liberalismu.
Již Aristoteles definoval demokracii jako vládu horší části lidu k jejímu vlastnímu prospěchu, opakem mu byla republika neboli vláda lepší části lidu v zájmu všeobecného blaha. V demokracii se hovoří o tom, kdo by měl vládnout. Mělo by se spíše ptát, jak by se mělo vládnout? Vládnout by se mělo tak, aby každý občan se mohl těšit maximálně možné osobní svobodě. K demokracii náleží totalitární a monolitické tendence. Což potvrzuje, že demokracie a totalitarismus nejsou vzájemně se vylučující pojmy. 
Poslední kapitolu uvozuje citát z Bible: „Moudrý má srdce na pravém místě, hlupák na levém.“ Cílem této kapitoly je definice pravice a levice. V západní civilizaci má slovo „pravice" pozitivní a „levice“ negativní jazykové zabarvení. Ve všech evropských jazycích se pravice vztahuje k "právu" (ius), ke správnému, oprávněnému neboli gerecht (spravedlivý), right (právo, správný), pravda, správný, spravedlivý, opravdový aj. 
Levicový ve francouzštině (gauche) znamená také "trapný", "neohrabaný" v italštině sinistro znamená "levý", "nešťastný" anglické sinister znamená "levý" nebo "zlý", "zlověstný". Pravicí tedy označujeme to, co je pro člověka skutečně to správné, zejména jeho svoboda. 
V rámci státem zajištěného, vládou předepsaného a co je nejhorší, společensky odsouhlaseného kolektivismu je naše svoboda, naše "západní" osobnost, náš duchovní růst v sázce. Všechny velké dynamické "ismy" posledních dvou set let představovaly masová hnutí, napadající skutečnou svobodu, osobní nezávislost. To se dělo ve jménu všech možných, vznešených i nízkých ideálů, jako je národ, rasa, sociální spravedlnost, bezpečnost či nastolení šťastnějšího světa pro všechny. Hnacím motorem všech těchto hnutí byly zběsilé ambice intelektuálů a úspěšná mobilizace mas naplněných závistí a touhou po pomstě
Pravice je vertikální a personalistická. Pokud jde o strukturu státu, levičáci věří v silnou centralizaci. Pravicově orientovaný člověk je federalista - v evropském smyslu - zastánce místních práv. Obhajuje princip subsidiarity, protože věří v místní práva a privilegia. 
 
Druhou část knihy pod názvem LEVICOVÉ SMÝŠLENÍ V HISTORII tvoří osm kapitol - Historický původ levicového myšlení, Zrození Ameriky, Francouzská revoluce, Od demokracie k romantickému socialismu, Od romantického socialismu k vědeckému a mezinárodnímu socialismu, Od socialismu ke komunismu, Od marxismu k fašistickému étatismu a Národní socialismus a socialistický rasismus. 
Mějme na paměti, že pouze levičáci plodí "hnutí". Pravičáci přinejlepším pouze "organizují", a to relativně hierarchickým způsobem. Spengler správně namítl, že již představa "strany" je sama levicová. Pokud tedy hnutí a strany nepřispívají k ryze pravicovému názoru, pak z toho vyplývá, že principy pravice by v rámci parlamentní demokracie mohly převládnout pouze v případě, že by se levicová mysl ocitla v katastrofální krizi nebo zkolabovala. Obecně vzato však pravice nemůže zvítězit díky svým ctnostem, své pravdě nebo svým hodnotám, protože není schopna fascinovat a zotročit masy. Může apelovat na mimořádné lidské osobnosti, ale jen zřídka kdy k sobě přitáhne průměrného člověka.
 
Sadistické mučení je však výrazem nenávisti a nenávist má vždy původ u nějakého pocitu méněcennosti, nějakého druhu slabosti. Téměř vždy jde o snahu podřazených většin vyhladit nadřazené menšiny. Privilego-vané menšiny se mohou vykazovat touhou po moci (libido dominandi), ale touha po fyzické likvidaci má své kořeny v komplexu méněcennosti u podezřívavých a závistí postižených mas, které jsou v hlubším smyslu vždy bezmocné a také se tak cítí. Odtud pak pramení jejich krutost
 
Třetí část práce nese název LIBERALISMUS a dělí se na dvě kapitoly Skutečný liberalismus a Nepravý liberalismus.
Tyto nové totalitární strany měly svůj původ ve Francouzské revoluci a použily osvědčený trik levicových stran od roku 1789 „mobilizaci závisti“. Mimo to většina nacistů přešla po roce 1947přímo k sociálním demokratům.
Většina bývalých nacistů v NSR však přešla přímo k sociálním demokratům, což jasně dokazují statistické mapy z voleb 1932 a 1972 přiložené v této knize. 
 
Čtvrtou část LEVICE A ZAHRANIČNÍ POLITIKA USA tvořená kapitolami Americká levice a první světová válka, Levice jde od války k válce, Další levicová válka, Antikolonialismus, Výhled do budoucnosti, podává neutěšený obraz zahraniční politiky USA řízené a ovlivňované levicí.
Slabost demokracie, matky veškeré levice, by v nás měla vzbuzovat ty nejvážnější obavy. Má demokracie schopnost, má dostatečné kvality k tomu, aby dokázala čelit svým zlomyslnějším epigonům - socialismu a komunismu? Dokáže menší zlo potlačit zlo větší? Demokracie má několik Achillových pat, ale s největšími problémy se demokraticky řízená země potýká ve dvou specifických oblastech, ve dvou doménách, kde se jeden národ setkává s druhým - v zahraniční politice a na poli obrany. Zde je přežití národa v sázce. Jasná porážka ve věku totality znamená naprosté zotročení a vymazání z mapy. 
 
Závěr knihy tvoří 41 bodů odpovídající na otázku Co je levice? a jeden bod k otázce Co je pravice? se závěrem: Levicové smýšlení charakterizují tři velké revoluce: Francouzská (1789), Říjnová (1917) a německá (1933). Pamatujme však, že politické strany nebo systémy jsou jen zřídka stoprocentně levicové nebo pravicové. Většinou představují směsici obojího.

Práce je zakončená PORTLANDSKOU DEKLARACÍ. Tato obsahuje 26 článků a začíná výrokem o "racionální" víře v Boha, Tvůrce vesmíru, jemuž se zodpovídáme. Pak je zde definice člověka jako jedinečná persona s nepřenositelným osudem. Deklarace zdůrazňuje personalistickou nadřazenost rozmanitosti nad homogenitou (jednotností, stejností), odmítá horizontalismus, upřednostňuje vertikálnost a pravici před levicí. Vnímá také radikální rozdíl mezi mužem a ženou, význam rodiny, láskyplné přátelství mezi oběma pohlavími, oddělenost státu a společnosti, morální nadřazenost autority nad donucováním, princip subsidiarity a odmítá centralizující a totalitární zaopatřovací stát. Nutný je plodný dialog mezi vládnoucími a ovládanými v rámci určitého lidového zastoupení, kterým by do určité míry snad mohlo být zákonodárné, ale nikdy ne politicky činné těleso. Hlavním úkolem vládnoucí složky má být udržování zákona a pořádku mezi občany a vztahů s ostatními národy tj. zahraniční politika a obrana. "Portlandská" společnost má mít svobodu v rámci zákona, svobodu projevu, svobodné orgány k vyjadřování názorů a řadu soukromých organizací s nejrozmanitějšími praktickými funkcemi. Svoboda je od práva na soukromé vlastnictví neoddělitelná. Svoboda není cílem, ale podmínkou k životu, činu a tvorbě s lidskou důstojností.

 
 
Erik Maria Ritter von Kuehneld Leddihn se narodil 31,července1909 v Tobelbad jako syn vědce.Své přednášky začínal nebo končil:
 "Ladies and Gentlemen, Right is right, and Left is wrong!
 

_______________________________________________________________________

Dobré ránko 3. 3. - Události těchto dní a rudě-revolučního února

 
Zhruba před 2 lety - 18. dubna 2015:
V mnoha státech probíhají volby, Norsko, Španělsko atd. Média to zpravidla komentují touto větou:
"Podle expertů je čekají složitá povolební vyjednávání o budoucí koalici.
Nová vláda musí prosadit řadu reforem, škrty, a hlavně opět nastartovat růst finské ekonomiky...".
Kdyby vlády ve skutečnosti vládly, nebylo by co reformovat, škrtat, nebyla by potřeba "startovat".
Psaním zákonů se to nenastartuje, snad jednou vlády pochopí, že k tomu všemu potřebují svůj lid.
____________________________________________
Veleba o Zemanovi: Ale on ví, co si lidé myslí. Cestuje po republice, onehdy byl KV, ví co si lidé myslí.... A tak mluví a zastupuje tu většinu. Většina s ním souhlasí...
Volfová mluvila o tom, že chce být mezi lidmi, vnímat jejich názory, pracovat pro lidi, onehdy byl v KV, ví co si lidé myslí.
Přímá demokracie? Mluví za většinu - protiústavní, většina dbá ochrany menšin. 
 
Ona "většina" je stále mylně chápána, jako výtah k moci, bez odpovědnosti k oné většině což jsou občané - voliči.
 
Poznámka: "Vláda lidové většiny nemusí odpovídat ústavnosti", viz 17. 12. 2016 - Co řekli o demokracii Platón a Aristotelés.

_______________________________________________________________________

Dobré ránko 10. 1. - propaganda

Anna jenze zde je jeden velky rozdil...
Rekove nepodlehaji tak lehce cilene propagande vuci jinym narodum...
Jsou vice kosmopoliticti..
Navic u Cechu je videt ze po ctyricetilete izolaci ve systemu v kterem zili , jsou chtene zavisli na plasarismenes info..
,,rikali to v televizi..."psalo se o tom v novinach"..."rikal to i prezident"..."pani Blazkova to slysela od pani Skorapkove v samoobsluze ktera ma dceru v Atenach."

_______________________________________________________________________

Dobré ránko 31. 12. - Ohlédnutí za rokem 2016

 
Nuda radikalizuje

Do testovací skupiny „silně znuděných“ zařadili ty, kteří dostali za úkol opsat celé kapitoly. „Málo znuděným“ připadlo opsání pouhých několika řádků. Před i po opisování vyplňovali studenti dotazník ohledně své politické orientace. Ti, kteří měli za sebou pořádnou dávku nudy, své názory v druhé sadě odpovědí pořádně přiostřili. Zřetelně se začali klonit k radikálnějším postojům

Jiná studie zjišťovala, jak silný pocit prázdnoty testovaní mají a jak moc smyslu života nalézají. Lidé postrádající smysl měli sklon k daleko extrémnějším názorům. „Je to tím, že lékem na nudu je drama. A lékem na nudnou politiku se v roce 2016 stalo politické drama,“ píší Timesy.

Výsledek je jediný možný: voliči, kteří si přejí více vzrušení, budou instinktivně vybírat extrémističtější politiky. Pokaždé si vyberou siláky, slibující dramatické změny. „Pokud bude naše touha žít zajímavý život pokračovat neztenčenou silou, máme nejspíš pořádné překvapení teprve před sebou a to, co jsme zažili, je nic proti tomu, co přijde,“ končí deník The Times. 

Z článku: www.rozhlas.cz/plus/svet/_zprava/k-uspechu-populistu-prispiva-unudenost-zapadni-spolecnosti--1684038

 

_______________________________________________________________________

Dobré ránko 17. 12. - Co řekli o demokracii, Platón a Aristotelés

Největší slabinou demokracie je to, že hlavní slovo a moc získává skupina demagogů - trubců. Ti totiž prezentují vůdčí elitu každé demokracie:

„ ...její dravější část řeční a jedná, kdežto zbytek sedí kolem řečnických tribun, bzučí a nesnese, mluví-li někdo něco jiného, takže v takovém ústavním zřízení je všechno, s výjimkou něčeho mála, spravováno právě takovými lidmi.

Vyjma trubců jsou v demokracii zastoupeny další dvě skupiny lidí, které jsou trubci vtahovány do sporu. Jedná se o bohaté, kteří jsou vykořisťováni trubci. Avšak, aby trubci dosáhli svých vytoužených cílů, musí nejdříve na svou stranu přitáhnout hlas lidu.

Bohatí se začínají bát a instinktivně bránit, což způsobuje v lidu pocit ohrožení. Takže ten si zvolí ze svých dosavadních vůdců vyvoleného ochránce, který na sebe v pravý čas připoutá veškerou moc. Demokratický řád se tak vnitřní logikou změní v tyranii, dle antických myslitelů, v nejhorší formu vlády.

Forma vlády Princip vlády
timokracie čest
oligarchie bohatství
demokracie svoboda
tyranie chtíč

 

 

 

 

_______________________________________________________________________

Platonovo pojetí demokracie: cs.wikipedia.org/wiki/Plat%C3%B3novo_pojet%C3%AD_demokracie

Aristetolovo podání demokrcie: cs.wikipedia.org/wiki/Aristotelovo_pojet%C3%AD_demokracie

 

 

Aristotelova klasifikace státních zřízení
Vláda ve prospěch → všech svůj
jeden vládnoucí monarchie tyranie
nemnozí vládnoucí aristokracie oligarchie
mnozí vládnoucí politeia demokracie
 
  • Politea = ústava
  • Vláda lidové většiny nemusí odpovídat ústavnosti.
  • Koflikt hrozí z rozdílných postavení chudýc a bohatých. (v dnešní době oddáleím se politiků od občanů, nepřekonatlný val)
  • Tam kde vládne ústava vláde demokracie.
  • Ústava je duší národa

_______________________________________________________________________

Dobré ránko 20. 11. Ve znamení Dne boje za svobodu a demokracii (17. listopad)

Právě 17. listopadu dopoledne přišla zkráva, že Turci zajali naše dva občany Markétu Všelichovou a jejího přítele. Bude to běh na dlouhou trať, jejich osvobození. Otázkou je, jakým stylem.
 
Nedá mi to. Nikdy mě nepřestanou udivovat reakce zamindrakovanych zbabelcu a frustratu. Vylezou z děr a začnou zvracet směrem do veřejného prostoru. Naprosto nepatřičně otiraji svoje huby o YPG, která v Rojave bojuje i za nás o PKK, která zachránila Jezidy a přeje si klid zbraní, který jí Erdogan nehodlá umožnit. V Čechách máme mnohonásobně více odborníků na terorismus než jinde na světě. Z čeho je mi opravdu nevolno je však to, co někteří píšou na adresu Markéty a Míry. Kdyby mohli, tak budou tančit na jejich hrobech. Zatím se alespoň radují a kopou do nich. V jejich čele novinářka, kterou nezajímají a která na rozdíl od nich dělá vše legálně. (MK) ... Ze stránky "Zprávy z Kurdistánu"
..........................
 
Pak  naleznete článk dva roky starý (Spor na Ukrajině se vyřeší, větší nebezpečí jsou islamisté, řekl Zeman Bildu) a v něm: „Troufněte si snít

Podle něj by si mladí lidé měli vzít poučení z událostí před 25 lety. „Bojujte za své cíle. Troufněte si snít. Protože můžete změnit svět,“ vyzval je Zeman.

„Nejsem si jist, zda mladí lidé v Evropě ještě mají sny. Mnozí myslí spíš na spotřebu než na budoucnost. Těm říkám: Využijte to, co máte, k investici do své budoucnosti,“ řekl prezident.
Zeman také podotkl, že Česká republika a Německo mají nejlepší vztahy v historii a jsou mimořádné hospodářsky provázané. 
 
Také: "Terorismus bude podle Zemana představovat hrozbu ještě několik desetiletí. „Abychom se s ním vypořádali, budou muset všechny velmoci, Evropa, USA, Rusko a Čína, držet pospolu."
 
 

_______________________________________________________________________

Dobré ránko 8. 11. Den D - prezidentské vy

 
Protože je překvapil. Jejich naučené politické formulky přestávají platit, voliči jim nevěří. A politici, kteří si zvykli na staré „zaběhnuté“ formy jednání a komunikace s voliči, to nikdy nepostřehli. Nedošlo jim, že se z nich staly prázdné figury bez důvěry. Ostatně to známe i od nás. A nedivme se, že lidé hledají něco jiného. Může se stát, že toho využijí populisté, ale ani pak to není vina voličů. Ti si mohou vybírat jen z toho, co se jim nabízí. Je vinou zavedených stran, v Americe, nebo u nás, že to nedokázaly postřehnout, že se po léta tvářily spokojeně, jejich představitelé neudělali nic pro to, aby se důvěra voličů vrátila. Nedokázaly svým voličům nabídnout něco nového, nové lidi, nové nápady, nové způsoby práce.
 
Myslím, že ten boj vrcholí dnes (břeren 2016). Pokud se Trumpovi podaří získat těch potřebných 1300 hlasů ještě před nominačním sjezdem, nebude možné jej zastavit. A zbytek strany jej bude následovat, nikdo nechce být na té prohrávající straně. Budou další volby a podpora prezidenta, pokud bude prezidentem zvolen Trump, bude důležitá – volby rozhodují voliči, ne establishment. Ale záleží hodně na tom, jestli Trump dokáže udržet momentum, jestli trend bude pokračovat. Nominační sjezd je v červenci a do voleb je ještě daleko.
 
Záleží hodně i na tom, jestli zklamaní voliči přijdou k volbám, jestli se bude a do jaké míry opakovat „Reaganova revoluce“.
 
Pokud by Donald Trump byl skutečně zvolen prezidentem – skutečně by podle vás přinesl takovou revoluci, po jaké jeho fanoušci touží a jeho oponenti se jí děsí?
Nečekejme okamžitou revoluci. Byla by to v každém případě revoluce spíše psychologická, americký prezident není diktátor a zvolený prezident je stále pod „kuratelou“ Senátu a Kongresu. Jakákoliv legislativa bude podléhat schválení Kongresu. Stejně tak změny v důležitých postech. Důležité by bylo, jestli se novému prezidentu, ať je jím kdokoliv, podaří to, co se podařilo Ronaldu Reaganovi – vzbudit amerického ducha, sebedůvěru, optimismus a návrat k hodnotám, které z Ameriky tak dlouho dělaly to „shining city on the hill“.
 

_______________________________________________________________________

Dobré ránko 28. 10. Nedokončená....

Nemá cenu to komentovat,, všichni víme, co to je za idioty...Musíme jít dál a dostat národ do ulic, jeden Kraus s pár blbama nás nerozhodí !!!!
KRAUS ZDECHNI SKONČILS
 
Ano, jsou to všechno zrádci.
zbavte se všech... (nasal někdo s ironií)
Dobře si je prohlédněte, je to defilé zrádců.!! (pod upoutávkou a fotografiií  SJK)
 
..pamatujte si tuhle smečku kolaborantů fašistů, sluníčkářů, chartistů, milovníků emigrantů, vlastizrádců, havloidů na jedné hromadě! (opět pod fotografií, tentokrát doplněné o jména)
 
Zvyšte bdělost po výskytu výrazů jako "studenti", „rektoři“, „umělci“, „vědci“, „představitelé církví“, „politici“, „zástupci neziskových organizací“ a „aktivisté“.
"Zesměšňujte, karikujte a ironizujte tyto symboly; tvořte o nich krátké, „úderné“ texty, fotomontáže, videomontáže."
 
Jak ale tyto dva tábory usmířit? jak komunikovat se zastánci Zemana, když na faktické argumenty neslyší? když si neověřují zdroje informací? když jim nevadí lhaní těch, ke kterým vzhlíží?
 
Banda dutých hlav podvedením prodejných kurev a zrádců !!!! Střílet do tý pakáže by pro mne nebyl problem . .... 28. říjen, Hrad
 
 
Už to opravdu stačilo. Jak Zeman, tak pražská kavárna se chovají jako nebezpeční šílenci
 
Jak z toho? Dobrá zpráva je, že podle mě se Zeman DÁ porazit. Je to jen pár procent, co potřebujeme urvat. Byl jsem teď chvilku v Praze, setkal jsem se s pár kandidáty na prezidenta a dalšími lidmi. Udělal jsem si obrázek a v nějakém dalším postu to rozepíšu. Ale obecně potřebujeme kandidáta, který bude pozitivní a nebude rozdělovat lidi na elitku a plebs. Kandidáta, který rázně odstrčí všechny ty Kocáby a spol. Kandidáta, který dá lidem pocit, že ochrání jejich zájmy. Mezi námi, kandidát, který neřekne pár věcí, co se kavárně nebudou líbit, nemá žádnou šanci. No a samozřejmě potřebujeme kandidáta, který nepoleze do zadku ani Rusku, ani Číně, ale který se klidně ozve i vůči Unii. Potřebujeme Gandalfa, který i s pomocí neprávem vysmívaných hobitů porazí zlého Sarumana. Pojďme na to. www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Reklamni-expert-Mila-prazska-kavarno-poradim-ti-jak-sundat-Zemana-460321

_______________________________________________________________________

Dobré ránko 19. 10. Ještě není tma, ale stmívá se!

Prohlášení čtyř nejvyšších ústavních činitelů

Jako nejvyšší ústavní činitelé České republiky, chceme společně zdůraznit, že naše země při naplňování své dlouhodobé politiky vůči Čínské lidové republice vychází z principů strategického partnerství mezi oběma zeměmi a ze vzájemného respektu ke svrchovanosti a územní celistvosti Čínské lidové republiky, jejíž je Tibet součástí.

Vztahy obou našich zemí a jejich výrazný rozvoj v posledních letech považujeme za velmi přínosné a užitečné pro obě strany a jsme přesvědčeni o tom, že je v zájmu České republiky tyto vztahy i nadále intenzivně rozvíjet.
Osobní aktivity některých českých politiků nejsou výrazem změny oficiální politiky České republiky a považovali bychom za nešťastné, aby takto byly kýmkoliv vnímány.

Miloš Zeman, Milan Štěch, Jan Hamáček, Bohuslav Sobotka

Zdroj: https://zpravy.idnes.cz/ctyri-nejvyssi-politici-se-distancovali-od-schuzky-hermana-s-dalajlamou-14q-/domaci.aspx?c=A161018_160816_domaci_kop

 

Společné prohlášení ústavních činitelů je mimořádná akce, kterou může opodstatnit jen stav nouze, zásadní ohrožení národních či státních zájmů nebo bezpečnost země.

Naši ústavní činitelé, konkrétně prezident, premiér, předseda Senátu a předseda Poslanecké sněmovny, vydali společné prohlášení, z něhož vyplývá, že tímto stavem nouze či ohrožením národních a státních zájmů je dnes pro Českou republiku návštěva dalajlámy. A asi si máme také myslet, že zásadním nebezpečím pro naše státní zájmy je skutečnost, že se s dalajlámou setkal – a to pouze soukromě – ministr kultury.

svobodneforum.cz/pavel-safr-stydim-se-za-nase-ustavni-cinitele/

 

„V dnešním světě nacházíme spoustu násilí. Úkolem všech náboženských systémů by mělo být toto násilí zmenšovat. Důležité je začít zevnitř, najít nejprve vnitřní klid. Žádná válka nemůže vzejít ze soucítění. Soucit je nejúčinnější protijed na emoce, jako je zloba či strach, z nichž násilí pochází,“ uvedl podle ČTK při setkání dalajláma, který po čínské anexi Tibetu žije v exilu.......... (velmi znepojující slova!!)

 

Naši nejvyšší představitelé jsou evidentně vnitřně rozpolceni

 

 

_______________________________________________________________________

Dobré ránko 1. 10. Měsíce voleb a státního svátku - vyhlášení samostatnosti

Stručně ze Španělska: U socialistů se rozhořel na plno boj, pučisti (staré struktury) se rozhodli svrhnout šéfa socialistů Pedra Sancheze. Situace je nepřehledná, dnes je mimořádná konference předsednictva. Rozpadla se fakticky celá strana. V Madridu začíná velká demonstrace na podporu Pedra, pučisti jsou staré struktury, které chtějí zachovat stávající korupci.


Je povoláno vojsko aby k něčemu nedošlo. Pablo  (PODEMOS) se nevyjadřuje, pouze dali koment že čekaji jak se situace bude dál vyvíjet. V Madridu se to během víkendu rozhodne. Pedro (PSOE - socialisté) se rozhodl svolat mimořádný kongres strany, snad na 25. října, kde dává k dispizici svou funkci a basis má rozhodnout.  Patrně za vším stojí konzervativci. Předchozí předseda socialistů se tajně sešel s Rajoem  Bylo to před 3 týdny, tam se asi dohodli na plánu jak toho mladého šéfa (Pabla) odstranit. Pučisti jsou ale v menšině.   Všechna média mění program a čekají jak dopadne konference předsednictva. Do Madridu dorazila i hlavní odpůrkyně Pedra - Suzana Diaz z Andaluzie, nemá ho ráda a chtěla jeho demisi už na jaře. V Madridu je rovněž jeho velký podporovatel z Katalánska (jeho jméno je však dost složité). 

 

_______________________________________________________________________

Dobré ránko 19. 9. Za nemravé a necivilizované označil naše zákony M. Komárek

Za „nemravné a necivilizované“ považuje chtít po člověku, aby se zbavil svého majetku. Zákon podle něj nutí „kteréhokoli člověka k necivilizovanému výběru mezi funkcí a majetkem“. Komárkův postulát spočívá v tom, že člověk se může účastnit politického života za všech okolností a nikdo nemá právo mu toto právo upírat. Pro účast ve vrcholné politice nesmí prý být žádné podmínky, tedy jinými slovy, ministrem se může stát kdokoli.

Komárek trvá na tom, že Andrej Babiš se může zříct v souvislosti s vládní funkcí části svého byznysu dobrovolně, avšak nesmí ho k tomu nikdo nutit. Jedině prý voliči a veřejné mínění. „Je to soukromá věc Andreje Babiše,“ tvrdí Komárek. „Když mu to někdo krade, tak to je ta pravá oligarchie, kdy rozhodují lidé v zákulisí. Kradete člověku majetek,“ rozčiloval se Babišův obdivovatel, který mimo jiné prohlásil, že Babiš je v současné době „výš než my všichni tady“.

 

Všechny parlamentní politické strany s výjimkou hnutí ANO (výslovně je všechny vyjmenoval), označil Komárek za „burleskní“ a poznamenal, že na nich není vůbec nic hezkého. Již předtím opakovaně zdůraznil, že doufá, že ANO bude mít po volbách v Poslanecké sněmovně většinu nejméně 101 hlasů a prosadí „správná řešení“. Přišli jsme, abychom zvýšili kulturu zákonodárného sboru, ale bohužel se nám to nepovedlo. Až v roce 2017 vyhrajeme s velkou většinou volby, tak se napravíme a napravíme i všechny ostatní, hrozí Komárek.

 
 
Nemá být zákon o střetu zájmů spíš norma pro společnost, pro občany a voliče? Vodítko koho volit a kdy volba kandidáta a strany odporuje dobrým mravům a zákonu?
Martin Komárek řekl v TV, co se stane, když vyhrají volby v r 2017 - všem napraví hlavy.Vstoupí, ať chceme či nechceme do našeho soukromí, zpozieav, djejich svědomí, 

_______________________________________________________________________

Dobré ránko 18. 9. Flexibilní solidarita - Mládežnické sbory - Více jasnosti

To jsou jen některé výrazy ze dvou níže uvedených článků
 
Potřebujeme zlepšit vzájemnou komunikaci - mezi členskými státy, s institucemi EU, ale nejnaléhavěji s našimi občany. Měli bychom vnést více jasnosti do našich rozhodnutí. Využívat jasný a čestný jazyk. Soustředit se na očekávání občanů s pevným odhodláním postavit se zjednodušujícím řešením extrémních a populistických politických sil.
V Bratislavě jsme se zavázali, že nabídneme v příštích měsících našim občanům vizi atraktivní EU, které mohou věřit a kterou mohou podporovat. Jsme si jisti, že máme dostatek vůle i schopností tohoto dosáhnout.
 
 
Bratislavská cestovní mapa (výta z článku)
I. Všeobecná diagnóza a cíle
- Je před námi mnoho zjevných výzev: lidé jsou znepokojeni trvalým nedostatkem kontroly a strachem spojeným s migrací, terorismem a hospodářskou a sociální nejistotou. Je třeba tyto otázky zvládnout v příštích měsících jako prioritní.

II. Migrace a vnější hranice
- Nikdy nedopustit návrat nekontrolovaného přílivu z loňského roku a dále snížit počet protiprávních migrantů.

III. Vnitřní a vnější bezpečnost
Udělat vše, co bude potřeba, na podporu členských států při zajišťování vnitřní bezpečnosti a boji proti terorismu.
V komplikovaném geopolitickém prostředí posílit spolupráci EU v oblasti vnější bezpečnosti a obrany.

IV. Hospodářský a společenský rozvoj, mládež
Vytvořit slibnou ekonomickou budoucnost pro všechny, chránit náš způsob života a poskytovat lepší příležitosti pro mládež.

V. Cesta vpřed
- Plnění slibů: posílit mechanismus pro kontrolu plnění přijatých rozhodnutí. Loajální spolupráce a komunikace členských států a institucí.
- Bratislava je začátkem procesu. Nadcházející oficiální zasedání Evropské rady umožní konkrétní sledování témat, která jsou zde zmíněna.
 
-------------------------------
Visegrádské státy rovněž slíbily připravenost přispět i k navýšení výdajů na pohraniční agenturu Frontex, jejíž fungování chtějí zefektivnit.
Téma migrace rozdělila EU do dvou táborů. Česká republika i Slovensko se zařadily k zemím, které odmítly povinné kvóty na přerozdělování uprchlíků a dlouhodobě upřednostňovaly vlastní národní příspěvky k řešení migrační krize.
Podle německé kancléřky Angely Merkelové se země dohodly na potřebě omezit nebo zastavit nelegální migraci do Evropské unie. echo24.cz/a/iKCvY/kanclerka-shoda-na-omezeni-migrace-orban-neuspech-sebedestrukce

_______________________________________________________________________

Dobré ránko 13. 9. Konec volné politické soutěže, dostává svěrací kazajku

Zatímco se média věnovala jiným tématům, parlamentní strany šly potichu, před volbami v roce 2017, preventivně po krku neparlamentní konkurenci. Dvěma novelami bezprecedentně posílily svoji pozici a zkusily se více zabetonovat.
 
Pro zabetonování pozic současných parlamentních stran a likvidaci možné konkurence udělali současní zákonodárci maximum. Že jde o bezprecedentní zásah do svobodné soutěže politických stran? Jistě. Jenže kdo by to řešil, když na pořadu mediálních dnů hlídacích psů demokracie byli Babiš, tábor v Letech, nebo migrační krize. Máme jen kousek k tomu, aby padaly věty typu „my bysme rádi věděli, kde je Mlíkař a kde je Profesor filosofie…“. Snad s jediným rozdílem. Společně se snahou o likvidaci mimoparlamentní politické konkurence všemi nástroji zatím nemizí lidé.
 
 
Schválený text tisku 569
Novela z. o sdruž. v pol. stranách a v pol. hnutích www.psp.cz/sqw/text/tiskt.sqw?o=7&ct=569&ct1=0&v=PZ&pn=7&pt=1

_______________________________________________________________________

Dobré ránko 8. 9. Nedokončená ...

Kdysi jsem fandila Slávii a kouřila Sparty.
Fandila Spaťanům i Spartakovi.
V kavárně Slavia zažila ty nejhezčí chvíle (naděje).
Věřila, že český národ si poradí se vším.
Pokaždé na Vyšehradě stála v němém úžasu nad krásou Prahy.
Když byl čas vyšlápla si na Petřín.
Věřila Živnobance (jediná banka z doby RU), stala se z ní UniCredit. 

I tu budovu jsme prodali! Co z toho zbytku je ještě naše? 

Máme vůbec přehled a v co doufat?

Máme třeba české politiky zapálené pro náš stát nebo jen co rozprodat?

 

 

 

_______________________________________________________________________

Dobré ránko 8. 9. Rada fóra, Rada Polis a signály z fóra sociálních sítí

Z diskuze:
 
Jsme ve fázi za 5 minut dvanáct, za 40 dní jsou volby.- do krajů a dílem do senátu. Regiony jsou důležité, bylo rozvedeno dostatečně. Apelujte na lidi kolem sebe proč nevolit pětici zleva v průzkumech, proč volit ty, co se zatím nedokázali více zviditelnit.
V této fázi už nic jiného nelze, kandidátky jsou hotové a je na nich spousta těch, co to myslí opravdu vážně, jen se ještě neznají navzájem. Koho nevolit víme, koho volit z toho vyplyne. (Z.W.)
 
Ano, souhlasím s vámi. Pouze sleduji roztříštění sil, proti mase těch, kteří hledají vůdce spasitele a další "jednoduchá řešení". Tuším, že to souvisí s rozdílnými tužbami a očekáváními. OF mělo jasnou touhu, svobodu a demokracii, ale potom se roztříštilo jako zrcadlo. Co aspoň trochu funguje je silná společenská poptávka. Ale jak vytvořit rozumnou shodu a sjednotit většinovou sílu, která by vedla k odstavení současných darebáků a nevytvořit darebáky další? Dobré otázky a odpovědi by mohly něčemu pomoci. Většina lidí se neptá, spíš jen touží a sní. (Karel Bazika)
 
Společenská poptávka je zatím v rovině spotřebitelské a má i svoji "ochranu spotřebitele" před šmejdy a darebáky, nakolik funguje je sporné.
Kontrolní mechanismus ochrany společnosti je více než nutný, ač příliš dosud žádán není - vesměs stačí jakési poštěkávání na fb/twitteru/sítích. A to vesměs bez odpovědnosti.
Domnívám se, že tento mechanismus (zatím) je důležitější než výsledek (těchto) voleb. Příště už to může být jiné.  (Z.W.)
 
První otázka: Jak by se tento mechanismus měl jmenovat? (Dej věci jméno a ona se stane).
 
Nabízí se RADA, bylo zmíněno OF (Občnské fórum), návrhv zní: Rada fóra. Vytvářet fóra společenské poptávky v duchu POLIS. Další možností je Rada Polis. Lidé se odjakživa radili na fóru o věcech obce - polis. 

_______________________________________________________________________

Dobré ránko 17. 8. Klíč leží ve stedověku, humanitě a vědéch

V této diskusi jsou zatím upozaděny a dopředu se dostávají pouze otázky ekonomické a technologické. Ale v dramatických událostech minulých let se ukazuje, že růst ekonomiky a technologický pokrok nejsou samospasitelné.

My islám nezměníme, to musí udělat sami muslimové uvnitř, aby nás přesvědčili, že se hlásí k mírumilovné verzi islámu. To je zásadní problém, který čeká muslimské komunity nejen v Evropě, ale i na Blízkém východě nebo v Arábii.
 
Vlády, které otevřely hranice uprchlíkům, nepočítaly s nedozírnými kulturními dopady
 
Křesťanům to ale trvalo několik století a stálo to spoustu krve a úsilí. Budeme to muset prožívat znovu, než si to muslimové protrpí?
Nemyslím si. My máme spoustu zkušeností s obdobími plnými krve a násilí a můžeme ty zkušenosti přenést. V tom by měly sehrát pozitivní roli naše humanitní a sociální vědy, aby nabídly svou pomoc a argumenty do veřejné diskuse, aby nabídly řešení. www.novinky.cz/domaci/411902-islam-musi-opustit-temny-stredovek-rika-historik-sebek.html
____________________________________________________________
 
Kacířské eseje o filosofii dějin (Jan Patočka)
Práce z roku 1975 pohlíží na filosofii dějin z hlediska tří pohybů lidské existence. Na úsvit dějin se dívá jako na prožívání mytické, samozřejmé skutečnosti, jež později ovládl logos, rozum, racionalita. Ta původně znamenala snahu pochopit člověka a svět, od 16. století však na pochopení a vnitřní formování člověka rezignuje a soustředí se na vnější svět, který se navíc snaží spíš ovládnout než pochopit. Tento vývoj vedl k jednostrannému rozvoji techniky a nakonec vyústil ve století válek a velkých otřesů. Člověk by měl proto sám sebe a svůj život nahlédnout jako bytí v celku, v celkové souvislosti jeho smyslu a jeho bytostné vztaženosti ke smrti. Jedině tak budeme moci bojovat proti pravdám, které se nám vnucují zvenčí, a jedině tak dosáhneme života ve spravedlivé polis a budeme umět žít „život v pravdě“.
 
Shrnutí:
 
Bez kultury nebyl by technologický rozvoj.
Další technický pokrok bez kulturního tedy není možný.
Otázka volby nebo existence?
 
Volba a volby jako veřejná diskuze 
nebo jako denní krvavá mediální lázeň?
 

_______________________________________________________________________

Dobré ránko 16. 8. Tři analýzy - ekologická - strategická - sociální

Náš problém spočívá v tom, že místo nějaké varianty světlých zítřků (proboha, kolikáté už?), vznešeně nazývané New World Order, (tedy Nový světový pořádek), která měla nastat po pádu komunismu, nastal docela drsný dnešek, nejlépe charakterizovaný souslovím New World Disorder (tedy Nový světový nepořádek - česky "bordel"). Proč se tak stalo?

Míra únosnosti se podle všeho zdá být překročena, nejspíš je nutné se vší vážností očekávat nástup jevů silné společenské nespokojenosti. Současná politická vrstva bude nejspíš nahrazena vrstvou jinou, velmi pravděpodobně se tak bude dít chaoticky, leckdy revolučně, povede to tudíž k velkým společenským turbulencím. Nová vrstva, takto vzniklá, opět velmi pravděpodobně, rovněž nebude žádnou elitou, určitě nebude státnicky uvažujícím konglomerátem, bude mít tendence spíše nacionalisticky dezintegrační, ale zato se bude umět rvát, bude chtít se rvát, a rvát se také bude. Poučeni těmito nehezkými vyhlídkami snad poté konečně vytvoříme podmínky pro vznik dalších Masaryků, Reaganů, Kennedyů, Adenauerů, atd., a s jistou pokorou k Bohu (přírodě, vývoji) konečně dospějeme k nikoliv světlému zítřku, ale k normálnímu životu, v rozumném soužití s těmi „jinými“. Jako to Apollo 13. S obrovským vypětím a možná i s troškou štěstí to nakonec možná dopadne dobře.

zdenkaw.blogspot.cz/2016/08/mame-problem.html (7. 8. 2016)

 
Otázka zní: Patří Česká republika mezi země vycházející z principů křesťansky orientované západní civilizace, nebo, navzdory své tisícileté tradici, vidí svou budoucnost v autokratických byzantských systémech východního typu? Jsme zemí demokratickou, nebo preferující zdánlivě pohodlný život ve státě postaveném na libovůli oligarchů, inklinující k samoděržaví ruských carů? Existují zde skutečně tyto Disraeliho dva národy, nebo se jedná pouze o jakýsi propagandistický střet, nějakou „hru na přetahovanou“ těchto dvou orientací, z nichž minimálně jedna je očividně financována protistranou?
 
Soupeření zájmů

Slavný maršál von Clausewitz kdysi řekl, že válka je pokračování diplomacie jinými prostředky. Může vůbec náš nevelký stát být v ohnisku zájmu některé ze soupeřících stran? Ale ano! Nebuďme zbytečně skromní!

Ve vojenské strategii, zabývající se možností konfliktů v 21. století, se již nějakou dobu velmi intenzivně diskutuje o hybridní válce, jejímž hlavním cílem je staré římské „divide et impera“. Tedy pomocí informační války a záškodnické činnosti neidentifikovaných jednotek způsobit rozvrat v „zájmovém území“, který vyústí v konflikt s nedozírnými následky.

Páté kolony

Podobně jako před obsazením Československa Hitlerem, či o třicet let později vojsky Varšavské smlouvy, využívá se i dnes pátých kolon (kdysi sudetských Němců, později „zdravého“ jádra KSČ) a mohutných s goebbelsovskou propagandou zdatně soutěžících informačních ataků. Co může být cílem této východní informační invaze, to předvedla ona pátá kolona při demonstračním průjezdu americké kavalérie naším státem. Jen blázen by zaútočil proti NATO, a to Rus není. Avšak „krymská varianta“ rozvratu, kdy lid český v referendu rozhodne o vystoupení z NATO, ta se přímo nabízí. Takže čím větší chaos, tím lépe, čím více zdejších lidí „zblblých“ ruskou informační tsunami, tím rovněž lépe. Hlavně že tu již dnes existují ty Disraeliho dva národy, pro které bude čím dál, tím hůře představitelné sdílet tentýž prostor. Toto si opravdu necháme líbit?

 
 
Každá civilizace je založena na systému hodnot, jímž je reprezentována. I když samotný pojem "hodnota" není jednoduché definovat,[1] bývá tento systém dotyčnou civilizační entitou akceptován jako něco, co je tu odjakživa (má "božský" původ).
 
Jistěže nic nenamítám proti přistěhovalcům. Jsou to přeci naši bližní. Ovšem za podmínek, že respektují zákony naší civilizace a náš hodnotový systém. Cožpak jejich příchod má vést k destrukci naší společnosti, k převaze nám cizích hodnot, které nás hrozí zničit pod heslem multikulturalismu?

Takových příkladů existuje celá řada. Západní civilizace jako by ztrácela energii a vůli dále existovat, jako by skutečně nejdříve nabízela a v současnosti již téměř podávala demisi ve svém vlastním prostředí, rezignujíc na svůj hodnotový systém, jehož zhroucení nemá sílu zabránit.

 

Na druhé straně tento "energetický boom" vedl k razantnímu snížení cen hnědého uhlí, které se masově dováží do "ekologické" Evropy pro použití v klasických hnědouhelných elektrárnách. Silná "zelená" hnutí v Evropě razantně protestují proti těmto posunům, a protože protestují i proti "shale" technologiím (o jaderné energetice nemluvě), dostává se Evropa do těžké nejen energetické, ale i sociální situace. Postupně je totiž omezována aktivita v těžebních oblastech, což vede k zavírání dolů a k masovému propouštění (např. Ostravsko), konsekventně k hrozícím sociálním nepokojům.
 
Násilné až křečovité lpění na lety vzniklých klišé, která trvají na všemoci vědy a především nových technologií, přičemž pod čarou z nich vytvářejí nové pseudo-systémy hodnot pro frustrovanou společnost, má vesměs negativní dopady. Protože téměř vždy jde o do nového hávu zahalené staré a přízemní skupinové ekonomické zájmy, může to mít jediný důsledek. Frustrace společnosti těmito falešnými proroky znovu a znovu podváděné může vést k sociálnímu výbuchu těžko odhadnutelných rozměrů, svým způsobem až k destrukci stávajícího řádu.

[1] Hodnoty jako metaforu zavedl do filosofie německý myslitel Rudolf Hermann Lotze v polovině 19. století, aby naopak vyjádřil to, čím se naše hodnocení řídí nebo orientuje. Na rozdíl od starších pojmů dobra a zla nebo ctnosti a neřesti, které mají absolutní povahu (buď – anebo, ano nebo ne), počítá pojem hodnot s tím, že i naše hodnocení bývají odstupňovaná (více - méně, lepší – horší) a často vycházejí z porovnávání.

cepin.cz/cze/clanek.php?ID=1194 (24.9.213)

 

 

_______________________________________________________________________

Dobré ránko 12. 8. Napětí mezi protiklady a kogngitivní disonance

Festinger kognitivní disonancí rozumí napětí mezi dvěma protikladnými, navzájem se vylučujícími obsahy vědomí, které se stává výraznou hnací (motivační) silou. Ta nás tlačí k tomu, že raději změníme obsahy vědomí, aby odpovídaly našemu chování, namísto abychom změnili naše chování, aby bylo odpovídalo obsahům vědomí.

Snadnější je něco si odůvodnit, než něco udělat.

Představme si, že v historickém archívu najde badatel dva dobové dokumenty o nějakém panovníkovi. Jeden tvrdí, že žil v askezi, druhý obsahuje rozsáhlou milostnou korespondenci a dokazuje, že byl "děvkař". Protože před několika lety vydal náš historik o tomto panovníkovi uznávanou knihu, kde pracuje s myšlenkou, že to byl 'významný světec vlasti', je pravděpodobné, že druhý dokument téhož večera uloží hluboko do svého trezoru tak, aby jej nikdo nenašel. A první dokument uveřejní jako nový důkaz své teorie. A stane se ještě uznávanějším historikem.

 

Přesně takovým způsobem funguje naše mysl: když se setká s informací, která je protichůdná vůči něčemu, co je v ní už obsaženo a na čem si osobně zakládá, tento nový obsah vytěsní. Lidově se tomu říká, že slyšíme jen to, co chceme slyšet. Anebo, pravda bolí.

Článe končí:

A pak je tu ještě možnost být k sobě upřímný a tuto bolest vydržet. Vybírat si stále tu těžší cestu.

ografologii.blogspot.cz/2010/01/kognitivni-disonance.html?m=1
 

Poznámka: Souvisí s 10. 8. - Jinak myslíe, jinak mluvme a jinak jednáme

_______________________________________________________________________

Dobré ránko 11. 8. Kacířské eseje

Kacířské eseje o filosofii dějin (Jan Patočka)
Práce z roku 1975 pohlíží na filosofii dějin z hlediska tří pohybů lidské existence. Na úsvit dějin se dívá jako na prožívání mytické, samozřejmé skutečnosti, jež později ovládl logos, rozum, racionalita. Ta původně znamenala snahu pochopit člověka a svět, od 16. století však na pochopení a vnitřní formování člověka rezignuje a soustředí se na vnější svět, který se navíc snaží spíš ovládnout než pochopit. Tento vývoj vedl k jednostrannému rozvoji techniky a nakonec vyústil ve století válek a velkých otřesů. Člověk by měl proto sám sebe a svůj život nahlédnout jako bytí v celku, v celkové souvislosti jeho smyslu a jeho bytostné vztaženosti ke smrti. Jedině tak budeme moci bojovat proti pravdám, které se nám vnucují zvenčí, a jedině tak dosáhneme života ve spravedlivé polis a budeme umět žít „život v pravdě“.

Tři pohyby lidské existence

  • Pohyb zakotvení
  • Pohyb práce a boje (z boje za svobodu vznikl "duch polis", kterým je "duch jednoty ve sportu")
  • Pohyb průlomu a pravdy - k dosažení celku světa.
     

Zhruba před 500 lety došlo ke zvratu od mytického k méně humanitnímu (lidskému), k ovládání místo pochopení a hledání shody - pravdy. Přesto má naše kultura kořeny právě zde, sdílí její tak často vzpomínané hodnoty.

Řecká mytologie měla obrovský vliv na kulturu, umění a literaturu západní civilizace a zůstává součástí západního jazykového dědictví. Básníci a umělci od dávných dob dodnes čerpali z řecké mytologii inspiraci a nalézali přetrvávající význam a platnost v jejích tématech

_______________________________________________________________________

Dobré ránko 10. 8. Jinak myslíme, jinak mluvíme a jinak jednáme (Z.K., 1972) 

 
".... v našem vystupování tak dochází k jisté neshodě a rozporu v jednání", tak nějak kometoval Z. K. svoji úvahu. Článek T. Halíka mi toto připomněl.
 
moci říkat vždy jen to, co si skutečně myslím, co odpovídá mému svědomí, rozumu a zkušenosti. V tom je má služba společnosti. Kdysi jsem Bohu slíbil, že se budu chovat takto, a nechci za žádnou cenu ten slib porušit. To samozřejmě neznamená, že se nemohu mýlit. Nemám patent na pravdu. *)
 
 už od jisté doby výroky Miloše Zemana neberu vážně. On ví, že není schopen nabídnout společnosti pozitivní myšlenky a vize, tak se snaží udržet si pozornost médií skandálními, často vulgárními výroky, víc od něho už čekat nelze. Ty výroky vypovídají něco spíš o něm než o mně.
 
Takže ten strach je opravdu iracionální. Ale já se mu snažím nějakým způsobem rozumět. Ti uprchlíci slouží zřejmě jako nějaké projekční plátno, promítá se tam nějaká hlubší nejistota. To, že se lidé obávají o narušení naší identity, prozrazuje, že vědomí naší identity, toho, kam patříme, je v současné společnosti velice slabé. Proto se u nás tolik snaží ruská propaganda. 
 
Pálením knih a vyvoláváním nenávisti k jedné skupině obyvatel začínal v Německu nacismus, konvičkovci jsou jeho mentální odnoží a podle toho je třeba s nimi naložit. Navíc jako by přesně plnili zadání džihádistických extremistů – provokovat a urážet muslimy, kteří jsou dobře integrovaní do společnosti, a nahánět je tak do náruče extremistů. Nevím, zda jsou tak hloupí, že si to neuvědomují, nebo tak zaslepení zlobou, že se ochotně stávají šiřiteli toho, čemu vyhlašují válku – ke své existenci potřebují extremisty, tak si je vychovávají.
Policie a soudy tady nesmějí zůstat nečinné a kdokoli k tomu mlčí, nese spoluvinu. Konvičkovi neonacisté jsou nebezpečné zlo, které nelze ani v nejmenším podceňovat. Je třeba dát jasně najevo, že tento druh hlouposti, fanatismu a nenávisti tady opravdu nechceme a nestrpíme. 
 
Co to udělá s Evropou, je nyní otevřené. Bude jistě mnoho šílenců, kteří se budou snažit tento krok následovat. Pro nás by opuštění Unie znamenalo podobnou ekonomickou a politickou sebevraždu, jakou bylo odmítnutí Marshallova plánu po válce, tvrdý pád od Západu na Východ s tragickými následky včetně další vlny emigrace nejvíce kvalifikovaných lidí. 
 
Na druhé straně je nezbytné, aby i vedení Unie zpytovalo po brexitu svědomí a usilovalo o reformu, která učiní integraci srozumitelnější pro všechny občany. 
 
*) "Pravda je plná shoda mezi míněným a daným. Nejde přitom o nějaký zážitek shody, nýbrž o bezprostřední zkušenost, evidenci či intuici, který se ovšem dá případně korigovat.", Husserl, badatel přirozeného světa.
 
Jan Patočka, další jejich (Husserl a Heidegger) pokračovatel: Nepolemicky navázal na Heideggerův výklad o řeči jako prostředí „odmykání“ a rozumění světu. 
Řeč jako prostředí k nalezení shody.
 
_______________________________________________________________________

Dobré ránko 2. 8. Kurdistán a otázka: JAK JE TO MOŽNÉ?

Před pěti měsíci jsme si tu povídali o vaší rodné zemi, tureckém Kurdistánu. Můžete našim čtenářů povědět, kolik bylo za tu dobu v Turecku zmařeno kurdských životů a jaké operace prováděla turecká armáda za hranicemi v Sýrii?

Těch pět měsíců s ohledem na rychlost událostí na Středním východě bylo neuvěřitelných, není snadné všechno sledovat a vstřebávat a pak se následně snažit dojít k syntéze a prognóze do „budoucna“. V syrském Kurdistánu je nejzásadnější událostí prolomení vyznačené „červené linie“, tj. levého břehu řeky Eufrat, jak ji označil Erdoğan. Červenou linii podle Erdoğana nesměli Kurdové překročit. Teď je levý břeh Eufratu prolomen! Kurdové s pomocí USA, Francie a Ruska Eufrat překonali a nyní se snaží konečně spojit Afrínský kurdský kanton se zbytkem syrského Kurdistánu.

V těchto pěti měsících byly také postaveny v syrském Kurdistánu dvě přistávací dráhy pro americké a francouzské letouny. Teď mají jak Francie, tak USA v syrském Kurdistánu vojenské základny, kde cvičí kurdské paramilitantní jednotky, aby se z nich jednoho dne mohla stát regulérní státní armáda.

Přitom těch pět měsíců probíhala neuvěřitelná diplomatická válka vyhlášená Erdoğanem proti Západu. Erdoğan požaduje, aby USA a západní svět vnímaly syrskou kurdskou stranu a její bojovníky jako teroristy. V tom ale přes úspěchy, které má v jiných otázkách, pokaždé narazil na neprolomitelnou zeď ze strany USA, EU, ale také Ruska. Všechny tyto mocnosti tento vnucovaný postoj odmítly a pokračovaly ve zintenzivňování své spolupráce právě s kurdskými složkami, které od prvních okamžiků vzniku Islámského státu světu ukázaly, že jedině ony umí a chtějí efektivně bojovat s Islámským státem!

To, co se za posledních pět měsíců odehrávalo v Turecku, není tak radostné jako to v Sýrii. Turecko za tu dobu na svém území téměř zlikvidovalo pět kurdských historických měst; útočilo na tato města letadly, tanky a děly, jako by to byla města v nepřátelské zemi a ne v její vlastní. (Přitom víme, že i ve válce s cizími státy platí jisté mezinárodní úmluvy o ochraně civilního obyvatelstva. Ty turecká armáda nerespektovala.)

Nejtragičtější na tom byla kompletní devastace historického centra kurdského města Amed (turecky Diyarbakır)! Zničení historického centra města, které Kurdové vnímají jako svoji neoficiální metropoli a které bylo chráněno organizací UNESCO. Z tohoto tisíc let starého centra nezůstalo vůbec nic, a přitom se to vše odehrávalo před očima civilizovaného světa a za naprostého nezájmu (či politické cenzury?) jeho médií.

Počty mrtvých kurdských civilistů se pohybují v tisících a téměř 360 000 tisíc Kurdů zůstalo ze dne na den bez střechy nad hlavou a jsou na útěku Tureckem. Dovolte mi srovnání – kdyby Izrael zničil v Gaze jen jednu desetinu toho, co zničily turecké „bezpečnostní síly“ v kurdských městech, celý svět by o tom věděl a dal by to Izraeli znát. V případě Turecka ale všichni mlčí. Jak je to možné?
 
Jaký vliv by mělo případné vítězství „pučistů“ na imigraci uprchlíků z Blízkého východu (kteří žijí v tureckých uprchlických táborech) a jaký vliv na něj má nynější zostřování Erdoğanovy linie po jeho vítězství?

Já už turecké vojenské puče trochu znám, protože jsem za svého života viděl už čtyři. Kdyby pučisté zvítězili, rozhodně by udělali vše pro zlepšení svých vztahů jak s USA a EU, tak pochopitelně i s NATO. Neučinili by nic, co by tyto státy či instituce „rozzlobilo“. Konec konců to prohlásili ve své první deklaraci při obsazení státní televize a rozhlasu. Pučisté se v minulosti vždy snažili, aby své vztahy se sousedními zeměmi uspořádali mírově a v duchu spolupráce. To, že vždy brutálně potlačili lidská práva v samotném Turecku, je věc jiná. Posílen dalším vítězstvím bude nyní Erdoğan v případě potřeby bez ostychu otevřeně využívat uprchlíky (kteří jsou z velké části důsledkem jeho vměšování do syrských záležitostí) k vydírání Evropy, a to v daleko větší míře než doposud.

www.kulturni-noviny.cz/nezavisle-vydavatelske-a-medialni-druzstvo/archiv/online/2016/31-2016/mudr.-uzunoglu-turecky-prevrat-ztroskotal-protoze-nemel-ideologicky-homogenni-vedeni.

_______________________________________________________________________

Dobré ránko 31. 7. Má tedy demokracie v delším časovm úseku ještě šanci?

Ještě k včerejšímu roszhovoru. Taky o menšinách ... budoucnosti.

Luděk Frýbort: My se pořád za něco stydíme, za něco omlouváme a za něco se tepeme. To je naprosto zbytečné, je to pokrytecké, k ničemu to nevede. My musíme získat znovu naše sebevědomí, které tady bývalo.

Martina: Vy říkáte znova nabýt důležitost západních hodnot, které stmelují naši civilizaci. Ale vidíte to reálně? Vidíte vůbec v nás ten potenciál?

Luděk Frýbort: Ano, ten potenciál bych viděl, jen by to naše intelektuální elity musely vzít za své. Což nepokládám tak zcela za vyloučené, neboť ještě nebyla zrušena demokracie. Já teda demokracii nepovažuju za flastr na všechny rány, ale přeci jenom je to určitý systém a dává člověku možnost volby.

Měli bychom hledat cestu zpátky k myšlení na dlouhé časové úseky. To bylo naší civilizaci vlastní 

......................

Luděk Frýbort: Já jsem přeci jenom neodolal tomu, abych tam dal z části optimistický závěr. Já o něm nejsem sám moc přesvědčen, nicméně nechtěl jsem, aby ta knížka byla celá strašlivě ponurá, bezvýchodná. Takže já jsem tam tomu dal závěr, že určitá menšina evropských lidí najde útočiště, kam ten islám nepronikl a tam začnou znovu. Znovu, protože ta civilizace, která se rozpadla, už se nedá obnovit. 

_______________________________________________________________________

Dobré ránko 30. 7. Nová výzva, která se popisuje výrazem isámský teror

zmínila Angela Merkelová, vyžádá si dle ní nová opatření
 
Teroristé mezi nás zasévají nenávist a usilují o to, abychom ztratili naši soudržnost a ochotu pomáhat lidem v tísni, prohlásila na čtvrteční tiskové konferenci po sérii násilných útoků v Německu kancléřka Angela Merkelová. Přiznala, že Německo a celá Evropa čelí bezprecedentní zkoušce, několikrát však zopakovala, že v ní zvítězí. Zvládneme to, ujišťovala opět veřejnost.

www.lidovky.cz/merkelova-o-utocich-teroriste-nas-strasi-a-zkousi-ale-my-zvitezime-1fr-/zpravy-svet.aspx?c=A160728_131134_ln_zahranici_msl

Úvodem se vyjádřila ke všem útokům v Německu za poslední dny. „To, co jsme zažili v Nice, vražda v Normandii, teroristické útoky v Turecku, Orlandu, Belgii... Všechny tyto teroristické útoky jsou strašlivé, deprimující. Prolomilo se civilizační tabu. K činům dochází v místech, kde se může vyskytnout každý z nás. Rodinným příslušníkům tolika obětí můžeme říct pouze to, že s nimi truchlíme, že nejsou sami a že učiníme vše proto, abychom odhalili ty, co stojí v pozadí. A musíme rozhodnout, kde jsou zapotřebí doplňková opatření. To vše dlužíme obětem těchto činů a rodinným příslušníkům,“ zmínila.

Podle kancléřky však dlužíme také mnoho vůči nevinným uprchlíkům, kteří se nyní musí vypořádávat se složitou situací. „Teroristé se vysmívají zemi, která je přijala. Je lhostejné, zda tito útočníci přišli před 4. zářím loňského roku, nebo posléze. Je to zkouška pro nás pro všechny. Je to zkouška, která se týká našeho životního stylu, chápání našeho konání. Teroristé chtějí dosáhnout toho, abychom ztráceli pohled na to, co nás spojuje, chtějí narušit naši soudržnost i ochotu přijímat lidi, kteří se dostali do tísně,“ dodala. Dle jejího názoru také zasévají nenávist.

„Již nyní je patrné, že kromě nebezpečí ze strany organizovaného terorismu se objevují noví pachatelé, kteří byli doposud nenápadní. Potřebujeme lepší systém včasného varování. Za druhé, kdykoliv to bude nutné, spolková vláda posílí personální opatření, zlepší technické vybavení,“ poznamenala také Merkelová. Zmínila také vytvoření centra pro bezpečnostní techniku, cvičení armády či zpřísnění prodeje zbraní. „S americkým prezidentem Barackem Obamou chceme posílit spolupráci příslušných složek, abychom mohli lépe analyzovat komunikaci potenciálních pachatelů,“ dodala s tím, že je nutná také spolupráce s Afghánistánem či se severoafrickými zeměmi.

www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Merkelova-Dluzime-mnoho-nevinnym-uprchlikum-kteri-se-nyni-musi-vyporadavat-se-slozitou-situaci-446694

 

Zvládneme to. Ta nová výzva, která se popisuje výrazem islámský teror, si vyžádá nová opatření. Chceme zajistit bezpečnost pro naše občany, chceme zajistit integraci. Chtěla bych poděkovat policii, která v uplynulých dnech vykonala neuvěřitelnou práci,“ poděkovala Merkelová i občanům. „Pracujeme na tom, abychom si mohli zachovat dosavadní způsob života,“ uzavřela.

_______________________________________________

 
Luděk Frýbort: Jak vidíme příliv ubohých lidí, kteří přicházejí v zoufalství, naše reakce je pomoct jim. Jenže ta pomoc je, abych tak řekl, starýho kozla platná. Protože má jeden dosti podstatný důvod a tím je neskutečné přemnožování. Je to víceméně skoro všude mimo Evropy a Severní Ameriky.
Třeba Jemen během posledního půlstoletí zvětšil počet obyvatel na sedminásobek, v Egyptě přibývá každým rokem milion lidí. Když Napoleon v Egyptě nařídil sčítání lidu, došlo se k číslu 2,5 milionu, dneska je to 90.
Tak my teda z bolavého srdce přijmeme několik tisíc postižených lidí. To na té věci ale naprosto nic nemění, protože tolik se narodí za půl dne.
Můžeme upokojit své svědomí a přijmout migranty, ale nemůžeme problém tímto způsobem vyřešit.
 
_______________________________________________________________________

Dobré ránko 27. 7. V multikulturalismu jsme se zmýlili, není to naše CESTA

Slovo "multikulturalismus" je tak šílené, že téměř nelze bez chyby napsat, vyslovit natož zavést. Oproti tomu některé výray zní dleko přirozeněji. Snad k nim najdeme cestu a uchopíme je reálně, bez dalších -ismů:
  • kulturní rozmanitosti
  • mezikulturní dialogu
  • interkulturním vzdělávání
 
 
Z článku - Petr Bahník, historik, předseda Akce D.O.S.T. a zakladatel petice Křesťané na obranu před ilegální migrací: www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Zabijaci-ve-francouzskem-kostele-a-podrezany-farar-Cesky-katolik-odkryva-dulezitou-vec-Tento-utok-se-pry-od-predchozich-odlisuje-446455
 
K obojímu je třeba říci jedno. Obojí je spojeno s masovou migrací, jde tedy o dvojité nebezpečí, kterému nyní Evropa musí čelit. Často se říkává, co máme dělat, dokud je čas. Pro oběti teroristických činů už čas není, pro ně už je pozdě. Pokusme se o těchto věcech hovořit a pokusme se najít cesty, aby nebylo později pro nás.

Francouzský prezident Holland prodlužuje výjimečný stav. Měli bychom ho dále prodlužovat a je vůbec k něčemu? Měli bychom dělat radikálnější opatření? A naopak, neobáváte se, že se tím připravíme i o část svobody?

Obávám. Každého takového kroku omezující občanská práva a svobody se obávám, ale samozřejmě jsou situace, kdy je nezbytné myslet na bezpečnost občanů. Což by se mělo projevit razantními kroky v zahraničně politické oblasti, v obraně země, posilování obrany hranic a nikoliv v omezování svobod občanů, kteří se nacházejí uvnitř obležené pevnosti. Tam je důležité, aby tato opatření byla adresná a bylo vyjasněno, proti komu se vlastně bráníme. Často se to zevšeobecňuje na boj proti každému nebezpečí terorismu, ale vždyť tu žádný jiný nemáme. Neslyším, že by příslušníci nějaké bratrské církve napadli katolické kostely, nebo obráceně. Všichni víme, odkud to nebezpečí hrozí a je třeba se bránit nikoliv zpřísňováním zákonů a odebíráním zbraní. To je absurdní, v podstatě odzbrojují evropské občany, aby se nemohli bránit a zároveň otevírají brány potencionálním teroristům.
 
.... Opatření poháněná politickou mocí na podporu bezpečnosti jsou nutná, ale je třeba si vyjasnit, proti jakému nebezpečí se bráníme. Aby to bylo pojmenováno a nebylo zneužito politikou. Toho se obávám, protože čím více nebezpečí roste, stoupá popularita politiků, kteří někdy bývají označování mainstreamovými médii za extremistické a podobně. Je potřeba se zamyslet, jestli některé demokratické principy jsou v této situaci na místě, protože těmto politikům dávají velkou možnost prosadit se.
 
Donald Trump v nedělním rozhovoru pro program NBC Meet the Press řekl, že útoky jsou chybou Francie a Německa: „Je to jejich vlastní chyba. Protože dovolili lidem přicházet na jejich území.“ Souhlasíte s tímto výrokem?

V jistém smyslu je to pravda, protože imigrační politika byla pochybná. Už jsem zmínil, že za hlavního viníka považuji multikulturní svět a jeho bludy. V těchto výrocích je však třeba držet se zpátky. Je to jako bychom řekli, že za nálety na Londýn si Anglie mohla sama, protože měla svého Chamberlaina. Vše má nějaký vývoj a je dobré si pamatovat, kdo a co z politiků říkal, co mohli udělat a kdo a jak to kritizoval. Vzpomínám si na velkou show kolem prezidentské kampaně Jean-Marie Le Pen. Ne, že bych patřil k jeho obdivovatelům, ale kdyby se prosadil proti korupčníkovi Jacques Chiracovi, situace ve Francii by třeba také byla jiná. Je fakt, že svět se nemění sám a dějiny se neutváří samy od sebe. Mění se a tvoří je lidé, každá situace má své viníky a je třeba se ptát, co dělat, abychom tomu nebezpečí čelili.

Změnil se nějak váš názor na muslimy kvůli migrační krizi, nebo útokům v posledních měsících v Evropě?

Do jisté míry ano, ale spíše méně, než více. Já jsem si nedělal žádné zvláštní iluze, protože znám dějiny islámu. Jsem i historik a zabývám se studiem jednotlivých proudů, odlišnostmi a v celku jsem si nedělal iluze. Spíše jsem si dělal iluze o naší bezpečnosti. Měl jsem dojem, že jsou vzdálenou kulturou, která se rozvíjí ve svých teritoriích. Kultura jiného okruhu, která má své dějiny a pro nás by mohla být jen jakési vzdálené exotikum jako z Pohádky jedné a tisíce noci. Ve chvíli, kdy dochází k masivním přesunům a přinášejí tuto kulturu s sebou a chtějí šířit víru všemi prostředky, tak v tu chvíli jsem zbystřil a míra obav se přirozeně zvýšila.

 

Co byste vzkázal lidem ve Francii a v Německu v těchto těžkých časech?

Samozřejmě účast a soustrast, protože ten útok není veden jen proti Francii a Německu, ale je veden proti celé evropské společnosti, proti anticko křesťanskému dědictví, všem našim hodnotám, které jsou nám milé a proti naší svobodě. Geograficky nejsou zvlášť vzdálení a nebezpeční migrantů se nás samozřejmě vážně dotýká. Je třeba říci, že v tomto s občany západních zemí soucítíme a držíme si všichni dohromady palce. Modleme se za to, abychom dokázali situaci vyřešit, což nepůjde bez pravdivého náhledu, kdo je protivníkem, co je naše identita, kterou hájíme a pokud otevřeme oči, tak bychom mohli zabránit ještě větším útokům, které by nás mohli čekat.

Zmínil jste, že musíme pojmenovat viníka a toho, proti komu stojíme. Proti komu tedy stojíme?

Hlavním viníkem je idea multikulturalismu, se kterou je třeba se rozejít. Je třeba říci, že jsme tu doma, je to naše země a chceme, aby to tak i zůstalo. Svět mění lidé, buďme tedy těmi, kdo svět změní na takový, jaký ho chceme mít.

_______________________________________________________________________

Dobré ránko 22. 7. Blížíme se konečné. Konečně!

 
Článek Bohumila Doležalasvobodneforum.cz/bohumil-dolezal-zapad-ustupuje-pred-erdoganovymi-novymi-poradky/ s výborným závěrem:
 
A konečně, zcela zásadní věc: věří se, že v západním společenství je „vůle lidu“ poslední a konečnou instancí. To ale je pravda jen v tom smyslu, že o tom, co je spravedlivé a správné, musí člověka, veřejnost, lid, přesvědčit a získat je pro to
Že je to základní předpoklad stabilního a dobrého politického uspořádání. To, na čem vposledku záleží, není ovšem vůle většiny, ale vláda spravedlnosti a pravdy, jednoduše řečeno: Boží vůle (dovedu si představit, jak to většina čtenářů strašně nerada slyší, ale to mi je fuk). Tu není možno nijak dokázat, ani nijak kvantifikovat. Je to věc osobního přesvědčení, a člověk o ní může své bližní přesvědčit (a to je v demokracii nezbytné) tím, že o ní vydává svědectví, vlastně zprostředkovaně, svými slovy a svými činy. Funkční evropská demokracie, jak se vyvíjela od osvícenství, stojí na tomto zřídka vyslovovaném, ale neodmyslitelném základě. Problém je v tom, že o tom dost často neví, a degeneruje v prázdné a bezbranné doktrinářství, jaké teď Západ projevuje vůči Erdoganovu Turecku, Putinovu Rusku a dalším.

Vím, jak je těžké zrovna tohle vysvětlit. Odvolávám se proto na člověka povolanějšího, než jsem já, na českého protestantského filosofa Emanuela Rádla. Ten v roce 1935 v eseji „Německá revoluce“ (v níž kritizoval Hitlera a nacismus) napsal:

„Tuto jest třeba vyložiti důležitou věc o lidovládě, kterou dnešní malodušní obhájci demokracie přehlížejí. Lid opravdu demokratický jest pod zákonem pravdy; posledním slovem demokracie není „lid“ ani „většina“, nýbrž jsou jen praktickou pomůckou dáti průchod pravdě. 
 
Pravda, spravedlnost, blaho lidí na tomto světě je cílem politiky, hlasování lidu jen prostředkem. 
 
Kdyby se našel lepší prostředek než volby, nahradíme je beze všeho tímto lepším prostředkem.

Z toho důvodu samy volby a sám hlas většiny nic nezabezpečují, když před nimi nebyla provedena veřejná diskuse, v níž volič měl možnost slyšet různé návrhy na úpravu politických nesnází, návrhy, které musí pocházet od odborníků. „Soud lidu“ má jen tehdy cenu, bylo-li soudní řízení náležitě provedeno, a nikdy není posledním rozhodčím, neboť lid se mýlívá, jako se mýlí jednotlivci; proto musí mít i menšina svá práva a proto musí být vždycky možno odvolání od soudu lidu ke svědomí jednotlivcovu…

Z toho důvodu jest taky mylné mínění mnohých dnešních obránců lidovlády že by pro ni bylo obzvlášť podstatné všeobecné a tajné hlasovací právo, parlament, poslanci, vláda odpovědná parlamentu, vláda většiny. Tito obránci zmechanizovali demokracii a učinili z ní pouhou instituci. Ne že by tyto věci byly vedlejší; institucí jest zapotřebí, ale hlavní věc jest, že demokracie jest vládou rozumu, pravdy, spravedlnosti, čestnosti, kdežto volby a parlament jsou jen prostředky k takové vládě; nerozumný parlament není demokratický a nečestnost není správnou lidovládou, ani kdyby byla kryta největší většinou.“ ....... konec citace z článku, který stojí za to si prožít.
 
Jsou věci a jevy módní (třeba Pokémoni) a ty hodnotné. Mánie Pokemonů ukazuje na snadnou manipulovatelnost, ochotu někam se nechat vést s vidnou získání virtuálního úspěchu Propojení virtuálního světa s realitou. Virtuálno nabývá na síle, přesto hráči musí stát nohama na zemi, kráčet po ní. Nebo jednou začnou lítat, když to někdo narogramuje?
 
_______________________________________________________________________

Dobré ránko 20. 7. Polemiky - Pompéznost - odhady a Dialogy (díl 15)

 
Stojíme před otázkou ne kam se přiklonit, ale zda budou dorženy mezinárodní smlouvy a lidská práva. - v Turecku. 
Arogance nebo demokaticie?
Postoj Evropy a náš....... Kdo si vzpomene na poslední slova z Besedy - Svoboda slova: "Můžete nás podpořit především morálně..."  Záznam: www.youtube.com/watch?v=PvQpVdph-UE
 
 
Vojáky, kteří se rozhodli provést vojenský převrat v Turecku, teď čeká nejasný osud, prezident Erdogan jim totiž slibuje pomstu a někteří kritici režimu prezidenta se obávají, že by mohlo dojít až na hrdelní tresty. Bude to stačit jako výstraha těm ostatním, kdo by chtěli zvrátiti islamizaci Turecka? Podle kurdského lékaře, žijícího v Česku, nikoliv. .....  www.expres.cz/yekta-uzunoglu-puc-turecko-prevrat-db2-/zpravy.aspx?c=A160717_175217_dx-zpravy_bk
 
Názor:  Já přídám svůj názor, a to že se žádný puč nekonal, ale předem zinscenovaná komedie v režii Erdogana, aby mohl ospravedlnit čistky, trest smrti a totalitní stát

Tak to si myslí každý soudný člověk..

YU: O priprave pucu Erdogan vedel, nechal aby to eskalovalo a ucinil patricne opatreni.V otazce cistky mas pravdu , do teto hodiny bylo propousteno 49.337 uredniku z prace a nemaji narok na nic! Jen mnisterstvo vnitra propoustelo 8.777 lidi (vcetne vysokych pol.cinitelu) a ministerstvo skolstvi odebralo 15.200 pedagogum diplomy).
 
Názor:Nebo verze , že o puči věděl a jen ho řekněme usměrňoval dle svých potřeb
 
YU: O puci vedel a nechal je sledovat a ucinil veskere opatreni ale skoro mu to nevyslo...

Ale ted uz to nebude jen boj proti Kurdum ale i proti statisicum turkum, persekuovanich Erdoganem.

Poznámka: Puč se odehrál den po útoku v Nice, 15. července 2016

_______________________________________________________

Novinky.cz, 30. března 2016: „Uvolňování je vázáno na to, že Turecko bude plnit úkoly, které dostalo. Bude to permanentně kontrolováno. Další uvolňování bude záviset na tom, zda bude vidět, že se daří zastavit ten tok migrantů přes Balkán,” uvedl Zaorálek. Peníze mají sloužit na projekty, které zajistí uprchlíkům lepší podmínky pro život. (Finanční prostředky: EU 3 mld eur, z toho ČR 0,5 mld Kč).

Využití peněz bude podle dohody EU s Ankarou monitorovat zvláštní řídicí výbor, v němž má každý členský stát Evropské unie jeden hlas, dva hlasy pak patří Evropské komisi. Pokud by Turecko nesplňovalo podmínky stanovené dohodou, peníze nedostane.

Dohoda počítá s tím, že se přísun peněz do Turecka zastaví v případě, že výbor shledá, že Turecko své závazky neplní. Jednotlivým členským státům by se pak peníze, kterými přispějí do evropského rozpočtu, vracely.

Peníze by zpočátku měly jít na projekty zaměřené na humanitární pomoc. Evropa Turecku přispěje také na vzdělání, lékařskou péči a sociální začleňování. Podle dohody je příspěvek EU vždy vázán na konkrétní projekt.

První příspěvek by Česko podle navrženého harmonogramu poslalo ve čtvrtém čtvrtletí roku 2016. Letos ČR vyplatí šest miliónů eur (asi 162 miliónů korun).  www.novinky.cz/domaci/398950-cesko-posle-do-turecka-do-roku-2019-pul-miliardy-na-zvladnuti-uprchlicke-krize.html

 

Podle BBC (9.7.2016): 

  • Regulace médií tělo Turecka v úterý také zrušena licence na 24 rozhlasových a televizních kanálů obviněn z vazby na pana Gulen.
  • Odstranění tisíců úředníků je zděšen mezinárodní pozorovatel,  OSN naléhá na Turecko, aby dodržovat zásady právního státu a ochranu lidských práv.
  • Předseda EP Martin Schulz obvinil Turecko provádět "pomstu" proti svým oponentům a kritikům.
  • M. Schulz také uvedl, že debata kolem obnovení trestu smrti byl "hluboce znepokojující". EU varovala, že takový krok by znamenal konec rozhovory pro vstup Turecka do bloku.

 

_______________________________________________________________________

Dobré ránko 16. 7. Od pompéznosti k tyranii

Pathos plodí pompéznost, pompéznost plodí aroganci, arogance plodí násilí, násilí plodí tyranii.... Benjamin Kuras, Tao síchu

 
Velkolepý moment seniora
Sebedůležitý mladík jdoucí po pláži sám od sebe začne vysvětlovat staršímu občanovi odpočívajícímu na schodech, proč nedokáže starší generace pochopit mladou:"Vy jste vyrostli v jiném světě, všeobecně vzato, ve velmi primitivním světě", řekl mladík dost nahlas, aby ho všichni okolo slyšeli.
"Mladí lidé dnes vyrostli s televizí, tryskáčema, cestováním ve vesmíru, člověkem chodícím po Měsíci. My máme atomovou energii, lodě, mobily, počítače s rychlostí světla... a mnohé další.".
Po chvíli ticha starý občan odpověděl takto:"Máš pravdu synu. My jsme neměli tyto věci, když jsme byli mladí... tak jsme je vymysleli. No, a teď ty arogantní mladé hovado řekni, co ty děláš pro následující generaci?" ... Josef Zima
 
Smích, který vzniká vnímáním absurdity reformuje svět. Lépe a bezbolestněji než utopistické ideály, které se z absence humoru tak často zvrtnou v totalitní teror... Prof. Avner Ziv, Telaviv.

Záhy po veselejší nótě Josefovy zprávy se dozvídáme o vojenském převratu v Turecku....
 
_______________________________________________________________________

Dobré ránko 14. 7. Cestou dilaogu za snížení regulací a registrací.

Dialog, disuze, polemika, besedy, ale stále se do toho plete MONOLOG. Monolog inzeruje regulace, registrace a tresty, slibuje bezpečí a "lepší pocit jistoty" všem "slušným lidem"
 
Žádný moudrý člověk netrestá proto, že se stala chyba, nýbrž aby se neopakovala.“ – Seneca
Seneca byl jedním z nejplodnějších autorů, psal prózu i poezii. Psal v krátkých, jednoduchých větách a styl byl trochu komediální. 
Byl přívržencem nového, bujarého, tzv. asijského stylu psaní a často napadal starší autory (neměl rád attický styl).
 
„Jsem rád, že předseda Gazdík na mou výzvu reagoval a navrhl do druhého dne schůzku, na které jsme mohli věc probrat. Není naším cílem rozjíždět kampaně proti každému, kdo – byť třeba nevědomky – nějakým způsobem zatahuje naše občany do stále orwellovštějšího světa, pokud je ochoten s námi diskutovat a brát naše validní argumenty v potaz. Ztotožňuji se se snahou pana Gazdíka systémově zabránit situacím, kdy anonymové svými výhrůžkami ohrožují stovky lidských životů. Po společné debatě jsme ale dospěli k závěru, že konkrétně registrace SIM karet by takovému snažení příliš nepřispěla,“ komentoval vzájemnou výměnu názorů předseda Pirátů Bartoš.
 
IT budou vždy míle před starým způsobem myšlením, že registrce vše napraví. 
 
"Nesmíme dovolit, aby zoufalci ohrožovali stovky lidských životů. “, zmiňuje v článku pan Gazdík. Tak se v debatě registrace SIM karet neukázala jako vhodné řešení problému. Honit ty zoufalce po ohrožení, je zoufalý čin. Vždycky je třeba odstranit příčinu (zoufastí). 
 
 
_______________________________________________________________________

Dobré ránko 13. 7. Dialog - Diskuze - Polemika - Beseda

 

Dialog (řecky dialogos, od slovesa dialegomai, rozvažovat, rozmlouvat) je rozhovor dvou nebo více osob, který může vést k nalezení společného stanoviska. V současné filosofii se někdy užívá v přeneseném smyslu pro hledání smyslu nebo pravdy skrze řeč a rozhovor (řec. dia, skrze a logos, slovo). Protikladem dialogu je monolog (z řec. monos, jeden). Odlišnost dialogu a monologu je v míře připravenosti. Dialogy jsou naopak spontánní a nepředvídatelné. 

Filosofický význam dialogu plyne z pochopení a uznání, že člověk se může mýlit nebo zastávat jednostranné stanovisko a že mu tedy může pomoci setkání s názorem druhého a druhých. Setkávání a střetání názorů může vést k lepšímu, pravdě bližšímu názoru než měli účastníci před setkáním. Tento důležitý náhled se někdy dokládá doslovnějším výkladem řeckého slova dialogos jako dia-logos čili „skrze řeč“ nebo „prostřednictvím řeči“.

Aby rozhovor mohl vést k vytvoření společného výchozího stanoviska, k lepšímu nebo hlubšímu poznání, musí jeho účastníci splňovat jisté podmínky:

  • musí mít vlastní názor, který jsou schopni zdůvodnit, případně i podložit konkrétními příklady;
  • musí být schopni tento názor jasně, srozumitelně a pokud možno stručně vyslovit;
  • musí být ochotni poslouchat i názory a argumenty druhých a případně se jimi i nechat přesvědčit.

Zejména tato poslední podmínka je náročná a vyžaduje od všech účastníků odvahu nechat si vlastní názor zpochybnit. Proto se jako dialog označuje jen takový rozhovor, při němž jsou tyto podmínky splněny. Naopak třeba “mlžení“, snaha ovlivnit partnery jinými prostředky, překřikování nebo skákání do řeči tyto podmínky porušují a rozhovor zůstává několika monology, takže nemůže nic přinést.

 

Diaog je doslova  vnoření smyslu. Nalezení smyslu.

 

Diskuse (z lat. discussio od dis-quatere, pře-třásat, zkoumat, diskutovat) je věcný rozhovor několika osob nad určitým tématem, jehož cílem není rozhodovat, nýbrž věc pečlivě rozebrat z různých stránek, shromáždit argumenty a případně připravit půdu pro racionální rozhodnutí. 

Diskuse od účastníků vyžaduje:

  • věcnost: věnovat se tématu a argumentovat, nikoli napadat nebo překřikovat,
  • otevřenost: nevylučovat nikoho, kdo může k danému tématu přispět;
  • poctivost: podstatné informace nesmějí účastníci zatajovat nebo tvrdit něco, čemu sami nevěří;
  • trpělivost: pochopení argumentů druhého může vyžadovat čas;
  • zdvořilost, která vyjadřuje společný zájem všech na každé věcné informaci.

Zkušenost ukazuje, že taková diskuse může být pro hlubší poznání složitých jevů velmi užitečná, protože překonává přirozené jednostrannosti účastníků a zvyšuje pravděpodobnost, že se na nic důležitého nezapomnělo. Některé diskuse jsou méně náchylné k polemikám, například diskuse řešení v matematice, obtížnější je dodržet požadavky diskuse ve vědě, v právu nebo dokonce v politice.

 

 

Polemika (z řec. polemiké techné, válečnické umění) znamená původně umění sporu, později odborný, politický nebo umělecký spor vůbec. Na rozdíl od diskuse a dialogu, které hledají spíše shodu, cílem polemiky je vyvrátit názor protivníka, případně ho i odborně nebo lidsky zpochybnit. Polemiky se obvykle vedou písemně, v denním nebo odborném tisku. Prostředkem polemiky jsou především argumenty, mohou to však být i různé informace nebo domněnky a často se v polemikách užívaly a užívají též pomluvy, nepravdivá a zkreslená tvrzení atd. Protikladem polemiky jako útočné řeči je apologie jako řeč obranná, obhajoba.

"Polemika má protivníka připravit o klid, ne ho urážet"

 

Beseda - přátelské setkání s rozhovory, přátelská diskuse.

Historické významy

  • lidová zábava v 19. století, spojená s tancem, hudbou a deklamacemi
  • spolek pro pořádání přednášek, schůzí, uměleckých vystoupení apod. pro poučení a zábavu svých členů; první v Čechách byla Měšťanská beseda v Praze, založená 1845

___________________________________________________________

 

Terorismus je užití násilí nebo hrozby násilím s cílem zastrašit protivníka a dosáhnout politických cílů.

 

_______________________________________________________________________

Dobré ránko 11. 7. Qci aneb k věci (díl 14)

Často se používá "Qci" místo rčení "k věci", měl by se používat častěji. Qci nebo také "oslí můstky". Tak můžeme pokračoat v číslování dílů, perušeném 16. 6., kdy jsme skončili u třináctky. Najít odvahu zavést pravidlo one-in, two-out (zavedení jediné regulace musí být kompenzováno odbouráním dvou jiných pravidel, viz. 10.7.).
 
Chceme něco změnit, klademe otázku "CO S TÍM?", už několik let.
Ne znovu jmenovat, co nechceme, HITPARÁDA problémů.cz, je známá.
Musíme vědět JAK.
Kazilo se to dlouho, až vznikl centrální prolém - nejsme schopni řešit.
Nevolit diskvalifikované strany postižené syndromem síly vládnutí.
 
_______________________________________________________________________

Dobré ránko 10. 7. Barbaři za Dunajem, Germanicus a Britanicus

  •    Zhruba od roku 70 n. l. spadala větší část ostrova Velká Británie pod vládu starověkého Říma, později Západořímské říše až do doby krátce před jejím pádem kolem roku 410.
  •    Tiberius Claudius Caesar Britannicus, původním jménem Tiberius Claudius Germanicus (11. nebo 12. února 41 – před 11. únorem 55), byl synem císaře Claudia a jeho třetí manželky Valerie Messaliny. Narodil se ani ne dvacet dní po smrti císaře Caliguly (24. ledna 41) a Claudiově nástupu na trůn.
  •    Nero Claudius Caesar Augustus Germanicus (15. prosince 37 – 9. června 68) byl římský císař. Nero vládl po smrti svého adoptivního otce Claudia a smrti Claudiova syna Britanica (obě smrti způsobil jed).
  •    Pacifikace Británie
    Od čtyřicátých let 1. století byla jižní část ostrova Velká Británie vojenskými akcemi nebo spojeneckými smlouvami s lokálními náčelníky přeměňována v římskou provincii. V roce 58 určil Nero novým správcem Gaia Suetonia Paulina, zkušeného legáta, který se mohl proslulostí měřit s Corbulonem. Paulinus tvrdě zakročil proti Britanům na ostrově Mona (Anglesey): muže, ženy a druidy nechal pobít a zdejší posvátné háje dal vykácet. V téže době, někdy kolem roku 60, zemřel Prasutagus, náčelník Icenů, kmene sídlícího v nynější jihovýchodní Anglii. V závěti odkázal svůj majetek Neronovi a svým dvěma dcerám. Nicméně prokurátor Catus Decianus v rozporu s Prasutagovou poslední vůlí zabral veškeré území Icenů. Vůdčí představitelé kmene byli zbaveni své půdy, Prasutagova manželka Boudicca zbičována a její dcery znásilněny. Toto bezohledné zacházení ze strany Římanů vyprovokovalo Iceny k zahájení povstání, k němuž se brzy přidaly i jiné britské kmeny.
  •    Někde mezi tím se pohyboval Seneca. Seneca byl jedním z nejplodnějších autorů, psal prózu i poezii. Psal v krátkých, jednoduchých větách a styl byl trochu komediální. Byl přívržencem nového, bujarého, tzv. asijského stylu psaní a často napadal starší autory (neměl rád attický styl).

 

Zpátky domů: Zdá se, že v prezidentské volbě bude hrát roli názor na referendum a postoj k uprchlíkům. BREXIT nevyjímaje (proto snad ten úvod). Bohužel horkými hlavami a své sehraje nejeden "spin doctor". Ještě nejsou vyhlášeny ani kandudatury a mlátička blosti a nenávsti jede naplno, tráví prosředí, jak Řím císaře, jejich následníky i manželky. Rozvody, nenávist, jed, meč, znásilnění, porušování slibů, vyhnanství a návraty.

 

Sám sebe se následně zeptal: Co to je odpůrce migrace? "To je něco jako odpůrce deště. Mohu stokrát říkat: To nechci! Nechci déšť! Ale on je, prší. Stejně tak se stalo, že vlivem válek, rozvrácených států, sucha a spousty dalších okolností se 60 milionů lidí dalo do pohybu. My to vidíme z evropského hlediska, ale z toho širšího je to tak, že 60 milionů lidí opustilo své domovy a posunuli se jinam,". Bohužel se Michal Horáček sám sebe zeptal před Bleskem. Možná se vyjádřil takto: "Nechtít uprchlíky je jako nechtít déšť", kdo to však bude zjišťovat, kdo se zamyslí nad obsahem, sdělením, otázkou, natož řešením?

 

Kdo z těch úderníků a armád "Co všechno tu nechceme" nabízí řešení, JAK na 60 milionů nahlížet z jejich pohledu a v jejich (a tím pádem i náš) prospěch? Obrazně řečeno:

"Jak poručit větru dešti"

Armáda 60 milionů lidí je dosti silná k tomu něco změnit. Na nás je, aby nebylo měněno nám, ale tam, odkud lidé utíkají. Jinak bude ze 60 mil. brzy 240, půl miliardy, miliada. Mimochodem, Evropa má právě tu půl milardu obyvatel. Zvýšenou porodností ani umělým oplodněním bez souhlasu partnera stuaci nezměníme. Mase se lze postavit jedině rozumným uvažováním a jistou integritou. Pokud se mase postavíme silou, spláchne nás. To platí pro volby, media i jakékoliv vlny.

My (čtenáři, Klub, kruhy atd.) nebudeme ti, kdo to budou měnit, měli bychom tomu však rozumět. Už proto, že myšlenka sjednocené Evropy se vytvářela u nás, T.G.M., Jiří z Poděbrad, Karel IV. Snad se objeví "hlava pomazaná", která přijatelně vysvětlí, co mnohým přijatelné není: Nastává doba nová, snad "cesta za domovem", bojů už bylo dost. 

 

Jak souvisí VB a ČR? Je toho víc, dnes jen:

Národní program rozvoje ČR 2016: Závěrečný kulatý stůl se zabýval podnikatelským prostředím a investicemi. V diskuzi rezonovalo zejména témata snižování administrativní zátěže podnikatelů. Jako příklad dobré praxe byla zmíněna Velká Británie, která zavedla pravidlo one-in, two-out (zavedení jedné nové regulace musí být kompenzováno odbouráním dvou jiných regulací). Dále zazněly podněty z praxe k regulovaným profesím a poptávka po komplexnější strategii pro rozvoj digitální ekonomiky včetně koordinované reakce související s tzv. čtvrtou průmyslovou revolucí."

  

_______________________________________________________________________

Dobré ránko 8. 7. Je třeba sázet ty stromy a čekat až začnou nést ovoce

Lehce navazuje na včerejšek, jak na zmínku o stromech, tak na besedu o referendu, která se zvrkla v válečným událostem minulosti i dneška. Fb nabízí, co jsme sledovali před rokem, dvěma, pěti.
 
Před dvěma lety:
Tady mi vypadl, po havárie PC článek 2 roky starý, pana PanKi Muna, tajemníka OSN o důležitosti diplomatických jednání ve věci války na Ukrajině a válek obecně.
Máme krátkou paměť a proto se nám války stále vracejí a také reozšiřují.
 
 
Dnes: 
Rusko a NATO mohou začít jednat o snížení vojenské přítomnosti poté, co mezi stranami bude obnovena důvěra a průzračnost, řekl RIA Novosti předseda vojenského výboru aliance generál Petr Pavel.

NATO jednostranně prakticky zastavilo spolupráci a veškeré společné projekty s Ruskem v dubnu roku 2014 na pozadí situace okolo Ukrajiny. Podle názoru generála Pavla musí strany obnovit alespoň základní důvěru.

„Tato důvěra může být založena pouze na vzájemném respektu, a to nejen jeden k druhému, ale i k jistým pravidlům. Pokud nebudeme hrát podle pravidel, bude těžké vytvořit mezi dvěma hráči důvěru. Až se na obou stranách projeví opravdový zájem na omezení rizik a velké průzračnosti, myslím si, že potom bude snazší začít pracovat na dokumentu, o němž Vy hovoříte, který by možná vedl k obnovení průhlednosti, obnovení důvěry a my bychom mohli začít mluvit o snížení vojenské přítomnosti u našich hranic," prohlásil Pavel.

„Nemyslím si, že je v zájmu Ruska nebo NATO začít posilovat vojenskou přítomnost z obou stran. Mám za to, že je naopak v našem oboustranném zájmu snížit napětí a začít obnovovat důvěru", řekl český generál.

NATO stačí rozmístění čtyř praporů na východním křídle, dál prozatím aliance jít nehodlá, ujistil Pavel.

„Na jedné straně chceme dostatečnou měrou ujistit země, které pociťují potenciální hrozbu ze strany Ruska a vycházejí přitom z reálných akcí a instrukcí. Na druhé straně je tato mnohonárodní rotační přítomnost v pobaltských zemích podle našeho názoru dostatečným signálem svědčícím o našem odhodlání, o tom, že článek 5 o kolektivní obraně má význam a bude v případě potřeby realizován. Jsme toho názoru, že je to dostačující, dál jít nemusíme", řekl český generál.

Když komentoval prohlášení ruské strany o vytvoření tří divizí v Západním vojenském okruhu, zdůraznil, že se nechce pouštět do „sporu o tom, jestli bylo oznámení o vytvoření tří divizí reakcí na prapory nebo jestli byly prapory naopak reakcí na divize".
 
Hlas "Lidu" ze sociálních sítí:
  • NAJEDNOU !!! Páni, to jsou veletoče ! Není tomu tak dávno, kdy na Rusko veřejně dštil oheň a síru... Njn, NĚCO SE DĚJE, že, pane Pavle? (Jakou že má ten tvor hodnost? Generál?)
  • Ten neví čí je,jednou tak a pak zase opačně...ten je omezený jako správný khaki mozek.
  • ty jsi kokot ....co jsi řikal včera ...jsi na to nějak zapoměl....ty hovado prodejný ...
Co dotat?
"Demokracie je tam, kde si lidé navzájem důvěřují", T. G. M.
 
Diplomacie je bezesporu zdlouhavější než někde nasypat kazetové bomby na civilní obyvatelstvo, znásilňovat, mučit a vraždit. Nenadělá však tolik paseky a neměla by ani plodit řetězové reakce msty. Neměla by ..... Důvěra a umět odpouštět, msta je projevem kultur a hodnot nám vzdálenějším. 
_______________________________________________________________________

Dobré ránko 7. 7. Co tedy potřeujeme??

To, že mladí lidé utíkají pomáhat islamistům, není z důvodu frustrace ze západní společnosti, nedostatku aktivit, vzorů?

Já bych souhlasil s tím slovem frustrace. Čím žije moderní civilizace? To je plocha. Nemá co nabídnout. Když se podíváte na desítky programů v televizi, to je samé vraždění, sex, zábava. To lidé hltají a svým způsobem jsou s tím spokojeni. Místo kultury zde vzniká něco plochého. Je pod tlakem showbyznysu. Prostě kšeft.

Tato civilizace prý jde do fáze zlomu. Nebo dokonce končí?

Myslím, že končí. Jde o to, aby se něco nového narodilo. O to jde. Říká se, že Luther byl dotázán, co by dělal, kdyby věděl, že druhý den bude konec světa. On řekl – nasázel bych stromy. A já se domnívám, že je čas sázet stromy. Možná je to jediná možnost, aby ten konec nepřišel. Ale v každém případě sázejte stromy!

Přichází tedy doma netechnická, ale humánní, aneb je to s lidským plemenem hodně špatné?

Já bych řekl, že lidské plemeno je na tom hodně špatně v důsledku civilizace, kterou si vyrobilo. Samo o sobě ale ne. Tento konzumní způsob společnosti znásilňuje nynější pokolení. Ježíš hlásil chudobu, on byl chudý. To byla jiná chudoba nežli chudoba Diogénova sudu, což byla okázalost. Nejde o to se vrhnout do nouze, ale znát míru věci a nepřekračovali jsme meze toho, co nutně nepotřebuji. Dnešní hypermarkety vás přesvědčují, že to musíte koupit… Je historka o Sokratovi, který přišel na athénský trh, rozhlédl se a řekl – to jsem nevěděl, že je na světě tolik věcí, které nepotřebuji. To je moudrost! My žijeme v přepychu a lidé si stěžují. A žijeme v nadbytku. Jde o to, abychom jako jedinci řekli – tohle nemusím mít, tohle nepotřebuji, to by měl mít někdo jiný místo mne. A to je, řekl bych, chudoba metodická, programová.

Co tedy potřebujeme?

Obrazně: sázet ty stromy. Sledovat jak strom roste, sílí, že přije čas kdy nám dá plody. Před tím ale potřebuje spoustu péče, zlévání, včelky k opylování plodů, světla, vláhy, prostor, také slunce. Ne nadarmo se dobrá invetice srovnává se stromem, že sílí s časm. Podobné je to s humanitou.
Nastává doba, kdy budem pogramově normováni nebo jen něco chybí na trhu? Chybí nám program vlastní orientace nebo sebeřízení. 
To supermarkty nenabízí.

Máme tisíce knih a denně tisíce článků i rozhovorů, máme technickou civilizaci, co chybí je reakce. Reagovat na sebe, mluvit, tvořit, vytvářet kruhy, v nich sázet ty "stromy". 

 

 
_______________________________________________________________________

Dobré ránko 6. 7. Opět z diskuzí a monologů

 
Co si o tom myslíte Vy? Napište mi do komentářů.
A jestli se mnou souhlasíte, prosím sdílejte. Mluvte prosím také s našimi staršími spoluobčany, se seniory, vysvětlujte jim názory našeho hnutí SPD, protože starší lidé často nemají internet, a bohužel tak věří prolhaným a zmanipulovaným médiím.
Jestli souhlasíte s našimi názory nebo je chce jen sledovat, můžete se zaregistrovat na mém YouTube kanálu, kde si lze kdykoliv snadno přehrát všechny moje projevy v Poslanecké sněmovně a také všechny moje aktuální videoblogy.
Každý poznal jistě styl "Já" Tomio Okamura
 
 Pokud můj vstup do diskuze byl vůči někomu příkrý v soudech o něm, je to jen obraz vykloubené doby. Doby, kdy staří bojovníci proti levicové diktatuře a rusácké nekultuře, jsou eurosvazáky obviňováni z proruského trollení, nesednou-li si na řiť před každou bruselskou hovadinou. Prostě černá a bílá a nic mezi tím. 
Jenže svět je o něco složitější. Jsem-li proti jednomu Zlu, neznamená to, že budu hluchý a slepý vůči jeho projevům na druhé straně. Ona totiž jedna ze zákldních vlastností Zla je ta, že má neuvěřitelnou touhu po vítězství. Je-li tedy někde odkryto a bez šance někoho zaskočit, infiltruje se tam, kde není očekáváno. A že v orgánech EU (nikoliv v myšlence spolupracující Evropy!) je dnes zaháčkováno fakt silně... 
Viz. např. vrcholný post s. Mogherini, která se vůbec netají sympatiemi k významné odnoži mezinárodního terorismu a podporou politických struktur za ním stojících na straně jedné, a halasnou nenávistí vůči jediné blízkovýchodní demokracii, která v boji s onou odnoží už bezmála 70 let stojí v první linii...
Z velmi zajímav diskse u Pavla F, pan Pavel T a Igor
 
"Zlo je prostor, který nebyl vyplněn dobrem", citát starý cca 100 let.
A zlo se jak vidno rozvíjí, mutuje a putije. CO S TÍM? :)
_______________________________________________________________________

Dobré ránko 4. 7. Neprojevujete dostatečný zájem o to býti integrováni?

"Jednota v rozmanitosti" a Óda na radost, motto a hymna EU.  Přesto těžko nalenete článek či prosov, kde se nemuví o integraci. Integrce střídá "xenofobii". Ale integrace je fomou xenofie z různosti.
 
Nejnovější incidenty podle AFP podtrhují dlouhotrvající napětí mezi italskými orgány a čínskou komunitou v zemi, která v Itálii sice ekonomicky prosperuje, zároveň je ale pravidelně obviňována z toho, že neprojevuje žádný zájem o integraci. Číňané taky údajně posílají miliony eur z nezdaněných zisků zpět do Číny.

Zdroj: https://m.zahranicni.eurozpravy.cz/eu/160904-tisice-neintegrovanych-migrantu-strety-s-policii-nelegalni-byznys-mesto-ma-velke-problemy/
 
Když se to vezme kolem a kolem, situace připomínající dobu 1861-1865, kdy: Jih usiloval o mnohem větší autonomii jednotlivých států v Unii, se kterou Sever, který prosazoval silnější centrální vládu, nesouhlasil.
Dobu zhruba 80 let po Dni Nezávislosti (dnes 240 let) a 80 let je doba zapomnění, nebo též opuštění původní vize.
 
Sociální integrace - budování soudružné společnosti...... Se zatím moc nedaří, PROTOŽE kulhá a absentuje:
Morální integrita – čestnost, poctivost, bezúhonnost v mravním smyslu.
 
 
„Všichni jsou rozhodnutí o tom, že nová jednání budou vedena Evropskou radou – tj. 27 ministerskými předsedy – a ne Komisí, eurokraty a evropskými ‚teology‘ v Bruselu,“ sdělil Telegraphu zdroj v britské vládě.
 
Angela Merkelová se obává rostoucího názorového rozkolu v Evropě, ke kterému dochází mezi Junckerem, který spolu s francouzskými a belgickými lídry neustále volá po „větší roli Evropy“, a těmi, jako je sama Merkelová a její všemocný ministr financí Wolfgang Schäuble, kteří takové uvažování považují za chybné.

Hlavní rozdíl v post referendovém evropském diskursu se objevuje v přístupu k Velké Británii. Zatímco Francie je pro tvrdý postup proti „zrádci“ a již si mne ruce nad perspektivou přesídlení evropského finančního centra do Paříže, Německo vystupuje mnohem obezřetněji.

„Německo v tichosti buduje alianci s Polskem a ostatními východoevropskými a pobaltskými státy, které na rozdíl od zemí jako Francie, Itálie a Belgie o rozšiřování pravomocí evropských institucí nestojí.“

Zdali si sedmadvacetičlenná Evropa dokáže udržet jednotný přístup k Velké Británii, se ukáže 16. září, kdy se zástupci všech zemí setkají v Bratislavě, aby dále probrali svou pozici vůči Velké Británii.

 

_______________________________________________________________________

Dobré ránko 2. 7. Bouřlivé diskuse o referendu

 
Z diskuze: 
Politické strany původně vznikly jako líhně pro formulování vizí, to, že se z nich staly inkubátory technologů moci nenapravíš tím, že opustíš systém politických stran. Pouze docílíš toho, že to co se dnes odehrává pod prapory stran a je to pořád alespoň v základu přehledné se přetaví v dokonale utajené a zákulisně vytvořené spolky jedinců účelově spolupracujících pro vlastní prospěch.... Pavel S.
 
Diskue se odehrávala pod vyjádřenm prezienta o referendu: 
„Nesouhlasím s těmi, kdo jsou pro vystoupení z Evropské unie. Ale udělám všechno pro to, aby bylo referendum a aby se v něm mohli vyjádřit. A totéž k vystoupení z NATO.“
 
 
Diskuze sklouzla od referenda k odvolatelnosti politiků, volebnímu systému až k porovnání systémů většinového a  poměrného.
Refendum je většinový systém. Obdobně volba prezidenta a senátorů.
Vyváženo poměrným systémem Parlamentu, krajů a obcí. 
 
Čím je ale vyváženo rozhodnutí referenda?
 
Tímto diskuze zvadla a umřela. Nejsme zvyklí klást si otázky a umět si na ně odpovědět. Stále se čeká na jaksi sdělení shora.
_______________________________________________________________________

Dobré ránko 1. 7. Může se v něčem EU od Čechoslováků poučit? 

 
Článek Jiří Payne: Model evropské integrace v dnešní podobě byl záměrně navržen Jeanem Monnetem tak, aby nekontrolovanou moc získali úředníci a aby nebylo možné úmyslný demokratický deficit odstranit. Dá se to dokázat z jeho poznámek a korespondece. Každý, kdo trochu porozuměl možnostem, jak uspořádat veřejnou správu, potvrdí, že neexistuje žádný myslitelný přechod od stávajícího modelu integrace k nějakému novému, který by odstranil demokratický deficit a který by umožňoval další vývoj.

Evropská unie je dnes v podobné slepé uličce, jako bylo Československo na podzim v roce 1991. K fungující federaci neexistovala žádná cesta, utopická vize dvojdomku byla jen přeludem, pokračování stavu by znamenalo hospodářský rozvrat, nejistota by eskalovala napětí. Jedinou možností bylo pokojné a pokud možno ústavní rozdělení. Rychlé rozdělení předešlo růstu napětí a konfliktům. Evropská unie sní o tom, že existuje nějaký osmadvacetidomek. Tomu se při našich zkušenostech musíme smát. Osmadvacetidomek neexistuje, stejně jako se nepodařilo najít ani sebemenší náznak existence dvojdomku.

Obecně platí, že přechod od konfederativní spolupráce států k federaci je proces bolestivý a nesnadný. Dějiny USA nám ukazují, že cesta k federalismu vede přes ukrutnou občanskou válku. Jenže tehdy byl stát jednoduchou hračkou proti tomu, co musí stát zajišťovat dnes. Není sebemenší důvod domnívat se, že by se mohlo podařit najít za složitějších podmínek pokojnější cestu.
 
Nenávistné emoce se ale uvolnily i na straně úředníků a politiků v Bruselu, ovšem proti Británii. Na tyto emoce naskočila média svou jednostrannou propagandou. Již nyní summit Britům jednomyslně vzkázal, že nemohou počítat s žádnými výhodami, že jednání budou složitá a zdlouhavá. To je nejhorší způsob, jak mohli zareagovat. Odveta. Přesně tak začínala válka v Jugoslávii.

Protože jsme tehdy prostudovali velice podrobně chyby doprovázející rozpad Sovětského Svazu a Jugoslávie, věděli jsme, že při dělení Československa bude nutná velkorysost přeshující všechny naše předstvy, pokud chceme zachovat dobré vztahy mezi Českou republikou a Slovenskem. Dnes si troufám tvrdit, že se to povedlo a že se to vyplatilo. I když jsme někdy zatínali zuby. Vždycky jsme si připomínali, že sebemenší revanšismus se nevyplatí oběma stranám.

Proto zůstává rozum stát z nezodpovědného jednomyslného vyjádření rady předsedů vlád, že Británie může očekávat odvetu. Přitom musí být každému jasné, že sebemenší pokus o odvetu přinese škody utrpění oběma stranám. Právě tato první oficiální reakce EU ukazuje, jak něšťasná je politika, kterou EU provádí, a je i důvodem, aby další země co nejrychleji Británii následovaly. Jediné, čeho tím Brusel dosáhne je to, že integrace bude rychleji a rychleji ztrácet podporu občanů.
 
Rozdělení československé federace bylo náročné, ale zvládnutelné. Nedošlo k dramatickým problémům.  Vystoupení z Unie je nesrovnatelně snadnější. Nevznikají žádné nové subjekty mezinárodního práva, nepíše se ústava, nemusí vznikat nové ústavní pořádky, neřeší se sukcese v mezinárodních organisacích. Rétorika bruselských byrokratů, která straší, jak budou jednání složitá, je jenom dalším potvrzením revanšistických emocí.

Pro vyjednávání ale zcela nesporně platí: Čím více bude EU komplikovat brexit, tím více poroste odpor vůči ní. Nejen v Británii, ale i ve všech členských zemích.

Politikové EU a Brusel mají dvě možnosti: Zvolit si jugoslávskou nebo československou cestu.  Zatím to ale spíš vypadá na cestu jugoslávskou.
Článek: https://www.payne.cz/WP15/ 

 

_______________________________________________________________________

Dobré ránko 30. 6. Rekapitulace. Také legislativ, ústav a smluv

 
USA: 322 mil obyv, 51 států, rozloha 9 mil. km2, hustota obydlení 35/km2
EU:   500 mil obyv, 28 států, rozloha 4,3 mil. km2, hustota obydlní 115/km2
ČR: ......

EU má:
Evropskou radu (Tusk)
Evropskou komisi (J.C. Juncker)
Rada EU (rotují po 1/2 roce)
EP (Schulz)
........ ale něco jí chybí. Systém a profesionalita: Plus něco, co spojuje, ale integrita to není.

 

Ústava USA má 7 článků s několika oddíly a 26 dodatků, z nichž prvních 10 jsou lidská práva. Datuje se ze 17. září 1787 a patrně oněch 10 článků způsobilo její přijetí. Ústava včetně všech 26 dodatků představuje 4 stránky formátu A4.
USA má 51 států. Prodělali jednu občanskou válku v letech 1861-1865. Ústava je v platnosti necelých 230 let.


EU má 28 států a Lisabonskou smlouvu, která má 6 hlav, 55 článků a k tomu patří SMLOUVA O FUNGOVÁNÍ EVROPSKÉ UNIE (VE ZNĚNÍ LISABONSKÉ SMLOUVY) s celkem 3 hlavami, mnoha oddíly, celkem pak 358 články.
Následováno mnoha protokoly, celkem v počtu 508 stránek A4.
Působnost a platnost těchto smluv spadá do poloviny minulého století.


Ústava ČR má platnost od roku 1992 (24 let), má 8 hlav, zhruba 15 stránek a celkem 13 změn různých rozsahů. Čili téměř každé dva roky změny - v průměru. K tomu LZPS, 6 hlav a asi 6 stránek.


Současnstí otřásá referendum ve Velké Británii, která ústavu nemá, mají královnu. Kdy naposled jsme slyšeli, že některý stát hodlá opustit USA? Patrně má USA něco,co EU chybí, pevný základ, ukotvení.


Výraz: "Ne mnozí, ale mnoho" se traduje z bitvy o Velkou Británii (vítězné!) v roce 1940, 

stejně jako: "Good luck!"

 
_______________________________________________________________________

Dobré ránko 29. 6. JEDNOTA V ROZMANITOSTI nebo užší INTEGRACE? 

Koncem měsíce června otřásají výsledky referenda v UK. Po referendu jako by člen EU ztratil důvěru zakladatelů ideje nebo ideologie "integrace".
 
Ztratili důvěru (UK) zakládajících členů a ideologů, k jednání je nepozvali. Obdobně jako my jsme nebyli v Michově 1938.
Jen proto, že dali najevo svůj názor na život, který hodlají  žít a nehlásí se k ideologii integrity, občas deformující to žití přirozené. 
Nebo proč vlastně?!
 
 
O praktikování zráty důvěry:   https://zdenkawagnerova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=462903  
Teprve nyní jsem viděl, že je opravdu zle a zcela instinktivně jsem se bránil. Oslovil jsem předsedu závodní rady, topiče Müllera: "Soudruhu předsedo, ztratil jsem tvoji důvěru?" Odpověď: "Nemohu říci, jsem tu jen krátkou dobu." A dále se ptám: "Soudruhu Grulichu, ztratil jsem tvoji důvěru?" Odpověď: "Ale Zdeňku, vždyť víš, že jsme spolu vždycky vycházeli a dlouho spolupracovali. Naprosto nic proti Tobě nemám!" I když jsem si uvědomoval, že je v tom hodně teatrálnosti, dotáhl jsem to až do absurdního konce a všech devíti členů závodní rady jsem se takto jmenovitě zeptal, zda jsem ztratil jejich důvěru a nikdo proti mně neuvedl ani to nejmenší. Říkám dále: "Přiveďte mi tedy aspoň jednoho člověka z fabriky, který Vám potvrdí, že jsem ztratil jeho důvěru a půjdu. A co Ty, předsedo, Theimre, Tvoji důvěru jsem snad ztratil? Vždyť mě znáš dobře, děláme spolu výkazy o uhlí a energetice…" "Ale já proti Tobě nic nemám, tak to brát nesmíš. To rozhodl podnikový ředitel a proti tomu se nedá nic dělat." Šel jsem tedy za ředitelem Míchalem: "Víš, soudruhu, na to já nemám vliv, to rozhodla prověrková komise a proti tomu se nedá nic dělat."
 
Má-li EU přežít jako instituce, musí se zásadně přetvořit jako organizace. Její struktura a způsob fungování se musí změnit, jinak bude chybně nastavený systém tak dlouho produkovat špatná rozhodnutí, až sám sebe zničí. Z článku P. Robejška: https://www.svobodny-svet.cz/2729/brexit-by-mohl-zachranit-unii.html
 
EU musí obnovit důvěru. Mezi státy a zejmna ve své instituce...Z.W.
_______________________________________________________________________

Dobré ránko 27. 6. Dnes nedokočený pozdrav.

Tento komentář, je dpovědí na otáku: "Myslíte, že to ještě možné?", je třeba mírně, ale opravdu jen míně učesat:
 
Jednoduchá odpověď.Hledá se vůdce,který by to dokázal lidem vysvětlit a začít využívat internet k přeměně pol.systému.Samozřejmě by nesměl dělat politiku k vlastnímu obohacení.(Což je dnes hlavním cílem všech rádoby politiků).Takže to asi nepůjde,pokud nebudeme tlačit dopředu a pomáhat těm nejschopnějším.Pokud se budeme i nadále bát nového s možnými,ale řešitelnými riziky,pak šance není.
 
 
Hledá se fenomén, který dokáže osvětlit, že užití internetu k přeměně politickému systému je reálné. Nejedná se o politikum ale o nástroj, schopný společnost posunout k vytouženému cíli.
Místo kde se nacházíme je seismický bodem otřesů politických stran, propadající se a třesoucí se země, bod A. My se potřebujeme z tohoto bodu přesunout jinam, do místa přívětvého postedí, bodu s jinými souřadnicemi.
Jako první se nabízí, že fenomén bude vůdce. Fenomén bude soubor logických kroků, nebo-li "kuchařka", kdysi nazýváno HELP.
 
 
_______________________________________________________________________

Dobré ránko 26. 6. Paseme se na Brexitu jak ovce za úsvitu

K tomu malé vysvělení: U moře jsme jednou dostali pokoj ne s výhledem na moře, ale na pevninu. Byla jsem zklamaná, ale jen do prvního rána. U moře sleduji východ slunce. Zde byl naprosto kouzelný a přímo z balkonu pokoje. S prvními paprsky se začaly ozývat ovečky, ptáci, pak kohout, nakonec ovčák se svými výkřiky. Vyvedl ovce na pastvu, aby se věčer znavené vedrem, ale nažrané vrátily zpět do ovčína. Jak zvuky ráno pomalu začínaly, tak večer postupně utichaly v klid.
 
Evropské komise Jean-Claud Juncker: „Nejsem v podstatě přítelem referend. Vždycky se potím, když se někdo opováží zeptat lidí na názor.“ „Taky doufám, že výsledkem referenda nebude Brexit. Británie potřebuje EU a EU potřebuje britský pragmatismus,“ prohlásil.
 
V Evropě je horko a medializace vydatně přikládá pod kotel. Řešením jsou chlané hlavy a tolik potřebné zklidnění.
 
Nezachrání nás refrenda, zachránit se můžeme jenom sami. Sami a včetně Evropy, nemáme jiný kontinent. 
Kurdská přísloví:  
  • PRO muže je lepší zemřít, než utéct.
  • HRDINSTVÍ je z deseti dílů : jeden je síla a ostatní chytrost.
  • LÉPE padnout do sítě ušlechtilého než do sítě podlého.
  • ŽIVOT muže, který nemá nepřátel, je smrti podoben.
 
"Kdyby měli osud EU v rukou lidé jako Václav Klaus nebo Petr Robejšek, třeba by ji dokázali zachránit. I Topolánek nabízí určitý recept...."
 
Kuchařky a knihy s recepy jdou jako na dračku. Žaludek vítězí nad potravou pro duši a hlavu. V tomo ohledu jsme vemi střídmí a pěstujeme striktní "štíhlost". Emoce nabírají na váze.
_______________________________________________________________________

Dobré ránko 25. 6. Únie, stát, občan a republika

V partnerských vztazích je EU jako manželka.  Uzavírá partnerství a následně modeluje partnera k obrazu svému.
Ne každý partner to vydrží a dochází k odcizení, případně k rozvodu. 
Některá partnerství hledají cestu k sobě, jiná se rozcházejí a následně uzavírají nové vztahy, které mohou dopadnout obdobně.
Úspěch spočívá ve dvou neoddělitelných věcech, v základu na kterém vztah stojí a na kouzelném slově "tachles", vyjadřující "sledování vize".
V případě státu je základní kámen ústava, ale ona ústava nebo společenská smlouva nemůže odrážet pouze prvky ekonomické, musí zohlednit též historicko kulturní a společenské.
Dobrý systém je dobrá ústava, spolu s ní vzniká vize ji dodtžovat, repektovat a ctít. Dalo by se to přirovnat k souhře HW a SW u počítačů, kdy souhra vytváří příjemné uživatelsé prostředí pro uživatle - občana. Občan přímo HW a SW netvoří, jejich výsupy však používá pro další tvorbu, například grafik, spiovatel, účeté atd.
 
Jeden z komentářů na fb:
"Je třeba změnit celý systém, ostrouhat přebujelou a nic nedělající administrativu a vrátit co nejvíce pravomocí národním státům. Společné by měla zůstat jen některé základní body - volný obchod, volný pohyb osob a bezpečnost hranic a samozřejmě migrační politika, ale ne tohle všeobjímající sebevražedné otvírání náruče, ale zásadní dodržení evropské kultury a jednoznačné vyjádření v tom smyslu, že kdo zde (v Evropě) chce žít, musí dodržovat zvyky našich zemí..."
 
Jak podobné citátu Ron Paula: "Stát by měl zajišťovat to, co si sám občan zajistit nemůže, především bezpečnost a obranu ...". V otázkách EU jsou na tom jednotlivé státy obdobně jako postavení občana v republice. V ústavně právní republice je respektována svoboda občana. V nedemokratických uskupeních stojí moc státu nad svobodou občana a mluví se autokrativních režimech.
_______________________________________________________________________

Dobré ránko 24. 6. Stát má především zajišťovat....

Stát má především zabepečovat to, co si občanzajistit nemůže, například bezpečí .....

Ke dni 23. června:

  •     Referendum v Británii o setrvání v EU, tzv. Brexit
  •     Jednání Bezpečnostníh výboru Parlamentu o reformě policie
  •     Vzpomínka na 21. června 1991, den odchodu sovětských vojsk z naší republiky v Olomouci
 
Benjamin Kuras:  
Cameron podle jeho názoru lhal např. o tom, že bude mít prostor k dalšímu vyjednávání o reformách EU, pokud Spojené království zůstane součástí EU. Kuras připomněl slova předsedy Evropské komise Jeana-Clauda Junckera, který dal najevo, že se o žádných dalších ústupcích Británii jednat nebude. 
Kurasovi je prý smutno z toho, že třetina národa, který tolik udělal pro svobodu Evropy, nechce jít k volbám, třetina chce svobodně rozhodnout a třetina je ochotna podřídit se totalitnímu konstruktu, jakým podle Kurase EU je. „To, jak se dnes chová Evropská komise, je absolutně totalitní,“ pálil v závěru svého vystoupení Kuras. Poukázal především na povinné kvóty, které z jeho pohledu nařizuje Evropská komise.
 
Zklamání - ostuda - fraška, hodnotí koalice výsledky jednání.
Klíčové hlasování bylo na ČSSD, jejíž poslanci neumožnili schválit program bezpečnostního výboru, řekl místopředseda KDU-ČSL a ministr zemědělství Marian Jurečka, který byl na schůzi výboru jako host. Jednání označil za zklamání. Podle ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO) to byla ostuda, hlavně sociální demokracie.
 
Předseda výboru Roman Váňa(ČSSD) řekl, že jednání výboru bylo nestandardní už od jeho svolání. 
Babiš: "Dobře inscenované a sehrané divadlo, stejně jako na Bezpečnostní radě státu. Čeho se ČSSD bojí?" 
Chovanec: "Ano, fraška. V tragické režii poslance hnutí ANO za zády předsedy výboru Váni," odepsal mu Chovanec na Twitteru.
z článku: "Zklamání, hodnotil Jurečka hlasování bezpečnostního výboru. Ostuda ČSSD, přisadil si Pelikán"
 
Naše vláda objevila kouzlo Twitteru. Způsob vládnutí - naprostý chaos bez důvěry a schopnosti sestavit byť jen program schůze.
 
_______________________________________________________________________

Dobré ránko 23. 6. Zhájí B-referendum vyjednávání nebo dialog?

 
Britský premiér před tím, než referendum vůbec vypsal, dohodl na únorovém summitu například možnosti určitým způsobem omezit některé sociální výhody lidem z jiných zemí EU v Británii, výjimku z povinnosti "stále těsnější unie" či některé pojistky pro britské finančnictví.

Právě na tuto dohodu dnes Juncker narážel. "Britští politici a britští voliči musí vědět, že žádné nové vyjednávání nebude. S panem premiérem jsme uzavřeli dohodu. Dosáhl maxima, které mohl dosáhnout, my jsme dali maximum, které jsme mohli poskytnout. Takže žádná podoba nového vyjednávání není možná, ani o dohodě, ani o změně smluv. Ven znamená ven," poznamenal.

 

V případě brexitu bude muset britská vláda nejdříve formálně oznámit svůj záměr blok opustit. Pak podle příslušného článku evropské smlouvy začne běžet dvouletá lhůta pro vyjednávání o detailech, termín může být se souhlasem všech zemí EU prodloužen.

Zdroj: zahranicni.eurozpravy.cz/eu/159765-brusel-zacina-byt-podrazdeny-cameron-dostal-od-junckera-ostry-vzkaz/

 

Politika státní i EU se staly natolik složité, aby další a kdokoliv nově přichází se v tom řízeném byrokratckém chaosu nevyznal. Tak postupně význam voleb ustoupí a zbude jen delegovaní a dosazovaní vládnoucmi "elitami". Obdobně je to vběžném životě, reálná řešení a navrhy zůstávají dole, mimo sféru a zájem  vyvolených. Tak při jakékoliv krizi či katastrově lze vydat "legilativní předpis" pro jednoný postup, například proti povodni nebo suchu. Než to Parlament schálí, povodeň přejde v sucho.

Vyjenává se mír a obchodní podmíky. Život a demokracie jsou o dialogu. ................................................................................... Z.W. 

 

Evropská komise je nadnárodní orgán Evropské unie, nezávislý na členských státech a hájící zájmy Unie. Pojem je používán ve dvou významech: buď jako kolegium komisařů nebo jako kolegium s celým administrativním aparátem. Komise se podílí takřka na všech úrovních rozhodování, má největší administrativní a expertní aparát. Sídlí v Bruselu, její ústřední budovou je palác Berlaymont, některé části jsou dislokovány v Lucemburku. Člení se na množství generálních ředitelství a služeb.

Komise je především „strážkyní smluv“, tzn., že dbá na dodržování zakládajících smluv Evropské unie a z úřední povinnosti podává žaloby v případě zjištěného porušení. Důležitou pravomocí je účast na tvorbě legislativy, právo předkládat návrhy legislativních předpisů má téměř výhradně Komise. Další pravomoci jsou vydávání doporučení a stanovisek, Komise vykonává i pravomoci v přenesené působnosti (delegovaná legislativní pravomoc - navrhuje zákony a vydává směrnice a nemusí se řídit doporučením Evropského parlamentu). Komise se podílí na jednání Evropské unie navenek[zdroj?], včetně udržování diplomatických styků a sjednávání mezinárodních smluv. Spravuje z převážné části rozpočet EU. Lze ji považovat za svrchovaný orgán s legislativní i exekuční mocí.... z Wikipedie.

_______________________________________________________________________

Dobré ránko 21. 6. Hodnoty ve svobodné společnosti.

Zabrousila jsem na záladě jistého podnětu do Dialogu o příčinách z přeomu roku 2015/2016: který jsme vedli s panem V. Pdrackým: d-ecko.webnode.cz/news/dialog-o-pricinach/
 
Položil mi tam otázku: Ale jaké jsou ty hodnoty, uměla byste je vyjmenovat? Tato otázka padla mnoha diskuzích, mezi námi, v TV, v DVTV, v tisku. Taky jsem našla pár citátů, první snad k jistým praktikám v onlineových rozhovorech. Druhý k absenci tolerance, pokud  mluví o radiklizaci společsti. Pak už se můžeme věnovat těm hodnotám.
 
 
Terorismus je užití násilí nebo hrozby násilím s cílem zastrašit protivníka
 a dosáhnout politických cílů. Terči teroristických akcí jsou většinou civilisté....
...... význam slova, definice
 
Chudoba sice z chudých lidí nedělá teroristy a vrahy, avšak nefunkční instituce, bída a korupce
zvyšují zranitelnost slabých států vůči teroristickým skupinám a drogovým kartelům.
Pro Bushe se tak prosazení demokracie stalo hlavní strategií boje proti terosrismu, protože nejsilnějším
lékem proti radikalismu je tolerance podporovaná svobodnými společnostmi.
.... Jana Sehnálková, z knihy Politika 21. století z pohledu USA
 

______________________________________________________________


Hodnoty jsou výsledky, případně měřítka hodnocení. V přírodních vědách se hodnotou obvykle míní číselný výsledek mření, údaj měřicího přístroje. Podobně v ekonomi se hodnotou míní to, co lze vyjádřit  cenou. V běžné řeči a ve filosofii znamenají to, čeho si jednotlivci nebo skupiny váží, cení, za co jsou ochotni něco obětovat, případně zaplatit.

V běžném životě musí člověk neustále hodnotit a vybírat, a i když neví, co je dokonale dobré (levné, kvalitní, spolehlivé, úsporné, zdravé, etické atd.), obvykle se dokáže zorientovat v tom, co je lepší a co horší. Dává jedné věci přednost před jinou a dovede to i zdůvodnit nebo aspoň vysvětlit; proto se někdy hovoří o preferencích. Asi tak, jako horolezec nemusí mít před očima vrchol, který chce zlézt, ale vystačí si s průběžnou orientací směru, například „vzhůru – dolů“. Hodnotami pak Lotze rozumí jakési úběžníky, myšlené vrcholky či krajnosti žádoucího, tedy toho, za čím jdeme („kladné hodnoty“), anebo naopak nežádoucího, toho, čemu se vyhýbáme („záporné hodnoty“).
 
Jak upozornil Jan Patočka, je však důležité mít na paměti, že se jedná o myšlené, ideální úběžníky, ne o věci, které „někde existují“ samy o sobě. „Hodnoty se projevují jen v hodnocení a tvoří se v jeho průběhu, za chodu, v závislosti na celé axiologické zkušenosti“. Podle dalších pak: "Hodnoty nelze chápat jako „chtěné věci“, nýbrž jako „představy o žádoucím (desirable)“.
 

Diskuse o hodnotách dostává v posledních letech velmi praktický ráz, zejména ze dvou důvodů:

  • díky migraci se stále častěji setkávají příslušníci různých kultur a jejich hodnocení se tak často střetávají;
  • s uvolňováním společenských norem nabývá na významu sebekontrola a hodnotové a etické postoje jednotlivců, zejména všude tam, kde hrozí zneužití svěřených prostředků a moci.

Z Wikipedie

__________________________________________________________

Pár hodnot:    ........ z článku: zdenkawagnerova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=496251

  • Na cestě poznáním zvládnout i zneuznání  
  • Porozumění
  • Slušnost
  • Přiměřenost
  • Důvěra
To poslední obovit bude velmi těžké. Čám dřív se začne, tím líp, máme-li na to síly a erudici.
_______________________________________________________________________

Dobré ránko 20. 6. Proč zde vládne hysterie místo demokracie?

Referenda by měla být za věci pozitivní, které přinesou lidem a společnosti užitek. Referendum ve Švýcarsku  probíhají v poklidu, včetně toho o základním příjmu. Jiné je to s Brexitem.
 Proč nikoho nenapadlo udělat referendum za funkční EU?
 
Módní trend je mít stále "něco" nové, ještě akčnější a dravější, protože očekáváním ještě lepší zábavy přiznáváme, že se vlastně nudíme. Nová ústava obsahuje klausuli, že referendum vztahující se ke stejné věci se může opakovat nejdříve za 20 let. Referendum o vstupu do EU se konalo 1.5.2004. Až do roku 2024 bychom se tedy měli snažit, aby svazek byl funkční.Oboustranně! Bylo by více snahy a méně nudy, ovšem za předpoklafu, že nebudeme znuděně čekat, až nám to někdo zařídí.
 
 "Nuda není zanedbatelnost, "pouhá nálada", nýbrž je ontologický status lidstva, 
které podřídilo cele svůj život každodennosti a její neosobnosti", J.P.
 
 
Že zaznívá varovný signál  o samo-delegované moci, moci bez demokratického hlasování i demokratického přístupu (dialogu a diskuzi zainteresovaných stran - dosud suverénních států) nám nevadí *), pilně se sledují PR odhady a průzkumy výsledků budoucích referend, bojů o posty, dříve zvané volby. Titulky médií a reklamní šoty v TV jsou jak bubnování do války. 
 
Bouřit se a klást odpor otřesným titulkům médií. Jsou vrcholem zvrácenosti. Jo Cox není ještě ani pohřbená, ale už se hodí médiím do titulků. Kdysi se držel smutek, měl svá pravidla a pietu. Dnes nikdo nemyslí ani na pozůstalé ani na oběť, hlavně že titulek prodává. Je jedno jaký Jo Cox měla názor, pokud má někdo lepší a životaschopnější, měl s ní diskutoat, vést s ní dialog, ne na bezbrannu ženu "muvit" hlavní pistole. A podoné jsou ty titulky a články médií, vzbudit senzaci už první ranou - v titulku. 
 
Nejedná se o "převýchovu v Česku" ale o návrat k lidskosti, příklonu k humanitě a vzahu k jazyku. Autokracii, byrokracii, centralismus, idiocii a hysterii je třeba jasně říci NE! Není před ní úniku, čeká vlevo, vpravo, umocněná váhou hlasu moci zatemňující to, čemu se říká "common sense" a "vnoření smyslu" (dialog). Boji za lepší titulky i obsahu médií - NAZDAR! 
 
Taky vás štve poltka? Potom to není politika ale oligarchizace ruku v ruc s globalzací.
 
"Politický život ve své prvotní formě není nic jiného než jednající svoboda sama - ze svobody pro svobodu", J.P.
______________________________________________________________________________________
 
*) Podstatné je však něco jiného. V projevu nám bylo sděleno, že „klasický princip nevměšování se do vnitřních záležitostí jiných zemí v EU výslovně neplatí“! Že toto vměšování se už dávno velmi intenzivně probíhá, víme, ale že se to takto jednoznačně a jednoduše řekne, je pozoruhodné. My, kteří známe Lisabonskou smlouvu, to víme. Drtivá většina (99 %) lidí v Evropě ji ale nezná.

V části textu, (pokračuje Michael Roth), která se jmenuje „Je třeba nově definovat roli Německa v Evropě“, se zcela bezostyšně říká, že „jako největšímu členskému státu EU náleží Německu vůdčí role“. A ještě se skromně dodává „i jestli si to přejeme nebo nepřejeme. Tuto úlohu musíme přijmout“. Nevím, jestli Německu někdo tuto roli nabízí.

Neměl by premiér Sobotka požádat německou vládu o vysvětlení, zda je to oficiální stanovisko Spolkové republiky?
Více na: https://www.svobodny-svet.cz/2673/konecne-uz-to-rekli-nahlas.html 

_______________________________________________________________________

Dobré ránko 17. 6. V rytmu referend.

 
Zároveň tato tragédie ukazuje, jak problematickým nástrojem referendum o důležitých otázkách, které se týkají země a v tomto případě mnoha zemí kontinentu, vlastně je.
 
Bezprostřední potíž je v tom, že ohledně mnoha otázek bývá společnost rozdělena na dvě poloviny a o tom, jestli o tři – čtyři procenta převáží ta či ona strana, může rozhodnout náhoda. Stejně tak o tom může rozhodnout společenská atmosféra, která je ovlivnitelná i něčím takovým, jako je vražda. Právě na tom by ale osudy lidi neměly záviset.
 
V tomto ohledu referenda nevedou k žádnému společenskému smíru. Ačkoliv se zdá, že jsou demokratickým nástrojem, ve skutečnosti je to nástroj dosti pochybný, protože v rozdělené společnosti několik málo hlasu navíc ovlivní život všech, ale spokojenost nenastane.
 
Jde o udržení demokratického procesu a to navzdory všem agresivním útočníkům, ať už mají ideologii jakoukoli.
 
Z článku Svobdné Fórum - Tragédie v Británii připomíná i to, jak jsou referenda křehká a risantní záležitost
 
 
Celé EU je vlastně referendum: ANO/NE (souhlas/nesouhlas), nic mezi tím.
Nejvíce hlasů by mělo získat to "mezi tím", čili posílení hodnot, eliminace extrémů, snad UPGRADE EU.
Ale takové hlasy referendum (i EU) ignoruje.
Mělo by to být jako známkování: nejvyšší (ANO) a nejnižší (NE) hodnota se škrtají, platí ty mezi tím.
Pouhé ANO/NE vedou k boji, bohužel mnohdy na život a na smrt, pod falešným heslem "Za lepší život!".
 
507 mil lidí má snad víc názorů, představ a vizí než pouhé ANO/NE, snad.
 
EU dle smlouvy přispívá k míru, bezpečnosti, udržitelnému rozvoji planety, volnému a spravedlivému obchodování, vymýcení chudoby, ochraně lidských práv a k dodržování a rozvoji mezinárodního práva. ANO/NE staví občany a státy na kolbiště zápasu úrovně kohoutích zápasů, zbývá už jen uzavřít sázky. 
 
_______________________________________________________________________

Dobré ránko 16. 6. včerejšek jako den, co nesmí být zapomenut (díl 13)

 
1.V zemi kde dnes znamená už zítra
Následně Chovanec popsal, jak na Sobotkova slova: „Pane ministře, tu bezpečnostní radu řídím já, jsem premiér”, měl Babiš suše odvětit: „Zítra jím mohu být já”.

„Nezlobte se na mě, mně z toho nepřijde, že by hnutí ANO hledalo korektní debatu a hledalo dohodu,” uvedl ministr.

ANO pohrozilo, že pokud Chovanec reorganizaci podepíše, vypoví koaliční smlouvu.
Z článku Noivinky.cz: Zítra mohu být premiérem já, vmetl prý Babiš Sobotkovi

(Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) po podpisu reorganizace policie popsal, jak probíhalo úterní večerní jednání Bezpečnostní rady státu. Babiš prý Sobotkovi naznačil, že jeho premiérskou autoritu příliš neuznává.)

2. Svolali mimřádnou schůzY

Hnutí ANO v reakci na podpis reorganizace svolalo výjimečnou schůzy na které se budou řešit další kroky hnutí. Hrozí, že dojde k vypovězení koaliční smlouvy.

Perla TN.NOVA.cz: Válka v koalici: Podpis reformy je porušením smlouvy, tvrdí Pelikán

3. Satisíce Čechů .....

Dvě pětiny evropských firem kvůli nízkým znalostem a dovednostem podle Evropské komise mají problémy sehnat dostatečně schopné a vzdělané zaměstnance. V Česku je tento podíl ještě vyšší, dosahuje 44,4 procenta. (pznámka: dvě ptinyje 40%

Aneb: Robotizací za vyšší vzdělanost Česka! Článek Týden.cz: Statisíce Čechů neumějí dobře číst a psát, hlásí Brusel

_______________________________________________________________________

Dobré ránko 15. 6. Dotace (díl 12)

 
Dotace, kdysi jsem se nad tím zamýšlela, ale když není reakce, jeden se na to vybodne.

Třeba dotace do zemědělství, co kdyby byly až na konečný produkt, na snížení jeho ceny pro širokou veřejnost. Ne dotaci velkopodnikateli či podnikateli jednotlivci.
Vyrábět za reálnou cenu a konečnému odběrateli cenu upravit (zápornou spotřební daní).
Mělo by to jít, když fungují jiné daně (DPH, spotřební), dokonce když funguje záporný úrok.
Viděli bychom reálnou cenu a to jak je dotovaná státem.
 
Kultura: Cena vstupného 350 Kč, dotace 300 Kč, konečné vstupné 50 Kč.
Sport: Vstupenka na hokej 1.000 Kč (reálná třeba 2.500), dotace 500-3.000 Kč, konečné vstupné 500 Kč.
Zaměstnanost: Obdobně by šla vymyslet podpora zaměstnanosti. Nedávat dotaci zaměstnavateli, ale přímo formou přirážky ke mzdě.

Občas bychom se pak zamysleli nad prospěšností, efektem a směrování dotací. Dotace by nebyly skrytou neznámou a předmětem možné korupce, byly by "veřejnou věcí".
Je to nepropracované, zatím je tendence dotace nečerpat, případně vužívat pro sebe - individuálně. Pak probírat v médiích jako přemět korupce.
 
Jak podpořit podnikatele? Výhodnými úvěry nebo družstevním systémem, včetně zapojení obcí a krajů. Zbývá technický problém, ale ten lze řešit.
_______________________________________________________________________

Dobré ránko 14. 6. Pravda a svoboda (díl 11)

Pravda je životní praxe.  "Pravda není jednou provždy daná, ani není záležitost pouhého nazírání a přijetí ve vědomí, nýbrž celoživotně zkoumaná, sebekontrolující, sebesjednocující myšlenkově - životní praxe." 
 
Svoboda je zodpovědnost. "Principy svobody nejsou v tom, že si může každý dělat co se mu zlíbí, ale ve svobodném projevu svobodného člověka, dodržujícího platné zákony v dané společnosti."
"Svoboda je i zodpovědnost. Proto se jí někteří lidé bojí."

Rozhodně ale neznamená, že čím víc zákonů, tím více svobody.
Svoboda určitě souvisí s morálkou a etikou.

Máme svobodu slova, projevu, pohybu,....
Zotročuje řidiče pravidlo jezdit vpravo a přednost zprava? Naopak, umožňuje plynulý a bezpečný provoz.
Pofiderní už je absolutní přednost chodců na přechodu (tak zv. zvláštní právo). Auta budou vždy silnější než chodec. Je na chodci aby se ke svojí karoserii (osobě) choval zodpovědně a nepřetlačoval se s auty :)

Svoboda bude tedy hodně souviset s logikou uvažování (common sense). Myslet si, že zákon mně uchrání nebo musí ochránit, absolutně a vždy je aktem nesvobody. Platí pro zákonodárce i občany.

Čím méně zákonů a zákazů, tím více svobody ale také více zodpovědnosti.
Kam spějeme my v dnešní době?

Člověk se rodí svobodný. Je otázkou, zda výchova a prostředí je vedou ke svobodě, nebo k poslušnosti tvarované výchovou a příkazy: "smíš/nesmíš".
Nejlepší výchova je příkladem "učitele" (1. fáze atka, otec).
Někdo kliku na "učitele" má, jiný ne. Pak je tu ještě společnost, může hodně zdokonalit nebo také pokazit.

Svobodný člověk rád poznává, hledá, vylepšuje, riskuje chyby a omyly. Tyrani a nesvobodní předkládají pravidla smíš/nesmíš - trest, s představou že jsou neomylní a mají vždy pravdu.

Tolik z diskuzí a dialogů na sociální síti.

_______________________________________________________________________

Dobré ránko 13. 6. Čeká nás perný týden, PČR, abcde-exit a fotbal EURO (díl 10)

  • Reorganizace PČR zvedla politcká stavidla nedůvěry v nejvyšíc kruzích, někde až paniku.
  • Brexit zvedá čtenost a četnost průzkumů. Začíá sevat po czexitu. Protože prchat je tak snadné. 
  • Fotbaloé Euro, z Relexu: "Pořadatelé v barevných vestičkách zmateně pobíhali kolem, policie nikde. Znepřátelené tábory seděly vedle sebe, nikdo je neoddělil." v článku s titulkem: "Čeká se na mrtvé?

Politické šarády, soudržností a sportem ku zdraví a rekordní zisky majitelům médií. Negativa nás přitahují a médiím hrnou zisky.Lidé se zlobí ale ta negativa je přitahují víc jak vlastní zájmy, nemají čas myslet na sebe. Jako vždy. Zapomínáme umět mluvit, dialog je cizí, stačí nám OVM, pěstí či nohou do hlavy a odněkud někam utíkat. 

V podstatě moc lidí to netíží,hlavně žeje na cose v TV dívat. Stáváme se diváky vlatní tragéde, umírání pudu sebeáchvy, uvadání hrdosti, takovými otroky, jaké nás chtěli mít. Zralé pro Chléb a hry bez pravidel

 

Celý problém současné politické reprezentace vidím v tom, že politici neusilují o zájem celku, ale zajímají se pouze o zájmy své, tj. o to, jak se udržet u moci. Projevuje se to tím, že chtějí nějak přesvědčit voliče, aby přijali jejich názor, který vydávají za pravdu.

Při pohledu na desítky metrů dlouhé řady tlustých foliantů, v nichž jsou sepsány současné právní normy, se ptám, z čeho tato tasemnice roste. Zcela určitě ze vzájemné nedůvěry. Na co stačilo slovo a podání ruky, začalo být sepisováno jako smlouvy. Tento krok ovšem nedůvěru nemůže odstranit, naopak ji zvyšuje. Smlouvy lze zpochybňovat, a proto rostou.

Rozběhl se zlý, bludný kruh, který jako spirálovitý vír, který pohlcuje to nejdůležitější v otázce mezilidských vztahů, totiž slušnost.....Prof. Petr Piťha 
_______________________________________________________________________

Dobré ránko 11. 6. Způsobí reorgaizace PČR rozkol kaolice? (díl 9)

Vedení policie chce, aby situaci kolem reorganizace celostátních policejních útvarů projednala Bezpečnostní rada státu. To se nelíbí Babišovi, chce jednat ve středu na koaliční radě. - Premiér se večer setkal s ministrem vnitra a po schůzce oznámil, že jednání Bezpečnostní rady státu svolá na úterý. Babiš už dříve uvedl, že zástupci ANO se jednání Bezpečnostní rady státu nezúčastní. - S aktéry sporu se plánuje setkat i prezident Miloš Zeman.

Na pondělí si je pozval na zámek v Lánech. Pokud by některá ze stran opustila vládní koalici, nemusely by se podle něj konat předčasné volby. Řadné parlamentní voleb by se měly konat na podzim příštího roku. Už letos na podzim nás čekají volby krajské.

Z článku iDNES - Policie ztrácí zkušeného elitního policistu. Šlachta měl pestrou kariéru

 
Je to plně v kompetenci nezávislého policejního prezidenta Tomáše Tuhého. Politici do toho opravdu nemají co mluvit, tím méně na koaličním dohadovacím řízení. „ se nechci a nebudu domlouvat o záležitostech, které do politických vyjednávání nepatří. se budu velmi rád s naším koaličním partnerem dohadovat o věcech, které nám zákon umožňuje. Ale toto není ten případ,“ dodává člen vlády (Milan Chovanec).
Z čláku PL: Padne kvůli Šlachtovi už druhá vláda? Je to prý vážné
 
„Ne že bych měl vysoké mínění o policejním prezidentovi a jeho reformě, ale jedna věc je jasná. Když někoho podporují prezident a Andrej Babiš, je to jen tehdy, když o tom člověku předpokládají, že slouží jejich věci,“ domnívá se Wollner. „Jestli skutečně slouží, nebo ne, je věc druhá, na něm třeba i ne moc závislá, ale oni si to zjevně myslí,“ píše.
Z článku PL: Do války kolem Šlachty promluvil významný muž z ČT: Víte, pan Babiš... 
 
Předčasé volby roku 2013 nás dovedly opět k bodu selhání v roce 2016.
Antikorupční hysterie nemůže a neměla být hlavní volební program.
Tak letos, opět v červnu se mluví o:
- vládní krizi
- policejní válka
- pokus  o  převrat
- nejvážnější státní krize
- hybridní válce veřejné scény
-puči proti nezávislosti policie v rámci VPR (Velké Protikorupční Revoluce)
 
Co s tím, když se opakovaně třesou koalice?
Odpověď: Základní změna se neobejde beze.... 
 
 
Ryze z technických důvodů je uveden odkaz na další "stránku" poračování tohoto 9 dílu CO S TÍM.
_______________________________________________________________________

Dobré ránko 7. 6. Věda, oslovení a komunikace (díl 8)

Nacionalismus, vratce i prudce rostoucí ekonomika, migrační vlny, vyšší počty utopených ve Středemním moři, arogance mocných atd.
S čím vlastně máme být spokojeni?
 
Totalita nastupuje, obava z cenzury, končící svoboda slova,
 
Nenávistné projevy jsou jenoznačně odsouzeníhodná. Zvláštní je, odkud zaznívají, včetně arogance. Zaznívají z Hradu a ze strany jeho fanatiých zastánců. některé výroy jsou až žalovatelné. Nejen Hrad, zaznívají i z méií, už titulky jsou více provokativní než žurnaliscké. Palament vysílá podobn signály, množí se žaloby střety a napadání.
 
To, odkud měla přijít náprava, vzor občanského chování, symbol svobody, demokracie a národní hrdosti, vysílá varovné signýly o nutnosti kontroly,zákazů a cenzury. Nemám morální  vzory, veškerá síla se věnovala montovnám a růstu HDP místo "rovíjet Čekou republiku v duchu nedotknutelných hodnot lidské důstojnosti a svobody jako vlast ....", zbytek nalezneme v  Preambuli Ústavy ČR "... a nazásadc občanké spolčnosti, jakosoučás rodin vropskýc a světových emoracií, odhodláni společně střežit a rozvíjet zděděn přírodní akulturní, hotné a duchoví bohatství .."   
 
ci předvave ... Ale a našnetuči se něco nové. Odmítáme dovednosti Volá s do komentářů výzvu politikům, co mají změnit a co dělají špatně. a protože odezva nemůže být, popuzení se klopí v nenávist.
  
Přicházejí impulzy:
Sjednotit se nepřipadá v úvahu, není to možné. Demokracie je různorodost.
Spojit společnost? Odkud spojit? Od společnosti nebo shora, z Hradu? A kdy, až po volbách?
Tak si pěkně počkáme, až nás někdo spojí.
Po několikáté, asi po sto padesáté osmé: nesjednotí nás strany, osobnosti, můžeme mít jen SPOLEČNOU VIZI.

Tou vizí by měl být funkční stát, republika pro 10,5 mil. lidí.
Pokud taková vize je, nemůže být naordinována ale chtěna tou rozhodující a uvážlivou většinou.

 
_______________________________________________________________________

Dobré ránko 5. 6. Co se s námi stalo? (díl 7)

Tak dlouho jsme si každý trvali na svém názoru, spolu s neochotou o něm mluvit s druhýmí se stalo to, co je. Všeobecná neschopnost sdílet názory jiných. Je nejvyšší čas na Výzvy, na ochotu pochopit co druzí sdělují.
Krásný příklad je Kroměřížská výzva a oznámení M. Horáčka o možné kandidatuře na prezidenta.
 
Kolik lidí je rozhořčeno, že se někdo rozhodne využít práv volebního zákona a kandidovat?
Kolik lidí je rozhořčeno, že někdo vyzývá ke společenskému dilaog?
Rozhodnutí kandidovat je věcí občana jednotlivce, jeho svobodná vůle.
Občan - volič má právo volit. 
 
Schvalovat kandidatury u volby přímé je nějak mimo reálno. Negativní vyjádření už naprosto mimo mísu.
___________________________________________________________________________
 
Jefim Fištejn: Vůbec nepochybuji, že trend, který byl naznačen v Rakousku, bude pokračovat dále, jelikož je to dnes celoevropský problém. Jediné, co Evropa s tím umí udělat, je spojování ostatních sil v druhých kolech různých voleb. Takový muster už byl nastolen ve Francii, kdy pravicový nebo socialistický kandidát dostal pak hlasy všech ostatních demokratických stran. V Rakousku to proběhlo podobně. I když tamní „úspěšný“ výsledek je velmi relativní. Nový rakouský prezident Alexander van der Bellen byl dříve komunista, teprve potom vstoupil do strany Zelených. Nevím, nakolik se vzdal svých idejí, ale hlasovat pro takového kandidáta jen proto, že není nacionalista, je dost bezútěšné. Včerejší komunisté, kteří od války v těchto zemích nevládli, se tak dostávají do předních politických pozic zadními dvířky, protože Evropa neví, co si počít s nacionalismem. Správným řešením by však bylo postavit takovou demokratickou alternativu, aby lidé nemuseli volit mezi Stalinem a Hitlerem.
 
 
Dalším velkým problémem může být migrace z afrických zemí vedoucí přes Itálii. V Libyi je připraveno na cestu do Evropy milion lidí, další utíkají už i z Egypta. Jak tomu čelit? Komu máme pomáhat a komu ne? Nakolik je v našich silách pomáhat v místě a řešit situaci přímo v Africe, aby lidé neměli důvod utíkat? Generál Jiří Šedivý pak například navrhuje, že bude nutné udělat nezbytné kroky v Libyi a migranty tam vracet zpátky i za pomoci vojenských plavidel. Je to jeden z možných scénářů?

Mě na politice Evropy zaráží, že ji není schopna dělat komplexně. To není přece jen o tom říkat hezká slova, že nešťastní uprchlíci musí najít novou domovinu. Já bych proto s názorem pana generála Šedivého souhlasil, ale krom síly by se musel připravit i celý další komplex následných opatření – diplomatických, ekonomických i vojenských. V tom musí být zahrnuty také investice, které by se uplatňovaly ve smyslu hesla „pomáhat k sebepomoci“. Tedy dát rybáři na břehu řeky udici, ale rybu si už musí chytit sám. A pokud si ji pak nechytí, je to jeho problém. V minulosti totiž končily evropské peníze většinou v rukách diktátorů.

Vůbec by to chtělo revidovat způsob evropské pomoci Africe a především tam zavést bezpečné zóny, například v Tunisu, Libyi či Čadu, které by chránili evropští vojáci. Tam by mohli být soustřeďováni běženci, kde by se jim pomáhalo s jejich problémy a pak by mohli být posíláni zpět do svých zemí. Bylo by to určitě lepší řešení, než zase financovat určitou vládní elitu v Libyi, která jim stejně nijak významně nepomůže.
 
_______________________________________________________________________

Dobré ránko 1. 6. Den dětí. Víra - naděje - láska (díl 6)

Proč uvažuji o kandidatuře na úřad prezidenta České republiky?
Protože chci inspirovat Povstání.

Chtěl bych o něm něco říct.
Každý z nás je unikát. Proto je jisté, že máme lecjaké názory: ohledně migrace, EU, NATO, Ruska, Iránu, Izraele, inkluze, vzdělávání, věku odchodu do důchodu...
To je přirozené a správné. Co ovšem za správné rozhodně nepovažuji: že ve veřejném prostoru jsme začali být náchylní si kvůli tomu nadávat, peskovat ty jinak smýšlející a dokonce navrhovat, aby byli z naší pospolitosti vyloučeni. Napsal jsem: Žijeme v nádherné době. Teď přiznávám, že posledních letech se mnohokrát stalo, že jsem v to sám přestával věřit. To ve chvílích, kdy mě tísnilo, že prim začíná hrát to, co je v nás nedobrého.

A přesto: shromáždíme-li se v hojném počtu třeba stadionu nebo jinde , stane se, že zazní první takt naší hymny.
Všichni povstaneme.
A to proto, že přece něco sdílíme: nejen úctu k písni. I úctu k zemi, o které snad trochu neumělými verši, ale mocně vypravuje, k níž nás znovu povolává. Připomíná nám naše mrtvé, kteří za nás bojovali, kteří nás inspirovali, kteří nás učili. Připomíná i naše budoucí, kterým přejeme mír a prosperitu. A tak je v tom ještě víc, než úcta. V našem povstání je i láska.
A vůbec všechno, co nás spojuje.
Společně jsme povstali, společně stojíme, společně doufáme.

Takové Povstání chci rozpoutat.
Povstání, k němuž není třeba známé melodie. Je k němu potřeba tiché úcty a lásky k zemi, jejímiž živými zástupci jsme. Odpovědni za ni: naším úkolem je, aby nehynula, ale rozvétala.

První, co k tomu potřebujeme, je vzájemný respekt.
Podržme si svá různorodá hlediska. Ale probuďme v sobě i vědomí, že naše spory nesmí být záštiplné, že musejí přispívat k řešení toho, co řešit a vyřešit musíme. Přestalo se nám v tom dařit. Ale povstaňme a uvidíme: Máme na víc.

Chci Povstání, které není proti někomu a něčemu, ale pro něco.
Chci povstání toho nejlepšího v nás.

Chcete-li se vy, ať už žijete v jakékoli končině Čech, Moravy nebo Slezska, takového Povstání zúčastnit, dejte mi to prosím najevo. Bude pro mě čest povstat spolu s vámi..... Michal Horáček, na Den dětí, 1. června 2016.
 
A rozvinula se bohatá diskuze pod stovkami sdílení tohoto textu.
"Potřebujeme koncepci jako sůl", Zbyněk Holub, to je přece "potřebujeme vizi". "Milionář co nemá dost", Milan Hlavica. Josef Zima: "Větší blábol jsem neslyšel", v reakci na toho milionáře. "Není to politik, ale snílek", Vlastimil Podracký

Dalo by se to přeložit: "Ten kdo žije v hmotném dostatku, postrádá však vizi další budoucnosti naší společnosti".
Má dostatek prostředků, hmotných i mentálních o ní snít.
_____________________________________
"Podržme si svá různorodá hlediska. Ale probuďme v sobě i vědomí, že naše spory nesmí být záštiplné, že musejí přispívat k řešení toho, co řešit a vyřešit musíme.....", M.H.

Celé o pto připomíná spíš text písně, která postupně může vytěsnit permanentní vyjadřování nespokojenosti a nesouhlasu s dnešním bezduchým vedením politiky plné onoho "boj proti", chuti trestat a zkoumat původ majetků druhých.
A toto lze tzv. odspoda, od nás, aniž k tomu potřebujeme ono "potírání nenávisti" shora v dikcí zákonů.
Nepotřebujeme "zákon protikuřácký", nepotřebujeme "zákon proti nenávisti". Potřebujeme trochu optimismu, že to zvládneme. Jinak se v té nenávisti utopíme.
...... konec překladu, Sat. (Sa jako Saturnin, který s dědečkem v závěru knihy uvádí společně texty na pravou míru) 
 
Proces lze nastartovat kdykoliv (Povstání pro). Nejdůležitější lidské vztahy a hodnoty jsou: víra, naděje a láska. Vyjádřeno smyboly: kotva, kříž a srdce. Je to cesta, newerending story, žádný zákon nám nám to nezajistí, je však zničující tyto hodnoty opustit, jednalo by se o cestu zmaru, novodobou Sodomu a Gomoru.
Zdenka W., večer po naší besedě v Déjavu, 2. června
 
_______________________________________________________________________

Dobré ránko 29. 5. Kulturní hodnoty a marginalizace konfliktů, také majdany (díl 5)

 
Vznik fungující demokracie má tři klíčové a navzájem úzce propojené podmínky. 
První je marginalizace konfliktů. Označuji tou formulí fakt, že konflikty uvnitř demokratické společnosti nepřinášejí žádné straně ani totální porážku, ani totální vítězství, řeč demokracie není „ano ano, ne ne“, ale „více, či méně“. Boj mezi vykořisťovatelem a vykořisťovaným nemá jiné řešení než totální vítězství jedné strany, konflikt mezi nimi je třeba převést na spor o „více, či méně“ (o vyšší platy a vyšší záruky), aby měl demokratické řešení. Předpokladem demokracie je, že boj na život a na smrt nahradí hra podle sdílených pravidel, která jsou ve svém celku „civilizačním statkem“; v takové hře, jejíž pravidla si účastníci volí, může každá strana utrpět jenom marginální porážku, kterou lze v příštím kole zvrátit. Když se významné menšiny bojí, že vítězství protistrany povede k jejich zničení, nastává „deficit marginálnosti“, potenciální občanská válka, konec nadějí na demokracii.
 
Konflikty se marginalizují v produktivním veřejném prostoru, kde se prosazuje „vhled“ do historické podmíněnosti každé hodnoty a hlediska, a rozkoly se tak redukují na pouhé „spory“: smrtelná kontrapozice „buď (protestantismus), nebo (katolictví)“ se stává pouhým sporem mezi dvěma různými opinio (názory) občanů. Občanství, loajálnost ke státu, relativizuje spor mezi konfesemi: všichni jsme občané, někteří katolíci, jiní protestanti. Druhou historickou podmínkou demokracie je proto produktivní veřejný prostor, kde porozumění historické podmíněnosti rozkolů mezi hledisky vede k jejich relativizaci a následné redukci na spory vedené podle sdílených pravidel.

Třetí podmínkou je ustavení hegemonie kultury rovnosti a empatie, která je v západních společnostech úzce spojena s rolí literatury a umění vůbec. Umění, zvláště literatura, rozvíjí realistické zobrazení lidských zkušeností ve světě, a tím připravuje půdu pro porozumění druhým. Hegemonie rovnosti je klíčová, lidé navzájem si rovní žijí v jednom společném světě, zatímco nerovnost svět rozbíjí na světy nesrozumitelné a navzájem neprostupné. Jen ve společnosti, kde kultura rovnosti získává hegemonii, vznikají sdílené slovníky, které nás učí empatii.
 
Procesy a okolnosti, za nichž se tyto tři podmínky demokracie ustavují a konsolidují, souvisejí s mezikulturní komunikací a konflikty mezi civilizacemi, nelze je ustavit vojenskou intervencí.
 
Hrozí, že se nepoučíme ani z této krize na našich hranicích, že ji promarníme jako finanční krizi z roku 2008. Před branami Evropy se objevily zástupy stateless people, které dobře známe z našich vlastních dějin. Jsou to lidé bez státu, kteří nemají jiná práva než ta lidská, ale paradoxem lidských práv je, že zaručit je může zase jen nějaký stát, ne lidstvo samo. Umíme ten paradox domyslet?
 
Morální povinností Evropanů je uprchlíkům pomoci, protože jsme jejich utrpení způsobili kolonialismem a následně majdanizací mezinárodní politiky, která rozvrátila státy Středního východu. Řešením této krize není integrace miliónů stateless people do evropských států, ale rozhodné ukončení krvavé sezóny majdanismu a euroamerického mezinárodněpolitického inženýrství..... končí V.Bělohradský
 
V. Bělohradský zmínil hodnoty (v DVTD u pí Drtinové - "Medii teče nacionalistická stoka"), stihl vyjmenovat tyto:
- očistná síla veřejného prostoru (ne propagandě atd.)
- víra bez náboženství, porozumění (samožřejme politika bez fašizujících ideologíí)
- vzájemná důvěra
- respekt k reálné demokracii
Je zřejmé, že tři klíčové podmínky fungující demokracie s těmito hodnotami souvisí. Otázkou je jaký kredit mají u nás v Česku.
 
"Období dějinné je na rozdíl od  předdějinného charakterizováno hlavním tématem rozvinutí základní možnosti svobodné bytosti lidské sebe získat, nebo ztratit", Jan Patočka, fenomenolog, žák jejího zakladatele Husserla.
 
Za sebe dodávám: Stojíme na pomyslném milníku, možná bodu zlomu krize, kam se vydáme bude naše věc, můžeme se dál nechat manipulovat a plout stokou nebo použít odkazů našich předků - zakladatelů našeho státu. Je mylné se domnívat že urychlený populismus (a V.B. jej zdaleka neodmítá), extrémismus nebo bezobsažná netrpělivost přinese ovoce stability společnosti. Dnešní odkaz byl delší, škoda, že se vše musí stále opakovat, například ty hodnoty. Bez hodnot nemůže být život hodnostný.                   Z.W.

_______________________________________________________________________

Dobré ránko 27. 5. Stát a jeho postavení. Funkční věci jsou morální (díl 4)

 
"Stát je fikce, kde se každý snaží žít na úkor ostatních.",  Frederic Bastiat

"Zákon je organizace přirozeného práva na legitimní ochranu. Nahrazuje sílu jednotlivce silou kolektivní, která má vykonávat pouze to, k čemu je oprávněna síla jednotlivce a na co má přirozené právo: ochraňovat život, svobodu a vlastnictví; zachovávat práva každého a zajišťovat, aby spravedlnost vládla nad námi všemi.", Frederic Bastiat
"Dobře. Stát tedy rušit nebudeme. Ale musíme ho minimalizovat tak, jak říká Bastiat. Na stát můžu delegovat jenom takové pravomoci, které mám sám jako jednotlivec. Nic víc.", z diskuse.

"Stát má přirozenou vlastnost růst a přisvojovat si stále více pravomocí. My jsme zde už překročili mez, kdy stát jen hlídá právo. Jsme ve stádiu, kdy stát se prohlásil za právo.", z diskuze.

Chodníčky, chaloupky a doba kterou žijemzdenkawagnerova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=522733

Ne vždy je možné zřadit článek s odpovídajísí tematikou, snad vztah: stát a společnost

_______________________________________________________________________

Dobré ránko 24. 5. Vždy máme na výběr, dvě možnosti: Komunikace nebo zbraně? (díl 3)

 
"Mnoho lidí v této zemi má pocit, že nejsou dostatečně vidět nebo slyšet nebo obojí. Potřebujeme novou kulturu vzájemné komunikace, politiku, která se bude zabývat skutečnými otázkami, starostmi a hněvem lidí," podotkl mimo jiné příští prezident Van der Bellen. "Když někomu naslouchám, tak můžu také očekávat, že bude naslouchat on mně," řekl dále.     (zdroj: aktualne.cz).
 
Evropa směřuje k ekohumnismu: Zpravodaj ČT David Miřejovský do reportáže řekl, že tyto volby jsou posledním varováním pro vládnoucí politickou elitu. Velká část rakouské společnosti má pocit, že s tou zemí není všechno v pořádku. A pokud s tím vládnoucí strany nic neudělají, tak s tím něco udělají Svobodní, až vyhrají příští volby. Velká část lidí chce ještě radikálnější změnu, než kterou dnes představuje Alexander Van der Bellen,“ poznamenal zpravodaj. Zpravodajské a geopolitické hrátky  poškozují biotop.
  • "Všechny dějinné světy jsou přirozené, umělé jsou jen jisté činnosti (technika) a výklady světa s nimi související, když se pokoušejí založit se ne na fenomenech samotných, nýbrž na odvozených konstrukcích" (citát).
  • "Fundamentalisté" je termín nepřesný, vhodnější by bylo říkat "neomylní", ti co věří, že Bible (Korán) není jen úředním slovem "Božím", ale skutečným nepozměněným slovem Božím, a že podléhá pouze jedinému slovnímu výkladu, totiž tomu jejich". (citát.)
  • Máme jistou výhodu, vše bylo objeveno a nám dáno či odkázáno v dědictví, přesto "moderní" svět hledá další deriváty nesmyslů, například: "německou demokracii přizpůsobit zejména požadavkům trhu". Pak běhá mráz po zádech...., Sat.
 
Fáze, kdy nemůžeme odsledovat a okomentovat všechno, dokonce ani vnímat souvislosti. Pozdě bycha honit, ten rozvrat ač nechtěný byl a je podporovaný. Odkud? Jedná se o systémovou past, procesní prvek (NWO?).... Tak usedáme v pasivitu nebo naopak se zvedají pěsti a zve se na "prohlídku mandlí". Komunikace je základ humanity, asi bude trvat než toto kouzlo objevíme i my, věčně mlčící, na zázraky čekající u TV, věčně brojící proti korupci. Že komunikace trpí korupcí nejvyššího stupně a poškozuje společnost? Čeho je to důsledek nebo daň? Z komunikace se stává hněvem podbarvený komentarismus.
  • "Věřím i já v Bohu, že po přejití vichřic hněvu vláda věcí tvých k tobě se vrátí, ó, lide český!". J. A. Komenský. Hněv nebo slova... Sat.
 
Chodníčky, chaloupky a doba kterou žijemezdenkawagnerova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=522733
 
_______________________________________________________________________

Dobré ránko 22. 5. Opakuje se Pražské jaro? (díl 2)

Děláme-li něco nového, např. cvičení, po dobu 21 dní, stane se to přirozeným zvykem. Tak by se i fenomenologie mohla těm "nemnohým" stát bylinkou ve smyslu drogy "krásné ráno". 

Projev Winstona Churchilla, 20. srpna 1940:
Vděčnost každého domova na našem ostrově, v našem impériu a v celém světě, vyjma příbytků viníků, směřuje k britským pilotům, kteří nezlomeni protivenstvím, nezdolně tváří v tvář stálé výzvě a smrtelnému nebezpečí svou statečností a odhodláním obrací průběh světové války. Ještě nikdy na poli lidských konfliktů tolik nevděčil tak velký počet lidí tak nemnohým.“

50 slov, která stále mají svoji váhu a náboj.

  • Nebude-li to lidstvo, pak tedy alespoň jeho část nebo ti, kdož jsou schopni pochopit, oč běží v životě a ve smrti, a následkem toho v dějinách, JP. 
  • Velmi komplikované exkurze do hájemství fenomenologii, jdoucí však až na kostní dřeň problému, OV.
  • Je květen, vnímáme tu vůni pučícího Jara, ZW.

Jaro přichází každý rok a nenadělá s tím tolik cavyků jako nic neříkající masmédia ve věci přestaveb hnízd a věčné korupce, která je více mentálně - morální než finanční. Vzhledem k tomu, že finační je značně rozbujelá, každý si udělá obrázek, jak je to s tou mentální. Sat.

 

Poslední zvonění, únor 2014: zdenkawagnerova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=397872

_______________________________________________________________________

Dobré ránko 21. 5. Opravdu se vytrácí naděje a duše národa strádá? (díl 1)

S dlouhým čekáním se vytrácí naděje. A když naděje umře, ani duši se nechce žít. Řada policistů, státních zástupců i soudců by mohla vyprávět, jakou „motivaci“ k další práci jim dala amnestie exprezidenta Klause. A to nemluvím o zabití naděje těch, kteří byli poškozeni různými (amnestovanými) hospodářskými trestnými činy. 

Dávejme pozor na to, aby demolice demokracie nenastala našim vlastním přičiněním. Učme se jednat rychle, spravedlivě, důsledně........  Neinvestujme tedy nyní svou naději do toho, že lidé, kteří tuto zemi morálně vytunelovali, přinesou východisko z uprchlické krize a ochrání nás před islámskými teroristy.

Libor Michálek, senátor, článek: Hrozí Demolice Demokracie? A kdo ji podkopává více?

 

"Každý inteligentní blázen může problémy zvětšit, udělat je komplexnějšími a násilnějšími. Chce to dotyk génia a mnoho odvahy, aby se věci pohnuly opačným směrem", Albert Einstein. Z blogu: Chybí nám opravdu osobnosti?

_______________________________________________________________________

Dobré ránko 19. 5. Panika, epidemie, mentálno a naděje (díl nultý)

Nedostačují nám vnitřní síly

a

po perzonální a mentální stránce příliš vyčerpaní.

Nastupuje epidemie negativních emocí.

Řešení je v silném a důvěryhodném právním státě.

Jsme bohatou zemí bez naděje

a veřejný život bude pravděpodobně i nadále

ovládán mocenskými skupinami.

Toto jsou vybrané věty vědeckých kapacit. Zatím co ulice se vesele radikalizuje. Vláda, věda a občané jsou odděleny nepřekonatelným příkopem, hradbou či bariérou. Nemáme k tomu co říct.... Rozjíždíme vlak, který půjde stěží zastavitzdenkawagnerova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=501378

 

Jaká by běh dějin a země měl být?

Transparentní - Vstřícný - Otevřený - Lidský

 

Nastartování cyklu mini-esejí: "Do hlubin humanitní demoracie", s předem neznámým počtem dílů.

 

_______________________________________________________________________

_______________________________________________________________________

Dobré ránko 17. 5. Co se to v tom květnu děje?

 
„Obracím se tedy jménem ČSBS na naše i evropské politiky, na tomto posvátném místě terezínského ghetta, prosátého krví a utrpením hrdinů, aby se semkli a zajistili obranu. Politickou a třeba i vojenskou, bezpečí, klidu a práce nás všech, našich dětí a vnuků. Aby jednou se vás tyto generace, a možná i my, neptali po vaší odpovědnosti a vině,“ uzavřel Jaroslav Vodička, pi své statné postavě přrs 150 kg odhadem a způsobil tak něčekaný rozruch na pietním aktu v Terezíně.
ČSBS = Český svaz bojovníků za svobodu.
Také: „znepokojená Evropa potřebuje klid a mír“. „Vždyť i pro náš současný klid a mír umíraly miliony lidí,“ poukázal.
Jak vy si představujete neohroženého bojovníka za svobodu?
 
Kdo vymyslel ten nesmysl, že za svobodu se umíralo? Za svobodu se bojovalo.
 
 
Evropa se donedávno docela slušně bavila. Československo pilně stíhalo ony bojovníky za svobodu a označovalo je za nepřítele lidu.  Pravda oni víc pro tu svobodu dělali než mluvili. Později jsme přešli na onu neutuchající zábavu, kvapík reklam a objevování všeho nového....
 
Hovoří se o tom, že islám je mladé náboženství, které se svým způsobem vyvíjí a hledá…
Islám zase tak mladý není. Jeden ze svých vrcholů prožíval během abbásovského kalifátu do poloviny třináctého století. A hlavně, mladé náboženství většinou nabízí lidem něco nového, něco, co bychom my sami považovali za inspirativní, inovativní, zajímavé a hodné následování. Já se obávám, že nic podobného v islámu nevidím. Islám je dnes silný kvůli velkému demografickému tlaku a geologickému složení oblasti, ze které pochází.
 Říká antropolog  Prof. Ivo Budil.
 
Relativní ekonomická prosperita raných sedmdesátých let společnost uklidnila (či zkorumpovala) a pomohla zahladit v kolektivní paměti vzpomínku na pražské jaro. Tím se ale vývoj zastavil a režim zůstal neostalinistickým prakticky až do svého konce. Pravděpodobně se zde projevují hlubší a historicky dlouhodobější kulturní vzorce, které nevrhají na českou společnost nejlichotivější světlo. 
Každá civilizovaná západní země se snaží své občany chránit a zajistit jim odpovídající respekt, důstojnost a úctu. Setkání sociálního darwinismu globálního kapitalismu s českou normalizační mentalitou vytvořilo ničivou směs, která rozleptala společnost zevnitř a opětovně ji atomizovala. Lidé se znovu stáhli do svých soukromých životních příběhů a mladší a podnikavější se snaží uplatnit v zahraničí. Pokud se plně neprobudí naše produktivní síly, pracovitost, tvořivost a schopnost improvizace, což byly vždy místní přednosti, a nedostane se jim náležitého ocenění, tak národ postupně ztratí smysl své existence. Nejsme než jen jednou z mnoha pomíjivých etnických skupin v dějinách... Končí I. Budil.
V zemi ČR, kde humanitární obory VŠ převyšují ty přírodovědné.
 
Mezinárodní humanitární organizace Lékaři bez hranic (MSF) v otevřeném dopise kritizuje Evropskou unii za její uprchlickou dohodu s Tureckem, protože ohrožuje právo lidí žádat o azyl a péči o běžence přesouvá na bedra Ankary. "Tato dohoda vysílá celému světu špatný signál: země se mohou vykoupit z povinnosti poskytnout azyl. Pokud toto chování budou opakovat další státy, status 'uprchlíka' přestane existovat," tvrdí šéfka MSF Joanne Liu. "Je druhá světová válka už tak vzdálená, že si vy - evropské státy - nepamatujete základní lidskou potřebu utéct před násilím?"
Před nacismem a fašismem nebylo téměř kam utéct, pokud někdo utíkal, utíkal bojovat za vlast.
Z nacistických koncentráků bylo nemožné utécci, ze zajateckých táborů to bylo povinností.
Útěky z komunistických lágrů končily velmi smutně, to byla konečná.
 
 
Prof Ivo Budil však zmiňuje jednu zajímavou věc: "Jjak známo, společnost, která takto „zadarmo“ dostane přírodní zdroje, jejichž těžbu navíc svěří někomu jinému, není příliš motivována ke zvýšení produktivity, sebevzdělání a práci na sobě samé."
 
Asi jsme tu svobodu dostali taky tak nějak zadarmo, když si ji neumíme vážit a rozvíjet.udržet.
POZITIVNÍ je, že její zdroj zde JE, snad někde hluboko ale JE!
_______________________________________________________________________

Dobré ránko 15. 5. Diskriminace přiměřenosti a návaznosti

Je tady spousta nespokojených lidí, ale jsou nepřiměřeně bezbranní, odešli do svých "pousteven", nenavazují na sebe ani na vlastní podstatu bytí.
"Děláme to pro lidi" volají politici i ti budoucí s vidinou vlastního zvolení.
Lidé si mají sami udržet, uhájit to co jim bylo vydobyto, vybojováno, dáno nebo odkázáno.
"Děláme to pro lidi" je autoritářství., omezení svobodné vůle shora, zbavování zodpovědnosti na úkor moci. Svoboda je i zodpovědnost, proto se jí lidé bojí a hledají nepřiměřené veličiny bez návaznosti na podstatu (fundament).
  • "To co bylo jednou dobyto, tedy prostor svobody, je neustále ohroženo, a to nejen zvenčí, ale především zevnitř", J. Patočka.

Ztrácí se smysl pro přiměřenost. K mání je víc a víc reklamy, zákonů a nabídek. Rostou rozpočty, nabízené půjčky, roste počet evidencí a nezaměstnaných. Stoupá i počet nespokojených a lidí v uprchlických táborech, rostou migrační vlny. Roste touha po ještě větší zábavě a ještě ostřejší satiře, kritice. Denně dostáváme ještě víc zpráv z toho cirkusu "zítra musím získat ještě víc". S tím roste i rozměr zvrhlosti. Všechno roste a vzdaluje se od vlastní podstaty žití - základní orientace na etiku. 

Komerční život nabral směr exponenciální křivky, vzdaluje se od výchozího bodu, ztrácí návaznost. "Bez shody v základních orientacích nemůže být silné republiky", T.G.M. Základní - fundamentální hodnoty jsou diskriminovány nesouladem megalománie. Z přemíry všeho nastává krize smyslu.

Morálka a etika - Na rozdíl od morálky, která je blíže konkrétním pravidlům, se etika snaží najít společné a obecné základy, na nichž morálka stojí. Máme tedy dvě možnosti:

  1. Stoupat po oné exponenciální křivce a jednou, jako z rozhledny, naléz onen fundament základní orientace.
  2. Hledat, čili postupovat logicky, nepodstatné vylučovat a pohybovat se směrem dovnitř, ve zmenšujících se kruzích k cíli, k vlastnímu smyslu.

Morálku nemůže posílit narůstající počet pravidel vydávaných jako zákony, s jejich množstvím konkrétnost absentuje. Množství buduje nejistotu ve schopnost dodržování pravidel. Nejistota není shoda (shoda - TGM), dochází tak k diskriminaci morálky i etiky.

 

_______________________________________________________________________

Dobré ránko 12. 5.  Kdyby EU dala procento toho co vynakládá na uprchlíky ....... bylo by po problému

U Kurdů převažuje národní cítění. V současné době se jen v iráckém Kurdistánu (tedy převážně islámské provincii) nachází asi 160 000 křesťanů – a to nejen kurdských –, kteří sem přijížděli ze všech částí Iráku. Jsou zde chráněni a pečuje o ně místní kurdská vláda. Žádná křesťanská země na světě nepřijala tolik křesťanských uprchlíků jako Kurdistán! Ve vládě iráckého Kurdistánu vždy byl aspoň jeden křesťanský ministr. Jsme Kurdové, ať jsme muslimové, křesťané či jezídi, ať žijeme na Kavkaze, ve střední Asii, v Rusku či v Turecku, Íránu, Iráku, Sýrii či jinde. Hlavní rozdíly mezi Kurdy nejsou dány státem, ale dialektem. Kurdština má tři nářečí, která nejsou rozdělená státními hranicemi. Největším dialektem je kurmándží, kterým mluví všichni Kurdové v Sýrii, asi 85 % Kurdů v Turecku, asi 50 % Kurdů v Iráku, 30 % Kurdů v Íránu, Kurdové na Kavkaze a v Rusku. 15 % Kurdů v Turecku mluví dialektem zazaki a zbytek Kurdů v Iráku a v Íránu mluví dialektem sorání. Kurdové v Iráku jsou politicky konzervativní či liberálové, kdežto Kurdové v Turecku či v Sýrii jsou levicově orientovaní, a v Íránu je to, jak se říká, půl na půl. Kurdové jsou národem 40 milionů lidí a jde o národ pluralitní. Bylo by absurdní, aby všichni věřili v tutéž ideologii. Mají řadu politických stran, ale to, co všechny spojuje, je svatý sen o svobodném Kurdistánu.

 

Mnoho lidí v Evropě se obává aktuální uprchlické vlny. Jaký je důvod, že Turecko na svém území postavilo uprchlické tábory pro běžence ze zemí Blízkého Východu? Máte zprávy o podmínkách v těchto táborech a o provázání zájmů současné turecké vlády se vznikem současné migrační vlny?

Víte, Turecko je vojensko-policejní stát. Disponuje asi půl milionem policistů, četnictvem a víc než jedním milionem vojáků. Bez vědomí těchto sil by nemohl opustit Turecko ani rybářský člun! Že by v přímořských městech byly tisíce pašeráckých band, aniž by o tom věděly tyto bezpečnostní složky? To není možné. Turecké noviny uveřejňují řadu zpráv typu, jak třeba jeden „závod“ vyrábí záchranné vesty, do kterých dává zcela jiný materiál než ten, který je určen k udržení se na hladině – ty vesty jen opticky vypadají, že jsou vesty. A o těchto skutečnostech ví i Evropa, a přesto společně dopouštíme, aby se stovky či tisíce lidí (včetně dětí) utopily v moři! Přitom Turecko není nějakou africkou či východoasijskou zemí. To vše se odehrává před našima očima, v zemi člena NATO a žadatele o členství v Evropské unii, která dobře zná hlavního viníka těchto de facto vražd! A EU k tomu nejen mlčí, ale stále činí Turecku ústupky, nechává se do slova vydírat. Totéž OSN. Na zastavení uprchlické vlny nemá nikdo z EU vážný zájem, a tím pádem ani koncept řešení. Celá EU se svými institucemi, které stojí Evropany ročně víc než 150 miliard eur, není schopna zvládnout jedinou krizovou situaci! Přitom by už ty draze placené osoby v Bruselu mohly vědět, že jediným řešením současné situace je poražení Islámského státu. Kdyby jedno procento toho, co dávají na „řešení migračního problému“, dali v podobě zbraní Kurdům, Islámský stát už mohl být poražen! Evropa je už dlouho sterilní, neproduktivní a EU nefunkční! Doufám, že Evropa v sobě najde nějakou sebereflexi, probudí se z té letargie, a nedopustí, aby se celá evropská civilizace rozložila…

Povoláním jste lékař, i když už v důchodovém věku. Máte stále svou ordinaci? Jaké aktivity a plány vámi v současné době „hýbají“?

Již během studia mne zajímala válečná chirurgie, ale po návratu z mise v Íránu (v rámci Lékařů bez hranic) jsem dělal internu. Byl jsem klinickým lékařem ve Francii i v SRN, ve Francii jsem nadto pracoval jako lékař-výzkumník. V současné době mě ale zajímá jen osud Kurdů bojujících proti IS. Již druhým rokem nečním téměř nic jiného, než že se snažím pomoci svému národu bojujícímu téměř holýma rukama proti IS, a to nejen za sebe, ale za naše společné lidské hodnoty. Svou odbornost v tom mohu koneckonců uplatnit: před pár měsíci jsem od České republiky vysoudil odškodné za vazbu ve výši okolo jednoho a půl milionu korun a od české záchranné služby jsem koupil Tatru 815 a Volvo obojživelnou sanitku, abychom mohli naše zraněné v Sýrii převézt přes řeku Eufrat. 

www.kulturni-noviny.cz/nezavisle-vydavatelske-a-medialni-druzstvo/archiv/online/2016/9-2016/kdyby-eu-dala-procento-toho-co-vynaklada-na-migraci-bojujicim-kurdum-problem-s-islamskym-statem-by-byl-vyresen

 
_______________________________________________________________________

Dobré ránko 8. 5.  Ohlédnutí za vítězstvím i porážkami

Jiná káva - po Mnichově: "Generální štáb Benešovi sdělil, že budeme muset podlehnout, půjdeme-li do toho sami, ale že se to musíme na vzdory všemu odvážit, a on to přesto vzdal. Zlomil tím morální pater společnosti, která byla připravena k boji, nejen pro daný okamžik, na dlouhou dobu, na celou válku a období po ní", Jan Patočka.

 Právě dnes nutné připomínat.

 

Nejen k dnešním oslavám: "Pathos plodí pompéznost, pompéznost aroganci, arogance plodí násilí, násilí plodí tyranii. Pathos nám zatemňuje a zkresluje realitu, uvádí nás v sebelítost, uraženost a sebedůležitost a učení nás v neřešitelných situacích. To všechno jsou stavy ovládání emocemi nabubřelého a uraženého ega, které si ze sebe nedokáže vystřelit. Pathos = kvalita řeči, psaní a hudby nebo výrazu, která vzbuzuje pocit lítosti nebo smutku a má sílu dojímat k melancholii.", Benjamin Kuras - Tao smíchu a Evropa snů a skutečností, zastánce evropských hodnot.

 

Deset let (1938-1948), které i přes významné, morální a hrdinné činy našich předků, zdánlivě a na dlouhou dobu zlomily duch společnosti. Nejhorší je zrada vlastní svobody dříve vydobyté. Můžeme se hořce smát, že zrada přicházela zevnitř, díky nízké duchovní  kultuře. Hlavně se nelitovat a svobodě se učit a věnovat se jí. Naše společnost i kutura je "lidovýchovná".  

 

 

_____________________ Střípky _____________________

  • Tvoření vzniká z chaosu a bez chaosu se neobejde.
  • Komedie - Tragédie - Revoluce - Tolerance.
  • Realita je rychlejší než myšlení politiků.
  • Mocnějším se nesmějí, na ty se remcá, vysmát se mocnějším je strach.
  • "Pravda je ten nejsrandovnější vtip na světě", G. B. Shaw

Benjamin Kuras (*1944) - Tao smíchu  koordinacni-centrum-odporu-kco.webnode.cz/news/dialog-koncert-porozumeni-roku-2015/

  • Však je poměrně známý Masarykův citát z knihy Nová Evropa: „Skutečná federace národů nastane teprve, až národové budou volní a sami se spojí. K tomu směřuje vývoj Evropy“. Masaryk opravdu věřil, že jedinou budoucností Evropy je sjednocení. Doslova říkal „Evropa tíhne ke kontinentální organizaci,“ a že „lidstvo a Evropa směřují ke sjednocení“. 
  • Dokonce razil tezi, která se stala heslem současné Evropské unie – jednotná v rozmanitosti.
  • Masaryk totiž řekl: „Evropa má být sjednocena, ale to neznamená, že má být jednotvárná. Naopak, vývoj spěje k rozmanitosti, k individualizaci.“
  • "Bez shody v základních orientacích nemůže být silné republiky"
  • Toto nebezpečí při budování demokratického státu si uvědomoval i Masaryk. Psal: "Demokratismus není jen soustava politická, ale také mravní a především mravní." A jindy zase: "Budiž zdůrazněno se vší rozhodností, že náš nový stát, že republika a demokracie potřebují vedle svého administrativního aparátu a armády také pevný mravní základ, bez charakterních jedinců, bez zdravých rodin, bez věrného přátelství, bez loajálnosti k různým společenským organizacím, jejímiž jsme členy, bez solidnosti ve vší naší činnosti nemůže být silné republiky."
T.G. Masaryk
 
O budhismu a platónismu:
Myšleni (meditatio) je proces v kterem pouze jedna informace opakuje v kruhu znovu a znovu, a tak ztraci smysl, a zůstane bez efektu, nebo může vyvolat sebe-hypnozu.
Uvažovani je diskuse s sebou samým. Je to těžši než myšleni nesrovnatelně, protože i v největši logičnosti, musi byt kontra argument nalezen. Uvažovani dáva požitelny efekt vždy.

.... autor neznámý

 

Tao Smíchu

Ponaučení - ztráta humoru může být smrtelně nebezpečná. Pathos může tragičnost umocnit. Pathos plodí pompéznost, pompéznost plodí aroganci, arogance plodí násilí, násilí plodí tyranii.

 

Jak praví stará taoistická příručka: Z čeho se nedá udělat sranda, to nestojí za to brát vážně. Svět je plný každodenního suchopáru. Humor, který znamená v řečtině vláhu, je jeho zavlažováním.

 

Humor je  cenná komodita. Někdo je k tomu talentovanější, někdo míň, ale každý se nějak jazyk naučí. Stejně tak se může naučit humor. Potřebujeme k tomu jen vědět, co to je, jak se to učí, jak se to používá a proč se vůbec obtěžovat. Proč tedy humor? Oživuje llaskavost, shovívavost, toleranci, velkorysost, štědrost a šarm.

 

Smích, který vzniká vnímáním absurdity reformuje svět. Lépe a bezbolestněji než utopistické ideály, které se z absence humoru tak často zvrtnou v totalitní teror... Prof. Avner Ziv, Telaviv.

Tao síchu - Benjamin Kuras



Více zde: https://koordinacni-centrum-odporu-kco.webnode.cz/news/dialog-koncert-porozumeni-roku-2015/

  • Teprve ve 13. století si začíná česká společnost uvědomovat vyjímečné postavení mezi mezi východem a západem. Nikoliv však jako obranný val proti Západu, ale jako jeho východní hrot.
  • Masaryk byl smělý, rozhodný a po zralém uvážení důsledně a zásadově jednající muž, potud vyjimečný zvláště v našich malých poměrech. Beneš byl ctižádostivý, pilný, mnohomluvný průměr.
  • Společnost sluhů, která vznikla na základě josefovského zrušení nevolnictví se nutně musela emancipovat, aby přežila a byl to boj o holý život. Na ideje nebyl fundament, ani čas. Přesto přežila v herderovském Jaru,  národu získala status, který o sto let později vedl k státnosti. Ryze plebejské - první v Evropě. Za mořem vznikla podobná - veleúspěšná, na rozdíl od té naší.
  • "připraven za svou vlast bojovat a umřít", (což po nějakém velkohubém zbabělém úředníkovi nemůžeme chtít).
  • Taková sociální jednota, vytvořená z vesnického obyvatelstva a malých měšťáků, jako svého vlastního jádra, není nikterak vhodnou půdou pro výchovu vedoucích mužů, kterou by činili rozhodnutí, podstupovali riziko, pouštěli se do boje, zvlášť když je možné očekávat pouze morální úspěch.
  • Případ Masarykův přesto dokazuje, že i na takovém základě (tj. národě sluhů) se může vyjimečně vyvinout muž činu, ale že také potom zůstane izolován a nezaloží žádné následnictví.
  • Největší tragedií češství, tedy společenství vytvářených zdola je, že v okamžiku, kdy se ruka už vztahuje po vytouženém cíli, nedostačují vnitřní síly a na tom jistě není bez podílu zmíněná sociální struktura (společnosti sluhů).
  • Myšlenka univerzální říše, nejvlastnější výtvor římského ducha je příliš hluboko zakotvena ve vědomí západního světa, než aby mohla jednoduše zmizet, je obsazena v novém myšlenkovém útvaru sacrum imperium...
  • Cítit se jako legitimní, dokonce jediní legitimní dědicové bývalé velikosti nestačí, to vyžaduje důkazy a ty mohou být dány jedině činem.
  • Velké české dějiny měly svou malost, malé české dějiny naopak svou velikost. Malostí českých dějin byla omezenost šlechty, z nichž vyplynula její hamižnost a nedostatek smyslu pro stát.
  • To co bylo jednou dobyto, tedy prostor svobody, je neustále ohroženo, a to nejen zvenčí, ale především zevnitř.
  • Kosmos, řád, pořádek, který se udržuje ve vznikání a zanikání věcí, má sloužit jako vzor budované obci (státu). Snaha porozumět tomuto řádu. ...., vede zároveň ke zrodu systematické matematiky (!!) a metafyziky.
  • Žít v pravdě rozhodně neznamená vždy pravdu mít. (Tam je ono pověstné "jádro pudla": Žít v pravdě rozhodně neznamená vždy pravdu mít)
  • Člověk se uchyluje k Bohu a svůj smysl nachází v cestě k dosažení života věčného na onom světě. Naproti tomu tento svět, v němž žijeme jako bytosti smrtelné, tímto obratem svůj smysl ztrácí.
  • Cílem svobodného života je svobodný život sám, jeho smyslem je udržení jeho svobody. Toho se primárně dosahuje v boji na život a na smrt proti druhým, kteří chtějí svobodného o svobodu připravit.
  • Je to svérázná společnost, elementárně lidová, ale přitom velmi konzervativní, dlouho bez jakéhokoliv revolučního impulsu, opatrná, tápající a jen s námahou si opatřující v omezeném rozsahu prostředky duchovní, ale selsky houževnatá a prodchnutá vůlí nedat se potlačit.
  • Z boje za svobodu .... vznikla "duch polis", kterým je "duch" jednoty ve sportu.
  • Češi jsou národem osvobozených sluhů, jejichž jednotícím fenomenem je mateřská řeč. Jsou společností rovnosti. Neosvobodili se sami, k tomu bylo třeba revolučního činu. Paradoxně osvíceného panovníka, který tímto činem sledoval úplně jiné cíle.
  • Rys duchovní kultury naší společnosti (nejen v 19. stol.), spočívá v tom, že je to kultura pro osvobozené sluhy, kteří se teprve učí usilovat o větší svobodu a o vlastní rozvoj. Tato kultura je tedy lidovýchovná, obrací se k této společnosti, a vůbec společnosti, a vůbec ne k "Člověku" nebo k "lidstvu.
  • Generální štáb Benešovi sdělil, že budeme muset podlehnout, půjdeme-li do toho sami, ale že to musíme na vzdory všemu odvážit, a on to přesto vzdal. Zlomil tím morální pater společnosti, která byla připravena k boji, nejen pro daný okamžik, na dlouhou dobu, na celou válku a období po ní
Jan Patočka (1. června 1907 Turnov – 13. března 1977 Praha)
  • Karel IV. ukazuje, jak otevřenost a sebevědomí vůči okolnímu světu nevede k „rozpuštění se“, ale přesně naopak, k pevnosti a velikosti. .... K 700. výročí jeho narození
  • "Věřím i já v Bohu, že po přejití vichřic hněvu vláda věcí tvých k tobě se vrátí, ó, lide český!", Jan Amos Komenský
  • Všichni na jednom jevišti velikého světa stojíme, a cokoliv se tu koná, všech se týče."....  Má-li být však náprava úspěšná, musí být komplexní a všestranná, neboť nebude-li současně napravovat všechno, co vzájemně souvisí, nikdy se nedostanete kupředu“. Jan Ámos Komenský
  • Právě se vracím z Hradu od prezidenta republiky. Dnes ráno jsem panu prezidentu republiky podal návrh na přijetí demise ministrů, kteří odstoupili 20. února tohoto roku. A současně jsem panu prezidentu navrhl seznam osob, kterými má býti vláda doplněna a rekonstruována. Mohu vám sdělit, že pan prezident všechny mé návrhy, přesně tak jak byly podány, přijal.    ...... Komunisté ústy Klementa Gottwalda, únor 1948
Pravda
  • "Pravda není jednou pro vždy daná, ani není záležitost pouhého nazírání a přijetí ve vědomí, nýbrž celoživotně zkoumaná, sebekontrolující, sebesjednocující myšlenkově - životní praxe.", Jan Patočka
  • "Pravda je plná shoda mezi míněným a daným. Nejde přitom o nějaký zážitek shody, nýbrž o bezprostřední zkušenost, evidenci či intuici, který se ovšem dá případně korigovat.", Husserl, badatel přirozeného světa, učitel a vzor J. Patočky.
 
  • "Dvě věci naplňují mysl vždy novým a rostoucím obdivem a úctou, čím častěji se jimi zabývá: hvězdné nebe nade mnou a mravní zákon ve mně.", Immanuel Kant.
  • Myšlenky bez obsahu jsou prázdné, smyslový názor bez pojmů je slepý., Immanuel Kant.
  • Morálka podle Kanta je buď heteronomní, tj. předepsaná zvenčí někým jiným, anebo autonomní, kterou si svobodný subjekt dává sám. (z Etika)
  • Lidské dějiny nejsou řízeny nějakým zákonem a nelze v nich najít přímé řízení Boží, přesto však mají svůj cíl, jímž je prosazování rozumu, které nakonec povede i ke světovému míru. Nedovedeme si sice představit, jak by se to mohlo stát, jsme však zároveň povinni jednat, jako kdyby to možné bylo.
  • Estetické vnímání je subjektivní poznávací proces, v němž soudnost nějakému předmětu přisuzuje nebo upírá predikát „krásný“. Krásné i vznešené se líbí bezprostředně a samo o sobě, krásné však vzbuzuje pocit libosti, kdežto vznešené pocity obdivu a úcty. Podle Kanta
  • Kritika čistého rozumu, kde úkol filosofie vymezuje třemi otázkami (Kant):

    Co mohu vědět? na niž odpovídá jeho teorie poznání (epistemologie);
    Co mám činit? na niž odpovídá jeho etika a
    V co mohu doufat? na niž by měla odpovědět filosofie náboženství.

____________________________________________
  • Principy svobody nejsou v tom, že si může každý dělat co se mu zlíbí, ale ve svobodném projevu svobodného člověka, dodržujícího platné zákony v dané společnosti.
  • Svoboda je i zodpovědnost. Proto se jí někteří lidé bojí.
  • Morálka je autonomní svoboda. (vyjdeme-li z I. Kanta) Nebo: Svoboda je odraz a obraz vlastní morálky, zrcadlo  vlastní morálky.
  • "Politický život ve své prvotní formě není nic jiného než jednající svoboda sama - ze svobody pro svobodu", Jan Patočka
____________________________________________
  • Dialog není latinské slovo, které by znamenalo hovor dvou lidí či stran. Je to slovo řecké, které znamená doslova vynoření smyslu. Jde v něm o to, že společně hledáme hlubší pochopení smyslu. Je to cesta, kterou se blížíme Pravdě, kterou našimi nástroji myšlení nikdy plně nepochopíme. Dialog žádá, abychom do něho vstoupili jistě s nějakým názorem, ale také s vědomím, že pravdu nemusím mít já, že ji může mít druhý účastník, a nejčastěji, že ji nemá nikdo z nich. Dialog, i když může mít velmi dramatický průběh, není nepřátelský, protože je ve své podstatě spoluprací. Prof. Petr Piťha
  • Výchozím bodem slovo řád. Řád je takovým uspořádáním, které dovoluje, abychom se vyznali v určitém prostředí. Každé společenství lidí potřebuje řád, aby mohlo fungovat. Důležité je, že opakem řádu je chaos. Neřád je negací, tedy porušením řádu... Prof. Petr Piťha
  • Zákonodárci si musí na prvém místě ujasnit, čeho chtějí docílit. Měli by také, nakolik jen je to možné, vědět, co všechno bude zákon dál působit. Zákony mají společnost zušlechťovat a vychovávat, nikoli hlídat a trestat. Má-li zákon hrát výchovnou roli, musí jako záměr zákonodárce stanovit princip správného jednání. Zákony mají být adresovány lidem slušným, nikoli potenciálním přestupníkům. Myslím, že zákon má být takový, aby byl naplňován, nikoli jen dodržován. Naplňovat znamená jednat v jeho duchu a rámci, který ačkoli je pružný, je pevný. 
  • Dobré zákony by podle mne měly být formulovány s předpokladem slušnosti a rozumnosti adresáta, aby ho vedly k zodpovědnosti. Znamená to zároveň, aby sloužily plynulému chodu života, nikoli aby působily překážky. 
  • Dítě nelze vybavit na řešení všech situací, do kterých se dostane. Je třeba mu dát klíč, podle něhož je má řešit.
  • Pojem základních lidských práv byl v historii evropského práva znám dávno. Jeho uvedení do právního myšlení se přičítá Thomasi Jeffersonovi (1763-1826) a/nebo Johnu Lockovi (1632-1704). Ve skutečnosti však tento pojem poprvé použili dominikáni při velké právnické rozpravě, kterou vyvolali kvůli zločinům proti lidskosti.
  • Analogicky není čas hledat viníka a diskutovat o chybách jednotlivých rozhodnutí a politiků. Postačí vědět, že k základnímu omylu jsme s výjimkami potvrzujícími pravidlo přispěli všichni. Opustili jsme svou náboženskou identitu. Není čas o tom diskutovat. Žijeme v přítomnosti a je třeba v ní konat.
  • Je pak ovšem otázka, jak má vypadat člověk, kterého bychom rádi vychovali. Zásadní omyl pojmu výchovy dobrého občana spočívá vtom, že dobrý občan zdaleka nemusí být dobrý člověk, zatímco dobrý člověk bude vždy schopen vytvářet spravedlivou společnost a být pak dobrým občanem státu...... Prof. Petr Piťha

____________________________   další - no name _________________________________________

  • Morálka - ladění - shednocení vize - cíl   "Funkční věci jsou morální"
  • soudit činy, ne osoby, coby občané
  • Prezident: reprezentativní, inspiruje, nepoučuje, respektuje ... 
  • Humorná filozofie, ..... tříbit názory, slušnost
  • Národní cíle
  • Stačila by dvě pravdla: Nečiň druhým..., čin nmusí být někodmu prospěšný a zároveň nesmí ..
  • Slušnost, tříbit názory,..
  • Kandidát na prezidenta snad bude muset sestoupit z nebe :)
  • Odevzdat vládu správu země? Když na sebe vytahují žaloby jak krílíky z klobouku? A nejsou nám divné některé zvraty? Nejlepší svědomí je získat výhody pro sebe (hlasováním a jednáním)
  • Světový trend je oprsklá proncezna je IN