Dobré ránko, přátelé

04.05.2018 06:59

Cyklus krátkých poznámek NA DOBRÝ DEN k raní kávě - JINÁ KÁVA

 
Dobré ráno ČESKO, dobré ráno REPUBLIKO, dobré ráno BOHEMIA.cz, dobré ráno VÁŽENÍ přátelé, dobré ráno OBČANI.... 
Tato série pozdravů na dobré ráno s JINOU KÁVOU vznikla na základě množících se dotazů, právě Vás, dotazů a odpovědí CO S TÍM.
Stran KCO tedy - přejeme krásné ráno všem a onomu CO DÁL.
 
Zdenka Wagnerová, administrátorka webu a skupiny na fb
 
Třetí cyklus pozdravů pro dobrý den, i když zdravit se po ránu se na sítích nestalo zvykem, na FB už vůbec ne. Hoaxy, Fake News jsou IN a prosté člověčenství (humanita) nesedí ani v čekárně.
Tento třetí díl pozdravů se pokusí navázat na předchozí,4otázky nebyly zodpovězeny:
Máme na co být hrdi? Jsme opravdu "společnost sluhů", jsme schopni pokračovat v tom, co dosud nebylo završeno, s patřičnou vervou naší společenské kultury?...."Rys duchovní kultury naší společnosti (nejen v 19. stol.), spočívá v tom, že je to kultura pro osvobozené sluhy, kteří se teprve učí usilovat o větší svobodu a o vlastní rozvoj. Tato kultura je tedy lidovýchovná, obrací se k této společnosti, a vůbec společnosti, a vůbec ne k "Člověku" nebo k "lidstvu", tolik J.P. Zásadní není společnost sluhů ale její životodárná síla rozvoje k větší svobodě společnosti.
4. května 2018
 
 
 
 

______________________________________________________________________

Dobré ránko 24.9.2019 - Klimatický summit

Zelené šílenství, zneužití mladé generace pro politické cíle a šílené apokalyptické vize, tak reaguje ODS na vystoupení 16leté švédské aktivistky Grety Thunbergové na klimatickém summitu v New Yorku. Předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek se podivuje nad tím, proč mladá Švédka ODS tak děsí. S komentářem se přidal i premiér Andrej Babiš (ANO), podle nějž má Švédka v mnohém pravdu, ale vadí mu její hysterie a agresivita. Greta politikům z celého světa ve velmi emotivním projevu vzkázala, že jí ukradli dětství.
 
 
Lídr Starostů Vít Rakušan označil projev také za zbytečně emotivní, na druhou stranu vyzdvihl to, že nejde pouze o jednu mladou aktivistku, ale o téma, kterého se ujala celá mladá generace napříč světem.

„Pokud tu máme mladou generaci, jejímž tématem je zdravé životní prostředí a udržitelný rozvoj, tak je to nejlepší téma, které si mladá generace mohla vybrat. Pokud ten tlak, možná trochu příliš emotivní, povede k tomu, že elity začnou brát výzvy ohledně životního prostředí vážně, tak jsem za to trochu vděčný,” reagoval v Poslanecké sněmovně Rakušan na dotaz Novinek.

 

Vystoupení mladé Grety naopak ocenil šéf Pirátů Ivan Bartoš. „Té emoci se nedivím. Je přiměřená věku aktivistky. Chápu, že pro mladého člověka, který obětuje svoje dětství a dospívání boji za záchranu planety a naději na budoucnost pro lidství, je frustrující poslouchat prázdné projevy státníků,” napsal Novinkám Bartoš.

Svůj postoj na Twitteru v podvečer prezentoval i premiér Andrej Babiš. „Greta Thunbergová měla v mnohém pravdu. Ale vadil mi ten tón, ta agresivita, ta její hysterie, kvůli které spousta lidí zas nebude řešit klima, ale šestnáctiletou Švédku, která polarizuje společnost,” napsal.

______________________________________________________________________

Dobré ránko 19.9.2019 - Předsudečná nenávist

Vyplývá to z čerstvé Výroční zprávy o činnosti státního zastupitelství. Česká justice o obsahu zprávy opakovaně informovala. Zavedení výrazu předsudečná nenávist a dokumenty ministerstva vnitra o jejím potírání schválila už letos v dubnu vláda, jak Česká justice rovněž informovala.

Předsudečné nenávisti se podle definice ministerstva vnitra může dopustit každý, jak rovněž už dříve informovala Česká justice. Osoby, které se tohoto činu dopouštějí, „neusilují o okamžité zničení demokratického systému, ale postupně ho oslabují“, nerespektují koncept základních lidských práv, podněcují k nenávistným aktivitám další osoby, šíří strach ve společnosti, štěpí společnost, vyvolávají v ní antagonismy, zlehčují osudy obětí totalitních režimů a obětí nenávistně motivované trestné činnosti. Při komunikaci s veřejností využívají dezinformace a konspirační teorie a stávají se nástrojem vlivového působení zemí a skupin, která nerespektují principy pluralitní demokracie.

 
Státní zástupci se budou muset školit v předsudečné nenávisti
Že vedení státního zastupitelství bere šíření předsudečné nenávisti i mírný nárůst teroristických činů v ČR vážně, lze vyvodit  i z přílohy – Zprávy o činnosti národního korespondenta pro boj proti terorismu a trestným činům spáchaným z nenávisti za rok 2018. Zprávu předkládá státní zástupce odboru trestního řízení Nejvyššího státního zastupitelství a současný prezident Unie státních zástupců Jan Lata.

Podle zprávy  Jana Laty je radikalizaci, šíření předsudečné nenávisti na internetu i terorismu v ČR věnována maximální pozornost: Projektů s těmito tématy se loni účastnili mimo jiné i komisařka Věra Jourová, nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman a jeho náměstci Igor Stříž a Pavel Pukavec. Společných porad se státními zástupci se pravidelně  účastní zástupci NCOZ i BIS. Letos se podle zprávy uskuteční série školení státních zástupců k předsudečné nenávisti ve spolupráci s nadnárodní organizací Office for Democratic Institutions and Human Rights.
www.ceska-justice.cz/2019/07/statni-zastupitelstvi-pujde-po-predsudecne-nenavisti-zada-moznost-nasadit-odposlechy-bez-soudu/?fbclid=IwAR35RNK9C37CR1wRHFpO1tHbOOMynWdT3vmipLkHmLsjzLVHgFNqVervPCY

______________________________________________________________________

Dobré ránko 14.9.2019 - Zastavení (pozastavení) trestního stíhání

 
V pátek 13. září....
 
 
Co to všechno znamená?
 
Pátek 20. září
Prezident má Ústavou dané právo abolice. I když bych váhal o abolici před rozhodnutím obou státních zástupců, protože bych to pokládal za poněkud svévolné, pokud by to bylo nutné, pak bych k tomu kroku sáhl,“ oznámila hlava státu v televizi Barrandov.

A aby to bylo všem naprosto jasné, mluvčí prezidenta to následně přeložil do jasné řeči: „Prezident Miloš Zeman využije svého práva abolice v případě premiéra Andreje Babiše, pokud nejvyšší státní zástupce zruší rozhodnutí o zastavení jeho stíhání.“

Jsme svědky naprosto mimořádné situace, která nemá v novodobých dějinách obdoby.
Prezident, který by měl z podstaty posilovat povědomí lidí o právním státě, tím všechny „poddané“ utvrzuje v pocitu, že s využitím různých kliček, službiček, případně naditých obálek je možné i tu spravedlnost obelstít.

Je to sice smutné, ale u prezidenta Zemana jsme si už dávno museli zvyknout, že funkci vykonává všem navzdory. Jako by jeho hnacím motorem bylo rozeštvat a naštvat co nejvíc lidí. .... komentuje Seznam

www.seznamzpravy.cz/clanek/komentar-zeman-se-naprosto-zesmesnil-a-oznamil-milost-pro-babise-79155?dop-ab-variant=7&seq-no=1&source=hp

My si můžeme potom myslet, že trestní stíhání bylo na objednávku, i tak by se dalo vysvětlit prezidentův postoj.

______________________________________________________________________

Dobré ránko 3.9.2019 - Hlavní motiv STRACH

Francouzská policie se při svých zásazích proti pokojným demonstrantům chová brutálně, ale na druhé straně nedokáže zabránit násilí páchanému skupinami, jako je „Antifa“. Proto se teď ke konci každé pokojné demonstrace objeví „Antifa“ na scéně. Francouzská policie jedná s mladými Araby a ilegálními imigranty obzvláště opatrně, protože dostala pokyny shora. Policisté vědí, že mladí Arabové a ilegální imigranti by mohli rozpoutat rozsáhlé nepokoje. Před třemi měsíci pronásledovala policie v Grenoblu dva mladé zloděje - Araby - na ukradeném motocyklu. Ve snaze uniknout policii havarovali. Nato začalo v Grenoblu pět dní chaosu.

Když čelí reptajícím chudým, vypadá Macron stejně jako každý jiný autoritářský vůdce. Prezident Macron nikdy neprojevil soucit s oběťmi extrémní policejní brutality - s lidmi, kteří ztratili oko nebo ruku nebo utrpěli nevratné poškození mozku. Místo toho předložil ve francouzském parlamentu zákon, který by téměř úplně zrušil právo na protest a presumpci neviny a který by umožnil zatčení kohokoliv, kdekoliv, dokonce i bez důvodu. A tento zákon byl parlamentem schválen.

V červnu schválil francouzský parlament další zákon, který přísně trestá každého, kdo řekne nebo napíše něco, co by mohlo být označeno jako „nenávistný projev“. Zákon je tak neurčitý, že na něj americký právní znalec Jonathan Turley cítil potřebu reagovat. Napsal: „Francie se nyní zařadila mezi země, které jsou největší hrozbou pro svobodu slova.“

Vůči násilnickým anarchistům Macron autoritativně nevystupuje. Když čelí mladým Arabům a ilegálním migrantům, vypadá jako slaboch.

neviditelnypes.lidovky.cz/zahranici/francie-pomale-propadani-do-chaosu.A190830_205310_p_zahranici_wag?

______________________________________________________________________

Dobré ránko 22.8.2019 - Neústavní stav - demonstrativně

SPOLEČNĚ TO DÁME - DOBROVOLNÍCI na FB: Je vidět jak ruským trollům vadí Milion chvilek. To se dalo čekat. Když trhá ústavu na kusy Miloš Zeman, je všechno v pořádku.

Když Mikuláš demonstruje, co Zeman s Ústavou reálné provádí, trollové se mohou po...
Milion chvilek vadí a to je dobře, protože to svědčí o naší skutečné síle. Jen tak dál přátelé.

______________________________________________________________________

Dobré ránko 17.8.2019 - Neústavní stav

31.7.2019 Prezident odvolal podle  Čl.74 ministra kultury Staňka (Prezident odvolá, jestliže to navrhne předseda vlády)
1. 8.2019 Je pověřen řízením MZ náměstek MK René Schreier
14.8.2019 Odmítl prezident návrh předsedy vlády na jmenování Michala Šmardy. Čl. 62 a), 68 (5)
 
Prezident Miloš Zeman neporušuje ústavu, když odmítl jmenovat Michala Šmardu ministrem kultury. Ústava právo jmenovat ministry dává prezidentovi, který nemůže jmenovat někoho bez návrhu premiéra, ale navrhovací právo není silnější než jmenovací. Prezident nemusí návrhu vyhovět. Ministři jsou jmenováni za shody prezidenta a premiéra.
 
Po únorovém převratu odmítl 16. 3. 1948 Beneš Gottwaldův návrh, aby ministrem zahraničí po smrti Jana Masaryka byl bývalý premiér Zdeněk Fierlinger. Beneš reagoval na Fierlingerovu zradu při převzetí moci komunisty. Gottwald Benešovo odmítnutí akceptoval a navrhl Vladimíra Clementise, kterého Beneš jmenoval.

Naše praxe

Prezident Klaus nevyhověl v červnu 2004 návrhu premiéra Vladimíra Špidly na jmenování Zdeňka Koudelky ministrem spravedlnosti pro zhoršení politické pozice premiéra v jeho sociálně demokratické straně, vláda brzy padla. V říjnu 2005 Václav Klaus podmínil jmenování Davida Ratha ministrem zdravotnictví jeho rezignací na post předsedy lékařské komory. Do splnění požadavku jej odmítl jmenovat.

Prezident Miloš Zeman odmítl 23. 2. 2017 ústní návrh premiéra Bohuslava Sobotky, aby jmenoval Tomáše Prouzu ministrem průmyslu a obchodu. Na jaře 2018 odmítl Zeman návrh na ministra zahraničí Miroslava Pocheho  a pověřil řízením ministerstva místopředsedu vlády Jana Hamáčka.

Tandem prezident-premiér

Má-li premiér podporu prezidenta, může dosáhnout stabilního vládnutí bez ohledu na roztříštěnost Poslanecké sněmovny. Předseda vlády ministry navrhuje, ale prezident je jmenuje. Bez prezidentova souhlasu se nikdo ministrem nestane. To je v souladu s principy parlamentní demokracie, naší i evropskou ústavní praxí.

Doc. JUDr. Z. Koudelka, PhD. je doktor práva v oboru ústavní právo a politologie, advokát. V letech 1998 – 2006 byl poslancem za ČSSD,....

 
----------------
Česká republika už není právním státem. Neříká se to lehce, ale je to tak.
Právní stát se vyznačuje mj. tím, že orgány veřejné moci, kam patří i prezident, se chovají podle práva. Prezident tím, že vědomě porušuje Ústavu, jedná v rozporu s právem, a není síla, která by mu v tom zabránila, a to přesto, že nástroje k tomu existují.
Bohužel, koho jsme si zvolili (ať už jde o prezidenta nebo poslance, kteří teď mají celou situaci v rukách), toho máme.... komentuje Dominika Kolářová, politička (TOP09) a právníčka
 
Co dál, CO s tím? (úvaha KCO)
  • Dokonce dochází ke shodě premiéra s prezidentem. Opozice poukazuje na vydíratelnost a slabost premiéra a protiústavnost prezidenta.
  • Vláda není kompletní. 
  • Pokud je toto neústavní stav, měl by k odpovědnosti vládu volat kdo?
  • Parlament. Předseda Parlamentu.
  • Nebude-li Parlament konat, musí jednat Senát.

______________________________________________________________________

Dobré ránko 28.7.2019 - Kellner

Z aktivit a názorů některých velice bohatých lidí, např. pánů Sorose či Bakaly, máme dojem, že se snaží měnit společnost směrem k přímému protikladu volnotržních podmínek, které jejich stávající postavení umožnily.

O to více oceňujeme vyjádření Petra Kellnera, který si očividně uvědomuje význam svobody, pracovitosti, podnikavosti a úcty k tradicím co by hodnot, na kterých stojí naše společnost a které musíme před socializujícími tendencemi hájit. !Liga svobody) www.idnes.cz/ekonomika/domaci/kellner-politika-byznys-ppf-podnikatel.A190726_194946_ekonomika_lesa?
 

Skupina PPF jako firma nemůže a nechce vstupovat do politiky, její prací a odpovědností je dobře řídit své jednotlivé společnosti, dělat poctivě a efektivně svůj byznys a držet se při tom západních podnikatelských standardů. V úvodním slovu k výroční zprávě PPF za loňský rok to uvedl nejbohatší Čech Petr Kellner, který společnost vlastní. 


Kellner varoval také mimo jiné před zjednodušeným viděním světa na úkor dialogu a vzájemného naslouchání.

 

 

Jestliže chci ovládnout společnost, musím ji rozdělit, rozbít tak, aby začala útočit jedna skupina proti druhé. Je to ten nejjednodušší způsob na ovládání společnosti. Ovčáček i Zeman to dělají naprosto skvěle. Co mně vadí víc, je, že ta druhá skupina lidí, ke které se řadím i já, jim na tu hru přistupuje.

Zaprvé, když se člověk podívá do „své“ bubliny na sociální sítě, tak má pocit, že kdo se alespoň třikrát denně nevyjádří nějakou invektivou vůči Babišovi nebo vůči Zemanovi, jako by nebyl. To mi prostě vadí, protože tím ti lidé přistupují na stejnou formu komunikace.

Druhá věc je, že to působí i v té skupině samotné. Kdy lidé ještě útočí na sebe navzájem. Takže skupina „názorově podobně smýšlejících lidí“ prakticky ještě rozbíjí sama sebe. To už mi připadá hodně nebezpečné.

 
Trestat za jiný názor
To s vámi naprosto souhlasím. V tomto mám také obavy z potenciálního vývoje. Podle mě je strašně důležité, aby společnost uměla táhnout za jeden provaz. Což ale neznamená, že spolu všichni budeme souhlasit. Naopak musíme přijmout s pokorou, že názorové rozdíly nejsou mínus, ale velké plus, že je to pro společnost přínosné. Protože nad podstatou věci můžu lépe přemýšlet s člověkem, který má jiný názor.
 
Mě mnohem víc obohatí debata dvou lidí, kteří se chtějí nebo nechtějí vzájemně pochopit, nemusí spolu vůbec souhlasit, ale diskutují spolu.
 

To je jasné, ale v tomto ohledu nepomůžou aktivisti, protože ti jsou už součástí oné rozdělené společnosti. Já jisté řešení vidím v akademickém světě. Ten by v tomto ohledu mohl naplnit onu takzvanou třetí roli univerzit, které by se mohly stát, řekněme, určitými moderátory společenské debaty.

Myslím si, že je důležité vtáhnout do společenské debaty i populisty, protože populisté zvedají témata, která ostatní vynechávají. Právě proto mají úspěch. Jsem zastáncem toho, že vylučováni mají být řekněme opravdu jenom extremisté, kteří roznáší nesnášenlivost a tak dále. Všichni ostatní by měli být zahrnuti, jinak se z toho současného stavu nedostaneme. A ty akademiky jsem zmínil právě z důvodu, že akademická půda má stále respekt, že na ni lidé slyší a že není zaškatulkovaná.

 

______________________________________________________________________

Dobré ránko 20.7.2019 - Horký podzim - vládnou nám zločiny?

Nenechme se mýlit momentální vřavou kolem prezidentova útoku na ústavu, kdy kauza Staněk jako by odsunula do pozadí premiérovy aféry.

Je pravděpodobné, že nejpozději na podzim bude premiér obžalován z dotačního podvodu. Vyšetřování obří reklamní mystifikace na Čapím hnízdě bude v plném proudu. Do toho lze takřka s jistotou očekávat potvrzení auditní zprávy Evropské komise, že Andrej Babiš porušuje evropský i český zákon o střetu zájmů.

Poté, co policie skončila vyšetřování farmy Čapí hnízdo a navrhla obžalovat Andreje Babiše z dotačního podvodu, policisté rozjeli druhé dějství premiérovy pozoruhodné kauzy. Zahájili trestní stíhání holdingu Agrofert pro podezření z daňových úniků. K nim měl Agrofert dospět zadáváním obrovité fiktivní reklamy Čapímu hnízdu a následným snížením daňového základu.

plus.rozhlas.cz/jiri-leschtina-andreje-babise-cekaji-rany-morove-8017755?fbclid=IwAR0GU3-xhrnsFfmk_ki4MhPaJ2nzSvTjuLuuHusI0CzmJrNAjJ7iYwRi0js


Jenomže kolit let o reklamní mystifikaci si cvrdlikají i vrabci. Na co čekaly české instituce?

______________________________________________________________________

Dobré ránko 16.7.2019 - Celý svět je na tom postaven

 
Ztracené peníze z ruského dluhu, neprůhledná privatizace Unipetrolu, předražená dálnice... aneb Když byl Zeman premiérem
 
  • Z ministerstva financí do kriminálu
  • Svobodovy popletené dluhopisy
  • Odcházející ministr financí volá po "transparentnosti"
  • Kam se podělo 30 miliard z ruského dluhu? 
  • Dálniční experiment za 600 milionů
  • Jak Zeman a Babiš privatizovali Unipetrol
 
 

______________________________________________________________________

Dobré ránko 15.7.2019 - Cestující miliardy

 
Právě v tom je ale podle Diag Human problém. V rámci sporu byl majetek České republiky v Lucembursku do výše nároku Diag Human obstaven už 4. října 2011. Tehdy šlo o sumu zhruba deseti miliard korun, konkrétně 419 734 449 euro. Dnes částka přesahuje kvůli úročení čtrnáct miliard.

Právní zástupci firmy namítají, že v průběhu soudního sporu aktiva v příslušné výši na účtech v Lucembursku byla a že je Česká republika pravděpodobně stáhla z již zmražených účtů. Česko proto viní z útěku před věřiteli.

Podle Rémiho Chevaliera, který Diag Human v Lucembursku zastupuje od roku 2011, se jedná „o vážný kriminální čin a porušení jak českých, tak lucemburských zákonů“.

Chevalier upozorňuje na soudní stání ze 4. června 2012 , kde Česká republika požádala soud o to, aby na účtech byla blokovaná suma jen do výše sporné částky a nikoli veškerá aktiva.

hlidacipes.org/na-uctech-nic-neni-pravnik-diag-human-vini-cesko-z-uteku-pred-veriteli-dukazem-ma-byt-i-babis/?utm_medium=notifikacepush&utm_source=notifikacepush&utm_campaign=notifikacepush&utm_content=rozeslaneoznameni

 
Stenozáznam z PS ze 17. 10. 2017 - "Já jsem ještě jako ministr financí stahoval naše aktiva..."
Pokud by tedy v budoucnu ČR činila kroky, které by nebyly souladné s výše uvedenými prohlášeními, např. by rozhodla, např. zákonem Sněmovny, že lithium nebude v ČR těženo, případně činila jiné kroky, které by tomuto konkrétnímu investorovi těžby lithia fakticky a bez nezpochybnitelných důvodů bránily, lze očekávat, že memorandum bude dokumentem, kterého se bude EMH proti ČR dovolávat v případě sporu dle dohody o ochraně investic. Takže je jasné, že memorandum tak bude mít negativní dopady na právní odpovědnost ČR ve výše uvedeném smyslu, tedy vyústí povinnost ČR v případném sporu uhradit investorovi požadovanou náhradu škody.

Vážení, my jsme prohráli Diag Human v Lucembursku za 14 mld. Já jsem ještě jako ministr financí stahoval naše aktiva na základě jednoho bezvýznamného dopisu, kde někdo napsal, že chce podnikat s krevní plazmou. A tady máme jednoznačně základ na to, aby někdo zaútočil na náš rozpočet. A já to považuji za skandální a považuji to skutečně ze velký problém, a já můžu říct za naše hnutí, že my určitě jsme přesvědčeni, že to memorandum je neplatné, protože není žádný důvod a nebyl žádný vztah mezi ČR a touto australskou firmou.

Musím se jenom smát, že sociální demokracie tady neustále mluví o vrtěti psem a o tom, že to má překrýt nějaké kauzy. Ano, kauzy se tady samozřejmě udržují v prostoru už dlouho a každý o tom přece ví. Ale já tomu rozumím. Já tomu rozumím, že tyto kauzy se musí hrát.

Ale co je skandální, jak tady vlastně představitelé sociální demokracie neskutečně lžou. Někdo tady říká, že už 14 dní po volbách to nikoho nebude zajímat. No mě to bude zajímat. A pokud pan Havlíček neodpoví na ty dotazy, tak já skutečně podám trestní oznámení. A podám a podepíšu ho, na rozdíl od těch trestních oznámení, která tady na mě psalo x různých lidí.

Dneska samozřejmě, já tomu rozumím, je před volbami, je to problém pro sociální demokracii, ale já chápu, když to říká pan Zaorálek. Ale pokud to říká pan premiér a mě tady kritizuje a moralizuje, člověk, který už v roce 1996 podváděl a měl černé duše a měl být vyloučen z ČSSD, člověk, který udělal 400 mld. dluhu, člověk, který privatizoval Mosteckou uhelnou za hubičku, Škodu Plzeň za 300 mil., tu Škodu Transportation dneska, která má údajně hodnotu pro Číňana 90 mld., ano, a člověk, který jeho kámoš Březina radil paní Valachové, jak rozdělovat ty peníze do sportu v tom bytě, sociální demokracie, která zapomněla zdanit církevní restituce, člověk, kterému radila jedna paní z J. P. Morgan a stálo nás to 14 mld. na špatných úvěrech, ano?, člověk, který prodal OKD pod cenu a zdevastoval celý region, který obral lidi o 43 tisíc bytů, který posílal pana Přikryla do spisu na soud podle těch mailů, člověk, který byl předseda strany, která neuznává pohledávku vůči panu Altnerovi, člověk, který podepsal první herní automat s Hušákem roku 2003, člověk, který nadělal miliardy škody tady.

A to, že naše tradiční strany nám prodaly téměř všechno, až na jednu výjimku. A to byl pan ministr Grégr. Ten nebyl pokladní v ČSSD jak pan Havlíček. A pan ministr Grégr prodal Transgas RWE za 134 mld. korun. 15. května 2002 přistály tyto peníze na účtu Fondu národního majetku. To byl premiér pan Zeman a pan Grégr byl ministr průmyslu. A pan Grégr to prodal proto, vážení důchodci, a teď poslouchejte dobře, protože to byl pokus, a jednoznačně bylo řečeno, že těch 134 mld. bude použito na založení státního důchodového účtu. No ale co se nestalo? 15. 7. nastoupil pan premiér Špidla, to je dva měsíce, s panem ministrem financí Sobotkou, a nejenom že nezaložili ten státní účet, ale ty peníze utratili. ***

.......

Ano, ty poplatky. Tady ještě v rámci kauzy lithium, poněvadž Špidla píše nějakému občanovi, že co by chtěl. Však dostaneme deset procent. Ale mimochodem, potom těch deset procent se změnilo na 0,7.

Takže prosím vás, kolegové ze sociální demokracie, skutečně přestaňte lhát. Já chápu, že vás to štve, ty preference, já za to nemůžu. Bylo by dobré, abyste přestali lhát, protože ta základní otázka na pana Havlíčka je: proč jste podepsal to memorandum s tou firmou? Schránkovou firmou. Jednoduchá otázka. A z toho se nevykecáte, protože na to nemáte odpověď. Sedmnáct dní před volbami. Je to skandál, je to krádež a my uděláme všechno pro to, aby to memorandum bylo neplatné.

www.psp.cz/eknih/2013ps/stenprot/061schuz/s061023.htm

Tahle firma, která sídlí - teď jsme se čerstvě dozvěděli - na Britských Panenských ostrovech, nemá s Českou republikou vůbec nic společného. Je to schránková firma, která nikdy netěžila lithium. Takže já jsem se jenom ptal pana Havlíčka na jednoduché otázky, proč podepsal memorandum s touhle firmou. Ta firma nikdy netěžila, je to schránková firma, stále se tam mění majitelé, akcionáři, a vykázala ztrátu 8,5 milionu dolarů od založení. Jo? Takže je to samozřejmě firma, která je transparentní.

Já jsem si myslel, že pan Havlíček mi tedy odpoví, protože já jsem položil jenom jednoduché otázky. A já se ptám, proč tato schránková firma na svých webových stránkách říká: We own 100 % Cínovec's lithium deposit. - Vlastníme 100 % zásob lithia. Tahle schránková firma to tvrdí. A já jsem se jenom ptal pana Havlíčka proč. Proč s touhle firmou. A on na to neodpověděl. Já myslím, že je to úplně jednoduchá otázka. Proč právě s touhle firmou a proč sedmnáct dní před volbami. Proč?

......

Takže to, co jsem nepsal do toho dopisu - a já bych se tady chtěl veřejně zeptat pana ministra Havlíčka prostřednictvím pana předsedajícího: Zásadní otázkou, na niž by poslanci měli žádat od vlády odpověď, je, jestli existuje ještě nějaký doposud veřejně nepublikovaný dokument spojený, sjednaný s tou firmou EMH, v němž stát hovoří právě o vkladu pozemků nad ložiskem. Právě tato informace je totiž obsažena v pracovním dokumentu Strategie státu při těžbě a využití zdroje lithia z dílny MPO, který byl projednáván na půdě vládní Rady pro hospodářskou a sociální dohodu. Tripartita. Náhodička. Článek v Bakalových novinách, stejný den tripartita. Ano? Takže toto bych já rád věděl. Protože já znovu opakuji, to memorandum nemělo být podepsané a podle mého názoru to memorandum není platné. Není platné, protože mezi australskou schránkou není žádný vztah. Není žádný vztah. Geomet je ten, který měl licenci na průzkum, a podle toho zákona, který jsme tady zdědili, i přednostní právo na těžbu. Ale takové přednostní právo měly i firmy, které tady zkoumaly zlato. A také zkoušely těžit. Ale neuspěly. Ale nikdo s nimi žádné memorandum nepodepsal. A otázka je, kolik ten Geomet má těch pozemků kolem Cínovce. To jsou všechno věci, které bychom měli vědět, protože toto je poslední nerostná surovina, která zůstala v rukách státu, a bylo by dobré, aby nám ji skutečně nevzali.

*) Jiří Havlíček - od dubna do prosince 2017 ministr průmyslu a obchodu ČR v Sobotkově vládě, v letech 2014 až 2017 a opět od roku 2018 náměstek ministra průmyslu a obchodu ČR, v letech 2010 až 2014 první místostarosta města Čáslavi, člen ČSSD

 

 

______________________________________________________________________

Dobré ránko 11.7.2019 - Nebude se odvolávat, bude se převolovat?

Možnost tu je
Existuje kompromis, na který by Lidový dům kývl: ČSSD a hnutí ANO by si vzájemně vyměnily ministerstva kultury a místního rozvoje. Prezident Zeman i premiér Babiš už několikrát veřejně řekli, že Michal Šmarda coby starosta Nového Města na Moravě by se na to lépe hodil.

S místním rozvojem by si navíc ČSSD ve vládě polepšila. Místo kultury by získala silnější ministerstvo, přes které proudí většina evropských i domácích dotací. Momentálně ho řídí Klára Dostálová za ANO.

Vše se rozhodne v následujících dnech, kdy se odehraje hned několik klíčových schůzek a jednání:

Ve středu (10.7.) odpoledne má poradu grémium ČSSD, ve stejný den večer se schází předsednictvo hnutí ANO.

Ve čtvrtek večer přijde premiér Andrej Babiš za Milošem Zemanem.

V pátek se setká prezident republiky s předsedou ČSSD Janem Hamáčkem a ministrem kultury Staňkem.

Na příští pondělí  (15.7.) pak předseda ČSSD Jan Hamáček svolal šedesátičlenné předsednictvo strany, které by mělo rozhodnout, jak se k situaci a k případným dohodám strana postaví.
 
23.7. Demonstrace "Král je nahý
24.7. Projednávání žaloby (senátor Láska) na prezidenta v Senátu
 

______________________________________________________________________

Dobré ránko 7.7.2019 - Demise - Odvolání - Rezignace

  • Rezignace a demise je totéž, jedná se odstoupení osoby z funkce  o své vůli, demise i rezignace nemusí být vždy přijata.
  • Odvolání (ministra) je akt, který má v pravomoci prezident a předseda vlády. Odvolání má určitý důvod.
Obojí budí emoce, občas se akty zamění a podobně je tomu u odvolání ministra kultury Antonína Staňka.
 

V pátek (sáno 30.5.2019) se chce Babiš sejít s Michalem Šmardou (ČSSD), kterého Hamáček navrhuje na Staňkovo místo. Premiér ale prohlásil, že neví, jestli je Šmarda dobrým kandidátem. Krajské organizace sociálních demokratů nepovažují dění kolem ministra kultury za důvod pro odchod z vládní koalice s ANO.
Staněk původně oznámil, že ke konci května rezignuje, ale prezident v úterý Staňkovu demisi odmítl.

Zeman premiérovi navrhl, aby počkal s odvoláním Staňka na výsledky prověřování trestního oznámení, které ministr podal na odvoleného ředitele Národní galerie Praha Jiřího Fajta, ředitele Muzea umění v Olomouci Michala Soukupa a jeho předchůdce Pavla Zatloukala. Policie trestní oznámení prověřuje.

V rozhovoru pro Blesk.cz Babiš uvedl, že Zemanovu výzvu by měl vyslyšet spíš Hamáček. Rozpor se sociálními demokraty ale nechce, dodrží koaliční smlouvu. „Já to tam (na Hrad) pošlu a pan prezident se vyjádří,“ řekl Babiš po odpolední schůzce s Hamáčkem novinářům.

www.irozhlas.cz/zpravy-domov/andrej-babis-antonin-stanek-milos-zeman_1905302310_pj

 

- čl. 74: „Prezident odvolá člena vlády, jestliže to navrhne předseda vlády.“

Překlad: Prezident může kdykoli odvolat kteréhokoli člena vlády, ale pokud mu odvolání člena své vlády navrhne premiér, pak tohoto člena vlády odvolat musí. To plyne právě z toho, že musí existovat shoda premiéra s prezidentem (princip IV. shora) na složení vlády. Přestane-li nějaký člen vlády vyhovovat prezidentovi, prezident ho může odvolat (samozřejmě tím riskuje, že mu vzápětí podá demisi premiér). Přestane-li se nějaký člen vlády zamlouvat premiérovi, navrhne jeho odvolání a prezident musí vyhovět.

blog.aktualne.cz/blogy/pavel-hasenkopf.php?itemid=34378

Tím se vysvětluje, proč Čl. 74 neobsahuje termín odvolání, možná i víc. 

Také ponechává prostor pro dohodu o struktuře vlády, v rámci moci výkonné.

 

 Shrnutí (Pavel Hasenkopf)

     1.Pokud by Ústavodárce chtěl zachovat čistý model parlamentní formy vlády, podle kterého de iure je složení vlády záležitostí pouze prezidenta, který si může, ale nemusí nechat poradit a fakticky musí brát ohled jen na to, že jím jmenovaná vláda musí být přijatelná pro parlament, pak by články 68 odst. 2 a 5, čl. 73 odst. 1 a čl. 74 v Ústavě vůbec nebyly. 

     2. Pokud by si ústavodárce naopak přál, aby složení vlády bylo čistě záležitostí premiéra, pak by Ústava svěřila jmenování a odvolávání členů vlády přímo předsedovi vlády a prezidentovi by ponechala pouze jmenování (a odvolávání) premiéra.

 

Ostatně k větší vzájemné sounáležitosti vyzval na Velehradě 5.7. na mši i arcibiskup Graubner. Není důvod, aby to pro politiku neplatilo.

 

Názor na věc - do třetice:
www.irozhlas.cz/zpravy-domov/ustavni-krize-vladni-krize-kompetencni-zaloba-zeman-hamacek-babis-ministr_1906281034_per

 

Pointa je někde úplně jinde, v mocensko-finančních pletichách:

Když Staněk odvolal Fajta, udělal správnou věc. Fajtovo šafářování v Národní galerii a jeho finanční čachry nic jiného nezasluhovaly. Staňkova rodná strana však namísto toho, aby jej za to pochválila, se rozhodla, že ho zlikviduje. Proč? Protože jde na ruku vlivné kavárenské mediálně-kulturní frontě, jež Fajtovo odvolání považuje za útok na své pozice. A ČSSD jí populisticky nadbíhá.

Staněk se podvolil tlaku předsedy ČSSD Hamáčka a sám podal rezignaci. Prezident Zeman ji ale nepřijal. Proč? Jistě také proto, že ji Staněk evidentně nepodal z vlastní vůle, a především proto, že Fajtovo odvolání prezident chápe jako pozitivní krok, nikoli za důvod k likvidaci ministra.

Následně se tlaku sociálních demokratů podvolil také předseda vlády Babiš a prezidentovi podal návrh na Staňkovo odvolání. Prezident se ovšem ani tomuto aktu nepodvolil. Proč? Jistě také proto, že ani Babiš neodvolává Staňka z vlastní vůle. Ostatní důvody přetrvávají.

Sečteno, podtrženo: odejít z postu ministra ve skutečnosti nechce ani Staněk, odvolat jej ve skutečnosti netouží ani Babiš, vše se děje pouze pod tlakem a z plezíru ČSSD, jež bojuje o své vlastní přežití nad čarou pětiprocentního ponoru.

neviditelnypes.lidovky.cz/politika-zemanuv-ne-zbytecny-odklad-d74-/p_politika.aspx?c=A190712_180411_p_politika_wag

______________________________________________________________________

Dobré ránko 30.6.2019 - Měla být vyslovena nedůvěra vládě?

 
Jeden den podpořit vládu a druhý den hrozit odejitím z ní,
to není ústavní krize, to je OSTUDA.
 
ČSSD jako jediná spolu s ANO hlasovala proti vyslovení nedůvěry (KSČM se zdrželi atd). O vyslovení nedůvěry se rokovalo 17 hodin ze středy na čtvrtek, už v pátek ministr Hamáček mluví o vystoupení ČSS z vlády. Tentokrát je téma demise ministra Staňka, ministra kultury.
 
  • 15. května 2019 - Antonín Staněk oznámil svou chystanou rezignaci poté, co velmi rychle ztrácel podporu ve své vlastní straně,
  • Petice za odvolání ministra Staňka - v dubnu Staněk odvolává ředitele Národní galerie Jiřího Fajta a ředitele Muzea umění Olomouc Michala Soukupa. Například bývalý ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) vidí za odvoláním  vliv Pražského hradu. Následuje několik peticí převážně z uměleckých kruhů..... ČSSD se obávala Staňka odvolat, protože ministr měl podporu Miloše Zemana, který mohl odmítnout jejich požadavku vyhovět (obávali se možného odmítnutí!)
  • 28. května 2019 - Antonín Staněk podává demisi do rukou prezidenta. Ten ji odmítá. Není v souladu s  čl. 73 odst. 1 
  • 31. května premiér Andrej Babiš -  podle čl. 74 Ústavy odeslal na Pražský hrad vlastní návrh na odvolání ministra kultury Antonína Staňka a jeho nahrazení Michalem Šmardou z ČSSD.
  • k 30. červnu - Předseda ČSSD Jan Hammáček očekává vyřešení celé situace, kterou označuje jako "práh ústavní krize". Na schůzce s prezidentem byl informován, že odmítá Staňka bezodkladně odvolat a chce vyčkat výsledku trestních oznámení, které ministr Staněk podal.
  1. Ministr kultury obchází předsedu vlády a nepravomocně podává demisi = politikaření.
  2. Předseda vlády odesílá dodatečně návrh na odvolání podle čl. 74 = nekoncepční jednání.
  3. Místopředseda vlády nestojí za svým stranickým ministrem = politikaření nebo jiný záměr.
  4. Celá kauza má korupční pozadí. Korupce se buď prokáže, nebo jde jen o předsudečný omyl. *)
  5. Jde o to, zda jde o odklad zbytečný nebo důvodný.
  • Pokračování:
  • 2. července v 17:00 se sejde ve věci demise A. Staňka prezident, předseda  vlády a předseda ČSSD
  • 12. července, má Zeman podle mluvčího v plánu setkat se s Hamáčkem a s ministrem kultury Antonínem Staňkem (ČSSD), na jehož odvolání z čela ministerstva ČSSD trvá. Zeman ve čtvrtek řekl, že se je chce pokusit usmířit. Současně ale dal najevo, že situaci urychleně řešit nebude.
 
Článek 73 Ústava ČR

(1) Předseda vlády podává demisi do rukou prezidenta republiky. Ostatní členové vlády podávají demisi do rukou prezidenta republiky prostřednictvím předsedy vlády.
(2) Vláda podá demisi, jestliže Poslanecká sněmovna zamítla její žádost o vyslovení důvěry nebo jestliže jí vyslovila nedůvěru. Vláda podá demisi vždy po ustavující schůzi nově zvolené Poslanecké sněmovny.
(3) Podá-li vláda demisi podle odstavce 2, prezident republiky demisi přijme.

Článek 74Ústava ČR

Prezident republiky odvolá člena vlády, jestliže to navrhne předseda vlády.

 

*) Další shrnutí ústavního právníka

  • President nemusí vyhovět v přesně stanovené lhůtě
  • Důvodem odkladu jsou trestní oznámení na pracovníky příspěvkových organizací ministerstva kultury.
  • Důvodem odvolání ministra se stala  tato trestní oznámení.  Je třeba počkat na vyšetření a výsledek od policie ČR.
  • Zúčastnění (president, premiér a předseda ČSSD) by měli dále jednat, což činní.
  •  

Komentář  ZET21 na FB

Prezident se chová naprosto logicky v rámci "vidlí" jimiž byla mrštěna přímá volba prezidenta do našeho úplně jinak koncipovaného ústavního systému. Bezmocný vztek na přiblblý zákonodárný sbor, který ji odmávl, mě dávno přešel. Teď se spíše bavím tou bezmocí bezmocných, kteří si s prezidentovým počínáním nevědí rady. Každý problém však má své řešení, které ani nemusí ležet mimo současnou politickou bažinu, na níž Miloš Zeman s úsměvem surfuje a já se mu nedivím. Stačí jen maličko - aby ústavní pojistka Senát neznamenal odkladiště dále nepoužitelných politiků či jurodivých zoufalců, ale prostě začal jednat. Má-li dojem, že prezident ústavu porušuje, ať jedná. Hned teď! Bez slabomyslných tiskových konferencí a hloupých řečí. Senát může podat ústavní žalobu na prezidenta, stvrzenou Poslaneckou sněmovnou, kdykoliv si myslí, že tento nejedná v souladu s ústavou. Senát (Parlament) není soud, je ŽALOBCE. Rozhoduje Ústavní soud, který je SOUDCEM. Může rozhodnout tak či onak. Toto je plně v rámci ústavy, jedná se o systém vyvažování a vzájemných kontrol ústavních institucí. "Po jejich ovoci poznáte je", řekl kdysi Ježíš Kristus. platí i dnes.

 

Jindřich Šídlo: Zeman nebourá vládu, ale stát

Státníci v jeho věku často přemýšlejí, jakou stopu ještě chtějí zanechat v dějinách své země či planety. A stejně tak uvažuje i Miloš Zeman. Rozhodl se, že ještě před odchodem na politický odpočinek zničí stát, o nějž má nepopiratelné zásluhy. Nebo ho aspoň co nejvíc poškodí.

Česká demokracie je přes všechny pochybnosti docela robustní – její brzdy a pojistky vybudované v oněch často karikovaných 90. letech stále ještě fungují. Prezident Zeman ruku v ruce se svým podřízeným pomocníkem, premiérem Babišem nám ale dávají až příliš často najevo, že se rozhodující střet teprve blíží a že to už asi nebude úplná legrace.

 

Před dvěma lety - odvolání  ministra

Premiér Bohuslav Sobotka nepodá demisi, kterou v předešlých dnech avizoval. Namísto toho na Hrad odeslal původně zvažované odvolání ministra financí Andreje Babiše. Sobotka svůj obrat zdůvodnil Zemanovým přístupem k avizované demisi, kdy se prezident v rozporu s ústavní praxí i zvyklostmi chystal pouze k výměně předsedy vlády. www.idnes.cz/zpravy/domaci/premier-sobotka-cssd-vladni-krize-demise-prezident-zeman.A170505_094558_domaci_jw

Ústavní právníci: blog.aktualne.cz/blogy/pavel-hasenkopf.php?itemid=34378&fbclid=IwAR1rQczB8SuYZNO-0h0lz-D_VL9PulXBVfnd7oWjF0eggqdgTNqpffUuymI

______________________________________________________________________

Dobré ránko 27.6.2019 - Hlasování o nedůvěře vlády

 
Zkončilo v časných ranních hodinách, v 04:20h následující den, trvalo 17 hodin.
 
"Já se ale necítím být ohýbačkou práva, nikdy jsem justici žádným způsoben nenásilnila. Necítím se být nemehlem, jak nás onálepkoval pan poslanec Rakušan. Nevím, jaké má zkušenosti on, ale já jsem dlouhá léta pracovala ve státním zastupitelství a celý život pracuji v oblasti justice a mám mnoho zkušeností,“ dodala na svou adresu, přičemž si neopomněla rýpnout do některých přítomných politiků.

„Ti, kteří mě dneska nálepkují, sami mají osobní problémy, protože si je pamatuju z telefonních odposlechů,“ řekla Benešová a sálem zazněl pobavený potlesk. „Ale já nechci moralizovat, já jsem ženská tvrdá a myslím si, že jsem to v životě mnohokrát dokázala, jsem starý válečník a dotáhnu to do konce. Nepřišla jsem ohýbat právo, ale justici posílit, protože ji dobře znám a vím, kde má své bolístky,“ snažila se vysvětlit neodůvodněnost protestů proti její osobě.

www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Pamatuji-si-vas-z-odposlechu-Babis-splnil-zakon-co-se-tu-vlastne-resi-Marie-Benesova-zmrazila-poslance-poradne-586936?fbclid=IwAR1s_fU0jCaojE6QvE69kwuhVMityXPbQO3_5KDcUdEH_YASA8CR2u5oOv4

4:20 - Pro nedůvěru hlasovalo 85 poslanců, stejný počet hlasoval proti návrhu. 12 poslanců se zdrželo, 18 nebylo přítomno. Pro vyslovení nedůvěry vládě je potřeba 101 poslanců.

3:26 - Jako poslední přihlášená v diskuzi vystoupila poslankyně ODS Miroslava Němcová. Vláda podle ní nedodržuje Ústavu. „Neumím si vážnější důvod, proč by měla být odvolána,” konstatovala.

Patrně chyběly konkrétní porušení. Proč jen se za ty roky nenaučili pádné argumentaci! (pozn. Z.W.)

www.novinky.cz/domaci/508739-opozice-s-vyslovenim-neduvery-vlade-neuspela-poslanci-jednali-17-hodin.html

______________________________________________________________________

Dobré ránko 24.6.2019 - Letná a reakce na demonstraci

 
Řekl jste, že nechcete do politiky. Proč se nepoměřit s Andrejem Babišem ve volbách?
Je to úplně jednoduché. Chceme zůstat nadstranickou občanskou iniciativou. Myslíme si, že politické strany jsou důležité, a nakonec to řešení problému musí být i ve volbách. Ale jsou tady dvě strany jedné mince: politické strany a občanská společnost.
 

______________________________________________________________________

Dobré ránko 20.6.2019 - Letná a CO všechno hrozí

„Pokud České dráhy nerozšíří kapacitu vozů a nepřidají nové vlaky, hrozí, že ve vypravených vlacích nebude k hnutí, a že se tisíce lidí do Prahy vůbec nedostanou, což by mohlo mezi lidmi vyvolat velké napětí,“ sdělil redakci Echo24 organizátor demonstrací Mikuláš Minář. Hlavní tvář skupiny Milion chvilek pro demokracii tak zároveň prosí lidi, kteří mají v plánu na nedělní demonstraci do Prahy přijet, aby se Českým drahám a dalším dopravcům sami ozvali.
 
 
Na Letné proběhne výběrové řízení mladých a schopných politiků. Do kterých stran,asi?
 
Pro Deník Minář uvedl, že nechce ze spolku Milion chvilek pro demokracii vytvořit stranu ani hnutí. „To neudělali ani na Slovensku, pouze tam šlo hodně nových lidí do politiky. A k tomu chceme motivovat i my, to je pravda,“ uzavírá Minář.
www.denik.cz/z_domova/dusno-pred-demonstraci-na-letne-po-webech-se-siri-lzi-20190619.html?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu&fbclid=IwAR3tJ-6LDbtJ9V5pgy5HH4N4RtEJQBJUPJL5UyxJjn3gBzPnSqKON_D-pQg
 
Bude se jednat o demonstraci motivační?
 
Související
 
„Nevím, jestli jim fandím, nebo ne. Oni hlavně nefandí mně. Zaregistroval jsem tuto skupinu až v momentě, kdy odmítavě pokřikovala kolem mého zvolení do Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. A pochopil jsem, že se jim nelíbí demokracie. Že zvolen může být kdokoliv, ale jen ten, kdo se jim líbí,“ vysvětluje (Ladislav Jakl): plus.rozhlas.cz/ladislav-jakl-babis-a-jeho-hnuti-nema-zadnou-politiku-ani-program-jen-sve-zajmy-7966961
 
.... Proto si myslím, že by se česká vláda proti tomuto postupu unijních auditorů měla ozvat a žádat zrušení té části auditorské zprávy, která se opírá o údajné porušení zákona č. 159/2006 Sb.  A v tom by ji měly jednoznačně a bezvýhradně podpořit všechny politické strany bez ohledu na to, jaký mají vztah k Babišovi. Jsem zvědav, zda to udělají. Pokud ne, bude to znamenat, že ve jménu svaté války proti Babišovi jsou ochotny obětovat i klíčový znak naší suverenity. Protože o tom, jestli je porušen náš zákon, musí rozhodovat české soudy. Ač velký eurofil, tohle opravdu nemohu přijmout. A pokud by to udělali u tohoto našeho zákona, tak to mohou udělat u kteréhokoli jiného. Stát by měl říci, že tohle ne, že to je útok na náš právní systém.
 
Jestli je něco naše suverenita, tak je to suverenita soudů.
 
 Kdyby se to takhle chápalo, tak by to mělo pozitivní dopad i pro tu společnost, že tu nebyl jeden zloduch, ale že ten systém nebyl dobře nastaven.
 
Mně ale vadí, že lidé málo hledají fakta. Je tady jeden zloduch, a ten může za všechno. Obzvláště u mladé generace mě tenhle přístup rmoutí.
 
 
 
Petr Blažek (historik): Organizátoři nedělní demonstrace se sešli s Jaroslavem Hutkou a zdvořile odmítli jeho nabídku, že zahraje po třiceti letech opět Náměšť. Vysvětlení bylo - pokud jsem to dobře pochopil - že nechtějí příliš silné odkazy na rok 1989. Jaroslav Hutka k tomu napsal, že tedy přijde v neděli bez kytary. Mám z toho divný pocit, jakoby se tu někdo styděl za kořeny naší svobody. Možná by měl na Letné promluvit Josef Mašín, jinak se brzy dočkáme soudruha Čalfy. 

(bez odkazu)

 
Mitrofanovi připomněly současné demonstrace atmosféru protestů proti Vladimiru Putinovi před sedmi lety v Moskvě. „Také to bylo veselé, kreativní – a nikam to nevedlo. Protože neměli politické vůdce a neměli program. Já vím, že každé srovnání kulhá, nicméně toto srovnání se nabízí samo. A dost varuje,“ uzavírá Mitrofanov. www.seznamzpravy.cz/clanek/glosa-alexandra-mitrofanova-opozice-by-se-proti-babisovi-mela-spojit-jinak-skoncime-jak-v-rusku-74275?fbclid=IwAR3e3CAf9DfxUZtE4BuYaDAgPaEdKm9RCEUKw-QLBDlzAKjLcs1cEHimS94
 

______________________________________________________________________

Dobré ránko 19.6.2019 - Čína a Hongkong

Politická pochybení jsou mnohdy sváděna na vnější mocenské síly a zájmy
 
Komunističtí vůdci se těchto lidových, převážně studentských, hnutí vyvolaných často společenskými problémy a obecnou nespokojeností, obávají. Aby si však zachovali vlastní tvář, navíc v roce nadcházejících oslav 70. výročí založení ČLR, viní z nich navenek „západní agenty“, místo, aby připustili vlastní politická pochybení.
 
Důsledky pochybení
 
Už jen fakt, že současné demonstrace těsně navazují na dosud největší pietní akci připomínající masakr studentů na náměstí Nebeského klidu v Pekingu v roce 1989, které se letos v Hongkongu účastnil přes milion lidí, svědčí o tom, že nálada v Hongkongu je vyhrocená.
 

______________________________________________________________________

Dobré ránko 10.6.2019 - Založení hnutí TRIKOLÓRA

"Vrátit tuto zem lidem.‘ Klaus mladší po rozchodu s ODS založil nové konzervativní hnutí Trikolóra:  www.irozhlas.cz/zpravy-domov/vaclav-klaus-mladsi-hnuti-trikolora-majerova-zahradnikova_1906101823_jak?fbclid=IwAR2Svn450Vb4yswIdmdNt4XndJE7R3vpn39Yv654u0jxCQb9QC5vKPiEp8k

Zuzana Majerová Zahradníková - 10. června 2019

Naše Trikolóra odkazuje na tři pilíře naší strany: obranu normálního světa, poctivou práci, která je zdrojem bohatství země, a Českou republiku jako místo, ve kterém žijeme. 
Rodina, obec a stát jsou tři základní kameny našeho normálního světa. 
A rodina se skládá z matky, otce a dětí.
Česká koruna, svobodný trh a země bez dluhů jsou třemi klíči k bohatství našeho národa. 
Suverénní vláda, českým voličům zodpovědná Sněmovna a nezávislé soudy jsou podmínkou svobodného života v České republice, jsou to tři pilíře demokracie. 
Tři jsou naše státní barvy.
Tři máme historické země- Čechy, Moravu a Slezsko.
Tři pruty Svatoplukovy nám připomínají nutnost svornosti a jednoty.

Ještě před 2 roky jsem jsem učila děti na ZŠ, doma, na Moravě v Olomouci. Publikum to bylo jiné, ale zodpovědnost, úcta a pokora stejná. Vždy, když jsem před své žáky předstupovala, věděla jsem, že náš úspěch spočívá ve spolupráci, důvěře a vzájemném respektu. 
A stejné je to i v politice. Jako jedinec můžete dělat maximum, ale bez lidí kterým věříte a oni věří vám, pramálo změníte.
Nenechte republiku a veřejný prostor jen lidem s opačnými názory než máte Vy. Buďte aktivní a přidejte se k nám!

K založení hnutí

I. Macek v botáchwww.macekvbotach.cz/pondelni-glosy-10-6-2019/

Vůdce (vzhledem k negativním konotacím moderně „ lídr“, což je ovšem významově totéž):

Lídr buďto je nebo není. Lídr se nevolí, nehledá, nehlasuje se o něm. Lídr je přirozený, charismatický vůdce smečky, který silou své osobnosti a svojí „Wille zur Macht“ k sobě přitáhne další silné osobnosti a vytváří tak základní jádro strany či hnutí.

U Trikolóry žádného takového nevidím.

Ihned od počátku potřebuje nová strana či hnutí několik výborných řečníků, kteří dokáží shrnout problém do jediné věty či jediného hesla a netrpí intelektuální pýchou, že takto zdaleka neřekli vše, co vědí a nevyjádřili se dostatečně odborně a vznešeně.

Žádné takové nevidím.

Politická strana též potřebuje „předradličku“, tedy někoho, kdo razantně pojmenovává problémy a navrhuje dramatická až drakonická řešení, která pak lídr „učeše“ do předem domluvené podoby, vypadající poté jako kompromisní, složitě vydiskutované řešení.

Žádného takového nevidím.

 

______________________________________________________________________

Dobré ránko 19.5.2019 - Podoby totality

nesnášeli jakýkoliv odpor, jiný názor, nesouhlas," připomněl Kubera osud ženy, kterou komunisté po zinscenovaném procesu nechali popravit.

Totalita, nesnášenlivost k jiné rase podle Kubery má dnes zcela jinou podobu. "Třeba zahalenou do slov ekologie, životní prostředí, rovnost pohlaví, politická korektnost a multikulturalismus," uvedl Kubera. domaci.ihned.cz/c1-66573980-totalita-je-dnes-zahalena-do-slov-ekologie-nebo-rovnost-pohlavi-rekl-v-terezine-predseda-senatu-kubera?utm_source=mediafed&utm_medium=rss&utm_campaign=mediafed&fbclid=IwAR162IA-50vK7INiTW6IgsD7TrUukS_8WY-FXkB72pK8AnqC35QabB8KwPM

______________________________________________________________________

Dobré ránko 18.5.2019 - Za neplnění kvót před unijní soud

 
Komise chce, aby ve verdiktu zaznělo, že tři země nesplnily své povinnosti plynoucí z rozhodnutí Rady EU o relokačním programu ze září 2015. „Rozsudek bude velmi důležitý z hlediska potvrzení, že povinnosti mají být dodržovány, což je základním kamenem zásady vlády práva v unii. Stejně tak je důležité zdůraznit význam zásady solidarity, na níž je unie založena,” uvedla Malůšková.

Komise loni v lednu poslala trojici středoevropských zemí k unijnímu soudu kvůli jejich odmítání podílet se na jednorázovém programu přerozdělování žadatelů o azyl z Itálie a Řecka. Konkrétním právním důvodem je, že přestaly v pravidelných intervalech oznamovat, kolik migrantů jsou schopny na svém území přijmout. 

Program stejně nefungoval, argumentují země
Země nepopírají, že pravidla přerozdělování neplnily, bylo to však podle nich odůvodněné kvůli udržení pořádku a bezpečnosti. Poukazují také na to, že program nefungoval, přesunuto nakonec bylo výrazně méně migrantů, než byly původní předpoklady.

Program, na kterém se státy EU přes odpor České republiky, Slovenska, Maďarska a Rumunska shodly v roce 2015, skončil po dvou letech v září 2017. [celá zpráva] Program se neprodloužil.

Slovensko a Maďarsko neuspěly u unijního soudu s žalobou na způsob, jakým bylo o programu rozhodnuto. Soud tehdy naopak řekl, že jednorázový mechanismus byl adekvátní reakcí na migrační krizi.

Kvóty měly pomoci Řecku a Itálii, kam se uchýlilo množství uprchlíků mířících do Evropy ze Sýrie, ale také z dalších asijských i afrických států. Obě jihoevropské země příliv migrantů nezvládaly. Plán předpokládal přesun až 160 000 lidí s nárokem na mezinárodní ochranu, ovšem státy si z Řecka a Itálie rozebraly jen o něco více než 32 000 osob, oznámila v prosinci Evropská komise.

www.novinky.cz/zahranicni/evropa/504882-unijni-soud-zacal-resit-zalobu-na-cr-madarsko-a-polsko-za-neplneni-kvot.html

 

______________________________________________________________________

Dobré ránko 17.5.2019 - ANO a Ne, pane ministře

Vláda Andreje Babiše, vláda ANO 2011, říká často ministrům NE.
Ještě doznívají kroky předchozích demisí ministrů, sotva usychají podpisy nových jmenování a je zde další, tentokrát ministr kultury....
Ministr kultury - Antonín Staněk
www.idnes.cz/zpravy/domaci/antonin-stanek-rozhovor-rezignace-jiri-fajt-ministr-kultury-narodni-galerie-spor.A190515_194833_domaci_zaz?utm_source=facebook&utm_medium=sharecd&utm_campaign=desktop

______________________________________________________________________

Dobré ránko 14.5.2019 - Mlhavé závazky a také předsudky

Co jsou mlhavé závazky?
 
Kde není schopnost splnit jednoduchý závazek, vyhlásí se mlhavý.
 
Mlhavý závazek se těžko definuje, i když každý by měl být v samotném zárodku odstraněn. Odstraněn, pouhé odhalení je málo. Tak nejlepší je ukázat si problém v praxi, na uměle vyhlášené klimatické krizi a nouzi, uhlíkové dani a dalších revolučních iniciativách mlhošů: 
  • Británie se nakonec stala první zemí na světě, kde je stav klimatické nouze vyhlášen. „Politici, kteří ani nejsou schopni splnit jednoduchý požadavek voličů a vyvést svou zemi z EU, se utekli k nezávaznému a naprosto mlhavému závazku,“ dodal nechápavě Kaiser.
  • Hnutí klimatické nouze podle Kaisera nabírá na obrátkách a očekává se, že další obce se budou připojovat, až vznikne lavina. V tomto kontextu je prý třeba vidět jak včerejší demonstraci v Praze, tak únorový dopis kulturních institucí Hřibovu magistrátu.
  • „Mezi iniciátory nátlakových akcí ve světě, jež naši aktivisté zatím věrně imitují, není bohužel výjimečné uvažování o tom, že když se ani za třicet let konferencí OSN o globálním oteplování zatím neobjevila politická reprezentace, která by doma přikročila k radikální přestavbě společnosti, demokratická pravidla budou muset být ‚nenásilně vysazena‘, byť pouze striktně v tomto bodě, kterým se myslí souhrnná opatření proti klimatické změně,“ píše ve svém textu Kaiser.
 
Zkrátka politici a elity přestávají řešit potřeby občanů a věnují se mlhavým závazkům. 
 
Předsudečná nenávist (od předsudků, neobjektivity, zaujatosti,...)
 
... Neboť i  mlhavé závazky se musí plnit, usilovně...
Nemusí naplňovat skutkovou podstatu trestného činu, neusiluje o svržení režimu ani o totalitu, není extremista. Svým jednáním ovšem šíří strach, štěpí společnost a vyvolává antagonismy. Tak vnitro popsalo osobu projevující předsudečnou nenávist – jednání, jehož nový název schválila na konci dubna česká vláda. Ústavní soud však usnesením připomněl, že vyvolávání strachu a působení na pudy není zatím v ČR zákonem regulováno.
 
Současně se schválením výroční zprávy odsouhlasila vláda rovněž koncepci boje proti těmto jevům pro rok 2019. Z textu koncepce ovšem vyplývá, že pro boj s těmi, kteří oslabují režim a rozvrací systém, chybí odborníci i peníze. (Poznámka: Však ony se najdou, z daní občanů. Z.W.)
Irena Válová: www.ceska-justice.cz/2019/05/vlada-zavedla-pojem-predsudecna-nenavist-nespravnym-chovanim-se-muze-dopustit-kazdy/?fbclid=IwAR14PHefJVs3TlRzlQB8YXEd2IN02YptqKTLuGKKj8xGEvgrMWPSPyR_RO8
 
Co na to Ústavní soud?
 Strašení lidí zatím není zákonem regulováno
 
..... Také se musí BOJOVAT (vláda bojuje proti občanům s předsudky
Dne 29. dubna 2019 schválila vláda Zprávu o projevech extremismu a předsudečné nenávisti na území České republiky v roce 2018, Vyhodnocení plnění Koncepce boje proti extremismu v roce 2018 a Koncepci boje proti projevům extremismu a předsudečné nenávisti pro rok 2019. 
 

______________________________________________________________________

Dobré ránko 13.5.2019 - Harmonie těla a duše

Denně vidíme spoustu lidí bdít nad svými vráskami, účesem, pletí, provozují regeneraci, peeling ale také třeba fitko nebo běh, pracují sami na sobě. A co naše duše? Ta nerovnováha nelze přehlédnout

Milovat cíl, ale i cestu k němu.

- Platonovo  podobenství o vozataji. Člověk je složen z rozumu, a to je ten vozataj, který má dva koně: pudy a emoce. A kdo umí ovládat tyto své hodnoty nebo chcete-li charakterové vlastnosti, jede jeho kočár ve směru evoluce a štěstí. Kdo je neovládá, pak koně často ovládají vozataje. 
- Pokud chci mluvit o zodpovědnosti, musím se opřít o Schopenhauera, který řekl krásnou větu: svoboda vyžaduje zodpovědnost. Pokud my nebudeme vnitřně růst směrem k zodpovědnosti, může nás vnější svoboda, která vzniká díky blahobytu, zničit.
- Je nutné pracovat se subjektivními světy lidí a začít už ve školách u mladých lidí. Když nastavíme dobře limity a naskočí zodpovědnost, protože se tomu budeme věnovat už u mládeže, pak možná nastane to, že nebudeme v tak vysokém procentu zneužívat přírodu, nebudeme zneužívat dynamit. Proto se musím zase vrátit k Řecku a rčení poznej sám sebe, protože v následujících desetiletích bude skutečně velmi důležité pracovat sami na sobě.
- Když budou mít lidé limity, druhá strana nebude chrlit nadbytek jídla, který máme, jsou to spojené nádoby. Rázem bude i menší zátěž pro planetu. Když ale člověk limity nemá, je v osidlech požitků, ovšem problém je, že to potěšení vyprchává.
 
 
Léta jsme si rozšiřovali obzory,
Nyní je třeba pohyb opačný - zhuštění,
               - zaměřit se na podstatné.
 
 

______________________________________________________________________

Dobré ránko 11.5.2019 - BOJ o nezávislost justice

 
Boj o nezávislost justice nastartovalo Milion chvilek pro demokracii po té, co odstupuje ministr Kněžínek a na místo ministra spravedlnosti byla navržema Marie Benešová, t.č. poradkyně Miloše Zemana. Nastupuje do vlády ANO a za ANO (do cca 2017 byla členkou ČSSD). Milion chvilek pro demokracii, AUVA a Dobrovolníci Drahoše uspořádali po celé republice tyto demonstrace:
29. dubna
6. května, 13. května
 
Související:
zde - 1.5. Bohumil Doležal na FORUM24
 
Pokud budete chápat justici jako synonymum pro moc soudní, pak bude zahrnovat pouze a jedině soudce. Moc soudní je od moci výkonné oddělena a ministryně jakožto představitelka moci výkonné na ni nemá žádné páky. Pokud by měla justici ovládnout, pak by jí to soudci museli sami umožnit. A pokud by tak učinili, pak by problém nebyl v ministryni, ale v nich: právě proto jsou nezávislí, právě proto jsou neodvolatelní, právě proto mají své funkce až do důchodového věku, právě proto mají vysoké platy, aby mohli různým formám exekutivního nátlaku odolávat. Nechat přesvědčit se smějí jen zákonem a dobrou argumentací. Ale opravdu nic je nenutí jít exekutivě tzv. na ruku.
 
Pokud ale máte na mysli spíše nezávislost státních zástupců, pak prostě platí, že jsou součástí exekutivy a že je to normální. V celé řadě zemí je funkce nejvyššího státního zástupce ministerskou pozicí, někde dokonce totožná s funkcí ministra spravedlnosti. A právě vůči státním žalobcům musí být justice, tedy soudci, nezávislí. Prokurátoři se budou vždy snažit někoho spíše odsoudit než neodsoudit, vždy budou mít tendenci dát někoho do vazby než nedat … mohou ničit životy druhých jen svou umanutostí či hloupostí. A jedinou pojistkou proti nim jsou nezávislí soudci.
 
Protože zákony  můžete svázat člověka, ale ne lid jako celek. Lid nemá svého soudce, a proto jedná vždy po právu. A lid měl možnost potopit Babiše ve volbách – ale neudělal to, naopak, trestně stíhaný Babiš s přehledem vyhrál volby. A připomínám, že státní zástupci projevili takovou míru politické „prozíravosti“, že si vyžádali Babišovo vydání k trestnímu stíhání ještě před volbami. Tím dali národu příležitost jasně říct, zda mu Babišovy údajné zločiny vadí či nevadí, popř. nakolik považuje jeho obvinění za odůvodněná. Výsledek voleb lze číst mimo jiné i tak, že porota tvořená všemi voliči Babiše osvobodila…
 
Nicméně je v zájmu samotného Andreje Babiše, aby trestní stíhání proběhlo až do konce, protože jen tak se může definitivně zbavit podezření. A podle mého soudu je šance na jeho vyvinění vysoká – trestný čin dotačního podvodu se do trestního zákona dostal až od roku 2010, a pokud se v tom mediálním guláši správně orientuji, Andrej Babiš je popotahován za něco, co se stalo předtím.
 
Rozhovor dále zmiňije danění církevních restitucí, manželství pro všechny (!), právo volit pro děti a mládež, rozhodnutí ústavního soudu ohledně odmítnutí ubytování.
 
Jak vnímáte opakované demonstrace tisíců lidí proti jejímu jmenování? Je nezávislost justice ohrožena?
Přiznám se, že ze zásady nekomentuju jakékoli politické vlivy, ale je na současné exekutivě, aby dokázala, že to, co se při těch demonstracích říkalo a říká o obavách o nezávislosti justice, že jsou to obavy liché.

Atmosféra je ale velmi napjatá a asi nedělá české justici dobře.
Souhlasně přikyvuje... Jak říkám, já věci tohoto politického charakteru nekomentuji, poněvadž vycházím z toho, že jsem státní zástupce a nikoli politik.

Když ale vyjde do ulic padesát tisíc lidí, tak to asi o něčem svědčí, ne?
Určitě. To je ale to, co jsem říkal, že zřejmě jsou ve veřejnosti nějaké obavy o osud justice a že zřejmě jsou ve veřejnosti obavy z toho, aby justice zůstala nezávislá. A nejlepší způsob, jak je rozptýlit, je chovat se tak, že ta justice nezávislá zůstane.
 
Máme spoustu protestů
a minimum nápadů
CO S TÍM.
Vlastně je jediný,
postavit Babišovi soupeře,
který nad ním zvítězí.
 
Opozice ale musí umět konkrétně nabídnout konkrétním skupinám konkrétní efekt svého případného vítězství.  V přímém uplácení Babiše netrumfne (v tom ho trumfnou leda sociální demokraté jejich ministryně práce a sociálních věcí Maláčová).  Ale může nabídnout zcela konkrétní pomoc skupinám, které jsou v naší zemi každodenně bity a přitom nejsou zrovna malé: rodiny, řidiči, kuřáci, živnostníci, podnikatelé a všichni co kdy chtěli něco řešit na jakémkoliv úřadě (pokud všechno na jednom místě vyřešíte i v Kazachstánu, je fascinující, že toho není schopna Česká republika). Andreje Babiše lze porazit jen takto. Jen politicky. Neudělá to za nás ulice. Neudělá to za nás policie. Neudělají to za nás soudy.
Neudělá to za nás ulice.....
.....
Všichni mají v současnosti jedno společné – děsí se ducha, kterého vyvolali. Rozbili starý systém a zásadně prohloubili nedůvěru k tradičním politickým stranám. Ne, že by si to strany často nezasloužily, ale život není ideální. Stejně jako je lepší rodina, kde se občas manželé pohádají a strýc opije, než žádná, je lepší politická strana, kde se občas k „lizu“ dostane kdejaký vykuk, než nekonečné střídání protestních hnutí, které pak nejsou schopny ani toho základního – tedy vládnout (a třeba postavit víc než pár kilometrů dálnic za několik let nebo zajistit wifi v metru). Po zádech těchto bojovníků vystoupal  k moci Andrej Babiš, který ovšem není známý jako člověk oplývající vděčností. Využil je a odkopl. Stejně jako ty „kluky z plakátu“, se kterými prorazil ve volbách v roce 2013 – kde jsou dnes Martin Komárek, Martin Stropnický, Jiří Zlatuška, Pavel Telička…?    Posledně jmenovaný dnes před Babišem burcuje. Stejně jako šéf Transparency International David Ondráček, který přitom kdysi chtěl od Babiše post ministra vnitra.
 
Z Facebooku:
ja vim, diskredituji to uz i v dalsich mestech. Vetsinou ale jen par kriklounu. A je to jen hur... Porad ti samy lide. Kdyby udelalo ANO demonstraci, pravdepodobne bude mnohem vetsi. Vypovedni hodnota techto demonstraci je v podstate nulova, protoze kdyz se podivas na volebni preference, nemeni se. Tedy protestuji lide, kteri Babise nevolili. Az zacnou protestovat i lidi, kteri Babise volili a jeho preference budou znacne klesat, muzeme se bavit o smysluplnosti techto demonstraci.
A zvlast, kdyz tam demonstruji lidi proti tomu, ze je ministryni spravedlnosti nekdo, kdo uz jim byl, nekdo, kdo za sebou nema zadne skandaly... A jeste horsi to je, ze ti sami nemaji moc problem s tim, ze nas Ustavni soud nedavno prolomil diskriminacni zakon a tudiz sel proti zakladum lidskych prav a poradku ve spolecnosti. A to jen proto, ze diskriminovany byl Rus. Neprotestuji ani proti tomu, ze zmocnenkyni vlady pro lidska prava byla jmenovana normalizacni komunistka s nemeckyma korenama, ktera rika, ze za protektoratu se toho v Cechach zas tolik nedelo. Takze sorry jako :), ty demonstrace jsou vazne jen vyjadrenim frustrace lidi, kterym pravo a spravedlnost nic moc nerikaji. Jinak by protestovali proti jinym vecem. O to vetsi chucpe, ze demonstruji za nezavislou justici. Asi by radi, aby se tam vratila justicni mafie, nebo co... A ano, vim, ze jsi tam byl take. Proti gustu zadny disputat, ale jak rikam, vypovedni hodnota tech demonstraci je nulova. A prinos pro spolecnost je IMHO zaporny. .... Píše jeden bývalý Pirát druhému Pirátovi 13.5.2019
 
Úvodem se Hejma vyjádřil k demonstracím proti Marii Benešové a jejímu postu ministryně spravedlnosti. „To je takový nešvar, co se nám tady rozšířil. Je to celorepublikové hnutí, jsou pěkně zorganizovaní. Já myslím, že tady nejde o Marii Benešovou, tady nejde o justici, jde spíš o to svrhnout Andreje Babiše. Ale hlavně je to o těch evropských volbách. Aspoň v té Praze jsem to tak vnímal. Mluví tam zástupci Pirátů, STANu, ODSky, i Dolínek z ČSSD přišel a zaprotestoval proti vlastní vládě,“ nechal se slyšet Hejma. Podle jeho slov jde skutečně o mítink před evropskými volbami. „Jak by jinak dostali 20 tisíc na Staromák s nějakým eurotématem. Stačí říct Babiš do tepláků a lidi přijdou,“ zmínil Hejma.

Ten se následně vyjádřil i k předvolebnímu spotu STANu a TOP 09 před evropskými volbami, jenž je vytvořen na motivy Pelíšků, a hraje v něm například Eva Holubová či Jan Hrušínský. „Zpovzdálí to režíroval Vladimir Vladimirovič Putin. Tohle je hybridní atomová bomba. Nevím, kdo tohle může brát vážně. Zajímavá je ta závěrečná scéna, jak Hrušínský – falešný Kodet – vezme hůl a mlátí tam člověka. Je to v protikladu Dominiku Ferimu, kterého zmlátili za politický názor, což jsme všichni odsoudili, a tady se v reklamním klipu mlátí člověka za politický názor,“ sdělil Hejma. „Je to čistý šílenství. Je to svým způsobem vtipný. Dávat na rovinu slovíčko prcat a Brexit, tím to začíná,“ dodal. 

„Česká televize je prostátní, prorežimní, protože u nás, a to já opakuju pořád, nevládne Andrej Babiš ani Miloš Zeman, tady vládne EU. My jsme členský stát EU, ztratili jsme svou suverenitu v Lisabonské smlouvě. Česká televize dělá probruselskou politiku. Dělají to, co se od nich čeká,“

______________________________________________________________________

Dobré ránko 8.5.2019 - Ústavní soud a diskriminace, vyjádření

Rozhodnutí Ústavního soudu uleví těm nejtemnějším obavám, že:
  • Jednou na základě vyšší moci budeme muset schválit něco, s čím bytostně nesouhlasíme. Toto vědomí svazuje víc než koule u nohy, týká se totiž něčeho daleko vyššího - svobodné vůle (to jest tím, čím se odlišujeme od zvířat). Týká se svědomí a to nelze řídit zákonem ani jinak limitovat. Diskriminace znamená rozlišování. Toho není třeba se bát, rozlišování je životní nutnost, například rozlišovat co prospěšné je a není, co je dobré a kde začíná lež, zlo, nelogičnosti atd.

SPOLEČNOST: neviditelnypes.lidovky.cz/spolecnost-pravo-na-diskriminaci-v-soukromem-styku-fyq-/p_spolecnost.aspx?c=A190507_203021_p_spolecnost_wag

  • Ústavní právníci – kritici nálezu našeho Ústavního soudu jsou zaskočeni oprávněně, neboť skutečně jde proti trendu drakoničtějších zákazů nekonečně se rozšiřující definice diskriminace. Soudci Šimáčková a Šimíček vlastně řekli, že část našeho antidiskriminačního zákona nebo jeho dosavadní interpretace jsou v podstatě protiústavní.
  • To je navýsost žádoucí. Dogma, že diskriminace je zlá vždy a její zákaz vždy dobrý, je nutno rozmetat. Proti tomu postavit názor, že právo jednat na základě svého svědomí, a proto s lidmi, jejichž názory či postoje považujeme za nesprávné, se nespolčit a kontrakt neuzavřít – tj. na základě přesvědčení diskriminovat –, je základní lidské právo a jeho zákaz nemístným pošlapáním naší svobody.
  • Ústavní soud to má těžké. Některá jeho rozhodnutí jsou nesrozumitelná, jiná moc dlouhá, prostým lidem neakceptovatelná a médii začasto zkreslovaná....Je tak častější otvírat si na něj ústa namísto skládání poklon za hlas zdravého rozumu, který z Brna čas od času zazní. Oprávněnost své existence prokázal Ústavní soud opět 17. dubna 2019, kdy pod sp. zn. II. ÚS 3212/18 vydal nález k jednání ostravského hoteliéra
  • Lidský život je založen na rozdílných preferencích, vkusu a na vzájemném odlišování... Odlišnost je imanentním rysem lidské podstaty; lidé se různí v názorech na umění, odlišně se oblékají, upřednostňují jiné barvy, děti mají své oblíbené školní předměty a sportovní fanoušci se neshodnou, zda je lepší cyklistika anebo košíková, zda hraje lépe fotbal Baník Ostrava anebo Sparta Praha... ", píše ÚS v rozhodnutí
  • "Provozovatel penzionu či hotelu se tak snaží potenciální zákazníky zaujmout cenou, dobrou kuchyní, možností ubytování „domácích mazlíčků“, chráněným parkovištěm, bazénem a saunou, tichou polohou místa či zaměřením na rodiny s malými dětmi apod. Ústavní soud, který setrvale zdůrazňuje prioritu jedince před státem a respekt k jeho autonomii, proto vychází z premisy, že regulace těchto aktivit státem by měla být pokud možno zdrženlivá... ", pokračuje ÚS.
  • "O diskriminaci by se jednalo jen tehdy, pokud by důvod odepření ubytovací služby stěžovatele byl nenávistný, zjevně svévolný či zasahující do důstojnosti jeho spotřebitele. Některá restaurace bude třeba „fanouškovská“ a její provozovatel bude dopředu avizovat, že si nepřeje, aby tam chodili příznivci jiných klubů, neboť se pochopitelně obává střetů mezi nimi, a tedy hrozby škod..... "
  • Ve svobodné demokratické společnosti je totiž nutno politické názory veřejně diskutovat a potýkat se s názorovými protivníky, nikoliv je omezovat a případně i sankcionovat. V tomto případě nešlo o službu základní ani monopolní, protože v Ostravě jsou jiných hotelů desítky... Navíc anexe Krymu byla učiněna v jednoznačném rozporu s mezinárodním právem, což potvrdila nejen rezoluce OSN, ale i sama ČR odsouzením vyvěšeným na stránkách Ministerstva zahraničních věcí...
Nesrozumitelná sdělení lze snadno manipulovat
 
Diskriminace (lat. discriminare = rozlišovat) je termín označující nějaké rozlišování. Nejčastěji se používá v negativním významu rozlišování lidí na základě příslušnosti k nějaké obecné skupině bez ohledu na schopnosti konkrétního jedince.
 
Může časté užití slova "diskrimiace" navazovat negativní pocity, obavy a manipulovat?
 
 
V jakém prostředí se daří manipulacím mysli?
 

______________________________________________________________________

Dobré ránko 1.5.2019 - Demokracii měníme za regulace a růst HDP

 
Faktickou záchranou demokracie je budování politických stran, integrace rozmělněných politických straniček a vytváření funkčních koalic. Odvaha formulovat politický program a získávat pro něj relevantní část veřejnosti u parlamentních voleb.

Tato země je ohrožená. Její demokratický ráz lze ubránit jedině tehdy, když budeme mít dostatek inteligence a odvahy opustit antikorupční fantasmagorii, která tu dovedla k moci zdaleka největšího korupčníka. A také odvahy jasně říci, že „antibabiš“ je jediným skutečně demokratickým a v budoucnu i efektivním programem proto, aby bylo možné destruktivní vládu Andreje Babiše zastavit a porazit ve volbách a v parlamentu.

„Antibabiš“ přitom neznamená nenávist k jedné osobě, ale rozhodný odpor k systému, který Babiš vytvořil. Je to systém nadvlády hrubé síly nad pravidly. Je to systém jediného hegemona a kumulace politické, ekonomické a mediální moci. Je to tudíž systematické omezování svobody salámovou metodou.
 
Masaryk by řekl: Tož tudy ne.

Masaryk kladl důraz na politickou práci, což znamená setrvalé a každodenní úsilí o demokratickou zemi, demokratickou společnost a demokratický, neboli vnitřně pluralitní národ, který je soudržný díky společně sdíleným hodnotám civilizované společnosti.

Zatím míříme spíše do džungle. Tento proces musíme v našem životním zájmu zastavit. S pozitivním programem pluralitní demokracie.
 
 
  • Do džungle sice nemíříme nemíříme, džungle mizí podobně jako demokracie, ale děje se něco možná ještě horšího, z politiky se stalo ministerstvo Hospodářství. Jemu se vše podřizuje, tak se může stát, že občan bude uznán za příliš neefektivní článek a bude nahrazen levnějším. Je ještě čas?
  • O čím dál větším vlivu firem na politiku a jejím zhoubném vlivu: 
 
  • Rýsuje se boj srovnatelný s bojem proti fašismu:
Je to velmi jednoduché. Progresivisté na velké firmy provozují faktický raketeering. Je to prostě výpalné – dejte nám peníze, podpořte nás a my vás necháme na pokoji. Ještě víc než u LGBT agendy je to vidět u různých ekologistických věcí, kde přímo pořádají blokády a demonstrace před firmami, které jim nejdou na ruku. Loni třeba tlačili pojišťovny, aby nepojišťovaly uhelný byznys velmi brutálním stylem.  Právě proto se dnes progresivní levice nenaváží do kapitalistů. Nechá se jimi financovat. Firmy chtějí mít pokoj s tak to výpalné platí. Mají k tomu speciálně zřízené různé CSR (Corporate Social Responsibility – Společenská zodpovědnost firem) a D and I (to je vyšší progresivní verze: Diversity and Inclusion – Rozmanitost a inkluze) oddělení, které se přímo o klid s progresivisty starají.

Od vedení firem je to pak čistý pragmatismus. Manažeři musí zhodnocovat majetek vlastníků a ne trávit čas handrkováním se s agresivními progresivisty. Tak jim radši zaplatí za klid a za to, že jim nebudou poškozovat dobré jméno.

U velkých firem je to rozhodnutí centrál. A české se dívají na to, co dělají ty velké zahraniční a jejich know how, jak si zaplatit klid, následují.

www.konzervativninoviny.cz/co-se-stalo-s-kapitalisty/?fbclid=IwAR3kQmSulqXHpiRy7v925eOR-PZLLGW916o0s1KxjxKqPrwR1doM00isK4A

 

______________________________________________________________________

Dobré ránko 29.4.2019 - Státníci před půl stoletím a dnes

Článek byl uveden přítelem OV takto:
Je jen velmi dobře, když někdo vzpomene dob, kdy v Evropě vládli skuteční státníci, kdy měla skvělého prezidenta dokonce i Francie. A jakého! Charles de Gaulle (dnes je tomu 50 let, co odstoupil z funkce prezidenta Francouzské republiky) byl bezpochyby nejlepším prezidentem, kterého kdy Francie měla a jedním z nejvýznamnějších státníků 20. století obecně. Ten dnešní šašek je necelou třetí odmocninou tohoto giganta. Jen mi vrtá hlavou, proč si to ti "Frantíci" nechají líbit. No, abych byl spravedlivý. Spíš se ho nějak neumějí zbavit a "žluté vesty" to asi nebude to pravé. Nechci napovídat, ale 14. července 2019 to bude přesně 230 let, co rozlícený pařížský lid dobyl věznici Bastilu, čímž byla odstartována sice velmi sporná, ale přesto pro Evropu i svět naprosto zásadní Francouzská revoluce, která znamenala počátek kolosálních společenských změn, z nichž se vzpamatováváme dodnes. Takže datum dosti významné, ne, vážení?! Máte rozhodně co napravovat! Při této příležitosti si dovoluji připomenout podobně zakulacené výročí takové skromné české varianty revoluce (?) k níž u nás došlo téměř přesně 200 let po útoku na Bastilu. Tak jako Frantíci, tak i my máme co napravovat, a že je toho setsakramentsky hodně!! 
 
Vrátil se až poté, co za zuřící války v Alžírsku tamní francouzští důstojníci hrozili pučem i v Paříži. Přijal návrh prezidenta Reného Cotyho, aby sestavil novou vládu. Rozvrácenou politickou scénu ve Francii, na níž se od konce války do května 1958 23krát změnil premiér, poté stabilizoval novou ústavou, kterou přijali Francouzi v referendu v září 1958 a která přiznává hlavní slovo v domácí i zahraničí politice přímo volenému prezidentovi. Prosadil také nezávislost Alžírska, za což se stal terčem několika atentátů. V 60. letech se pak snažil provozovat politiku přes hranice dvou studenoválečných bloků a navazoval spolupráci nejen se Západem, ale i s Východem, včetně Číny a Sovětského svazu.

Pád de Gaullea odstartovalo pařížské jaro 1968, kdy protesty studentů proti zkostnatělému univerzitnímu systému přerostly v generální stávku. Tyto události prezident ještě ustál, rozpustil parlament a vypsal předčasné volby, z nichž vyšli pravicoví gaullisté posíleni. Jeho autorita však doznala hlubokou trhlinu. Na duben 1969 vyhlásil de Gaulle referendum o regionální a senátní reformě a spojil ho s otázkou svého setrvání v úřadu (i když mu mandát končil až v roce 1973). Těsně prohrál a den nato opustil Elysejský palác. Následující rok v listopadu zemřel.

 

______________________________________________________________________

Dobré ránko 24.4.2019 - Na svatého Vojtěcha schválila Sněmovna

Zdanění náhrad církvím je jednou z podmínek komunistické strany pro toleranci menšinové vlády ANO a ČSSD. Část senátorů i poslanců už avizovala, že pokud bude daňová novela platit, napadne ji u Ústavního soudu.

Zastánci zdanění náhrad, které církve od státu každoročně dostávají, argumentují jejich nadhodnocením a nerovností s ostatními restituenty. Stát by mohl podle KSČM získat zpět zhruba 380 milionů korun z přibližně dvou miliard korun, které církvím na náhradách majetku ročně vyplácí. Církve by musely podle návrhu zahrnovat státní náhrady do zdanitelných příjmů. Kritici i s odkazem na dřívější smlouvy mezi státem a církvemi o majetkovém vypořádání mluví o porušování principu právního státu a o zásahu do majetkových práv.

www.ceskenoviny.cz/zpravy/cirkve-maji-platit-dan-z-nahrad-od-statu-rozhodla-snemovna/1747929

 

  • Finanční náhrady křivd padesátých let označíme za příjmy a zdaníme je. Padesáté roky byly horší, tehdy vzdělané a nebojácné byli označeni za nepřítele státu, zabavili jim majetek, vyčíslili pokuty, zavírali, popravovali a internovali. Jejich rysem (komunistické strany) byla lačnost po penězích, trestech, nedostatek logiky a tupá krutost StB. Viz Josef Karel Mtocha - biskup vyznavač v 11 hodin na Rozhlas Olomouc: program.rozhlas.cz/zaznamy#/olomouc/2019-04-22
  • Poselství J.K. Matochy:
  • Letošní velikonoce: Požár Notre Dame, Srí Lanca - útok na křesťany (přes 300 mrtvých a přes 500 zraněných) a náš Parlament (zrada práva)
Byl to takový zvláštní okamžik. Nejprve zákon parlament schválil, pak jsem viděl rozhovor s komunistickým poslancem Ondráčkem a nebudu lhát, že šlo u mne o určité vzplanutí. Pokud jde o parlament jako takový, je to problém současné politické situace, kdy je komunistická strana tichým společníkem. A tichý společník má poměrně velkou moc; už proto, že je skrytý a proto, že za tato rozhodnutí nenese zodpovědnost. A to je špatně.
 
Co vám na současné společnosti 30 let po pádu komunismu především vadí?

Vadí mi totální rozhádanost, která jde všemi institucemi, všemi organizacemi, nevyjímaje církev a církve navzájem. Myslím, že je to důsledek globalizace a migrace nejen lidí, ale i idejí. Tápeme v tom, co je pravda. Téměř není možné se zorientovat v záplavě informací. Musí vykrystalizovat nějaký nový společenský konsensus a také musí zvítězit zdravý rozum.

______________________________________________________________________

Dobré ránko 20.4.2019 - Založení nové strany VK - ODS II.

 
Jaký je tedy cíl pro sněmovní volby 2021?

Ten cíl je jasný. Smyslem politiky je hájit nějaké hodnoty. Mým cílem je dosáhnout takového výsledku, abychom ty hodnoty mohli hájit. To znamená podílet se na vládě.

Máte ambice na celonárodní stranu s organizacemi v každém kraji?

Ta strana má být velká, která bude mít v každé vesnici svého hasiče, hospodského nebo paní učitelku. Někoho, kdo tam její hodnoty bude hájit. To je cíl pro budování strany.

echo24.cz/a/Sv4Vw/chci-se-podilet-na-pristi-vlade-rika-ke-sve-nove-strane-klaus-ml?fbclid=IwAR1WtnIECJYVNJU4_3tzJeHqopLYFV_hd1sfMhhub3QKUl4KLF4hUI2LK7s

 

Související článek oznamující, že poslankyně Majerová Zahradníková oznámila odchod z poslaneckém klubu ODS.  Předseda strany Petr Fiala prohlašuje, že: "Podle něj nebude odchod poslankyně následovat žádný další člen frakce". Čas ukáže, kdo ještě z ODS musí nebo chce odejít.

echo24.cz/a/SuJkC/nabidku-od-klause-ml-jsem-dostala-rika-poslankyne-ods-majerova-zahradnikova?fbclid=IwAR2Hy7G3_105TiN0ZQt635IkFwkH8bWKwTj0bNonfIVrqZkbnrEyQ0YhaGM

 

Ještě jednou Petr Fiala s neš´´tastným výrokem o soukromí Zuzany Majerové:

„Já si to tak úplně nedokážu vysvětlit, snad jenom tím, že paní poslankyně, to mě tak napadá, může být do Václava Klause zamilovaná, nebo něco takového,“ reagoval šéf ODS Petr Fiala na to, že Majerová Zahradníková podpořila *) Klause mladšího, kterého ODS vyhodila.

*) Podpořila se rozumí, že nehlasovala pro jeho odvoláví ze Školského výboru

eurozpravy.cz/domaci/politika/255522-majerova-zahradnikova-je-zamilovana-do-klause-ml-slova-fialy-vyvolala-bouri-poslankyne-mu-poslala-vzkaz/?fbclid=IwAR3Bf7Uix_KNa9ILiWVNMfhre-EtpD225fEs0FHJY68RoMrvvWHTNHbuvTc

Právě to vaše solitérství ale zřejmě zapříčinilo váš vyhazov z ODS. První místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija nedávno řekla, že jste cíleně a záměrně vyhledával konflikty s vedením a kolegy z klubu.
Lidé, co mě znají, vědí, že to tak není. Nemám ambice komentovat ODS, to už jsem řekl několikrát. Se spoustou jejích členů budu spolupracovat v budoucnu, doufejme, že aspoň ti slušnější z nich budou zvedat ruku pro nižší daně, pokud se v příštím volebním období dostanou do Sněmovny. Nechci komentovat jejich psychoanalýzy. Také nedělám psychoanalýzu paní Udženiji.

 

Referendum..... To má být u základních státoprávních otázek jednou za patnáct, dvacet let. Děsím se i toho, jak často lidé chodí k volbám. Máme krajské volby, evropské volby, senátní, každý rok nějaké. A to demokracii moc neprospívá.

Smyslem demokracie je, že lidé rozhodnou, někomu zemi svěří, aby je zastupoval, a pak zhodnotí, jestli to dělá dobře, nebo špatně. Ale když tu máme neustálý volební boj a ti, kteří jsou zvoleni, stejně nic nezmohou, tak to vede jen k tomu, že voliči jsou naštvaní a jsou náchylnější k extrémnímu chování.

Programem naší strany czexit nebude. Chceme přátelství evropských národů a volný pohyb zboží, služeb a osob. Chceme se ale vrátit před Lisabonskou smlouvu, abychom nebyli provincie, která musí přijímat zákony jdoucí seshora. Rozhodování se musí vrátit do rukou národních parlamentů.

www.novinky.cz/domaci/502997-po-pristich-volbach-budu-silnejsi-tvrdi-klaus-ml.html?fbclid=IwAR1b64u8rT4vr0JWXxcWrxoOHvKhZ87txDanVPZA2mCNWQJ_lSOOQ3kCaCU

 

 „Mám spíš za to, že v tomhle projektu ani tak nejde o politickou stranu, se kterou by Klausové chtěli uspět v krajských či parlamentních volbách. Ale – podle toho, jak je Václav Klaus nastaven, že si dělá zázemí pro prezidentskou volbu v roce 2023.“.... Další podrobnosti v rozhovoru investigativní novinářky Sabiny Slonkové s Václavem Dolejším, včetně videa. www.seznamzpravy.cz/clanek/co-cekat-od-partaje-dvou-klausu-nejspis-miri-vys-nez-na-skutecnou-stranu-70959?seq-no=1&dop-ab-variant=3&source=article-detail

10.5.2019 Zuzana Majerová - Zahradníková

To všechno se dozvíte včas. Mé primární zaměření je školství. Tam je práce minimálně na pár let. Cílem je zejména zrušení plošné inkluze, navrácení důležitosti a podpora speciálních škol, větší kompetence ředitelům škol a také změna financování. Učitelé musí a potřebují mít klid na vzdělávání našich dětí. To je priorita. Nesmí být neustále zavalováni administrativní prací v podobě nesmyslných dotazníků a tabulek. A předkládat zákony mohu i bez členství ve výboru. Nic se pro mě nemění, budu dál pracovat jako doposud.

www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Klaus-ml-neni-sam-Vytvarim-s-nim-stranu-potvrdila-Majerova-Zahradnikova-Oznamila-velke-plany-580903?fbclid=IwAR0YeLDOarqvv8aGI3K1O1FCmBXowJpLPRJCJuSMOF0ki-jVqvZ3eJJ7pdo

 

______________________________________________________________________

Dobré ránko 16.4.2019 - Požár Notre Dame (15.4.)

 
Navzdory tomu, že čísla oproti předchozímu roku, kdy recidivisti spáchali na kostelech 1045 vandalských činů a 109 krádeží, poklesla, jsou podle deníku Le Figaro stále na „znepokojivé úrovni“.

Podle lídra francouzských republikánů Laurenta Wauquieze média nepřikládala nedávnému podpálení kostela Saint-Sulpice, který byl podle policie úmyslně podpálen, dostatečný význam. „Saint-Sulpice není pouze kostelem, je součástí toho, kým jsme my. Už dost tohoto kodexu mlčenlivosti,“ uvedl Wauquiez.

prima.iprima.cz/zpravodajstvi/krestanske-dedictvi-ve-francii-v-ohrozeni-vandalove-loni-poskodili-pres-osm-set?fbclid=IwAR3O_8w5QSRNwb4wemDiXkcp0onPxA3ucQQPhfcSI_1MMLMCYgO5494Vc7E

Požár Notre-Dame je kulturní tragédie v přímém přenosu. Podobná událost; tedy velká, viditelná, souhlasně negativně přijímaná, se může stát spouštěčem společenské změny. Úplně stačí, když většina, a to ať už na základě důkazů, a nebo dojmu, dojde k názoru, že její pachatel je představitelem sociálního jevu. Příklad který se vnucuje, ale není zdaleka jediný, je: pokud to zapálil imigrant, pak přesně v tomto okamžiku doposud konfomní většině dojdou nervy. Je zde ale ještě jiná možnost. Dejme tomu, že to začalo hořet třeba od elektrického zkratu. Sociální sítě budou plné (nepodložených) názorů různých lidí, podle kterých to zapálili imigranti z Afriky. Mainstreamová média se těmto názorům budou z různých důvodů tak úzkostlivě vyhýbat, že je vůbec nepřipustí do své agendy. Výsledkem bude výrazný rozpor mezi tím, co lidé vnímají, a tím, co jim je říkáno, což historicky vede k tomu, že "pravda je to, co neříkají". Se stejnými důsledky, jako kdyby to řečeno bylo. Chování společnosti je někdy velmi paradoxní, a média k němu mohou přispět právě opačně, než by si přála. Je dobré, aby to věděla. Hezký den...... Vojtěch Bednář, sociolog na svém profilu
Foto hořícího chrámu před zřícením věže: www.facebook.com/vojtechbednar/photos/a.788863147834862/2183050028416160/?type=3&theater

 

Které zprávy se šíří rychleji? Falešné nebo pravdivé? .. Hlavní inspektor-architek z NotreDame
“Vůbec tomu nerozumím. Šíření ohně je hodně zvláštní. U tak starého dubového materiálu, který je mimořádně tvrdý, byste potřebovali velké množství menších kousků dřeva, abyste docíli dostatečně vysoké teploty, která by rozpálila dubové trámy.

V roce 2010 jsme vyměnili veškeré elektrické kabely, takže není možné, aby oheň vznikl zkratem. Nové vedení bylo nataženo v souladu s moderními standardy. A co víc, instalovali jsme v katedrále špičkový systém detekce a protipožární ochrany.

V kteroukoliv danou chvíli jsou v katedrále vždy dva lidé v pohotovosti, ve dne v noci, aby v případě spuštění hlásiče požáru mohli identifikovat místo a pokud by bylo nutné, tak zavolat hasiče.

Jsem opravdu šokován, že k požáru (tohoto rozsahu) došlo. Je to nepochopitelné.”

“Za 40 své praxe jsem nikdy neslyšel o podobném požáru. Vyžadovalo by to opravdu vysoce vznětlivou várku dřeva pro zažehnutí takového ohně, který by se rozhořel do katastrofy rozsahu, jaký jsme měli možnost vidět. Navíc, dubové dřevo je vůči ohni obzvlášť odolné.

Detekce ohně a protipožární systém, který byl v katedrále instalován, byl na nejvyšší úrovni. Bylo to velmi nákladné, ale umožňovalo nám to rychle určit, jestli někde vznikl požár. Dále jsme mnoho starých dřevěných dveří vyměnili za protipožární.

A také jsme značně snižili počet elektrických zařízení v celé budově a úplně jsme je zakázali v podkroví.”

naseveru.org/2019/04/19/hlavni-inspektor-architekt-z-notre-dame-pozar-nebyl-zpusoben-zkratem-elektrickeho-vedeni/?fbclid=IwAR28aRX9qE9kog3-UkEhdP8W7sVkC3g1kWtOwItNn7-Crzafh85w0mqLw9Y

______________________________________________________________________

Dobré ránko 12.4.2019 - Apríl české politické scény

 
Jako aprílové počasí se mění kulisy politické scény. Aféru volné byty - elektroměry - daň za prázdný byt střídá aféra Tommy Robinson na konferenci v PS, aby následovalo zpochybnění 2% HDP vydávaných na obranu v rámci závazků NATO. Někde v pozadí číhá danění církevních restitucí.

Poslední mají na bedrech komunisté a vládnoucí ANO, předchozí svojí nešikovností a neobratným vyjadřováním odstartovali Piráti, zbývající strany se toho chopili jako sedlák vidlí. A máme důvod okovat cepy, zvednout sudlice a namířit halapartny do "boje" za cokoliv. 
 
Další skvělá mládež poučuje poslance, jak mají příště hlasovat, aby odhlasovali správně ideově zaměřeného člověka to  rady RRTV. Stalo se neslýchané, v tajném hlasování v PS byl do rady zvolen Ladislav Jakl, autor zákona o rozhlasovém a TV vysílání. Aktivisté Milionu chvilek pro demokracii vyzývají poslance PS k zodpovědnějšímu hlasování a odvolávají se na jeho nekompetentnost.
 
I. Nedostatek bytů v Praze
......
 
II. Tommy Robinson v Praze
......
 
III. NATO
Babiš: Piráti jsou nezralí www.novinky.cz/domaci/502078-pirati-se-bouri-dve-procenta-armade-je-moc-schytali-to-od-babise-i-od-opozice.html?fbclid=IwAR3KIDoWKe0FdBr3WCWBBG5BlxJycqAI1BAY5dDknirOO45xS4jDJCN71iw
Premiér věří, že se závazek dvou procent HDP podaří do roku 2024 splnit. „Stvrdili jsme to podpisem a nebudeme to zpochybňovat. Jsme malá země s malou armádou a vojenské spojenectví je pro nás existenčně důležité. Pokud nebudeme plnit závazky, riskujeme, že nás naši spojenci nepodpoří v případě, kdyby se, nedej bože, něco stalo. Piráti jenom ukazují populismus, nezralost, nezodpovědnost a nepřipravenost podílet se na vládě,“ reagoval pro Novinky premiér Babiš.
 
Slovník a návrhy opatření Milionu chvilek pro demokracii. Celý text: www.petice24.com/oteveny_dopis_poslancm?a=2&fbclid=IwAR1Kua4YcpXV_OnFZm4Wse27l2jaAzkiIKxfbKNMs6NQ47af8AtyVKI4U4E
Proto si vážíme toho, že si mnozí a mnohé z Vás uvědomují, jak je důležité, aby do mediálních rad byli voleni lidé nepodjatí a mravně i odborně způsobilí. Jsme rádi, že jde o téma, na němž se shodnou obě strany vládní i většina stran opozičních. Těší nás, že “důsledná podpora nezávislosti veřejnoprávních médií” se dostala i do programového prohlášení vlády. Kandidát zvolený 27. 3. do RRTV však bohužel příkladem nezávislosti není. Vyzýváme Vás proto, abyste se o naplňování svých závazků aktivně zasadili a zavázali se k tomu, že:

1) Budete kandidátům do mediálních rad věnovat svou pozornost a podniknete veškeré možné kroky pro to, aby do nich byli voleni lidé bezúhonní, nezávislí a důvěryhodní, nikoli lidé spojení s dezinformační scénou či lidé podporující zrušení veřejnoprávních médií.

2) Budete bránit snahám vyvíjet na média veřejné služby jakýkoliv politický nátlak, např. výhružkami možným neschválením jejich výročních zpráv.

Tento otevřený dopis adresujeme všem politickým stranám, které chtějí kvalitní a nezávislá média veřejné služby. Věříme, že Vaše sliby a proklamace nezůstanou pouze na papíře a že se o jejich naplňování skutečně zasadíte. Za stav mediálních rad a médií veřejné služby nesete osobní spoluzodpovědnost.

My občané se pak zavazujeme, že budeme Váš výkon této důležité povinnosti pečlivě sledovat po celé volební období.
  • Mnozí a mnohé z nás
  • My občané nebo "my občané a občanky"?
  • Snaha o překonání sama sebe a také JČ, tak trochu :)
  • Z diskuze na MCPD pak vyplývá,  že jediný patent na demokracii mají oni
 
V Radě chci dělat dobrou práci, SPD a Okamura mě oslovili, dali mi najevo, že se nebojí médií. I když je člověk názorově odlišný, i tato část veřejnosti by měla být zastoupena, aby složení Rady vyjadřovalo nálady ve společnosti. Moje názory na zrušení ČT jsou osobní, nemohu zákony navrhovat, říká Ladislav Jakl, nově zvolený člen Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Dodává, že hodně lidí má veřejnoprávní média za posvátnou krávu, Rada ČT a ČRo nefunguje dobře, média se podle něj musí kontrolovat důsledně.
 
Blýskl se i člověk bez názoru, senátor Drahoš. Když se pohoršoval nad mým zvolením, označil mne za „známého konspirátora“. Nevím, jak dalece je tento akademik seznámen s významem některých slov, ale konspirátor se česky řekne spiklenec. Spiklenec je účastníkem tajného spiknutí se zločinným úmyslem, tedy člen organizované zločinecké skupiny, na kterou pamatuje náš trestní zákon paragrafy 361 – 363. Uvidíme, jestlipak Drahoš doloží, kdy jsem byl dle jednoho z těchto paragrafů coby spiklenec odsouzen, nebo jestli raději udělá svou vrtuli a stáhne králíka.

______________________________________________________________________

Dobré ránko 8.4. 2019 - Je Jaro

Krátký okamžik a když nestihnete zasít, vyroste plevel...
 
Tím novým posláním je pro ně uchování svazku členských států EU, ale zbourání autoritářských institucí jako Komise a direktoráty, které odsávají peníze a energii tvořivým Evropanům.

Jejich společný manifest z milánského setkání dává jasně najevo záměr vytvořit „pevnost Evropu“ a společnou frontu proti globalistické elitě vedené Bruselem a Macronem s Merkelovou a finacované Sorosem. A jít s ní do voleb do Evropského parlamentu. Poskytuje inspiraci a povzbuzení ostatním evropským euroskeptickým stranám.

Sečteme-li dnes občany států s jednoznačně euroskeptickými vládami (Visegrád, Rakousko, Itálie), vychází nám to (už nepočítajíce Británii) na třetinu EU. Silné menšinové euroskeptické strany v parlamentech mají ještě Francie, Německo, Holandsko, Belgie a Švédsko. Ty sice ještě nemohou dosáhnout na vládu ve svých zemích, ale mohly by alespoň posílit v Evropském parlamentě do takové míry, aby mohly blokovat ty nejnesmyslnější nápady Komise a direktorátů. To jen tak pro začátek.

Ale je to začátek naléhavý. Nejnovější potvrzení, že „invaze Evropy migranty je plánovaná a schvalovaná“, přichází z úst resignovavšího velitele francouzské vojenské rozvědky (Renseignement militaire) generála Christopha Gomarta.

neviditelnypes.lidovky.cz/big-ben-zbori-se-bruselska-zed-d2w-/p_zahranici.aspx?c=A190406_164901_p_zahranici_wag

„Nic z migračního provozu ve Středomoří není neznámé francouzským úřadům, vojenským i civilním,“ řekl na prezentaci systému GEOINT (geografické zpravodajství) v Geografické společnosti v Paříži 11. a 12. září 2018. Gomart vysvětlil, jak jeho rozvědka pomocí multidisciplinárních systémů satelitního zobrazování, kybernetického sledování a jiných zdrojů zná a francouzské vládě poskytuje přesné informace o přesunech subsaharských migrantů v Libyi, včetně přesných totožností a operačních metod migračních pašeráků. Francie je předává nové evropské středomořské námořní jednotce „Eunavfor Med“, jejímž úkolem má být střežit a zastavovat ilegální migraci ze severní Afriky. Ta je zjevně ignoruje. Francouzská vojenská rozvědka identifikovala hlavní vstupy pašování lidí do Libye. „Ví, kde pašeráci předávají své lidské náklady. Vidí je, jak připravují odjezdy z pláží Tripolitanie a Kyrenaiky a migrantům nastavují neměnitelný postup. Zaznamenává, jak před vyplutím na moře pašeráci kontaktují italské námořní záchranné koordinační centrum. Tak evropské lodě přebírají migrační masy přímo na moři a transportují je do přístavů.“ Všechny „geolokalizované údaje poskytují vojenským velitelům a politickým leaderům kompletní obraz. Vše je organizované, nic není náhodné.“

OSN se chystá ilegální migraci legalizovat na základní lidské právo.  !!!!!!!!!

Jestli Evropská unie nezmění migrační politiku do několika měsíců, nekonečná invaze končící zánikem evropské civilizace by mohla být nezvratná.

______________________________________________________________________

Dobré ránko 6.4. 2019 - Pár otázek pro volící občany

 
  1. Je náš prezident pro referendum?
  2. Je náš prezident pro členstvví v EU?
  3. Koho bude volit do EP?
  4. Proč podpořil M. Šefčoviče?
     
Závěrem pak přišla řeč na naše sousedy. „Chápu, že nejenom Slováci mají rádi nepolitiky na politických funkcích. Ale bavíme-li se o funkci prezidenta, měl byste pro ni mít určitou průpravu. A ta lehkomyslnost, kdy se říká, že ten či ona si vezmou poradce a oni jí budou radit, je až úděsná a většinou se to nevyplácí. Zatímco pan Schwarzenberg a pan Halík podpořili paní Čaputovou, já jsem z toho důvodu podpořil Maroše Šefčoviče,“ sdělil k  prezidentským volbám na Slovensku Zeman.
 

______________________________________________________________________

Dobré ránko 5.4. 2019 - Konference nekonference s Tommy Robinsonem

Pour chtěl akci pořádat společně se senátorkou Jitkou Chalánkovou. Bude zajímavé si v Česku vyslechnout názory pana Robinsona,“ řekl. Jeho hnutí ANO se však poté od konference distancovalo. „Takový koncept konference není v pořádku,“ uvedla mluvčí ANO Lucie Kubovičová. Předseda poslaneckého klubu hnutí Jaroslav Faltýnek sice akci schválil, ale v tu dobu podle mluvčí o účasti Robinsona nevěděl.
 
Aby ostatní zákonodárci na konferenci nedorazili, vyzývali ve čtvrtek Piráti. „Zítra bude na půdě Sněmovny hovořit kriminálník Tommy Robinson. Varoval jsem alespoň své kolegy a kolegyně, aby tohoto člověka nepodporovali svou přítomností,“ napsal na Twitteru poslanec František Kopřiva. Připojil se k němu i předseda strany Ivan Bartoš. „Zítra má na pozvání poslance ANO Milana Poura ve Sněmovně řečnit ultrapravicový kriminálník Tommy Robinson. Věřím, že kolegové z demokratických stran tuto akci nepodpoří,“  echo24.cz/a/SVgMN/poprask-kolem-vystoupeni-robinsona-v-ceske-snemovne-nakonec-ho-zrusili?fbclid=IwAR0ykMaZs-Yxe25g1vTcV8l71tM9960ZBIEEsALjuZab78MzN-peC0P8idI
 
  • Opět se tedy nedozvíme, je-li Tommy Robinson nenávistný aktivista, pravicový extrémista či ultrapravicový kriminálník, konzervativní aktivista nebo dokonce  extrémista konzervativec. A tak nás Parlament uchránil od xenofobie a nenávisti nedal šanci. 
  • Některé nežádoucí skutečnosti je třeba zrušit nebo zakázat. Přitom jen Bůh (příroda, nadpozemské inteligence) ví, které to jsou.
Pamatujete, jak se za bolševika zavíraly přednášky, rušily semináře a vyhazovalo z práce na základě udavačských dopisů snaživých svazáčků? Jak se o disidentech psalo jako o kriminálních živlech, příživnících, trestně stíhaných?

 

 
Tak už je to tady zase. V pátek se v poslanecké sněmovně měla konat konference “Rodina a její práva ve 21. století” s tématickými bloky jako Mezinárodní vztahy ve věci práv dětí nebo Dítě jako objekt zločinu. V tomto bloku měla jako host vystoupit jedna z obětí Rotherhamského skandálu. To je ten případ, kdy pákistánské muslimské gangy v mnoha britských městech desítky let za mlčení úřadů znásilňovaly, vydíraly a nutily k prostituci a drogám britské školačky. Spolu s ní měl vystoupit známý britský aktivista Tommy Robinson, jehož zásluhou se kauza přestala zametat pod koberec.(O rozsahu celé kauzy a o systémovém selhání britské společnosti vypovídají dostatečně tyto souhrnné články, pokud na to máte žaludek: 
 
Korunu všemu nasadil předseda Pirátské strany Ivan Bartoš, který varoval před tím, že na posvátné půdě Poslanecké sněmovny má promluvit „ultrapravicový kriminálník“. To má asi stejně zvrhlou logiku, jako by někdo nazýval Mahátmu Gándhího za to, že ho režim věznil, zločincem.

Přidal se i britský velvyslanec Nick Archer, který pozvání Robinsona zkritizoval, ačkoli mu do toho, koho pozve Poslanecká sněmovna, vůbec nic není. .....

Tedy nemělo by být.

Ale tak vyspělou "hysterii" ještě nemáme.

 

______________________________________________________________________

Dobré ránko 20.3. 2019 - Erdogan, Austrálie, Nový Zéland a my...

Erdogan podle ABC označil masakr v mešitách v novozélandském městě Christchurch, spáchaný australským extrémistou, za součást spiknutí proti islámu a Turecku. Erdogan také varoval Australany a Novozélanďany, že se z Turecka mohou do vlasti vrátit v rakvích jako jejich předci, bojující za první světové války na tureckém poloostrově Gallipoli. 
„Shledávám tyto komentáře naprosto šokujícími,“ řekl premiér Morrison televizi ABC ještě před schůzkou s tureckým velvyslancem, kterého si kvůli Erdoganovým výrokům povolal. Velvyslancovo vysvětlení jej neuspokojilo. „Nepřijímám omluvy nabídnuté za tyto výroky,“ řekl.
„Vaši prarodiče sem přišli a vrátili se v rakvích. Bezpochyby vás pošleme domů jako vaše prarodiče,“ vzkázal Erdogan Australanům a Novozélanďanům s protimuslimským cítěním. Tvrdil také, že Turecko udělalo chybu, když před 15 lety zrušilo trest smrti, a dodal, že Nový Zéland by měl zajistit, aby střelec z Christchurch čelil hrdelnímu trestu.
 
Turecko je podle českého prezidenta Miloše Zemana faktickým spojencem teroristické organizace Islámský stát. Zeman, který v úterý zahájil návštěvu Karlovarského kraje, to řekl v debatě s veřejností ve Vintířově na Sokolovsku. Odpovídal na dotaz z publika, proč Turecko útočí na Kurdy, kteří bojují s islamisty.
"Takže bohužel pan (turecký) prezident (Recep Tayyip) Erdogan spíše rovněž vsadil na islamizaci Turecka. Už to není ten sekulární stát (Kemala) Atatürka a už je to spíše stát, který vyznává islámskou ideologii. A z toho logicky vyplývá, že má blízko k islámským radikálům a z toho logicky vyplývá, že naopak útočí na Kurdy," dodal český prezident.
 
Naše policie pod dozorem pna ministra Hamáčka kontroluje nemístné výroky kolem útoku na NZ.
 

______________________________________________________________________

Dobré ránko 14.-18.3. 2019 - Bod zlomu 13.3.

Jako blesk z čistého nebe způsobuje vyjádření straníka bouři za vyloučení z klubu ODS chrabrými demokraty z ODS. 
Rozruch způsobilo toto vyjádření nad dalším schálováním nařízení ohledne GDPR (platné od května 2018):
 
Doslova pronesl mladý Klaus na schůzi sněmovny toto:

Ale přesto si nemůžu nevšimnout takového pocitu, který mám, že zase projednáváme něco, co občané České republiky nechtějí. To je nařízení Evropské unie, to sem přilítlo a my tady jenom zoufale teď hledáme, jak to trošilinku zmírnit, a trošku se o to hádáme. Nezlobte se, mně to připomíná, my jsme jak židovský výbor, když nám řekli, že máme vypravit transport, a my jenom tak jako rozhodujeme, že teda ty nemocné ženy ještě nepošleme, ty půjdou až příštím vlakem. Ale jinak děláme to, co nám řeknou.

Já tyhle pocity mám hrozné, protože tady 57 % zákonů jsou nařízení Evropské unie, kde my jako ovce pro to zdviháme ruku a v nějaké podobě to posíláme dál českým občanům. Tak jestli vám to nevadí – mně to vadí.“

Stalo se tak v rozpravě o sněmovním tisku 138/0 až 15, jinak vládní návrh zákona o zpracování osobních údajů, který sněmovna projednávala po vrácení senátem. Tento zákon implementuje evropskou směrnici zvanou GDPR do českého právního řádu.

 
Reakce:
 
Podrobnosti:
 
Co opravdu řekl Václav Klaus - jeho příspěvek v PS, video
 
Je to tragédie.

Je to přesně tak, jak Klaus popsal. Zákonodárci v zemi, která obětovala svoji suverenitu ve prospěch nadnárodního celku pološílených levičáků a byrokratů si lámou hlavy, jak implementovat další jeho zvrhlý předpis do právního řádu země, aby to napáchalo pokud možno co nejméně škod a mohli přežít alespoň do zítřka, kdy budou implementovat zákon další, a tak furt, až do konce volebního období. Jak se jim asi spí po tom všem.

Co byly ty židovské výbory? ..... dfens-cz.com/tak-uz-toho-klause-vyhodte/?fbclid=IwAR3lOXFRIglldwCvcPoH6VAaOANvm2ZAZXUjC13szq13yU8KwpsD7-wek0o     Je vidět, že oni ten jeho výrok vůbec nepochopili. On je nesrovnává s židovským výborem, ale říká, že jsou v úplně stejné mizérii.....
 
Výsledek - 16.3. 2019 cca v 17:30 hodin
ODS zrušila členství Václavu Klausovi mladšímu
Výkonná rada ODS zrušila členství Václavu Klausovi mladšímu. Rozhodnutí je okamžité, řekl předseda strany Petr Fiala.
 
Rozhovor, také na téma Výboru PS:
 
Ot.: ODS teď chce, abyste odešel z čela školského výboru Sněmovny a oni tam mohli nominovat někoho jiného. Uděláte to? 
Odp: Myslím, že jestli mě někdo bude chtít po boku paní Valachové odvolávat v rámci předvolební kampaně mezi školskou veřejností, tak si tu situaci užiju.
Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/vylouceni-vaclav-klaus-ml-ods.A190318_101212_domaci_niv?

______________________________________________________________________

Dobré ránko 13.3.2019 - Přestupníci a demokracie

"Demokracie trestá přestupníky tak, že je ze svého středu vylučuje", T.G.M
V neděli 10.3.2019 zazněl výrok ministra vnitra Jana Hamáčka: „Účast pana Faltýnka v tendru na mýto musí ANO vysvětlit, ale platí presumpce neviny a není možné kohokoliv v médiích odsoudit dřív než soud.“.
 
Pro novináře je důležitá informace, že pravá ruka muže, který chce řídit tento stát jako svou firmu, může být potřísněna korupcí. Novinář ví, že se takto hrají i hry mezi politiky samotnými. Ale povinnost je informovat bez ohledu na zájmy hnutí a státu, který má být firmou šéfa tohoto hnutí. Vedení média pak posoudí, jestli s informací půjde ven. A je to.
 
 
  • informační povinnost
  • souihlas se zpracováním osobních údajů
  • a další hlídači naší svobody....

Ještě se naučit ono vylučování a nezaměňovat s politickým harašením. Nezapomínat, že morálka je soudně nevymahatelná, tudíž zde presumpce nepřipadá v úvahu. Daň za to, že politika se scvrkla na ekonomický prospěch jedinců a stran.

______________________________________________________________________

Dobré ránko 12.3.2019 - 20 let členství v NATO

 

"Historie 20. století nám ukázala, že země naší velikosti se sama neubrání. Proto je naším existenčním zájmem být členem tohoto obranného spolku," řekl Babiš. Být členem NATO podle něj také znamená, že jsme spolehlivým partnerem, který ctí zásady svobody a demokracie a za kterého jsou partneři připraveni se zasadit.

Český prezident varoval před vyjednáváním s Tálibánem. Pokud podle něj toto hnutí Afghánistán ovládne, vytvoří z něj teroristickou základnu, ze které bude útočit na euroatlantickou civilizaci. Poukázal na podobnost s mnichovskou dohodou. Zároveň připomněl 14 českých vojáků, kteří v Afghánistánu padli. "Jsme povinní nezpronevěřit se jejich památce," řekl.

Albrightová upozornila na to, že v řadě zemí NATO sílí nacionalismus a někde jsou přijímány zákony k oslabení opozice nebo médií. Někteří představitelé podle ní říkají, že před svobodou mají přednost jiné priority. Albrightová vyzvala k vystoupení proti těmto tendencím.

www.ceskenoviny.cz/zpravy/protext-video-cr-slavi-20-vyroci-vstupu-do-nato/1731737

Z provokací mají strach jen slabí, hrdá a sebevědomá země se jich nemá bát.

NATO nyní čelí novým problémům a výzvám, jako jsou stále asertivnější Rusko, nestabilita na Středním východě a v severní Africe, terorismus, kyberútoky a šíření zbraní hromadného ničení. Žádná země by se jim nedokázala postavit sama, podotkla zástupkyně  generálního tajemníka NATO Rose Gottemoellerová.

_____________________________________________________

Dobré ránko 8.3.2019 - skandály kolem neúcty k naší státnosti

 
Jak informovaly Seznam Zprávy, Radek Vondráček, nynější předseda Poslanecké sněmovny, v roce 2017 v tomto sálu vylezl na pultík, ze kterého nyní řídí schůze, a hrál na kytaru. Když byl s fotografií konfrontován, prohlásil, že se tak stalo v době, kdy probíhala rekonstrukce sálu a hudební vystoupení prý místnosti „jen prospělo“. Již několik politiků demokratické opozice se nad fotografií pohoršilo a žádá po Vondráčkovi rezignaci. Nicméně, prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček je označuje za pokrytce. Prý se tak nerozčilovali, když šlo prezidentskou standartu.
 
K odstoupení už Vondráčka vyzvala Miroslava Němcová a TOP 09. „Poslance, kteří svým chováním zneuctili naši nejvyšší zákonodárnou ústavní instituci, vyzýváme k rezignaci na svůj mandát. Společně s dalšími stranami budeme navrhovat, aby se Sněmovna kauze mimořádně věnovala,“ vzkázal šéf TOP 09 Jiří Pospíšil podle Seznam Zpráv.
 
 
Jediná země, která ztratila originál státního znaku
Originál státního znaku, který dal Jiří Louda do Poslanecké sněmovny v roce 1992, zmizel. Ztratil se na Pražském hradě, kam byl o rok později zapůjčen. Dohledat se ho nepodařilo. Před koncem roku 2006 proto Sněmovna heraldika požádala, aby státní symboly namaloval ještě jednou. Louda tak opět vytvořil velký i malý státní znak, stejně jako prezidentskou standartu. Ty už Sněmovna pečlivě uzamkla v archivu. "Je to nově vytvořený originál, dal jsem tam datum 2006," vysvětloval tehdy Louda. "Dělal jsem něco, co jsem ještě v životě nikdy nedělal - kopíroval sám sebe," smál se.

www.idnes.cz/olomouc/zpravy/zemrel-heraldik-jiri-louda-autor-ceskeho-statniho-znaku.A150902_095238_olomouc-zpravy_stk

 

Otázka: Zaujmeme ke státním symbolům správný postoj nebo zvolíme pokračování  v řadě skandálů? (Z.W.)

______________________________________________________________________

Dobré ránko 7.3.2019 - Klíčový den

EU - obroda podle Macrona
 
Francouzský „prezident Slunce“ Emanuel Macron ve své průhledně účelové předvolební řeči – nazvané „Za evropskou obrodu“ – evropskému kontinentu sdělil, že „Evropa je on“, a že je proto nezbytné, aby vypadala podle jeho představ. To je i v kontextu postdemokratické EU velikášství dosud neznámého typu. Svůj boj (nechceme lacině vtipkovat překladem Mein Kampf) „vedu ve jménu Francie a bez ustání, abych pomohl Evropě…“, říká Macron. My jsme – po prostudování jeho pamfletu – přesvědčeni, že Evropa žádnou Macronovu pomoc nepotřebuje. Naopak.
 
 
Věta: "Ale je třeba udělat ještě více a rychleji." z Macronova prohlášení světu určitě jednou vejde do dějin.
Je však v rozporu s Masarykovou "drobnou denní práci na demokracii a pro demokracii".
T. G. Masaryk má právě dnes narozeniny.......
 
Za oceánem - návštěva předsedy vlády Andreje Babiše v Bílém domě:
 
Spojené státy a Česká republika sdílejí společný zájem na spravedlivém a vzájemně výhodném obchodu a investicích. Jsme hrdí na obchodní a investiční vztahy Spojených států a České republiky. Zavazujeme se dál posilovat naše obchodní vztahy, včetně podpory pokročilého výzkumu, technologické spolupráce a výroby, které budou oporou inovační ekonomiky budoucnosti.
 
Co bude od Vás chtít POTUS Trump?

1) Aby ČR zvýšila výdaje na obranu. Slibte mu to a udělejte to. Je to ostatně už odsouhlasený konsenzus celého českého demokratického politického spektra.

2) Aby ČR za ty navýšené prostředky na obranu koupila i americké produkty, ať se obchodní bilance mezi USA a EU víc srovná. Slibte mu to a kupte pro Armádu ČR americké helikoptéry.

3) Aby ČR nedala zakázku na dokončení/rozšíření Temelína Rusku nebo Číně. Nejraději by, aby ji dostal Westinghouse, ale vědí, že pro něj to může být „až příliš vzdálený most“, který „nedá“. Ale i kdyby ji nezískala firma americká, nýbrž francouzská či jihokorejská nebo žádná, taky dobré. Hlavně ať ji nezíská firma ruská nebo čínská. To je Trumpův zájem. Slibte mu to a zařiďte to.

Když tyto tři věci učiníte, budete mít vůči Trumpovi silnou vyjednávací pozici a můžete od něho požadovat… co?

Co byste měl od Trumpa chtít Vy?

Roman  Joch - Fort Ivanka aneb něco za něco:  www.obcinst.cz/fort-ivanka-aneb-neco-za-neco/?fbclid=IwAR0f1MDb0f7Tk_E0mWujycPPovDu42DxN6QQh3EHcIvbe4pI-pdhpVUWS_U

 

Závěrem - Společné prohlášení prezidenta Spojených států Donalda J. Trumpa a předsedy vlády ČR Andrej Babis:

www.whitehouse.gov/briefings-statements/joint-statement-president-united-states-donald-j-trump-prime-minister-czech-republic-andrej-babis/?utm_source=facebook&fbclid=IwAR2IdQd9ZQplZ0N75gNwJMoCyHa6BQqkbmPRKu1zY1rN3tVa6HC4YfhaXfU

 

Úplně na závěr - Jak se na událost dokážeme dívat a nedívat my:

V TV studiu zaujalo potom toto zhodnocení návštěvy:

 Pozitivní je, že se schůzka stala, to je asi tak všechno. Měli bychom mít laťku výš…

vlkovobloguje.wordpress.com/2019/03/09/955415/?fbclid=IwAR31xWWfSVj2UV_ZZInNcBgcU8ouY9RpUmbOqQJIVAyAphemVvoMY5iBVUs 

______________________________________________________________________

Dobré ránko 13.2. 2019 - nejsme "postkomunistické země".

 
I Pavel Kohout si myslí, že prozatím převažují spíše výhody, očekává ale, že se to v budoucnu změní. Hospodářský model EU podle něj již jen dožívá a je překonaný. „Nadměrně zduřelý sociální stát, pečovatelské vlády na několika úrovních, nejtěžší daňové břemeno na světě, zoufalá byrokracie, demografická krize, se kterou si nikdo neví rady, k tomu masová imigrace milionů dalších pobíračů sociálních dávek, šílené břemeno dluhů, státních i soukromých, nejpomalejší hospodářská dynamika na světě, zaostávající kapitálové trhy... Toto vše jsou důvody, proč EU nečeká žádná skvělá budoucnost,“ vypočítává Kohout jednotlivé důvody a dodává, že jeho vlastní investiční společnost přesně z těchto důvodů neinvestuje do evropských akcií a dluhopisů.

Závěrem Pavel Kohout připomněl slova finančníka George Sorose. Ten řekl: „Současné vedení EU připomíná sovětské politbyro v době před rozpadem SSSR – neustále vydává dekrety, jako by to mělo nějaký smysl.“ „Ano, tak hluboko jsme jako Evropa klesli,“ dodává Kohout.

Následky „eurovalu“ pro Slovensko podle Kohouta uvidíme v příštích deseti letech v přímém přenosu. „Doufám, že jen jako diváci,“ uzavírá ekonom.

______________________________________________________________________

Dobré ránko 7.2. 2019 - Venezuela

Ne, mediálním tématem číslo jedna se nestane země, kde nejvíc lidí nejvíc trpí. Mediálním tématem se stane země, kde má někdo mocný aktuální významné zájmy. A všichni kolem mu to baští a s naprostou samozřejmostí přijímají, že nějaká Venezuela je teď jaksi samozřejmě pupkem světa.

Až zas večer uvidíme a uslyšíme další díl téhle mediální dělostřelecké přípravy, pomysleme na to, že někdo tady musel rozdat noty.

www.ladislavjakl.cz/?p=9807&fbclid=IwAR3JS_6foIwDJ8ouvfkHg3DDrn9xK92WSfzqQIj9zQ6xxP2CHBouMffmohI

 

2019 Venezuelská prezidentská krize - Wikipedie 

Celosvětová krize týkající se toho, kdo je legitimním prezidentem Venezuely , probíhá od 10. ledna 2019, kdy opoziční většinové Národní shromáždění prohlásilo, že revalvace rektora Nicolase Madura z roku 2018 je neplatná a že orgán vyzdvihl svého prezidenta Juan Guaidó jako úřadujícího prezidenta národa.

.............................

Právní odůvodnění výzvy
Venezuelská opozice založí své činy na venezuelské ústavě z roku 1999 , konkrétně na článcích 233, 333 a 350 [56] . V prvním odstavci článků 233 se uvádí: "Prezident republiky trvale není k dispozici kvůli některým z následujících událostí: úmrtí, demisi, odvolání z funkce Nejvyšším tribunálem spravedlnosti, trvalého fyzického nebo duševního zdravotního postižení, ... opuštění svého postavení, řádně deklarovaného Národním shromážděním a odvolání lidovým hlasováním. "

en.wikipedia.org/wiki/2019_Venezuelan_presidential_crisis?fbclid=IwAR2rDsTxk3md2qD8MiNV__bE9uo-EYFh2zrgm2r0PTJEa5qjNZk5gEuG-Pg

 

______________________________________________________________________

Dobré ránko 26.1. 2019 - Konec studené války?

 
 
Bylo by chybou odmítnout jaderné hrozby vycházející z Teheránu jako pouhou šalupu, vzhledem k jejímu uváděnému záměru a stále více zjevným pokusům o zničení Izraele, a to dokonce i na vlastní nebezpečí.
 
Izraelci, kteří se užívali na svazích lyžařského střediska Mount Hermon v Golanských výšinách, byli v neděli odpoledne překvapeni, když byli svědky iránské střely, která mířila jejich směrem. Pokud by nebyl zachycen systémem protiraketové obrany Iron Dome , mnoho nevinných rekreantů i obyvatelé této oblasti by bylo zabito.
 
Bylo by velkou chybou propustit Salehiho slova jako pouhou šavlovou řeč, vzhledem k vyjádřením iránského režimu a stále více zjevným pokusům o zničení Izraele , a to dokonce i na vlastní nebezpečí. Spíše než hledat jinou cestu - nebo co nejhorší, odsoudit Izrael na mezinárodních fórech - svět by měl poděkovat židovskému státu, že dělá špinavou práci. Neodmyslitelnou válku proti Íránu měla Amerika před deseti lety bojovat. Dnes je na IDF.
 
Americký finančník maďarského původu George Soros označil čínského prezidenta Si Ťin-pchinga za nejnebezpečnějšího protivníka otevřené společnosti. Čínské ministerstvo zahraničí se podle médií proti Sorosovým slovům ohradilo a obvinění označilo za nesmyslné. Soros svá slova pronesl na Světovém ekonomickém fóru v Davosu.

Soros, který skrze svou charitativní činnost podporuje liberální hodnoty, ve svém čtvrtečním projevu prohlásil, že Čína je nejbohatším, nejsilnějším a technologicky nejrozvinutějším autoritářským režimem na světě. "A to ze Si Ťin-pchinga dělá nejnebezpečnějšího protivníka otevřených společností," řekl Soros.

Čína se, jak jinak, ohradila prostřednictvím mluvčí ministerstva zahraničí. 

Zdrojem rozepří je i čínská telekomunikační společnost Huawei, kterou Spojené státy podle listu The Wall Street Journal (WSJ) vyšetřují kvůli krádeži obchodních tajemství amerických firem. Západní země navíc viní Huawei, že se prostřednictvím svých zařízení podílí na čínské špionáži, což ale firma odmítla.

 

III. Erdoganova představa o JEHO Osmanské říši - v mém srdci začíná Turecko u Vídně literarky.cz/politika/svet/27730-prezident-erdogan-v-mem-srdci-zaina-turecko-u-vidn?fbclid=IwAR0VTOQhn_-3Ai1cGDjg7wujIp7eGofmaisfmw7dCOQH9bPWz6SW0Fr4IME

Turecký prezident Recep Erdogan představil veřejně svůj plán obnovy Osmanské říše. „Turecká hranice začíná v mém srdci u Vídně, Jaderského moře, Východního Turkestánu, čínské autonomní oblasti Sin-ťiang a severu Černého moře," řekl v projevu na shromáždění Islámské strany spravedlnosti a rozvoje (AKP) v Izmiru.

Svět mlčí

Erdoganova slova jsou pro člověka, který se nevěnuje soustavnému sledování turecké politiky, neuvěřitelná. Kdyby Vladimír Putin například pronesl, že Rusko začíná u Slavkova, už měsíc by to rozmazávala všechna média. Ale zmíněný výrok řekl Recep Tayyip Erdogan, turecký prezident. Náš vážený spojenec, vrchní velitel druhé největší armády v NATO. A proto je ticho. Ostatně – co je pár hlasů proti armádě těch, kdo mlčí.

 

IV. Kurdové .... zdenkaw.blogspot.com/2019/01/jde-o-zachranu-zivota.html

.......

Dále Irák prima.iprima.cz/zpravodajstvi/prepadeni-turecke-zakladny-v-kurdistanu-a-dalsi-valecne-zpravodajstvi?fbclid=IwAR3JdiTr5A1XkOe6Lhi-oaT7mf4RYEtY0DbR2HHWwdD-RA23sxdCfzdFxsw  : Tuto zprávu, jíž se ani věřit nechce, zveřejnil Spiegel-online v článku s názvem: "Asadovi spojenci se do sebe pustili". Jde o oblast na okraji provincie Hamá,  širokého údolí, které leží mezi domovskou provincií Asadova klanu a Idlíbem, poslední baštou rebelů. Chtějí ji mít pod svou kontrolou jak Rusové, tak Íránci. A prý se do sebe pustili se vší vervou - tanky, granáty i kulomety. Že by boj o kořist? Takovou otázku klade autor článku Christoph Reuter.

Když k tomu připočteme Venezuelu - zdá se, že kde je ropa, nikdy nebude klid.

______________________________________________________________________

Dobré ránko 23.1. - Společenství uhlí a oceli II.

 

"Obnovujeme základ našeho vztahu," poznamenala šéfka německé vlády v narážce na to, že podepsaná dohoda navazuje na Elysejskou smlouvu, v níž se přesně před 56 lety (1963) k těsné spolupráci svých zemí zavázali jejich tehdejší představitelé Konrad Adenauer a Charles de Gaulle.

"Myslím, že by byli hrdí na to, že ta smlouva dodnes trvá a vzkvétá," poznamenal Macron k dohodě z roku 1963, která byla klíčová pro poválečný vývoj německo-francouzských vztahů.

Rozšíření tehdejší smlouvy je podle Merkelové nutné, protože "žijeme ve zvláštních časech", které vyžadují nové a rozhodnější odpovědi. Stejně jako Macron přitom zmínila výzvy, které představuje oslabení dosavadního mezinárodního řádu, klimatické změny nebo vystoupení Británie z Evropské unie.

"V tomto světě a v této Evropě musí Německo a Francie přijmout zodpovědnost a ukázat cestu," vyjádřil své přesvědčení francouzský prezident.

 zpravy.aktualne.cz/zahranici/nova-kapitola-spoluprace-merkelova-a-macron-podepsali-smlouv/r~5810ad3a1e3311e9a66a0cc47ab5f122/?fbclid=IwAR3MUW2tTyAhV7XFFql4JZBnj6rFbkeW7FmkAcNY0rIEi24J_PChEEAMGTY

 

Ekonom Vladimír Pikora: Smlouva Francie a Německa? Franská říše vstala v Cáchách z popelawww.reflex.cz/clanek/komentare/92621/ekonom-vladimir-pikora-smlouva-francie-a-nemecka-franska-rise-vstala-v-cachach-z-popela.html?fbclid=IwAR1ObZVii8721DH58C6jamakzksHOa7q5wyuk6MPl8FMktoE94W7g8th4N4 

Zatřetí to chápu jako tlak proti skutečné demokracii. Kdyby to tak nebylo, smlouva by nebyla dlouho tajena a prošla by parlamenty. To, že byla tajná, dokládá, že tu nebyla žádná snaha o celospolečenskou dohodu. Docela jasně to řekl šéf německé diplomacie Heiko Maas, když prohlásil, že odpovědí na snahy populistů musí být více integrace. Ten, kdo je proti hlubší integraci EU, je tedy populista. Velmi to připomíná heslo „Kdo není s námi, je proti nám!“ Takto se ale demokratická diskuse nevede. Nálepkování životu ve svobodě nepomůže. Naopak takhle začínají diktatury, když se zbavují odpůrců.

Někteří politici budou reagovat tím, že také chtějí být ve Franské říši. Budou voličům tvrdit, že chtějí být u jednacího stolu. Jiní politici se do těchto prvních politiků naopak opřou argumentem, že nehájí národní, ale evropské zájmy. Na to taky mnoho voličů uslyší.

Smlouva počítá i se zřízením společného fondu, z něhož budou podporovány občanské iniciativy. To indikuje, že trh a tržní alokace bude ve Franské říši potlačena. Peníze se budou rozdělovat granty a dotacemi.

Celé to vnímám jako odvedení pozornosti společnosti od skutečných problémů vládců Francie a Německa. Macron tvrdí, že ukázal Evropě cestu. Ale kam? Chce nám ukázat, jak ignorovat žluté vesty? Jak brutálně zasahovat proti studentům? Jak snížit bezpečnost jako ve Francii a Německu, kde lidé vraždí auty, sekerami a noži? Jak se neumět rozejít s Británií a tvářit se, že rozchod dvou je vždy chybou jen jednoho?

 

Odpovědí na snahy populistů musí být více integrace - na sebe nedalo dlouho čekat: 

_____________________________________________

Schumanův plán ze dne 9. května 1950 byl založen na díle Jeana Monneta. Navrhl vytvoření evropského společenství, kde by jeho členové dali na společný trh uhlí a ocel. Schuman navrhl aby "francouzsko-německá produkce uhlí a oceli jako celku byla umístěna pod Vysoký úřad, v rámci organizace otevřené účasti dalších evropských zemí". Takový akt byl zamýšlen, aby pomohl ekonomickému růstu a stmelení míru mezi Francií a Německem, kteří byli historickými nepřáteli. Uhlí a ocel byly životně důležité suroviny pro vedení války, takže dání těchto zdrojů dohromady takovými nepřáteli bylo považováno za obzvlášť symbolické. Tento plán byl také považován za první krok ke "Spojeným státům evropským". cs.wikipedia.org/wiki/Evropsk%C3%A9_spole%C4%8Denstv%C3%AD_uhl%C3%AD_a_oceli

______________________________________________________________________

Dobré ránko 7.1. 2019 - Fetišizace vlastnictví?

 
Myslím, že tato fetišizace vlastnického práva je morálně daleko horší než porušování vlastnických práv ve prospěch dobré věci. Možná můžu mluvit za většinu kolektivu Kliniky, když řeknu, že vlastník by neměl mít právo dělat si s tou budovou úplně, co chce. Třeba ji nechat chátrat nebo ji zbourat, když by pro ni bylo mnohem lepší využití.  www.info.cz/praha/fetisizace-vlastnictvi-je-horsi-nez-jeho-porusovani-mini-aktivistka-z-kliniky-podporu-vedeni-prahy-vita-39411.html?fbclid=IwAR3WFS4-8MYiX_3DasCq7TFx1vgY0o2ij__9yS-gB99HtWYMsAjuV1f5M6c
 
Je to souboj nové neomarxistické levice o stát a destrukci společnosti. A síly jsou zhruba vyrovnané.

Občanský stát je vůči tomuto rudočernému nebezpečí asi stejně silný jako Výmarská republika proti nebezpečí hnědému. Autorita státu klopotně, přes 4 soudy (sic!) nakonec dochází k tomu, že „vlastnictví je třeba respektovat“. Ale není to schopna vynutit.

                               Poznámka (Z.W.): Stát není schopen vynutit dodržování ústavy (vlastnictví - čl.11 LZPS, ústavní zákon č. 2)

Zabránění „fetišizace majetku“ – podporují pražský primátor (Piráti), zástupkyně Čižinského sl. Třeštíková; Pospíšil (za TOPku) sice nevystoupil, má velký majetek a není proto na demokratizaci ještě úplně mentálně nastavený – ale zastoupil ho poslanec Feri. Tedy máme takřka kompletní koalici pražského magistrátu.

Ale přece jen uvedu pár didaktických věcí.
1) Sami aktivisté hystericky fetišizují majetek (který navíc není jejich). Přece proč tak vyvádějí, když jde jen o majetek?

2) Aktivisté mají přímé vazby na vlivné politiky, jedou s nimi na jedné lodi. Mají financování ze státního rozpočtu.

3) Za celé 4 roky Kliniky – tam nevybudovali nic. Žádný film, kniha, pracovní místo, báseň, cokoli hodnotného, co by přetrvalo. Jen pár demonstrací, scének, popotahování. Bordel, smrad, posprejované zdi (viděli jste v TV). www.novinky.cz/komentare/494348-komentar-klinika-aneb-rozklad-statu-v-primem-prenosu-vaclav-klaus-ml.html?fbclid=IwAR0SMWxicJLghYNAd-mZ2ZlaDeOFJWafFAvnoyIEw4rLwGEN3xElP-g8rmw

 

Poznámka 2 (Z.W.):


 

______________________________________________________________________

Dobré ránko 7.1. 2019 - Degenerace svobody a ztráta soukromí

V poslední době zažíváme mnoho paradoxů. Česká ekonomika šlape, práce je dostatek, rostou mzdy i státní prebendy, kterými si dnešní vládní garnitura kupuje náklonnost voličů.

Na druhé straně můžeme každý den sledovat, jak si náš národ zvyká na postupnou degradaci principu svobody a soukromí. Vždyť evropská i česká vládní mašinérie přilévá do našeho legislativního prostřední jednu zbytečnou regulaci za druhou, enormně roste byrokratická zátěž živnostníků i občanů a nade vším čím dál zřetelněji vládnou byrokraté, inspektoři a kontroloři vybaveni stále většími kompetencemi a možností subjektivního pokutování.

......., když pročítám nález Ústavního soudu, který shodil ze stolu stížnost skupiny 25 senátorů, jež jsem měl tu čest zastupovat. U nejvyšší soudní instance jsme se domáhali zrušení té části novely zákona o potravinách, která nařizovala supermarketům nad 400 metrů čtverečních, aby povinně nabízely a zdarma odevzdávaly neprodané zboží potravinovým bankám – resp. neziskovým organizacím, které je pak dále budou přidělovat humanitárním či charitativním organizacím...... Článek senátora Ivo Valenty, který vyšel na jeho blogu, odtud jej zveřejnil  Neviditelný pes. Komentováno 7.1.

www.parlamentnilisty.cz/profily/Ivo-Valenta-60859/clanek/Brzy-soudruzi-prikazi-aby-potraviny-darovaly-neziskovkam-i-domacnosti-91504

Víc než o potraviny jde o ústavnost. Rozumíme Ústavě, Jsme schopni se domáhat ústavnosti?

Komentář: Ústava ČR Článek 88
(1) Zákon stanoví, kdo a za jakých podmínek je oprávněn podat návrh na zahájení řízení a další pravidla o řízení před Ústavním soudem.
(2) Soudci Ústavního soudu jsou při svém rozhodování vázáni pouze ústavním pořádkem a zákonem podle odstavce 1.
.......(1) byla určitě splněna, jinak se tím ÚS nezabýval.
...... (2) Protože neexistuje ústavní zákon pro supermarkety, rozhodovat by soudci měli podle LZPS, Čl 11 (o vlastnění).

LZPS Čl 11
(1) Každý má právo vlastnit majetek. Vlastnické právo všech vlastníků má stejný zákonný obsah a ochranu. Dědění se zaručuje.
........
(4) Vyvlastnění nebo nucené omezení vlastnického práva je možné ve veřejném zájmu, a to na základě zákona a za náhradu.
(5) Daně a poplatky lze ukládat jen na základě zákona.
.... Poznámka: "Daně a poplatky", nikoliv milionové pokuty.

______________________________________________________________________

Dobré ránko 6.1. 2019 - Kdo všechno může kandidovat

morální bezúhonnost
pokora a zdravé sebevědomí
 
Pokora a zdravé sebevědomí byly zmiňovány v novoročních projevech. Už kolem Tří králů vidíme, jak moc budou zapotřebí. Zajisté vnímáme dech eurovoleb, objevují se tváře o nichž jsme pár let neslyšeli a zminují, co jsme neviděli a ani si lecky netroufli v to věřit. Jedna část se snaží uspět sliby, druhá extravagantností. Ve spodní části jsou tři odkazy vztahující se
 
Chtěla Nina kandidovat už v roce 2015, kdy o ní psala iDNES, nebo byla Nina vybrána na základě levicové orientace a extravaganí sexuální orientaci?
 
Ve volbách může kandidovat občan ČR, spolňující podmínku věku. Další omezení není a je na hlasové síle voličů, nelze napsat volbě, protože většina by zajisté nevolila osoby zvláštní, například zloděje, devianty, násilníky, potenciální revolucionáře, válečníky a teroristy.
 
Stalo se, vzniklo "Pusťte nás na ně", nyní nastupuje deviace
Do EP kandiduje osoba prezentující se násilními sexuálními praktikami.
Co od takové osoby v EP mohou čekat ti co ji nevolili? Podporu rodiny, vzdělání, tradic, nebo podporu extravagantností?
 
Která z těchto úchylek podpoří tolik potřebné
 
Ano, rovnost pohlaví, tehdy se myslelo muž a žena, případně úchylky. Dnes odchylky hrají hlavní roli.
 
 
Z diskuzí na soc. sítích u Mileny K.:
Piráti na kandidátku do Evropského parlamentu doporučili matku malého mulata, která preferuje tvrdé sexuální praktiky (03/2015): www.idnes.cz/zpravy/lide-ceska/rozhovor-s-ninou-spitalnikovou-o-bondage.A150209_162102_domaci_zt?fbclid=IwAR3aNC_EgnxMmgFu4KQTLQmFpU7Z0lheIGqX1WeFi1Ep4BoIvEtplyH6bzc

Její nominace zde: forum.pirati.cz/viewtopic.php?f=350&t=45000&start=10
Její představa o státním zřízení zde (04/2017: www.ctidoma.cz/kultura/2017-11-04-nina-spitalnikova-dvakrat-studovala-v-kldr-jsou-nase-predstavy-o-teto-zemi?fbclid=IwAR0IrhBQ08uRWLsWxyJxPjnLlPgRUZk2R_G8HaGyU2gjnTVMjuYe3Slen6U

Jen nevíme, jestli se toto cílení na menšinové voliče v evropských volbách Pirátům vyplatí. V těchto duhových vodách již voliče loví TOP09.

______________________________________________________________________

Dobré ránko 4.1. - Rok 2019 a téma důchody

Přesněji DŮCHODOVÁ REFORMA
finanční vyprahlost
 
Z diskuzí:
Pokud je dnes rodina bezdětná, pak její důchody budou platit sousedovy děti. Pokud tedy nemá být skutečná solidarita a podpora rodin s dětmi, pak je nutné také zrušit solidaritu a podporu starých lidí, kteří děti na základě vlastního rozhodnutí nemají. Protože řečeno s velkou nadsázkou a zjednodušením, kdo nemá děti, nemá nárok na důchod.4 Jinak je systém neudržitelný a jak ukázala studie Národní rozpočtové rady, už jsme na onu trajektorii neudržitelnosti úspěšně nasedli. 
 
(nedokončeno)
 

______________________________________________________________________

Dobré ránko 24.12.2018 - Vánoční zamyšlení nad otrokářstvím

 
- Problém je, že vláda musí i nadále zabezpečit dostatečný počet pracovníků – které nemá. Poláci například by na tom byli stejně, kdyby se k nim v průběhu pár let nepřistěhovaly dva miliony Ukrajinců. Jakmile se jejich počet v posledních několika měsících o pár set tisíc snížil, zaměstnavatelé okamžitě začali bít na poplach. Polská vláda nabízí cizincům z několika vybraných zemí velmi výhodné podmínky, a to na základě předchozích zkušeností (což je myslím velice moudré); kromě Ukrajinců jsou to Filipínci a Vietnamci – jsou pozitivně diskriminováni, protože zkušenosti s nimi jsou pozitivní; nově nepotřebují pracovní povolení vůbec a přistěhovalcům z postsovětských republik byla prodloužena na pět let. (zamyšlení Lucie Sulovské nad maďarskem)
 
Poněkud to připomíná princip úvěrování hospodářského růstu a financování dovolených a vánočních dárků úvěry.
 
Hospodářský růst je nezbytný, 
ekonomika se musí zahřívat,
souběžně s bojem proti oteplování.
 
 
Nedokončené
 

______________________________________________________________________

Dobré ránko 21.12.2018 - Není uprchlík jako uprchlík

Dochází nám hloubka zoufalství uprchlictví a to, že uprchlík všemi copacty hájený může být z globálního pohledu terorista? Jsem přesvědčená že státním bezpečnostím složkám to zřejmé je, opak se odehrává na poli aktivistů, zejména těch "urvi co můžeš". V nedaleké Sýrii jsou vězněni islámští teroristé, pro nás - potenciální uprchlíci.
 
Ale o tom není radno mluvit, jste okamžitě napadeni z xenofobie, nesnášenlivosti, jste rasista.
 
Příklad varování I.:
 

Jedna z nejznámějších islámských disidentek, Ayaan Hirsi Ali, upozorňuje, že současný azylový systém a kritéria pro uznání statutu uprchlíka (kterým kdysi sama byla, než získala azyl v Holandsku) přestávají plnit svůj účel - což má být dočasné řešení pro např. válečné běžence, nikoli nabídka trvalého pobytu. Azyl původně nebyl zamýšlen jako poukázka na lepší život.

Nyní až stovky milionů lidí po celém světě, kteří nežijí na plně bezpečném místě, hledá lepší místo k životu. Rozdíl mezi uprchlíky a migranty se natolik rozmazal, že přestává dávat smysl. Pro ilegální migranty je získání azylu jedinou cestou, jak zlegalizovat svůj pobyt. Proto migranti, kteří nesplní požadavky na azyl v dané zemi, to zkoušejí znovu a znovu na dalších hranicích. Už chápete lépe. kam směřuje Globální pakt o upchlících, který ČR právě podepsala?

Hirsi Ali volá po jasnějším odlišení uprchlíka jako osoby, která je ve své zemi perzekuovaná režimem nebo nesnášenlivými skupinami. Pro ty ostatní pak navrhuje změnit kritéria tak, aby místo důrazu na to, odkud přicházejí a jaký měli k odchodu důvod, bylo pro udělení pobytu rozhodující, s jakou pravděpodobností budou dodržovat zákony a přijmou hodnoty hostitelské společnosti.

 

                                                                                                                 ....... ze stránek Institut 2080

 

 

Příklad varování II.:

"Propustíme 3 200 bojovníků ISIS, které držíme ve svých věznicích," prohlásili před chvíli Kurdové v Sýrii..... více pod 20.12.2018

 

______________________________________________________________________

Dobré ránko 20.12.2018 - Erdogan a syrští Kurdové

Závěr roku je ve znamení lidských práv a podpisu paktů o uprchlících a pro migraci. Různé instituce, zejména nestátní, horují za ještě větší práva pro běžence, dílem  běžence před ISIS, běženci před okupačními vojsky a násilím. Brojí se proti domácímu násilí Istanbulskou úmluvou atd.

Nějak se při tom všem zapomnělo na základní právo, článek 3 VDLP OSN 

Každý má právo na život, svobodu a osobní bezpečnost.
 
Každý! Nelze dělat výjimky. Dedává ani smysl psát další ságy paktů, když nedokážeme jako společenství lidské zabránit genocidám, nespravedlnosti a zločinům proti lidskosti. Turecký Erdogan není soudce, aby určoval, kdo teristou je a podnikal trestné výpravy na cizí území jak ve středověku.
 
Zoufalství Kurdů popisuje Markéta Kutilová
"Propustíme 3 200 bojovníků ISIS, které držíme ve svých věznicích," prohlásili před chvíli Kurdové v Sýrii. Je to reakce na rozhodnutí Trumpa stáhnout americké jednotky ze Sýrie. Tohle prohlášení Kurdů je jen důkazem jejich naprostého zoufalství. Všichni totiž vědí, co se stane, pokud Američané odejdou - za hranicemi už číhá Erdogan a jeho armáda a najatí žoldáci - chtějí anektovat celé kurdské území v Sýrii a Kurdy "eliminovat", jak Erdogan prohlašuje. Pokud se tak stane, může to znamenat strašlivý masakr.
Faktem je, že USA Kurdy zradily. Kurdové byli jejich nejvěrnější spojenci a de facto vybojovali válku proti IS, za cenu obřích ztrát na životech. Francie a VB u Kurdů zůstávají, ale jejich role je dost zanedbatelná, v porovnání s USA.
Rozhodnutí Trumpa předcházelo x hovorů s Erdoganem a hovory o dodávkách amerických stíhaček Turecku a podle všeho Erdogan slíbil, že nenakoupí systém protivzdušné obrany od Ruska, ale od USA. Stovky miliard dolarů ve hře.
Evakuace USA je nečekaně bleskurychlá.
Kurdům teď nezbude, než se s prosíkem obrátit k Asadovi, Rusku a Íránu. Není - li ovšem pozdě. Íránský prezident Rouhání už je v Turecku a domlouvá se s Erdoganem. Kurdové dnes mají pod kontrolou 1/3 Sýrie a 75% syrské ropy a plynu. Takže se hraje o strašně moc.
Navíc jsou zde řeky Eufrat a Tigris - zdroje vody a úrodné půdy.
Tohle má být klidný advent ? Máme se zase dívat, jak celý svět ustupuje tureckému diktátorovi? 1938 x 2018 ...škoda, že jsme nepoučitelní.
Pokud skutečně nechají Kurdy napospas Turecku, ztrácím poslední iluze o tomto světě.
Za poslední roky jsme byly s Lenka Klicperova 7x na kurdských územích. Muži i ženy tam bojovali s ISIS s obří statečností a umírali po tisících. Většina z těch, které jsme na frontách potkali, jsou dnes mrtví. Bojovali a zemřeli za svobodu.....Skutečně? Kde je NATO a nějaké jejich stanovisko? Budou mlčet jako když Turecko zmasakrovalo kurdský Afrín v Sýrii?
 
Strašně smutné. Všichni lidé se rodí rovní co do důstojnosti a práv,
pro Kurdy zdá se toto neplatí. Jakpak se asi cítí?
 
19. prosince 2018 proběhla v Praze Demonstrace proti turecké agresi do Sýrie:

ZASTAVME DALŠÍ KRVEPROLITÍ! TURECKO ZA MLČENÍ EU CHYSTÁ DALŠÍ ÚTOK PROTI KURDŮM!

Turecko opět plánuje v nejbližších dnech agresivní útoky na kurdské oblasti v severní Sýrii. Není to ale “jen” o Turecku a Sýrii! Agresivní korporátní politika velmocí ohrožuje nás všechny. 

V ČR se bojíme masové imigrace, ale svůj hněv obracíme na nepravé - na civilisty prchající před masakry a devastací své domoviny. Hlavními viníky jsou ale bohaté velmoci, které sledují vlastní zájmy ať už ohledně kontroly oblastí bohatých na ropu, tak prodejem zbraní. Výsledkem je svět dlouhodobě destabilizovaný vleklými konflikty a zničenými zdroji postižených zemí. Masové migrace a obrovské utrpení vedoucí k humanitárním katastrofám jsou důsledkem toho všeho. 
Pokud nechceme, aby naše domovy dostihl podobný osud, musíme se každý v rámci svých možností zasadit o ukončení těchto nespravedlností na nevinných lidech, kteří své domovy opouštět nechtějí, jsou vražděni, trpí na útěku nebo v uprchlických táborech, odkud se nemají kam vrátit, nebo jsou zatýkáni a mučeni ve vězeních. Je nezbytné stabilizovat tyto země ukončením nepřípustných agresí! 

Poznámka:
Turecko už na severu Sýrie zabralo přes 10 tisíc čtverečních kilometrů – od města Džarabulus přes Afrín až po provincii Idlíb. Území Afrínu Turecko zabralo počátkem letošního roku a spáchalo při tom množství válečných zločinů. Nyní má Erdoğan zálusk i na kurdskou Rojavu. Vůbec se netají svou nenávistí vůči syrským Kurdům, ani svým záměrem obnovit Osmanskou říši, která v minulosti zahrnovala právě území severní Sýrie. Turecko je zemí dlouhodobě porušující lidská práva, zatýká každého, kdo nesouhlasí s politikou stávajícího diktátorského režimu Recepa Tayyipa Erdoğana včetně občanů EU a ČR.
 
 
20. prosince 2018 Generální velení syrských demokratických sil:
v době, kdy jsme v boji proti terorismu v posledních pevnostech ISIS bojovali a bojovali proti jeho buńkám, které se pokoušejí upevnit své pozice v regionu, rozhodnutí Bílého domu odstoupit ze severní a východní Sýrie negativně ovlivní boj proti terorismu a poskytne příležitost, aby se terorismus a jeho příznivci v politické a vojenské oblasti znovu zotavili a zahájili teroristickou kampaň v tomto regionu.

My, jako SDF, ubezpečujeme mezinárodní veřejnost, že boj proti terorismu ještě nezkončil a konečná porážka terorismu ještě nepřišla, tato těžká fáze vyžaduje úsilí všech stran a zejména Mezinárodní koalice musí poskytnout větší a trvalou podporu vojáků v zemi a žádnou agresi v tomto regionu, rozhodnutí o stažení zpět přímo podkopá úsilí konečné bitvy o porážku teroristů a bude mít vážné důsledky pro stabilitu a světový mír, bude to zklamání pro všechny, kdo v regionu bojovali. Rozhodnutí o stažení v tomto období negativně ovlivní stabilitu a bezpečnost a povede to k politicko-vojenskému vakuu a vytvoří anonymní budoucnost s rizikem a trvalým nebezpečím v regionu.

 

20. prosince ze zpráv

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pondělí uvedl, že americký prezident Donald Trump reagoval pozitivně na plány Turecka zahájit útok proti YPG na východní straně řeky Eufrat, kterou minulý týden označil.

Americké ministerstvo zahraničí prohlásilo, že komentáře Erdogana byly mylné, a tvrdilo, že USA se zaměřují na reformu syrské vlády a "mezinárodní proces, který dává všem šanci žít v Sýrii".

......

Mírovíní aktivisté mají povinnost naléhavě promluvit,a požádat své vlády, aby Ankaře jasně řekly, že další invaze do Sýrie je nepřijatelná.

 

20. prosince 2018 - Jak se tvoří uprchlické vlny

Turecké a arabské sdělovací prostředky vytvořily mapy ukazující rozsah navrhované turecké operace v kurdské části Sýrie a zahrnují purpurovou oblast - Qamishli, Hasekeh a Kobani, tj. Tři hlavní kurdská města. Agrese by tak vyhnala kurdské obyvatelstvo na jih do pouštních oblastí, Isis 

twitter.com/mck_beth/status/1075329242286698497/photo/1

20. prosince - Mírotvůrci Turci

Turecký ministr obrany Hulusi Akar uvedl, že kurdští militanti východně od Eufratu v Sýrii "budou pohřbeni ve svých zákopech, až přijde čas" poté, co prezident Donald Trump uvedl, že začal totální stažení amerických vojáků ze Sýrie.

"Nyní máme před sebou Manbij a východ od Eufratu. Pracujeme intenzivně na tomto úkolu," uvedla ve zprávě ve státním vlastnictví agentura Anadolu. Turecko uvedlo, že brzy zahájí vojenskou operaci proti kurdské milice YPG v severní Sýrii.

theregion.org/article/13298-amid-u-s-withdrawal-turkey-says-syrian-kurdish-forces-will-be-buried-ditches?fbclid=IwAR050UiaZChdCDL0sOl18wkSm3TSofIfUhofd49oGPqv5Cur9XZ-aJEngrM

 
22. prosince - "vládce" Erdogan
Turecko řadí milice syrských Kurdů stejně jako tureckou Stranu kurdských pracujících (PKK) k teroristickým organizacím. Ankara si nepřeje, aby Kurdové působili v blízkosti turecké hranice. Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu ale v pátek v turecké státní televizi řekl, že Ankara odložila plánovanou operaci proti SDF na severovýchodě Sýrie, aby omylem nestřílela na stahující se Američany. Záměr zahájit vojenskou operaci proti kurdským milicím Turecko nepřehodnotilo, zdůraznil ministr. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek oznámil, že se Trump rozhodl stáhnout americké vojáky ze Sýrie poté, co ho Ankara ujistila, že je schopna zničit pozůstatky IS v Sýrii jen s logistickou podporou Spojených států.
 
 
22. prosince - popis situace
Na severu Sýrie si v probíhající válce vybojovali autonomii. Nevybojovali si ji proti Asadově režimu, ale ve válce s Islámským státem (ISIS) a to za nemalou cenu v době, kdy vládní vojska byla islánským státem zatlačena stovky kilometrů na jih.Vybojovali si ji v bojích zejména o města Kobání, ale i Rakká a Manbídž, kde padly tisíce bojovníků Lidových obranných jednotek (YPG) a Ženských obranných jednotek (YPJ). Při pohledu na mapu je vidět, že jde o oblast vskutku rozsáhlou. Navíc se v ní nachází voda, ropa a cement. Ropa se ostatně vždy nachází někde tam, kde probíhají války.
 
Do omrzení se opakuje argument, že Kurdové si za to můžou sami. Podle řady lidí i u nás, kteří tento názor do omrzení opakují, se měli se dohodnout s Asadem. I renomovaným komentátorům přitom uniká skutečnost, že v době turecké invaze byla syrská armáda (SAA) do Afrinu vzálená několik desítek kilometrů. Od napadené oblasti ji odděloval pásem ovládaným ISIS, jehož bojovnící v koordinaci s tureckou armádou kladli tuhý odpor jakémukoli postupu části vládních vojsk, které vyrazily na pomoc ohroženým Kurdům. Kdo se podívá na mapu, uvidí, kolik území tejdy ještě islámský stát ovládal.
 
Kritickou "kudlu do zad" však afrinským Kurdům vrazili Rusové. Den před tureckou invazí se stáhli z letecké základny, kterou v oblasti používali na základě dohody s Kurdy. Stáhli letadla ze země i ze vzduchu. Kromě chvíle, kdy bylo Turecko opět jeho nepřítelem po a kdy poslali stíhačky znovu i nad Afrín. V těch několika dnech Kurdové Turky tlačili zpět k hranici. Pak se ale dohoda mezi náčelníky amádních štábů Ruska a Turecka obnovila. A Rusové zablokovali kódy k raketám, které dodali předtím Syřanům. Aby nemohli střílet na turecké bombardéry.
 
Svět mlčel a mlčí i poté, co Turecko začalo v Afrínu etnické čistky. Dodnes vyhání Kurdy z domů a olivových hájů, prodává ukradený olivový olej, unáší a mučí původní obyvatele. Do jejich domů usídluje džihádisty, kteří museli na základě Ruskem vyjednaného příměří o evakuaci odejít z Východní Ghúty. Možná proto jsou zatím džihádisté v klidu v Idlíbu. A Rusové a Erdogan zase čekají, až se vyprázdní další města, kam bude možné nastěhovat teroristy, kteří byli evakuování do Idlibu. Ohrožené může být třeba hrdinské Kobání, kteří Kurdové těžce vybojovali proti ISIS.
 
Ale i my bychom si měli klást jednu zásadní otázku. Erdogan nakupuje zbraně a zbrojní systémy od kdekoho. Proč? Proti PKK v jihovýchodním Turecku? Protiletecké rakety Patriot či S 400? Proti Iráku, který je v rozkladu a má svých starostí dost? Proti Sýrii - ruskému spojenci? Proti Íránu, s nímž ani nesousedí? Který má navíc pozorovací status v Šanghajské organizaci pro spolupráci. Což je Ruskem založená vojenská alinace, která je protiváhou NATO? Půjde skutečně na jih, jak doufají Rusové, nebo se obrátí i na turkické kmeny na jihu Ruska a bude je chtít získat pro Osmanskou říši? A co Evropa? Kdyby chtěl, bude do tří dnů u hranic Moravy. Není armáda, která by mu v tom zabránila. Proč si nepoložíme jednoduchou otázku - potřebuje Erdogan tolik zbraní na boj s terorismem, když s džihádisty je jedna ruka?
 
Islámská revoluce, kterou počátekem války v Sýrii veřejně vyhlásil šéf turecké tajné služby MIT Hakan Fidan, pokračuje.

______________________________________________________________________

Dobré ránko 18.12.2018 - GLOBÁLNÍ pakty a jejich hlasování

17. prosincePokud jde o pakt OSN o uprchlících, o němž se má hlasovat dnes, země EU ho s výjimkou Maďarska, které změnilo pozici koncem minulého týdne, podporují. Můj názor je, abychom se ani k tomuto paktu nezavazovali. Důvodem je, že rozhodování o migraci a o přijímání uprchlíků musí být výsostné právo naší země, není možné, aby o tom rozhodovaly mezinárodní instituce, k čemuž vládu ostatně vyzvala svým květnovým usnesením i Poslanecká sněmovna. Navíc všechny tyto pakty jsou nezávazné, tak nevím, proč se o nich vůbec bavíme.
Novinky.cz, článek: Babiš: Petříček musí oznámit OSN odstoupení ČR od migračního paktu
 
18. prosince: Valné shromáždění OSN přijalo v pondělí drtivou většinou globální pakt o uprchlících, který rozšiřuje současný mezinárodní právní rámec o běžencích. Proti hlasovaly pouze Spojené státy a Maďarsko, Česká republika právně nezávazný dokument podporující mezinárodní spolupráci podpořila. ......................... akt byl schválen jako součást výroční zprávy Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR). Staví na dosavadním mezinárodním právním rámci týkajícím se běženců, mimo jiné na Úmluvě o právním postavení uprchlíků z roku 1951, a také na úmluvách o lidských právech a humanitárním právu........ Zahraniční média si všimla, že Česká republika nakonec hlasovala jinak, než Babiš chtěl. Německá agentura DPA napsala, že podle informací z diplomatických kruhů koaliční sociální demokracie na poslední chvíli dokázala změnit názor populistického premiéra.
Novinky.cz: OSN schválila globální pakt o uprchlících, Česko ho podpořilo
 
18. prosince: ČR na základě usnesení vlády podpořila 17. prosince 2018 na jednání OSN v New Yorku Globální kompakt OSN o uprchlících, který pomůže ochraně pronásledovaných.
Stránky Ministerstva zahraničních věcí, jedná se o usnesení z listopadu
 
19. prosince: Bude hlasován v OSN Globální Compakt pro Migraci
_____________________________________________________________________________
 
Václav Klaus ml. píše 18.12.: Budu iniciovat skandální chování ministra zahraničí na summitu OSN na pořad sněmovny.

Díky za podporu Zuzana Majerova Tereza Hyťhová a doufám aspoň 100 dalších poslanců.


Zuzana Majerová píše: Ještě minulý týden si pan premiér pletl obě smlouvy o migraci. Zjevně netušil - stejně jako většina komentátorů i poslanců - o čem se bude v OSN jednat. Ponížila jsem se do té míry, že jsem jednala se všemi - ano, opravdu se všemi - abych schválení paktu zabránila. Dnes se ukázalo, že si pan premiér plete i "ano" a "ne". Slíbil, že se k paktu nepřipojíme - a jako vždy lhal. Nechci šermovat velkými slovy, slovy jako je "vlastizrada". Nicméně, chce-li pan premiér jednou získat titul vlastizrádce, dělá pro to naprosto všechno. 
A udělám vše pro to, aby tento bod sněmovna projednala dnes.

______________________________________________________________________

Dobré ránko 16.12.2018 - Stand up for jour rights - Itálie

"Postavte se za vaše práva"
 
hlásají uprchlíci, běženci či migranti v ulicích Říma, demonstrací ve stylu karnevalu a pouličních radovánek v africkém rytmu připomínající karnevalové veselí. Video: www.facebook.com/localteamtv/videos/vb.1040040012704952/804567046592575/?type=2&theater
 
a nabádají vstát a  postavit se v Římě proti Salvinimu a vládní politice. Nabádají postavit se demokraticky zvoleným zástupcům státu. Dávají plně najevo proti demokratické kroky a těm zdánlivě ukřivděným se to libí, následují rytmus bubnování proti vládě.

Tady by vlády měly zakročit v rámci svých kompetencí (nikoliv policejní silou!), ale na obranu ústavnosti. Emoce jsou skvělá věc, ale do politiky nepatří, pokud nehodlají nastrtovat sociální krize - občanské války.

______________________________________________________________________

Dobré ránko 14.12.2018 - Sám si velím, sám si peru.... a střet zájmů od A do Zet

U nás v republice místo vyváženosti tří státních mocí a kontroly vlády parlamentem je to tak trochu ve stylu:
 "Sám si velím, sám si peru."

Usnesení EP bude informovat naši vládu, jejímž předsedu je A.B. (ANO) a Parlament (Vondráček ANO).... S požadavkem aby koordinátor (Dostálová ANO) a MF (Šilerová ANO) prověřili a zastavili možný střet zájmů Andreje Babiše, ministerského předsedu. Ve věci upozornění na střet zájmů již dříve informoval komisař EK  Oettinger českou vládu (ANO a ČSSD)

Jaký střet zájmů, když všechno včetně osoby podezřelé ze střetu zájmů jsou jednotně z ANO?

Další otázkou je, jak se to mohlo stát, kde je chyba?

______________________________________________________________________

Dobré ránko 13.12.2018 - Co napraví Babiše?

Ve Štrasburku se projednává případný střed zájmů našeho předsedy vlády. 
  • Dokud nebude vyjasněna situace okolo možného střetu zájmů českého premiéra Andreje Babiše, nebude Evropská komise vyplácet firmám spojovaným s předsedou vlády žádné dotace. Prohlásil to dnes (12.12.) komisař EU pro rozpočet Günther Oettinger během debaty v Evropském parlamentu. Existuje několik návrhů usnesení EP, hlasovat se dude dnes 13.12. 2018
 
Myslíte že Babiše napraví (uvede do reálu) naše nejvyšší instance - EU, nebo něco jiného?
 
Řekněme, že 301 poslanců bude pro usnesení, 370 poslanců bude proti a 80 se neúčastní. Vyjasní se  střet zájmů? Vyjasní se odhlasování rezoluce ona nejasná situace?
 
  • Návrh rezoluce: „Vyzýváme všechny čelní představitele vlád zemí EU, aby aktivně používali nová finanční opatření, zejména část o konfliktu zájmů tak, aby zamezili situacím poškozujícím pověst Unie i národních států, demokracii a finanční zájmy EU. Nová pravidla mají sloužit jako příklad práce pro veřejné blaho, nikoliv pro osobní zisky jednotlivců.“
 
Průběh rozplétání případného střetu zájmů: kotvablog.blogspot.com/2018/12/opet-dalsi-deklarace-tentokrat-dotacni.html
 
Navazuje též na sdělení 20.11. a 1.12. 2018

______________________________________________________________________

Dobré ránko 12.12.2018 - Štrasburk (Fr)

______________________________________________________________________

Dobré ránko 10.12.2018 - Jaké jméno dostávají krize?

Velká hospodářská krize (někdy též Světová hospodářská krize, nebo Velká deprese) je označení pro velký propad akcií na americké burze a následovný hospodářský kolaps v roce 1929.  Všeobecně se soudí, že právě ona byla jednou z hlavních příčin druhé světové války.
  • Na konci 20. let 20. století dosáhly ceny akcií svého maxima, což zneklidňovalo investory. V roce 1929 začaly ceny akcií zvolna klesat a jelikož byl pokles trvalého rázu, začali akcionáři masově prodávat akcie, což zrychlovalo jejich propad. Tento vývoj akcií vyvolal mezi akcionáři paniku a především malí akcionáři, kteří tehdy vlastnili výrazné procento akcií, se pokoušeli prodávat za každou cenu. Ve čtvrtek 24. října 1929 bylo k prodeji nabídnuto přes 12 milionů akcií o něž nebyl zájem, neboť i v tuto dobu se jich majitelé snažili zbavit za cenu, která byla nadhodnocená. Z tohoto důvodu byla Newyorská burza nucena v pátek 25. října oznámit krach. Tento krach vyvolal krach dalších amerických burz, protože se prodej přesunul na tyto burzy. Tento den bývá označován jako černý pátek a je chápán jako den vypuknutí krize.
  • Šíření krize usnadnily špatné kroky státních vlád , či jejich pasivita (Československo) a dále pak stav, kdy teoretici nebyli schopni na krizi reagovat ani ji předvídat, a dokonce se nedařilo předvídat její další průběh a její rozsah.
  •  

Dosavadní vývoj situace v Paříži směruje k názvům: 

Krize zapomenutých,  i když přesnější by bylo  Krize elit.

Otázkou je, bude-li se jmenovat po tom CO ji vyvolalo, nebo KDO se s ní bude muset, pro zachování civilizace, vyrovnat. Nevěšme hlavu, krize v sobě nesou i příležitosti. Obávat se můžeme jediného, že nebudou náležitě využity.

Krize komentační, Krize odmítací,

I tak by se mohla jmenovat. Není problém jakýkoliv problém okomentovat a problém místo odstranění (příčiny) odmítnout na některém summitu nebo konferenci, vyjádřit z něj "hluboké znepokojení". Zapomnělo se však na znepokojení a obavy motoru společnosti - plátců daní. O jejich osudu rozhodují příjemcí těch daní. Není to divné?

Poznámka: Brzy po té, asi 11.12 můžeme slyšet: "Černé úterý", v souvislosti s týranými studenty.

 

______________________________________________________________________

Dobré ránko 9.12.2018 - Manželství pro všechny

Vzpomínáte na tu aféru koncem září tohoto roku? Jak z Lidovek odešla Petra Procházková a další redaktoři? (dílem zmíněno 11.11.2018)

Ostudu měl mít Babiš, skočil na lep falešné identitě z falešné organizace "Mezinárodní dětský kříž", Taťjáně Horákové.

Rýsuje se malér číslo dva. Lobby "Jsme fér" a jim přilehlé neziskovky tlačí na ANO, aby zákonné úpravy "manželství pro všechny" byly prosazen jako "vládní zájem", jako poslanecká iniciativa. Tento zákon však prosazují neziskovky a je finančně podporován Evropskou komisí a částkou 4,4 milionu korun.
 
Jako vždy rozpoutává se diskuze na téma "manželství pro všechny" a s ní velkéí vášně, argumenty se neposlouchají, jen kladou podmínky. Přesto ty podmínky a chuť na stejná práva mají někde hranici, měly by mít.
Nejsme Bůh, příroda ani lidské právo. Toto jsou určité hranice nebo mantinely, které bychom neměli překračovat a snažit se překonávat. A k jejich pohrdání a překračováním nám ani žádný zákon nepomůže. Stručně: Nemáme oprávnění některé věci měnit, byť zákon podporující "věstšinou". Příště bychom si mohli např. odhlasovat, že demokracie je zbytečná.  Nebo odhlasovat, že KAŽDÉ manželství MÁ právo na dítě. Holý nesmysl, že ano?
 
Pane, píšete "nemáte právo soudit", ale já opravdu nikoho nesoudím. Pro lepší porozumění Vám a všem bojovníkům za stejná práva pro všechny je však třeba připomenout zásadní:
- Na manželství není právo a nikdo ho nezakazuje.
- Manželství lze uzavřít za splnění určitých podmínek.

Není proto třeba se stavět proti sobě, ale zvážit zda ty podmínky stojí splnit k dosažení "slasti" manželství. V uvozovkách proto, že opět manželství nese spoustu povinností, které manželé na sebe berou.

 
 

______________________________________________________________________

Dobré ránko 4.12.2018 - Hnutí žlutých vest - Francie

Hnutí žlutých vest - gilets jaunes pokračuje, první zmínka zde a odkazy na člýnky byla pod 25.11.
Přidávají se studenti, středoškoláci i vysokoškoláci, přidávají se řidiči sanitek. Umřela 80-ti letá žena na následky zranění, kdy zavírala ve svém bytě okenice.

Z BBC: www.bbc.com/news/world-46429930?fbclid=IwAR2iUCjjzhJgF8AyHYmxwbA2688Wyn_EZdQ4tXWXOpWZ_EFCNJ0dhguAXws

Předseda vlády Edouard Philippe také hovořil s vůdci opozice v pondělí.

Pravicová vůdkyně Marine Le Pen, který byl na schůzi, varoval, že se pan Macron může stát prvním prezidentem, který dává příkaz k otevření palby pro své vlastní lidi za padesát let. Řekla, že by měl zrušit zvýšení daní z pohonných hmot, nižší ceny plynu a elektřiny a ukončit zmrazení minimální mzdy a minimálního důchodu.

Ministr financí Bruno Le Maire se setkal s obchodními zástupci, aby zhodnotili škody způsobené podnikům během víkendu.

"Dopad je vážný a pokračuje," řekla Le Maire zpravodajské agentuře AFP.

Žena, která žila v bytě poblíž místa, kde proběhly protesty, byla zasažena do tváře při zavírání okenic. Žena byla přemístěna do nemocnice, ale během operace zemřela na utrpěný  šok, hlásí místní média.

 

Le Monde: www.lemonde.fr/societe/article/2018/12/03/des-lycees-bloques-en-soutien-aux-gilets-jaunes-et-contre-les-reformes-de-l-education_5391954_3224.html?fbclid=IwAR1G6turcALvcJEiPGYcJ-QoO4ceSypI5RcQyJHas-FcKmmYxogt3v59qrY

Téměř 200 vysokých škol bylo částečně nebo zcela zablokováno v pondělí 3. prosince protestním hnutím proti reformám ve vzdělávání a někdy i podporou "žlutých vest". Slogany středních odborových svazů (UNL, SGL, FIDL apod.) Evokují maturitní a středoškolské reformy, stejně jako přístupovou platformu Parcoursup pro vysokoškolské vzdělávání, o které se potýkají. Ministr vnitra Christophe Castaner uvedl, že toto hnutí postihlo 188 vysokých škol.

"Jsme proti reformě středních škol a vysokých škol, proti nadcházejícím změnám pro druhou třídu a platformu Parcoursup ," říká Léa, studentka první literární třídy pohovoru La Dépêche . "Také se spojujeme s hnutím "žlutých vest", které nosíme, protože nás znepokojuje naše budoucnost. "

Policisté byli hodil kameny a slzný plyn byl použit. Několik zatčení se odehrálo, demonstranti byli rozptýleni a vyznavači identifikováni, hledali. Kromě toho byl policejní úředník zraněn "před policejní stanicí na podněcování dospělých zločinců zjevně mimo hnutí" , podle prefektury, citované novinami.

 

Týden.cz: www.tyden.cz/rubriky/zahranici/evropa/drama-ve-francii-protestovali-ridici-sanitek-a-stredoskolaci_505433.html?fbclid=IwAR2ZTKymwqL1ukdhtGLVgk5PXnUqWs-75S5z8nA-m7vm_31CAwmG6wBJ7xM

Francie čelí od 17. listopadu protestům svolávaným takzvaným hnutím žlutých vest kvůli novému zvýšení daně z pohonných hmot. V sobotu protesty provázelo nebývalé násilí, ve vazbě jsou desítky lidí a v Paříži bylo zraněno přes 130 osob.

Odborový svaz CGT v pondělí vyzval ke dni akce za "okamžité" zvýšení mezd, penzí a za lepší sociální ochranu. Akce se má konat 14. prosince. Podle svazu to, že vláda není schopna konkrétní a rychlé reakce na protesty, a její odmítání "skutečného dialogu" vyvolává mezi lidmi hněv.

 

Shrnutí 1: 

Ti, kteří zapalují auta a ničí památky jsou jen "profesionální" pouliční rváči, kteří jenom využívají hnutí "Žlutých vest" k tomu, aby se vyřádili. Ty Žluté vesty však mají ohromnou podporu mezi běžnými občany Francie, kteří zatím do ulic nevyšli. Takovou podporu, že nejde jen tak je označit za "potížisty". Tato zřejmě opravdová většina Francouzů si říká "sans-dents". V překladu to znamená sice něco jako "bezzubí", ale přesnější překlad, s nímž přišla BBC, je "ti, na které se zapomnělo", tedy česky "zapomenutí" (sic! ). Sami o sobě říkají že jsou ta "větší část kůlu, která je zatlučená do země, takže ji není vidět". S těmito bojovat nemůže nikdo, zvláště pak vyhlášením represálií typu vyjímečný stav. Nikdo, tedy ani francouzský president.... Otakar Vychodil, ZET21

 

Shrnutí 2:

Velmi důležité pro pochopení celé situace okolo žlutých vest je to, že vše začalo v menších městech a vesnicích. Právě venkov a malá města trpí nejvíce vlivem globalizace, která je přes deset let důvodem, proč většina továren a výrobních hal opouští Francii. 

Výrazně se zvedly třeba ceny cigaret, které dnes stojí 8 eur, a vláda oznámila, že v dalším roce cena poroste o jedno euro a v následujícím taky. Jen pro připomenutí, v roce 2000 stála krabička 3,20. To je důvod, proč se o žlutých vestách mluví jako o lidech, co kouří a jezdí dieselem.

Druhým důležitým bodem je pak to, že protestní hnutí není výsledkem činnosti žádné politické strany. .... vliv politických stran je nulový. Hlavní hybnou silou totiž byli různí nezávislí političtí youtubeři, kteří vzývali a informovali o různých protestních akcích. Nezanedbatelná část protestujících jsou notoričtí nevoliči, kteří protestují právě proto, že to neorganizuje žádná z dosavadních politických stran nebo struktur. To, že se o žlutých vestách mluvilo hlavně na sociálních sítích, jen ukazuje další problém. Tím je nedůvěra v mainstreamový tisk a odklon od sledování tradičních médii. Ta ze začátku protestní hnutí ostrakizovala a považovala ho za projev extremistů.

Většina protestujících má strach o svoji budoucí kupní sílu a rostoucí daňové zatížení. Je zcela logické, že toto vysvětlení vyhnalo ještě víc lidí do ulic a protesty byly ještě násilnější. Macronův výstup jen potvrdil hypotézu, že hlavním problémem je, že ho většina lidí nepovažuje za někoho, kdo pracuje pro blaho lidu.

Macron tak prohospodařil to, co je v politice nejcenněnější – důvěru svých voličů. A i těch měl málo v porovnání s minulými francouzskými prezidenty.

Novinky.cz: KOMENTÁŘ: Žluté vesty aneb začátek konce klidné epochy - Matěj Široký

 

Pokračování - stříbrná advení so a neděle 8. a 9. prosince:

V Paříži se dnes setkali zástupci sedmi největších odborových organizací a ve společném prohlášení odsoudili "všechny formy násilí" na demonstracích. Zároveň ale označili hněv lidí za legitimní.

Už ve středu večer francouzský prezident Emmanuel Macron požádal politiky i představitele odborů, aby vyzvali lidi ke klidu. Premiér Édouard Philippe varoval, že "ve hře" je "bezpečnost Francouzů i našich institucí". Proti násilníkům budou podle něj úřady postupovat tvrdě.

Mluvčí vlády Benjamin Griveaux nevyloučil, že by mohla být v případě násilných protestů nasazena i armáda. Podle zdroje agentury Reuters by mohli být nasazeni vojáci, kteří v současnosti hlídkují v souvislosti s protiteroristickými opatřeními.

Poslanci tří levicových parlamentních stran dnes oznámili, že v pondělí předloží návrh na vyslovení nedůvěry vládě. Důvodem je právě postup vlády při řešení krize kolem žlutých vest. Macronův blok má v Národním shromáždění pohodlnou většinu hlasů.

Hnutí žlutých vest pojmenované podle neonových reflexních vest, které si během protestů lidé oblékají, je značně nejednotné. Nestojí za ním žádná politická strana ani odbory a lidé se organizují především na facebooku. Výrazné osobnosti hnutí, které se vyjadřují veřejně a jednají například i se zástupci vlády, podle francouzských médií čelí nevraživosti dalších nespokojených lidí, kteří si dialog s politiky nepřejí. Někteří z mluvčích hnutí dostávají i výhrůžky smrtí.

 

eurozpravy.cz/zahranicni/eu/242367-zlute-vesty-rozbori-pariz-na-dalsi-demonstraci-se-chysta-tvrde-jadro-vlada-ma-strach/?fbclid=IwAR2kiSFpqm0tgQlvWJ35iCh9arOWE9JSAs2Em4W8FEpzlLxcK-nVpAWqFW0
 

Pokračování v roce 2019 (7. ledna 2019)

Martin Konvička TOHLE JE AUTENTICKÁ REVOLUCE : 

Včera jsem trávil noc "přilepený na monitor", ve snaze rozklíčovat něco víc o Francii.

Protestovalo se po celé zemi, zdaleka nejen v Paříži. Nešlo o demonstrace (co taky pořád "demonstrovat", když na vás vláda kašle), ale o nápadité, decentralizované a efektivní "přebírání země", respektive ukazování složkám, kdo je ve státě skutečným pánem.

Někde vyrazili bránu státního úřadu náklaďákem, někde jakýmisi "minibuldozery" demolovali kanceláře bank, na tomto videu též vidíme nápis "prefektura". Viděl jsem policajty bez nadšení a na útěku, profi-boxera na jakémsi pařížském mostě jsme viděli všichni...

Domnívám se, že tohle - na rozdíl od státního převratu, jako byl u nás v 1989., nebo jako byl v Rusku v říjnu/listopadu 1917 - JE autentická revoluce, podobná té v Rusku v únoru 2017, nebo té v Amerických koloniích koncem XVIII. století. Protože:

1. Jde to opravdu z širokých mas a v celé zemi, nikdo to nemusí "hecovat" - to znamená, že Lid už prostě "postaru" pokračovat nechce a nemůže.
2. To, co vidíme na záběrech, je trestné v každém režimu - a ti lidé to vědí. To znamená, že už nepočítají s eventualitou smíření s režimem, ale s pádem režimu (a následnou amnestií).

Možnosti dalšího vývoje jsou zhruba tyto:
1 - k demonstrantům se přidají silové složky, nebo jejich část, a ty režim normálně svrhnou. Zatím se tak nestalo, ale...
2 - dosavadní taktika, tj. rozvrat systému v celé zemi, způsobí, že stát přestane být ovládatelný (dojdou peníze, lidé nebudou platit daně, nebude možné koordinovat akce policie apod.) - no a prezident s vládou to pochopí a odejdou sami
3 - vláda bude tak hysterická, že padne první "ostrý" výstřel. Pak se ale ozbrojí i lidé (oni kupodivu pořád mohou - v zemi jsou např. až miliony licencovaných lovců...) - no a dál to známe.

Zásadní na celé věci je hlavně to, že VŠICHNI mluvčí Žlutých vest požadují odchod z EU, a to bez řečí. Kam se na ně hrabou Britové s řečičkami o "dohodách o Brexitu". EU bez Francie je samozřejmě nepředstavitelná, přestane de facto existovat. Nebo, pokud to Macron náhodou potlačí silou, bude uskupením tak neatraktivním, že odejdou všichni ostatní.

 

 

______________________________________________________________________

Dobré ránko 1.12.2018 - Střety ministerského předsedy

Tak jsme se přece dočkali:

  1. Adventu. Leč: S příchodem adventu je prý třeba zvýšit policejní hlídky v ulicích, říkali v TV. Opravdu je to kvůli adventu?
  2. Sněhu
  3. Vyjádření EU ke zvláštnímu čerpání dotací předsedy vlády Andreje Babiše

Advent se překlopí do vánoc, sníh roztaje, ale dotační story bude věčná. Nakonec na ni doplatíme my. Kdo je vlastně zodpovědný za činy a přečiny předsedy vlády? Parlament, jenomže koaliční vláda v něm má většinu. Tak tu něco nehraje a je to nedůsledné oddělení moci zákonodárné a výkonné.
Ale sledujme vývoj kauzy neoprávněného čerpání pana premiéra.

 

Brusel: Babiš je ve střetu zájmů, Česko má vrátit dotace, které získal jeho Agrofert

Premiér Andrej Babiš (ANO) podle právníků Evropské komise dál ovládá svou bývalou firmu Agrofert. Tím porušuje české i evropské právo a Česko by mělo vrátit minimálně část z evropských dotací, které Agrofert dostal.

Tvrdí to právní služba Evropské komise v důvěrném dokumentu, který získaly britský deník Guardian a francouzský list Le Monde. Podle bruselských právníků je Babiš v situaci, která "odpovídá střetu zájmů".

Belgický europoslanec Bart Staes, který se dotacemi pro Agrofet zabývá ve výboru Evropského parlamentu pro rozpočtovou kontrolu, tvrdí pro Guardian a Le Monde, že Babiš by měl jakékoliv vazby na Agrofert skutečně přerušit. "Pokud to neudělá, měl by rezignovat," řekl Staes. Za téměř 20 let svého členství ve výboru pro rozpočtovou kontrolu prý nezažil podobný případ, který by se týkal premiéra členské země EU.

Právní služba nemá sama o sobě pravomoc vydat závazné závěry. Jejím stanoviskem se ale Evropská komise obvykle řídí. Podle Le Monde a Guardian předali Svá zjištění předali právníci komise svá zjištění taky Evropskému úřadu pro boj proti podvodům (OLAF).

zpravy.aktualne.cz/zahranici/brusel-babis-je-ve-stretu-zajmu-cesko-ma-vratit-dotace-ktere/r~5113a2ccf53811e8b9390cc47ab5f122/?fbclid=IwAR0Uda795dx81QW4Dn2fqlQ0gCquiWC3nq3ENT7_wwReQ5g4k6a2um9CoGw

 

Babiš je ve střetu zájmů. Česko by mělo vrátit miliony, které jeho Agrofert získal na dotacích, tvrdí Brusel

Dali tak za pravdu stížnosti nevládní organizace Transparency International, která tvrdí, že Babiš Agrofert ovládá dál, i když ho oficiálně převedl do svěřenských fondů. Jako aktivní politik má přitom vliv na rozdělování evropských fondů, které Agrofert čerpá.

Česku hrozí, že bude muset zpět do Bruselu vrátit ze svého vlastního rozpočtu minimálně část z 82 milionů eur (přes 2,1 miliardy korun), které Agrofert letos získal na dotacích z evropského rozpočtu. Tyto peníze "budou muset být předmětem finanční korekce", to znamená, že Česko jich bude muset větší či menší část vrátit, píšou podle Guardian a Le Monde právníci komise.

Státu navíc hrozí, že bude muset zaplatit ještě mnohem více – podle právníků je dost dobře možné, že Babiš byl ve střetu zájmů už od roku 2013, kdy jeho hnutí ANO uspělo v parlamentních volbách. Babiš se následně stal ministrem financí. Současný premiér jakákoliv nařčení odmítá jako součást politického boje a zopakoval to i ve vyjádření pro Guardian a Le Monde. domaci.ihned.cz/c1-66367560-babis-je-ve-stretu-zajmu-cesko-by-melo-vratit-miliony-ktere-jeho-agrofert-ziskal-na-dotacich-tvrdi-brusel?fbclid=IwAR1WusqNLt7rsxXCNc7o-50Jk2ynxYxSTgXAa3G0PoKNvnr_NCZtTVUR_gc

 

Andrej Babiš ve střetu zájmů, budou se vracet dotace. Světový tisk přináší zdrcující zprávu. „Zásadně nesouhlasím,“ reaguje český premiér

Analýzu právníků Evropské komise jsem neviděl, dozvídám se o ní z médií, kam bohužel utekla dřív, než jsem měl možnost se s ní seznámit já nebo moji právní zástupci," uvedl v mailové odpovědi na dotaz Seznam Zpráv premiér Andrej Babiš. „Až Komise zveřejní oficiální vyjádření, prostudují a vyjádří se k němu čeští právníci. S úryvky zprávy, které jsem viděl v médiích, ale zásadně nesouhlasím a mám pro to jasné argumenty. V žádném střetu zájmů nejsem, chovám se přesně podle zákona, tak jak je přijal parlament a po mně český právní systém na základě lex Babiš vyžadoval.“

Převedení Agrofertu do svěřenského fondu, jak to provedl Andrej Babiš začátkem loňského roku, je podle zprávy právníků Evropské komise nedostatečné. Už v samotném podání podnětu od české pobočky Transparency International byly uvedeny odkazy na to, že Babiš i v případě převedení svých firem do svěřenského fondu zůstává konečným příjemcem výhod z tohoto byznysu.

Evropskou komisi, která dohlíží na granty EU pro zemědělce a chudší regiony, požádala o vyšetření dotací pro Agrofert česká pobočka Transparency International, která přišla před několika měsíci s tvrzením, že má důkazy o tom, že Andrej Babiš zůstal skutečným vlastníkem holdingu v rozporu s českým a evropským právem.

www.seznamzpravy.cz/clanek/andrej-babis-je-stale-ve-stretu-zajmu-cesko-bude-vracet-dotace-guardian-a-le-monde-prinaseji-zdrcujici-zpravu-pro-ceskeho-premiera-61643?dop-ab-variant=1&seq-no=1&source=hp&fbclid=IwAR1_czjgbzHX_phvM5G-YGXPrZ4dr-6-JqVANqLGB8gPyrr8EQlX77cPAiw

 

Ze všech tří článků, které jsou obdobné však vyplývá důležitá věc, nejen pro voliče A.B., ale i pro naše občany - obrovská ostuda, koho zde necháme vládnout. "Závěry právníků mohou mít vážné následky nejen pro Andreje Babiše a jeho byznys, ale také pro celou Českou republiku, která je příjemcem peněz z Unie.", píší média. Nejenže máme stále chudší regiony, ale necháme na jejich úkor obohacovat se nejbohatšího člověka v Česku a předsedu vlády současně.

Kdy český volič začne volit odpovědně?

Naprosto nevhodná otázka s přicházejícím adventem....

 

Je třeba doplnit i názor protistrany, případně jiné argumenty a otázky:
Někdy si říkáme (a stačí se podívat, že toto si myslí tisíce, možná miliony slušných): pane Bože, proč se musíme bít za Miloše Zemana, Andreje Babiše či Vladimíra Putina (spíše Rusko), když stojíme úplně na opačném břehu, ale tato svinstva vedená proti nim už jsou tak daleko za hranou, že nám nic jiného nezbývá? Nikdo netvrdí, že by byl Babiš andílek, ale místo abychom zastavili svinstvo dotací, které nám opticky pomáhá, ale ve skutečnosti západu platíme 3x víc, než on nám a ještě jsme jejich otroky, pseudodemokraté podporují dotace, aby v ruce měli páky na udávání a práskání, protože tak složité smlouvy nedokáže ošetřit ani nejlepší právník na celém světě! www.skrytapravda.cz/domaci/2078-pozadujme-at-poche-cssd-bartos-pirati-a-ondracek-zaplati-miliardu-odskodne-obcanum-za-tezke-poskozeni-ceske-republiky?fbclid=IwAR2yEXfzKqoFMYxef4nTDkNzeNrE0u4Vwl9gVt3khH-wUERHulWJww7Z4aY

Složité smlouvy a nejednoznačné zákony je odklon od demokracie.
Jsou charkteristické pro Compact pro migraci, Istanbulskou úmluvu, genderovou ideologii a další 

  • Selhává parlamentní demokracie? Jak to, že Babiš řídí vládu, má většinu v Parlamentu a nyní o sobě bude ještě rozhodovat v RM EU. Není těch pravomocí na jeden systém (demokratický) příliš?
  • Častá je otázka, co na to koaliční partner - ČSSD. Ti se už vyjádřili, při hlasování o důvěře vlády opustili parlament.
  • Všichni víme, že střet zájmů se koná.
  • Tímto způsobem jsme "východu" zase o kus blíž. Ne proto že by to tam bylo zvykem, ale proto, že poctivost vypadá jinak a demokracie přestupníky ze svého středu vylučuje. Kéž bychom si toho středu dokázali vážit.

Další vývoj kauzy o střetu zájmů

Včetně (postupného) vysvětlení některých prvků dotačního mechanismu je v souhrnu: kotvablog.blogspot.com/2018/12/na-prahu-stretu-zajmu-nezajmu-vagnich.html kde je citováno z  Nařízení EU 2018/1046 *), které má 193 stran:

Oproti současnému českému zákonu o střetu zájmu přináší nové evropské finanční nařízení dvě podstatná vylepšení. Za prvé, k prokázání střetu zájmů veřejného činitele na národní úrovni postačí prokázat, že je veřejný činitel skutečným majitelem firmy. Není nutné navíc prokazovat, že je veřejný činitel ovládající osobou firmy, jak to požaduje český zákon. Za druhé, evropské finanční nařízení se na rozdíl od českého zákona může opřít o efektivní sankce. Nepřijme-li osoba ve střetu zájmů účinná k opatření k tomu, aby střet zájmů eliminovala, nastupuje hmotněprávní i potenciálně trestní odpovědnost za poškozování finančních zájmů Evropské unie. Ta se vztahuje jak na osoby ve střetu zájmů, tak na firmy, jejichž jsou takové osoby skutečnými majiteli, stejně tak na evropské i české úředníky, kteří by úmyslně či z nedbalosti vyplatili jakékoli evropské peníze osobě či firmě ve střetu zájmů. 

*) Nařízení EU 2018/1046: eur-lex.europa.eu/legal-content/CS/TXT/PDF/?uri=CELEX:32018R1046&from=GA

Vysvětlující video z Tiskové konference PS - Piráti: www.facebook.com/ceska.piratska.strana/videos/516269025539313/

 

12. 12. 2018

Nová finanční pravidla EU mají sloužit veřejnému blahu, ne soukromým zájmům, píše se v návrhu deklarace, o které budou europoslanci rozhodovat tento týden. www.seznamzpravy.cz/clanek/zastavte-agrofertu-veskere-dotace-navrhne-cast-europoslancu-bude-se-resit-babis-62295?dop-ab-variant=6&seq-no=3&source=hp&fbclid=IwAR3ZJoPyEOeJFskXY9mb7r5I6vK7cimSOD-4ju5zcl9LnNpgVvzY1lJEaaw
  • Nařízení je tedy málo, na Babiše a Česko bude třeba DEKLARACE. EU se opravdu v rozhodnosti a ji deklarovanou jednoznačností překonává.

______________________________________________________________________

Dobré ránko 27.11.2018 - Soroš prý je v Česku a Zeman je v Izraeli

Lidé tady sedí a čekají čím je kdo zaujme,

reklamou, slevami, politickým postojem.

Než by usilovali, riskovali, zkoumali

CO S TÍM.

Blíží se vánoce, doba zázraků,

naše věc je otázkou drobných kroků.

 

Ze sociálních sítí:

Soros je od včera v Praze!! Jeho temnota má podpořit pád vlády a revoluci v Česku ..... píše Petra Bostlová

Neptejte se nás, proč bojujeme proti bezpráví. Zeptejte se sebe, proč vy to ještě neděláte.... Permanentní reklama AI

Mrzí mě to, ale nepřítel (Rusko) zahájil válku! Je třeba se postavit na stranu spojenců (Ukrajina).... píše Všudybyl Suchánek

Jako 4. bod bych ráda připojila něco konstruktivního, není co. FB je plný Babišů, bojů za cosi, bojů na Ukrajině a bojů proti listvu i lidskosti.

 

Jsme nebo nejsme si nebezpeční? Jsme. Umrtvili jsme se sami, z původní snahy něčím pohnout jsme se posunili do role pozorujících, role konzumentů jakýchkoliv zpráv. Už obrazně řečeno chodíme vozeni za ručičku.

______________________________________________________________________

Dobré ránko 25.11.2018 - Zdražení nebo nová daň?

Paříž - žluté vesty - zelené úmysly - spotřební daně PHM - nepokoje - zranění lidé

Mluví se o násilí v souvislosti se zdražením nafty. Není však reakce nepřiměřená? Ve skutečnosti se jedná o zvýšení spotřební daně nebo zavedení nové daně, která se v budoucnu projeví ještě zdražením automobilů a následně. Z čeho budou lidé žít, když daně neustále rostou?
Občas by bylo na místě omezení spotřeby a trestání reklamy

PL informují: Litr nafty by měl být zdražen od nového roku zhruba o patnáct a stejné množství benzínu zhruba o dvanáct korun (ve skutečnosti to jde o 6,5 centu za litr nafty a o 2,9 centu za litr benzinu, PL dělají problém asi převody). Nicméně toho, co demonstranti Macronově vládě vyčítají, je mnohem více. Například zrušení daně z bohatství a snížení kupní síly obyvatelstva. Také převládá pocit frustrace z toho, že jim politické elity nerozumí.

Kolik činí navýšená daň?

Poznámka: loni dělalo navýšení ceny 23% při ceně cca 1,5eur/l PHM

ECHO24, článek: Macronova vláda ujišťuje, že každé takto získané euro (plán je stavěn na 15 miliard eur ročně) půjde na změnu ekonomického a sociálního modelu Francie, v němž má právě ekologie hrát klíčovou roli. Ale na Francouze to zřejmě velký dojem nedělá.

Ministr vnitra si stěžuje, že hnutí žlutých vest je neorganizované a nedá se s ním vyjednávat (jinak než policejními obušky)..... Tak to bylo před šesti lety, když Paříží pochodoval milion konzervativců, aby protestoval proti zákonu o manželství a adopcích pro homosexuální páry, a média podstřelovala odhady demonstrantů, někdy i řádově.

 Zeleno-socialistické metropolitní vyšší vrstvy ovládající státní aparát i komunikační kanály ve velkých zemích Evropy žijí dnes už v téměř dokonalém odtržení od lidí, kteří si musejí nějak poradit s následky jejich politiky. echo24.cz/a/Sfxmh/zlute-vesty-demonstruji-proti-zelene-politice?fbclid=IwAR0MCKNMHmbMVOwuXBFJaqj0d5k23alh8bQhU2_DLkWaLZtd30kN9KZr4Z4

 

 

 
 
Kolik činí navýšená daň? Už to víme?
 
Zatím na východě, v době předvánoční ......
 
Konflikt na východní Ukrajině není občanskou válkou, jak to představuje ruská propaganda, ale jde o nevyhlášenou válku Ruska proti Ukrajině. Rusko dodává separatistům nejmodernější zbraně, posílá tam své vojáky a působí tam ruští žoldáci.

Prezident Porošenko chce navrhnout parlamentu vyhlásit válečný stav. Nejde o vyhlášení války, ale o obranné opatření, které se vyhlašuje na 60 dní a neomezuje práva občanů. V pondělí chce jednat s generálním tajemníkem NATO.

forum24.cz/hrozi-valecny-konflikt-protoze-si-chce-putin-zlepsit-popularitu-rusko-zabavilo-ukrajinske-lode/?fbclid=IwAR3Hzf58z0Cld90hOeAnJ4InU53BFLZxEWIXVqGFbBsnQLW9u-NR6ok-y-4

______________________________________________________________________

Dobré ránko 20.11.2018 - Tak tu máme vládní krizi.....

Pondělí po 17. listopadu, dne boje za svobodu a demokracii nám prokuká vládní krize. Zvěstuje nám to NOVA dvěma pořady: 

I. Andrej Babiš exkluzivně: Vládní krize novaplus.nova.cz/porad/strepiny/epizoda/26609-andrej-babis-exkluzivne-vladni-krize?fbclid=IwAR3acqdwvLnGKeF9iOP-oOOg-vAkg6mEwNY9hEGrrx0yoTeE-yhi-XYWzcs

II. Už nás neobtěžujte, exmanželka premiérawww.novinky.cz/domaci/489481-uz-nas-neobtezujte-rekla-byvala-manzelka-babise.html?fbclid=IwAR0KO9wfBRHYEOzUlrikFU7rA23gyCNlmXRITXImyqlLMLBLw7hh0b_bVFI

  • V půlhodince na NOVĚ A. Babiš jen tak při řeči zmínil, že syn JEN vlastnil akcie, že konal management.  Za povšimnutí stojí, že kolem A. Babiše se to emocnými jen hemží. Zatím v Klecanech (19.11.2018) hoří Národní ústav duševného zdraví.
  • Podle ČT24 a Devadesátky z 19.11.2018 je údajně hlavní obviněnou Jana Majerová:

III. Článek z listopadu 2017: Jana Mayerová je jednou z obviněných v kauze Čapí hnízdo, pod žádostí o dotaci je totiž její podpis. Minulý týden sdělila (článek ze 6.11.2017) ČTK, že hodlá rezignovat na funkci náměstkyně jihlavského primátora – a to ze zdravotních důvodů, nemocná je již od léta – ale nakonec se rozhodla jinak.

Mayerovou obvinila policie jako členku představenstva Čapího hnízda
Stíhání se týká doby, kdy Mayerová na radnici ještě nebyla a působila v představenstvu společnosti Farma Čapí hnízdo. Právě podpis Mayerové figuruje pod žádostí o dotaci. Obvinění převzala v polovině října, jeho obsah označila za „vymyšlený příběh, založený na fabulacích, neznalosti situace a ignoraci faktů“.

Kvůli Čapímu hnízdu obvinila policie jedenáct lidí včetně předsedy hnutí ANO Andreje Babiše a jeho místopředsedy Jaroslava Faltýnka, jejichž stíhání je v současnosti zastaveno, protože se po volbách znovu stali poslanci..... Více: ct24.ceskatelevize.cz/regiony/2295568-jana-mayerova-stihana-kvuli-capimu-hnizdu-zustava-namestkyni-jihlavskeho-primatora

 

_________________________________________________________________________________________
V souvislosti s ČH byla vzpomenuta kauza vraždy novinářky Slonkové  články z června 2002, kde figuruje Karel Srba, 

I.

Ve vazbě je Kavanův extajemník
Ve čtveřici, kterou policie kvůli plánovanému zabíjení zatkla, je bývalý generální sekretář ministerstva zahraničí Karel Srba. "V hierarchii chystané vraždy stojí nejvýš," uvedla Slonková......  zpravy.idnes.cz/slonkovou-delily-od-smrti-hodiny-dqr-/domaci.aspx?c=A020722_121712_krimi_kot&fbclid=IwAR1PdErie_0csIzlEEGMko02NoveKb_lwguU-U6XhdHH6qjSbzGrT60HHyk

 

II. 

"Znalecké posudky vyhotovené při vyšetřování kauzy pronájmu Českého domuhovoří o škoděna majetku státu ve výši 100 milionů korun. Policie v této souvislosti podezírá z trestné činnosti bývalého generálního sekretáře ministerstva zahraničí Karla Srbu a ředitele společnosti Hotel Český dům Stanislava Breie." .... zpravy.idnes.cz/cesky-dum-stal-sto-milionu-d02-/domaci.aspx?c=A020628_214025_domaci_pol 

 

III. (z r. 2016)

Bývalý generální sekretář ministra zahraničí a agent vojenské rozvědky Karel Srba si odseděl osm let ve vězení za objednání vraždy novinářky Sabiny Slonkové. Šest let už je na svobodě a znovu promluvil. O financování tajné služby či sociální demokracie, kterou tehdy řídil dnešní prezident Miloš Zeman. A také o legendární krabici od bot, do níž mu jeho otec údajně nastřádal miliony.

Vyšetřování ztracených milionů se na rozdíl od kauzy nájemné vraždy vleklo roky. Zčásti jej v roce 2013 zastavila amnestie bývalého prezidenta Václava Klause. V jiné větvi případu pak vrchní soud v Praze zase rozhodl, že nelze dokázat, z jaké konkrétní trestné činnosti měly peníze zabavené u Srby pocházet. A tak mu obsah “krabice od bot” vrátil na účet.  neovlivni.cz/17282-2/

Srp je zakladatelem Jazzové sekce, která se před listopadem 1989 podílela na vydávání legálních i zakázaných publikací. Srp se objevil v neoficiálních seznamech spolupracovníků Státní bezpečnosti, takzvaných Cibulkových seznamech, jako spolupracovník komunistické tajné policie. V prosinci 2000 Městský soud v Praze 1 rozhodl, že byl ve spisech StB evidován jako její spolupracovník neoprávněně. V roce 2013 jej Zeman ocenil Medailí Za zásluhy.... www.e15.cz/domaci/zeman-chce-do-eticke-komise-donasece-stb-sobotka-jmenovani-nepodepise-1328017

 

______________________________________________________________________

Dobré ránko 19.11.2018 - Každý co jeho jest

Fenomén Donald Trump, aneb každý svého Babiše:
Originál text k dohledání (červenec 2015): waza2.webnode.cz/news/fenomen-donald-trump-aneb-kazdy-sveho-babise/

Fenomén Donald Trump, aneb každý svého Babiše (07/2015)

Obecně se zdá, že velká část voličů je v USA, podobně jako v Evropě, silně znechucena ani ne tak politikou jako politiky. Jakoby se nůžky mezi běžným životem a světem politiky rozevřely do už nepřijatelné zdálenosti.
Spravování polis ku prospěchu všech jejích občanů – především to je, a být musí, hlavním posláním politiky. Lidé ztrácejí víru v to, že tomu tak skutečně je, a proto dostávají od voličů šanci ti, kteří se vymykají jakémusi prefabrikovanému modelu politika, z něhož se vinou celé společnosti i jeho samotného postupem času stala nějaká vosková atrapa z muzea madam Tussaud. Proto je možné vyslovit hypotézu, že zjevování se osobností typu Donalda Trumpa v nejvyšších patrech politiky je jevem zákonitým a nejspíše  reprezentuje projev sebeobrany společnosti před devastujícím vlivem zmíněných rozevírajících se nůžek mezi politikou a reálným životem.

.........

Demokracie není jednostrannou záležitostí. Je-li vládou lidu, musí se onen lid jako vládce chovat. Nikdo za něj nic nevyřeší. Volené zástupce nemáme jen proto, aby se zabývali naším bezstarostným životem, i když nám to ve volbách tvrdí. Jsme to my, kdo je vybírá, kdo je tím pádem odpovědný za jejich činy. Toto rozhodování, ale i tuto zodpovědnost nám umožňuje svoboda, která je základním pilířem demokracie. Proto také svoboda bývá tím prvním, nač útočí režimy, které si demokratické pouze říkají. USA jsou na tom lépe než my. Systémy vzájemných kontrol státních mocí jsou tam za ta léta na velmi vysoké rovni, takže i kdyby se Donald Trump stal americkým prezidentem, žádná oligarchie v USA nehrozí. U nás tyto systémy pracují zatím velmi špatně, a doufejme, že se jedná pouze o dětské nemoci. Nevím, jestli nám akutně hrozí ztráta demokratických svobod. Jediné, co však mohu s plným vědomím říci, že nám hrozí určitě víc než USA. Koneckonců, každý stát má takového Trumpa (či Babiše), jakého si zaslouží.
Otakar Vychodil 

 

______________________________________________________________________

Dobré ránko 17. 11. 2018 - Den boje za svobodu a demokracii

Dozvuky oslav mohou trvat klidně 365 dní, až do jeho 80 a 50-ti letého výročí.
Každý den musíme sledovat jestli svoboda a demokracie nechřadnou.

 

______________________________________________________________________

Dobré ránko 11.11.2018 - Padesát sirotků a Istanbulská úmluva v souvislostech

 
I. Aféra s Taťjánou Horákovou
Pamatujete si na aféru s Taťjánou Horákovou, předsedkyní Mezinárodního dětského kříže?  Více najdeme zde pod 24.9. Ve stručnosti, jednalo se o kauzu, na základě které z LN odešli někteří redakoři, protože uvěřili ....... Podle (Petry) Procházkové je ale problém samotný fakt, že do redakce Lidových novin přišel z Úřadu vlády text, který se nevztahuje k samotné činnosti kabinetu. Spolu s ní oznámili odchod redaktoři zahraniční redakce Ivana Milenkovičová a Milan Rokos. Konec spolupráce s listem ohlásil i fejetonista Martin C. Putna.... Na scénu mj. vstupuje tajemná Taťjána Horáková, kterou však nikdo neviděl a píše srdceryvný článek o situaci sirotků. Andrej Babiš jí uvěřil, nechal se napálit aktivisty, pravděpodobně  feministicky a genderově orientovanými. Více pod 24.9., o kousek níže.
Z článků zveřejněných kolem 24.9. vyplynulo, že:
  • "Organizace, kterou nezná nikdo v branži. Žena, která má podle svých slov spoustu zahraničních zásluh, ale nikde neexistuje její fotografie. Lékařka, která pomáhá v mnoha zemích světa, ale v oficiálním sídle ji nikdo nezná. Řeč je o záhadné Taťjaně Horákové z organizace Mezinárodní dětský kříž." MDK  oficiálně sídlí v pražské ulici Politických vězňů. Jde o stejnou adresu, na níž sídlí i KSČM. Nezná ji nikdo z Člověka v tísni ani z Mezinárodní organizace pro migraci.
  • Chyba Andreje Babiše spočívala v tom, že  poslal do lidovek text záhadné prezidentky nejspíš neexistující organizace. Následoval odchod novinářů.

II. Rýsuje se další aféra s neziskovkami a Horákovou II.
Nyní na scénu přichází Istanbulská úmluva a to velmi podobným vstupem na scénu - přes aktivisty. Úryvek z článku Manželství pro všechny bude zlom. Růžová lobby si ochočila české politiky Daniel Kaiser
Ale nejaktuálnější je dnes zákon o manželství pro všechny, čili manželství pro homosexuální páry. Sněmovna o něm bude v prvním čtení rokovat 14. listopadu. Zákon je dílem neziskovek, které se před rokem pro ten účel shromáždily pod nově vytvořenou značkou Jsme fér. Zakládajícími členy jsou organizace Proud, Prague Pride, Logos, Mezipatra a Amnesty International, kampaň reprezentují hlavně právničky Adéla Horáková a Lucia Zachariášová (léta pracovala na Úřadu vlády v odboru pro rovné příležitosti, loni na podzim kandidovala do sněmovny za Zelené) spolu s dlouholetým ředitelem festivalu Prague Pride Czeslawem Walkem.

Podstata návrhu je jednoduchá: manželství, které občanský zákoník definuje jako svazek muže a ženy, předefinovat na svazek dvou osob. Této jednoduché změně připisuje lobby homosexuálních aktivistů zásadní význam. Odvíjejí se od ní praktické vymoženosti, které registrované partnerství nedává, jako je možnost dědit nebo získávat zdravotní informace, ale i tak zásadní věci, jako jsou adopce dětí do homosexuálních párů. Pokud jde o šanci na přijetí této převratné změny, odhady se různí. Zastánci zákona se snaží krotit svůj optimismus. Odhad hlavní předkladatelky, poslankyně ANO Radky Maxové, je, že norma „těsně projde“.
Neziskovka píše zákon

........

Evropská komise tu v programu nazvaném Práva, rovnost, občanství vyčlenila na širší podporu české LGBT komunity 4,4 milionu korun. A to je na pováženou bez ohledu na to, co si kdo o manželství pro všechny myslíme. Evropská komise má být hlídačem unijních smluv, a ne ovlivňovat společenský vývoj, zasahovat do politického vývoje uvnitř členských států.

Nově se rýsující malér:  .... Nicméně (soukromý) e-mail Horákové premiéru Babišovi, citovaný Českou justicí, má dikci, z níž by člověk usuzoval na autorství Horákové a jejích kolegů: „Rádi bychom návrh předložili jako poslanecký návrh (...), aby již ze samotného sněmovního tisku bylo zřejmé, že má návrh velkou podporu napříč politickým spektrem. Paní Radka Maxová souhlasila, že bude hlavní předkladatelkou návrhu. Z toho máme radost...“ apod.

 
III. Děti 
Aby toho nebylo málo, článek Dalibora Balšínka - Děti nejsou zboží, upozorňuje na problematiku "manželství pro všechny" v článku - echo24.cz/a/StWc4/deti-nejsou-zbozi Jedinečná je schopnost přivést na svět dítě, které vzniká spojením muže a ženy, tedy jejich buněk. To také zatím nikdo nezpochybnil. Změnil se ale vztah k dětem, které se stávají nárokem v případech homosexuálních párů. V Poslanecké sněmovně leží návrh zákona o zavedení manželství pro homosexuální páry, který následují legislativní změny s možností osvojování dětí. Ten první se má na pořad jednání dostat v nejbližších dnech (14.11.). Většinovou veřejnost nijak zvlášť neznepokojuje a je přehlušena aktivisty a různými podporovateli této myšlenky. Každý, kdo se ozve s nesouhlasným postojem, je označován za homofoba, je zaostalým konzervativcem, je posílán do 19. století.
Halasící obhájci lidských práv pro všechny nezvládají základní, tolerovat jiný názor, onu jedinečnost svobodného myšlení.
 Je rozporována klasická rodina, jejíž základ tvoří žena a muž, jako nefunkční těleso, je atakována katolická církev, která se viditelně staví proti progresivistickému vidění homosexuálního modelu rodin, a jsou jí vytýkána selhání sahající snad až do středověku. Halasení aktivistů je veliké, ale nemělo by zaniknout, že v tomto případě jde především o děti a o to, jak k nim bude stát přistupovat a jaký rámec existence jim vytvoří od jejich zrození. Dítě není pes, dítě není rohlík, který si kdokoli může koupit v obchodě, ale v bezhodnotové společnosti vládne myšlení, že ta má na vše právo. Tedy i na dítě.
Článek končí kritickým pohledem na naši společnost: Často se netečnost české společnosti zaměňuje s tolerancí, Češi nejsou homofobní, ale nikoli pro respekt k tomu, že každý je jiný, ale proto, že jim to je jedno. A určitě by se našla společenská shoda pro rozšíření institutu registrovaného partnerství. Manželství ať dál zůstane svazkem muže a ženy, stát ať vytváří podmínky pro co nejpřirozenější vývoj dítěte.
.....
Že se takové věci v politice dějí popisuje tato analýza, z balkánské občanské války publius.cz/glosy/vecny-navrat-lidovcu-a-jejich-sirotku/ V době, kdy došlo k posunu frontové linie, byly tam přicházející vojáci a pozorovatelné OSN konfrontováni s následky této poslední balkánské války s tím, že byli v šoku, že se něco takového může dít na evropském kontinentu tolik let po válce. Někteří ze západních poslanců, konkrétně z těch stran, k nimž se dodnes hlásí naši lidovci, přišli s ohromujícím nápadem. Na zasedání zahraničního výboru s ním přišla naše kolegyně z KDU-ČSL. Prý od hromadného znásilňování žen muslimské komunity v BH uplynulo už devět měsíců, takže se budou rodit děti – důsledky toho znásilňování. Že prý my, jako humanistická společnost, máme povinnost se o tyto děti postarat tím, že je vezmeme k nám (do Evropy) do nějakých specializovaných zařízení. 

______________________________________________________________________

Dobré ránko 5.11.2018 - Hodnoty

Nad třemi základními problémy konce roku a revolučního měsíce listopadu, se otvírá debata o hodnotách. Problémy:
  • Istanbulská úmluva
  • Manželství pro všechny
  • Globální Compakt pro bezpečnou, řízenou a pravidelnou migraci
  • Turecké útoky na kurdské jednotky YPG, YPJ a civilisty na území Sýrie a postoj velmocí k Erdoganovým říšským praktikám
Hodnoty (z Wiki) jsou výsledky, případně měřítka hodnocení. V přírodních vědách se hodnotou obvykle míní číselný výsledek měření, údaj měřicího přístroje. Podobně v ekonomii se hodnotou míní to, co lze vyjádřit cenou (směnná hodnota). V běžné řeči a ve filosofii znamenají to, čeho si jednotlivci nebo skupiny váží, cení, za co jsou ochotni něco obětovat, případně zaplatit.

Prof. Piťha v postoji nejen  k Istanbulské smlouvě bezesporu zastává a hájí křesťanské hodnoty. Ostatní někdy občanské, tu stranické, ale přiznejme si, jsou neuspořádané a kolísající, takové neukotvené. Velice lehce o ně můžeme přijít.
Co vlastně víru po jejím odsunutí do pozadí mělo nahradit? Komunismus to nebyl,  ideologicky se neosvědčil.

Je notoricky známo, že uvolněný prostor je vyplněn něčím jiným, jakou má ovšem tato nová "náplň" hodnotu a co jsou naše měřítka?
 
Feminismus a gender jako nová metla lidstva?
 
Co sankce proti Turecku?
 
_____________________________________________________________________
K této čtveřici lze přidat další co se chystá: Rezoluce - Nárůst neofašismu v Evropě
 
Jisté je jedno. Že toto usnesení případné neo-fašistické nálady neutlumí, ale posílí. Tím, že za neo-fašistu bude neodborně označen každý podle definice ideologického oddělení ÚV KSČ, dojde k tomu, že lidé, kteří jsou zatím pokojní se víc naštvou. Možná se někdo zradikalizuje. Zbytečně. Vytrvalé ignorování témat, o kterých lidé chtějí mluvit a pod záminkou neo-fašismu je jim v tom bráněno, povede ke skutečné radikalizaci opravdových fašistů.

A tomu musíme zabránit, ne nálepkovat každého, kdo nesouhlasí s euro-socialismem.

pravyprostor.cz/rezoluce-nic-neresi-evropsky-parlament-se-chysta-odsoudit-rezoluci-narust-neo-fasismu-v-evrope/

 

_______________________________________________________________________

Dobré ránko 6.10.2018 - Briskní řešení EU podezření A. Babiše z vazeb na AGROFERT

Jaká je role A. Babiše v AGROFERTU

Když se otázkou možného střetu zájmů předsedy vlády Andreje Babiše v souvislosti s dotacemi pro holding Agrofert začala v září zabývat na podnět hlavně České pirátské strany a Transparency International Evropská komise, byl to Bart Staes, belgický europoslanec z frakce Zelených/Evropské svobodné aliance, kdo vyvolal diskusi také na půdě Výboru pro rozpočtovou kontrolu. Minulý čtvrtek byl Staes jedním z těch, kteří se během jednání tohoto výboru zajímali o průběh komisního šetření Babišova případu.

V novém evropském finančním nařízení (2018/1046, pozn. red.) je jeden článek, který stanovuje, že vazby mezi lidmi ovládajícími evropské peníze a těmi, kteří je čerpají, by měly být naprosto přerušeny. To obvinění je, že Andrej Babiš ovládá Agrofert. A Agrofert měl v roce 2017 dostat asi 80 milionů eur. To není málo. A existují také pravidla o farmaření, o zemědělských a regionálních dotacích, evropských investičních dotacích…

No a v rámci kontrolního výboru jsme rozhodli, že se tím případem budeme zabývat, a to v souvislosti s rozpočtem na rok 2017, kde jde právě o těch 80 milionů.

Odpověď komisaře Oettingera mě potěšila. Jasně řekl, že ta obvinění bere vážně, že požádal Generální ředitelství pro zaměstnanost, sociální věci a začleňování, dále pak GŘ pro zemědělství a rozvoj venkova a GŘ pro regionální a městskou politiku, aby prošetřila, co stojí v dopisech, které komisi poslala česká Transparency International a také někteří čeští poslanci. Jestli je to pravda, nebo ne.

Předpokládám, že to může být vyřešeno velmi rychle. Bude velmi snadné určit, jaké jsou vazby mezi panem Babišem a společností Agrofert.

Jaký výsledek očekáváte ze strany Evropské komise?

Komise je povinná garantovat, že všechna evropská legislativa je dodržována, a finanční dohled je toho součástí. Já chci jednoduše vědět, jestli je to finanční nařízení respektováno – ano, nebo ne. Moje východisko je, že každý je nevinný, dokud se neprokáže opak.

A kdy by se k tomu podle vás mohla komise jasně vyjádřit?

Myslím, že bychom měli do půlky října mít odpověď. Pokud se skutečně zjistí, že tam je nějaký problém, komise by měla jednat, přestat vyplácet peníze zejména Agrofertu, vyšetřit, co se stalo špatně, a požádat českou vládu, aby také jednala. I když sám Andrej Babiš je ve vládě, kabinet by pořád měl garantovat, že se dodržuje evropská legislativa.

Doufám, že všechny strany v českém parlamentu se odváží k případu přistupovat naprosto upřímně. Nejen piráti nebo zelení, ale také sociální demokraté a křesťanští demokraté a lidé napojení na liberální frakci v EU... Ti všichni by se měli odvážit se těmi obviněními zabývat, a to rychle.

Čím déle to trvá, tím víc to poškodí politický život v Česku a taky důvěru v EU.

zahranicni.ihned.cz/c1-66268640-o-tom-jestli-babis-stale-ovlada-agrofert-rozhodne-evropska-komise-do-poloviny-rijna-rika-belgicky-europoslanec-ktery-iniciuje-diskusi-o-premierove

Pirátovo moudro: Každý má představu jiného světa pro sebe. Z různých příčin. Z osobních důvodu. A každý na ně má právo. A jen diskuze, s dobrou vůli se dohodnout, je cesta k nějakému solidnímu řešení. Názorů a lidi je příliš a nelze mít ideální svět. Pokud někomu vadí hlasování, má na to právo. Pokud chce šířit nepřesné informace, na na to právo, pokud to není v rozporu se zákonem. Co není zakázáno, je povoleno. Nemá smysl se urážet. V osobním rozhovoru nakonec zjistíte, že vaše cíle jsou v podstatě stejné. Jen se liší způsob dosažení a fakt, že nikdo z vás/nás nemá všechny informace. Právě tady je možnost dokázat, co je to demokracie, v takových diskuzích na fb. Já si svůj názor o jednotlivých diskutujících vytvořil. Hezký den.

Snad je i něco víc než pohybovat se pod zákazy.... Třeba ten smysl Já

_______________________________________________________________________

Dobré ránko 2. 10. 2018 - Heterodoxní ekonomie a další chytré regulace

 
Centrála Evropské unie v poslední dekádě opustila či překroutila všechny hodnoty, na nichž Evropská Unie, či Evropské hospodářské společenství kdysi dávno vzniklo. Od volné obchodní soutěže přes rovnost pohlaví, demokratické svobody, ochranu slabých a žen až po třeba ekologické zákonodárství. Hrubým odhadem devadesát procent nesmyslů původem z Bruselu škodí Evropě a Evropanům a jsou to státníci typu Orbána, díky nimž se v Evropě dá ještě trochu žít. Takže, ruce pryč od Maďarska, milá Bruseli. Jsi ta poslední, kdo může kritizovat. 
 
Poznámka: Zrodil se nový pojem heterodoxní ekonomie - viz. článek níže. Tak trochu naopak rčení: "Jedny dveře se zavírají, druhé se otvírají", tak vznikají "nové hodnoty" a nepomůže volat: "Vraťte mi můj sýr". Hodnoty je třeba pozvednout, ne je nechat ničit multikulti inženýry.
 
K partajím, které se předvolebně daly na protimigrační hesla, pak tolik, že kradou téma. Neříkal bych tomu hned populismus, spíš směs bezradnosti a nestydatosti. Dnešní rétorika socialistů, ANO a dalších přece přesně opakuje věci, které jsme říkali v letech 2014, 2015, kdy se nám všichni ti dnešní hrdinové smáli, případně nás honili po výsleších.

Upřímně, já se na ně nezlobím. Politik je povolání nepoctivé a podlé. Vědec, který by kradl myšlenky, by ve své profesi brzy skončil. V politice holt platí jiná pravidla. Pokud se podaří ochránit Česko od nekontrolované migrace, od šíření islámu, vzniku ghett a dalších věcí, která známe ze západní Evropy, bude mi úplně jedno, zda to bude zásluha Andreje Babiše, Tomia Okamury nebo Pepka Vyskoče. Jen se trochu obávám, že ne všichni náhle probuzení takzvaní zachránci chápou celou hloubku problému a tuší, co s ním dělat. Přesto jim držím palce. 

www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Hysterie-kolem-sirotku-pani-Sojdrove-schovala-mnohem-vetsi-lumparnu-varuje-Martin-Konvicka-Masaryk-byl-odpurcem-islamu-pane-knize-doplnte-si-vzdelani-552341

 

Co  se dělo v roce 2014? Obsahuje např. zápis, který byl šířen s jistou opatrností či bdělostí a zdaleka ne všechny osoby přistoupily z pochopitelných důvodů na zveřejnění svých  jmen. Až nyní se politici pomalu s těmito skutečnostmi, mnohdy zkreslenými, začínají seznamovat a stavět na nich svá rozhodnutí. Praha, Emauzy, rok 2014:

Dne 17. 5. 2014 v Praze proběhlo setkání zástupců různých iniciativ a angažovaných občanů, které spojuje odpor k současnému nástupu politického islámu v Evropě. Akce se uskutečnila na pozvání dvou bývalých muslimek - našich spoluobčanek, které jsou podle islámské ideologie za odpadnutí od víry a aktivní vystupování proti islámu de facto odsouzeny k smrti. Diskutující se shodli, že islamizace představuje vážné nebezpečí pro demokracii, občanské svobody, lidská práva i bezpečnost občanů v České republice.

 

Jako nejvážnější problém v současné době vnímáme riziko udělení oprávnění k výkonu zvláštních práv (druhého stupně registrace) Ústředí muslimských obcí podle § 7 zákona č. 3/2002 Sb., prostřednictvím žádosti o výjimku dle § 27 odst. 8 tohoto zákona, k němuž může dojít již v září tohoto roku po schválení Ministerstvem kultury ČR. Činnost ÚMO je již teď z pohledu českého práva problémová. Organizace neplní zákonnou povinnost zveřejňovat každoročně výroční zprávy o svém působení a její čelní představitelé byli aktéry několika kauz kvůli svým nenávistným výrokům, jmenovitě předseda Muneeb Alrawi, zakládající člen MO Brno Lukáš Větrovec, či nyní místopředseda ÚMO Vladimír Sáňka.Účastníci vyzývají příslušné orgány, aby tuto registraci ÚMO neudělili.

 

Totalitní aspekty politického islámu jako je džihád a šaria porušují základní lidská práva, demokracii a ústavu a ohrožují životy a svobodu občanů. Odmítáme, aby byla organizace, která se těchto dvou prvků výslovně nezřekla, uznána jako plnoprávná náboženská obec se všemi právy, která s tím souvisejí. Poskytnutí registrace ÚMO by naši zemi posunulo na sestupnou spirálu dalších a dalších, stále hlasitěji artikulovaných požadavků na privilegované postavení muslimské komunity, končící no-go zónami a omezováním občanských svobod, jaké dnes vidíme všude v západní Evropě.

 

Dalšími tématy, která nás znepokojují, jsou pozvolný nástup cenzury a autocenzury mezi kulturní a intelektuální elitou v médiích, tolerance k nenávistným kázáním a nedostatek politické odvahy k pojmenování problému, který může rozhodnout o civilizačním směřováním této země na další desetiletí. Proto se chceme každý podle svých možností zasadit o to, aby byla islamizace naší země zastavena.

 

https://koordinacni-centrum-odporu-kco.webnode.cz/news/benjamin-kuras-a-politicky-islam-v-evrope/

 

Heterodoxní ekonomie

Těším se, že je budu moci využít. Myslím, že Piráti jsou jediná strana, která má dnes jasně definovanou vizi, ne jen touhu dostat se k moci samoúčelně. Proto bych se rád stal jejím členem a pomohl Pirátům vyhrát (ne umístit se, vyhrát) volby do Poslanecké sněmovny příští rok,“ napsal na fóru Pirátů Šrébl, když jim nabízel svoje služby a know-how. Když se hlásil „do služby“, uvedl jako své dovednosti a zájmy životní prostředí, fitness, cestování, aktivní zálohy AČR. „Mám zkušenosti z volebních kampaní,“ napsal také, ovšem nezmínil už z jakých. Jako další ze svých zájmů uvedl také heterodoxní ekonomii. Jako heterodoxní ekonomie se souhrně označují ekonomické směry vymezující se vůči středoproudé (mainstreamové, ortodoxní) ekonomii.

Jedná se o často odlišné přístupy a tradice. Obvykle je však spojuje kritika neoklasické ekonomie. „Mezi heterodoxní směry spadá například institucionální ekonomie, evoluční ekonomie, ekologická ekonomie, feministické směry, postkeynesiánská ekonomie nebo neomarxistická ekonomie. Tyto směry obvykle spojuje důraz na historické, politické, sociální a institucionální faktory analýzy, na rozdíl od středoproudé ekonomie, v jejímž jádru stojí předpoklady racionality, individualismu a dosažitelnosti ekonomické (tržní) rovnováhy,“ lze se o heterodoxní ekonomii dočíst například na Wikipedii.

www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Ti-se-zorientovali-rychle-Pirati-si-zalozili-firmu-ktera-jim-pomahala-pri-vedeni-kampane-Figuruje-v-ni-i-dosud-neznamy-muz-o-kterem-se-dosud-mnoho-nevedelo-510806

 

_____________________________________________________________________

Dobré ránko 28. 9. 2018 - Demokracie není nenávist a hon na lidi

Zastavme, dokud je čas ...
 
I. Dav skanduje: "Celý Münster nenávidí AFD", video: kechlibar.net/2018/09/26/spalirem-hanby-budes-kracet/
 
II. Jak vzkvétá demokracie u nás? 
Milion chvilek pro demokracii se  po prázdninách probudili a řeknou "co dál". Tak zněl pokyn někde na kraji prázdnin: "v září vám řekneme co budeme dělat dál" s nabídkou, že přes prázdniny je třeba si odpočinout. Milion chvilek hovoří:
 
Českou televizi by bylo nejlépe podminovat a srovnat se zemí!

Takovým názorem se netají Petr Štěpánek, nominant hnutí ANO na člena Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV). Tento pán, který s Martinem Konvičkou zakládal polofašistické hnutí Alternativa pro Česko a který směle publikuje na Parlamentních listech či dokonce na bizarním proruském serveru Protiproud, je podle poslanců za ANO (KSČM a SPD) tím nejpovolanějším člověkem, který bude nestranně a nezávisle dohlížet na kvalitu vysílání všech českých médií, obzvláště ČT. Jakpak si pan Štěpánek asi bude v RRTV počínat? Proč právě tento „symbol odbornosti a nezaujatosti“ ANO do vedení jedné z nejvlivnějších mediálních rad protlačuje?

Zapomeňme na to, že Babiš diktuje Mladé frontě i Lidovkám, co a kdy mají napsat. Každého soudného člověka ostatně napadne, že si tyto noviny nekoupil zrovna z filantropických záměrů. Vážnější je, že se nyní pokouší postupně zlikvidovat i média veřejnoprávní. Štěpánek je jen první krok (vlastně už několikátý, ale tohle je fakt průser). Pokud bude Štěpánek v úterý 2. října poslanci skutečně zvolen, bude tento trojský kůň rozkládat českou mediální scénu po dobu šesti let, bude za to brát tučný honorář a jako bonus: bude neodvolatelný.

A jeho šance na zvolení jsou vysoké. Poslanci si totiž odhlasovali, že volba bude probíhat tajně. Za zvolení proruského agenta do RRTV tedy nebude nikdo osobně zodpovídat. Že by se někdo bál veřejnosti?

Na pondělí 1/10 od 19:00 proto svoláváme demonstraci s jednoduchým poselstvím: „Kdo hlasuje pro Štěpánka, hlasuje pro vyhození ČT do povětří!“ K tomu připojíme výzvu poslancům: „Odtajněte své hlasování! Hlasujete o budoucnosti veřejnoprávních médií v ČR, tak to udělejte veřejně!“

Takže pokud můžete, přijďte prosím na demonstraci či alespoň napište pár poslancům. O veřejnoprávní média se totiž přichází jenom jednou.

UDÁLOST ZDE: https://www.facebook.com/events/317206119084849/

Šiřte prosím dál.

Klub o Štěpánkovi jednal v úterý (2.10.) dopoledne před začátkem jednání sněmovny. Premiér považuje volbu Štěpánka za nesmysl, o jeho výběru údajně nevěděl a poslancům řekl, že nechápe, jak se mohl stát nominantem.

zpravy.aktualne.cz/domaci/hnuti-ano-nepodpori-sveho-kandidata-do-vysilaci-rady-babis-j/r~c5f046f8c62711e890620cc47ab5f122/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Tak se může Milion chvilek pro demokracii tetelit blahem, jak Štěpánka Babišovi napráskali. Přitom jim vůbec nevadí, že ANO hlasuje jak zavelí předseda. Předvolební týden zahájen ....... Z.W.

Ve stejnou dobu Petr Štěpánek odstupuje od své nominace a krátce před 13 hodinou píše:.
Knížka jednoho bývalého politika se jmenuje "Hlavně se neposrat". Někteří poslanci ji evidentně nečetli.

Tohle jsem právě odeslal:

Ing. Jaroslav Faltýnek
předseda poslaneckého klubu hnutí ANO

Vážený pane předsedo!

O nominaci do RRTV jsem nijak neusiloval. Iniciativa poslanců z několika politických stran mě překvapila stejně jako, že mě nakonec navrhlo hnutí ANO. Ale považoval jsem to z Vaší strany za originální a odvážný krok. Také proto jsem na tuto nabídku kývnul, ač jsem věděl, že mi to někteří lidé budou vyčítat.

Že moje nominace vzbudí nějaké reakce, jsem předpokládal. Že se zájmové kruhy napojené na Českou televizi odkopou až tak moc, překvapilo i mě. Asi se na Kavčích horách opravdu bojí a asi mají proč.

To, že někteří poslanci ANO ze své podpory nyní pod tlakem zájmové a finanční lobby České televize couvají, považuji za hrubou politickou chybu. Vaši protivníci to stejně neocení, naopak obratem to označí za zbabělost a otočí to proti Vám.

Je mi šedesát let, názorově i finančně jsem zcela nezávislý. Přestože pro mě Vaše nominace měla jistý symbolický i satisfakční význam, k návratu do RRTV se nijak neupínám.

Situace, kdy se někteří Vaši poslanci chystají hlasovat proti nominaci svého vlastního hnutí, postrádá logiku. Něčeho takového nemám zapotřebí se účastnit. Proto svůj souhlas s kandidaturou do RRTV odvolávám.

V úctě

Mgr. Petr Štěpánek , 2. 10. 2018

------------------------------------------------------

Pravda a láska udeřila ......

Kdo jsou vlastně tihle „Chvilkaři“? Spolek (Milion Chvilek, z. s., Dvouletky 2627/15, Praha 10 - Strašnice, IČ: 06760538) byl založen a registrován 31. ledna tohoto roku. Jeho předsedou je Mikuláš Minář, student filosofie a bohemistiky na FF UK v Praze. Zabývá se filosofickými úvahami o lidských právech a migraci, jak je uvedeno na serveru Encyklopedie migrace.

Jsou k tomu vcelku dobře vybaveni, přinejmenším finančně. Podle zdroje vybrali jeho členové (za prvních 33 dní provozu) ze svého transparentního účtu pěkných 700.000,- Kč. Takže nouzí netrpí. Mezi jejich sponzory se nacházejí lidé, napojení na TOP09, ODS, neziskovku AIESEC a podporovatelé Jiřího Drahoše. Obzvlášť pikantním přispěvatelem na Chvilky pro demokracii je feudál (nebo přinejmenším šlechtic starého rodu) Johannes Lobkowicz…

Tento vývoj vzbuzuje dvě velice znepokojivé otázky. Kdo to má v České republice takovou moc, že dokáže ovlivňovat premiéra země? Ta „Chvilková“ parta dobře placených nýmandů to asi nebude. Ta jen splnila, a to skutečně minimalisticky, svou úlohu PR akce pro veřejnost. Aby se neřeklo.

Druhá, stejně závažná otázka je, komu slouží Česká televize, že pro obranu jejího statu quo neváhá nasadit nejsilnější kalibr, přímý tlak na premiéra země? Tlak brutální a nevybíravý, jak vyplývá z jeho bleskové a podrážděné reakce.

A z úvah nad oběma předchozími otázkami se pak, tak nějak sama, vynoří otázka třetí. Nejzávažnější. Stále si ještě myslíte, že „Lid je zdrojem veškeré státní moci…“ jak praví bod1) článku 2 naší Ústavy? Jako ten náš lid?

www.protiproud.cz/politika/4032-pravda-a-laska-uderila-milion-chvilek-pro-stepanka-obzvlast-vypecena-neziskovka-kricela-v-praze-kdo-ma-paky-na-babise-ct-do-povetri-ne-a-ne-vyletet-najdeme-zdroj-moci.htm

 

 
III. Na úterý 2. 10. se svolává další událost 

- PRAHA PROTI SPD: Veselice bez nacionalismu -

Sdělení pořadatelů: Lidová veselice v režii SPD se tedy bohužel ruší a místo toho se můžete těšit na veselici proti nacionalismu! Místo šíření nenávisti tak bude Náměstí Míru nadále místem pro všechny nehledě na národnost, sexuální orientaci či náboženské vyznání.
Pojďme ukázat, že do Prahy SPD nepustíme, a že chceme město solidární ke všem! Ulice jsou naše!

Více: www.minds.com/blog/view/892697347439820800

 
IV. U nás doma nám zatím stačí píšťalky. Ale proč se nespolehnout raději na volby a voliče?  
 
 
 
 
V. Ohrožení české demokracie je na stupni 11. Z deseti!
Že si řada lidí současnou situaci i tak pochvaluje, je podle politologa Bohumila Doležala vlastně normální. Nenormální je, že ti, kteří si ji nepochvalují, nejsou vůbec vidět a slyšet. Demonstrace nestačí. I na facebooku či twitteru se dá podle něj dělat legálně samizdat.
 
 
 
_______________________________________________________________________

Dobré ránko 24. 9. 2018 - 50 syrských sirotků

Po 4 měsících pauzy, v době 80. letého výročí mobilizace se jeden musí ptát: Dělají si z nás dobrý den?
Téma je -  50 syrských sirotků na ostrově Lesbos. Už po pár dnech se ukazuje, že nemusí jít o sirotky, ostrov Lesbos atd. Veřejnost je uváděna v omyl a na omylech a nesouladu informací bují vášně. Je otázkou jak dlouho a jakou intenzitou bude uměle vyvolaná kauza formovat a ovlivňovat myšlení a média.
Nejedná se o nevhodný přístup, ale o nekompetentnostwww.minds.com/blog/view/890936564874207232
 
Organizace, kterou nezná nikdo v branži. Žena, která má podle svých slov spoustu zahraničních zásluh, ale nikde neexistuje její fotografie. Lékařka, která pomáhá v mnoha zemích světa, ale v oficiálním sídle ji nikdo nezná. Řeč je o záhadné Taťjaně Horákové z organizace Mezinárodní dětský kříž." (Pozn.:MDK  oficiálně sídlí v pražské ulici Politických vězňů. Jde o stejnou adresu, na níž sídlí i KSČM. Nezná ji nikdo z Člověka v tísni ani z Mezinárodní organizace pro migraci.)
 
Poněkud zvláštní odkaz na zdroj - LIDOVKY:cz
 
S lidoveckou europoslankyní Michaelou Šojdrovou, která vyzvala Česko k přijetí 50 dětí ze Sýrie, se v pátek sejde předseda vlády Andrej Babiš. Ten na setkání pozval také prezidentku Mezinárodního dětského kříže Taťjanu Horákovou, která však nepřijde, protože je mimo ČR. Lékařka, která vede cvičení lékařů a zdravotníků pro působení ve válečném prostoru, pro poskytování pomoci raněným pod palbou, přímo v ulicích, v mobilních polních ošetřovnách apod., svůj pohled na otázku přijetí syrských dětí zformulovala v následujícím textu.
 
Hned na začátku, při vší úctě k paní europoslankyni Michaele Šojdrové, musím napsat, že v této problematice nemá jasno, stejně tak jako v pojmech a již vůbec ne v tom, komu a­ jak je potřeba pomoci.

Paní europoslankyně říká, že raději než aby používala pojem sirotky říká, že jsou to děti bez doprovodu. Myslí ty, které navštívila v Řecku. Pokud jsou to děti bez doprovodu – a ano, jsou jich tisíce – nejsou to s jistotou sirotci. Komu tedy pomáhat? Sirotkům nebo těm, které jsou bez doprovodu? A jak jim pomoci? Znamená to, že k­ nim nelze jako k sirotkům přistupovat. Pojmy a jejich obsah musejí být jasné. Když jde o lidi, nelze tápat.

Bizár kolem syrských dětí pokračuje jednou spíše komickou epizodou. Server Lidovky.cz ve středu publikoval text paní, která sama sebe označuje za prezidentku Mezinárodního dětského kříže. Text tam přišel od Andreje Babiše a autorka vystupuje jako jeho velká příznivkyně.

Problém je v tom, že Taťjana Horáková se na veřejnosti nějak neobjevuje a o její organizaci nikdo nikdy neslyšel.

 
 
„Jakmile jsme v redakci získali pochybnosti o důvěryhodnosti autorky (Taťjany Horákové), stáhli jsme ho. Osobně se za zveřejnění nedostatečně prověřeného textu omlouvám a zasadím se o to, aby se podobné chyby neopakovaly. Chci kategoricky prohlásit, že práce novinářů v Lidových novinách a na serveru Lidovky.cz nebyla a nebude pod politickým vlivem,“ napsal Léko.
 
Podle Procházkové ale redakce zveřejnila Horákovou podepsaný příspěvek právě jen kvůli tomu, že dopis přišel přímo z kanceláře premiéra Babiše.
 
„Šéfredaktor Lidových novin István Léko nám do očí přiznal, že ten dopis jsme dostali přímo z Babišova týmu od jeho asistentky. Osoba paní Horákové není podstatná. Podstatné je, že nám z vlády nebo od pana premiéra přijde text, který se netýká jeho práce, ale podporuje jeho pozici a my to zveřejníme. A pak místo toho, abychom to přiznali, snažíme se odvést pozornost. Je to zkrátka podvod na čtenáře a já se toho dál nechci účastnit,” dodala Procházková pro Neovlivní.cz.
 
Web Lidovky.cz sporný text, který mu poskytl Úřad vlády a který byl podepsán údajnou lékařkou Taťjanou Horákovou, publikoval minulý týden. Stáhl ho poté, co se objevily pochybnosti o existenci autorky i organizace Mezinárodní dětský kříž, kterou se zaštiťovala. Šéfredaktor Lidových novin István Léko se později za zveřejnění textu omluvil. „Chci kategoricky prohlásit, že práce novinářů v Lidových novinách a na serveru Lidovky.cz nebyla a nebude pod politickým vlivem,“ uvedl také.

Podle Procházkové je ale problém samotný fakt, že do redakce Lidových novin přišel z Úřadu vlády text, který se nevztahuje k samotné činnosti kabinetu. Spolu s ní oznámili odchod redaktoři zahraniční redakce Ivana Milenkovičová a Milan Rokos. Konec spolupráce s listem ohlásil i fejetonista Martin C. Putna.

Článek číslo 5zpravy.aktualne.cz/domaci/prijmete-50-valecnych-sirotku-ze-syrie-zada-vladu-organizace/r~07883196570111e5a80c0025900fea04/

Mezinárodní dětský kříž navrhuje vládě, aby Česko v současné uprchlické krizi přijalo 50 válečných sirotků ze Sýrie. Měli by být ubytováni v nějakém nově zrekonstruovaném objektu společně se syrskými matkami s malými dětmi. Na dnešní tiskové konferenci to řekla prezidentka této organizace Taťjana Horáková.

Zástupci Mezinárodního dětského kříže o této myšlence jednali s ministerstvem vnitra. Postoj tohoto úřadu i vlády je podle Horákové vstřícný. "Ministerstvo vnitra slyší na to, že se bude nabízet pomoc dětem. Budeme na tom pracovat dál, abychom je sem dostali," uvedla (humanitární organizace).
Mezinárodní dětský kříž, jehož pracovníci od roku 1992 poskytují lékařskou pomoc zejména dětem v oblastech válečných konfliktů, se nyní zabývá především situací syrských uprchlíků. Řešil ji mimo jiné na své červnové mimořádné konferenci.

 

Článek číslo 6www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Migrace-Oni-se-snazi-o-svetovou-revoluci-rika-znamy-cesky-umelec-A-Babis-a-sirotci-552751

„No a co by vám to udělalo, přijmout jen padesát uprchlíků?“ zazněla poprvé z úst německé kancléřky na závěr Babišovy státní návštěvy v Berlíně. Je zajímavé, že Šojdrová přišla zhruba o týden později s podezřele stejným číslem 50. Tvrdí-li dnes, že padesát sirotků chtěla přijmout už dávno, půjde nejspíš jen o zastírací manévr. Ale kdo ví, možná, že to celé opravdu vymyslela ona sama a paní kancléřka na to jen potěšeně kývla.

Andrej Babiš to opravdu nemá lehké. Nedávno musel rázně uvést na pravou míru překroucená tvrzení europoslankyně Šojdrové, že dal k přijetí sirotků faktický souhlas. Opakoval tedy znovu, že naše vláda je ochotna se o padesát syrských nedorostlých uprchlíků postarat, ale pouze tak, že si je bude moci sama prověřit a vybrat. On je totiž rozdíl mezi slovy „přijmout“ a „postarat se“. A také dodal, že potom bude možné jim postavit třeba i celé ubytovací zařízení, ovšem mimo naše území, nejlépe v některé bezpečné zemi jejich vlastní kultury, jako je Jordánsko nebo Libanon.

 

 

Michal Kulidakisplus.rozhlas.cz/thomas-kulidakis-kauza-sirotku-pohledem-z-recka-7623703

Ostatně dočasná ochrana po dobu nezbytně potřebnou nezaručuje právo přicestovat případným najednou se zjevivším příbuzným. Podtrženo sečteno, potřebné děti v Řecku jsou, pomoci jim by od nás bylo humánní a ještě by se nám to vyplatilo jako státu.

Poznámka: V souvislosti s lodí Aquarius se lze dozvědět, že se vyplatí oprava lodi za 3/4 milionu eur a dovážel migranty. Kdo to platí a proč?

_______________________________________________________________________

Dobré ránko 19. 5. 2018 - Jak se mění pohledy na trestní stíhání

Náhledy na koaliční vládu se mění, komunisté odmítají a referendum ČSSD se blíží, 15.6. rozhodne. Do té doby "se pročistí" spousta pozic, ministerstev i orgánů podniků se státní účastí.
 
„Stále nám ta věc vadí, hnutí ANO jsme to několikrát zopakovali. Otázka trestního stíhání nebo střetu zájmů bude vyřešena v té podobě, že sociální demokracie bude mít v případné vládě kontrolu nad ministerstvem vnitra, nebo financí tak, aby bylo zajištěno, že policisté, kteří vyšetřují tu kauzu, nebudou mít pocit nebo obavu, že by byli nějak ovlivňováni.“

Jan Hamáček (27. 3. 2018, ČT)

 
„Stále platí, že to je pro nás problém, a já chci slyšet od hnutí ANO, jak ten problém chce řešit. Posouváme se do oblasti personálních vyjednávání. Já jsem slyšel, že Andrej Babiš řekl, že bude do smrti kandidovat na premiéra, my budeme zase do smrti říkat, že nám to bude vadit. Jsem zvědavý, jaké řešení kolegové nabídnou.“

Jan Hamáček (27. 3. 2018)

www.irozhlas.cz/zpravy-domov/jan-hamacek-cssd-hnuti-ano-trestni-stihani-andrej-babis-jednani-o-vlade-podminky_1803272227_haf

_______________________________________________________________________

Dobré ránko 17. 5. 2018 - Musíme se vzbudit a čelit hrozbám, bezodkladně

Pokud by se veřejní zastupitelé skutečně zajímali o záchranu lidských životů - spíše než jen o hlasy muslimských voličů, aby si udrželi svá místa - museli by rázně využít každou příležitost a odhalit pravdu o fundamentalistickém islámu a islámském terorismu. Pokud to nedělají, měli by být odvoláni ze svých funkcí.

Západ bohužel vyzývá tyto "umírněné" apologety islámu, aby pokračovali v šíření svých falešných názorů neustálým prohlašováním: že nesmíme obviňovat extremisty, že islámské učení za nic nemůže, a že všechny tyto radikální islamistické teroristické útoky "nemají nic společného s islámem".

Tito apologeti islámu mají před sebou příliš mnoho otevřených dveří a spoustu příležitostí, jak se dostat k penězům.
.......
Léta jsem žil na Blízkém východě a viděl jsem na vlastní oči krutost a zneužívání, ke kterým dochází v rámci extremistického islámského práva. Slyšel jsem nářky rodin, jejichž milovaní byli mučeni a zabíjeni za naprosto nicotné prohřešky - za to, že zpívali nebo tančili, vyjádřili svůj názor, nebo prostě jen nebyli muslimové - toto všechno jsou tam zločiny.
Pokud se konečně neprobudíme a nebudeme této hrozbě čelit, tak zabíjení nevinných obětí a ničení jejich rodin a celé společnosti nepřestane, protože sláva a peníze jsou pro mnoho těchto muslimských apologetů neodolatelným lákadlem.
 
Dr. Majid Rafizadeh, je obchodní stratég a poradce, absolvent Harvardu, badatel, politolog, člen představenstva Harvard International Review a prezident Mezinárodní americké rady pro Blízký východ (International American Council on the Middle East). Je autorem několika knih o islámu a americké zahraniční politice.
 

_______________________________________________________________________

Dobré ránko 6. 5. 2018 - Vláda v demisi, premiér bez důvěry a otáčení na východ

Nad článkem: Andrej Babiš zatahl Česko do izolace

Kromě samotné politické bezperspektivnosti, kterou má každá vláda v demisi, může sehrávat roli i to, že Andrej Babiš je trestně stíhaný pro dotační podvod velkého rozsahu. Pro zneužití evropských peněz. Tedy peněz daňových poplatníků ze všech zemí Evropské unie. Je to něco jiného, než když byl někdo ve své zemi stíhán třeba za daňový únik nebo korupci domácí provenience. Tím poškodil jen občany své vlastní země. Andrej Babiš je obviněn z poškozování zájmů Evropské unie. Tak přesně se jmenuje trestný čin, z něhož je mimo jiné obviněn.

V domácím provozu už se trestně stíhaný premiér stává konstantou, na kterou si značná část společnosti bohužel začíná zvykat. V evropských poměrech je to ale unikát. V čele žádné členské země Evropské unie nestojí trestně stíhaný premiér.

Ze všech těchto důvodů nás Andrej Babiš zatahuje do izolace. Všichni zastánci silného postavení Česka v Evropě už by proti němu měli dávno demonstrovat. echo24.cz/a/SvLn8/andrej-babis-zatahl-cesko-do-izolace?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Demonstrovat, ale v duchu a za náš národní zájem. Jsme země odjakživa patřící k Evropě a ležící v jejím středu. Království české, které bylo součástí Svaté říše římské trvalo až do roku 1918, naše republika je jeho pokračováním a my jsme dědicové této několik set let trvající historie.
Nepatříme k Východu ani náturou, změna orientace není společným zájmem a může být snahou cizích zájmů působícím proti našim tradicím i historii, podrobněji viz Preambule Ústavy.
Naší slabinou může být až přílišná ochota "národa sluhů" přivykat nedemokratickým silám (rok 1938,1948,1968) s okupačními tendencemi.
Jinak jsme národ přímo předurčený k demokracii.

_______________________________________________________________________

Dobré ránko 5. 5. 2018 - V den Pražského povstání

  • Tak a máme odmluveno, nikoliv uděláno.
  • Všichni jsme si rovni ve svých právech, nikoliv však svou řečí.
  • Přemíra nařízení a kontrol není demokracie.
 

Úroveň mluvy, psaného projevu a komunikace vůbec se blíží bodu nula shora. Fake News, hoaxy a hrubost se šíří všemi směry, až do pater politiky. Pojďme mluvit s úctou k jazyku a láskou ke slovům, z vlastní vůle, bez rozhodnutí vlád a unijních komisí. Proč? Míra začíná přesahovat únosnou mez. Nejsme na světě sami, od nás se učí děti, mládež a další, vytváří se módní trend. Proč rozvíjet brutalitu buranismu?

 

Ze současnosti

 
1) Ani slovo se nemůže cítit svobodné v přemíře jiných slov, záplavě nařizujících a trestajících paragrafů...... 2) Agent Kremlu, nahrává ruské propagandě, kritizují politici Zemana.... (nad výrokem o novičoku)..... Už dávno pouhá kritika nemůže stačit.
 
.... u pracovního oběda! (Jak mi Mikuláš potvrdil.) Nikoliv na oficiáním jednání. Takže Babiš je v tomto za kokota a ještě bude......Vzhledem k možnosti polepšení autora ponecháme jej v anonymitě.
 
Člověk, který by toužil poznat všechny platné právní normy, by při délce života 75 let měl na nastudování každé z nich přesně 19 minut a 42 vteřin. A to od kojeneckého věku, bez spánku a odpočinku.... Pavel Závladský.
 
 

Z kolébky naší státnosti

 

Když se končila válka, myslel jsem: bude u nás republika, ale ze začátku řízená diktátorsky. A vidíte, naše republika se bez toho obešla. Nebojím se slov a řeknu, že bez jistého stupně diktatury není ani demokracie; když nezasedá parlament, rozhoduje vláda a prezident republiky neomezeně; ale jsou vázáni zákony a podléhají budoucí kritice a kontrole parlamentu, kritice novin a schůzí. To právě je také základ demokracie: svobodná kritika a veřejná kontrola.

Jsem zásadním, ale ne slepým přívržencem demokracie; znám slabiny systému a neušla mi žádná špatná zkušenost, ale – nelituju ani na okamžik svého rozhodnutí, které jsem uvážil, když jsem se vracel z války: že budu sloužit demokracii a republice.

Demokracie je zárukou míru. Pro nás i pro svět.

Hovory s T.G.M., kapitola: Potřebujeme důvod pro demokracii?, závěr

 

 

_______________________________________________________________________

 

Dobré ránko, přátelé II (2016-2018): koordinacni-centrum-odporu-kco.webnode.cz/news/dobre-ranko-pritele/
Dobré ránko, přátelé I (2013-2016)koordinacni-centrum-odporu-kco.webnode.cz/news/v-prave-poledne/ 
 
_______________________________________________________________________