DIALOG - koncert porozumění roku 2015

05.12.2014 09:16

S čím přichází KCO s blížícím se koncem roku?

S reakcí na opakující se otázky v diskuzích.  Z vícero vybrán tento dotaz, jeden z nejkonkrétnějších a s otázkou JAK, která je rozhodně na místě. Protože PROČ jsme již dostatečně prodiskutovali. PROTOŽE stav, v kterém se nacházíme přechází v neúnosný a vykazuje silné prvky neudržitelnosti.  Slušnost je na dotazy adekvátně odpovědět. Naše nabídka je odpovědí, odpovědí šitou na míru (5.prosince 2014).

 
Dotaz:

Radek D.:  Zdenko, videa si nechte na kampaň, mně úplně stačí program (cíle) a stručná představa jak  toho cíle chcete dosáhnout. Udělat společnost morálnější bohužel může trvat desítky let (u většinově ateistické společnosti možná i stovky) a přímo politicky ovlivnitelná je hlavně ta ekonomika. Padla tu slova o právu na spravedlivou odměnu za práci. Jak konkrétně tohle navrhujete zařídit? *)

 

Zdenka: Konkrétně. Jsme schopni tohoto dosáhnout daleko dříve. Mám na mysli společnost. Lidstvo je obdarováno svobodnou vůlí, čili i schopností změnit to, co se nelíbí, je přežité, nevyhovuje. Máme i možnost svobody slova a projevu. Cestou je tedy komunikace. Od dialogů k debatám i dál. Můžeme čekat desítky let nebo začít hned. 

Problémy chápeme jako pracovní zadání, požadavky jako objednávky. Zajistíme program za účasti odborníků. Tito odborníci nejsou placeni žádnou institucí, jsou nezávislí a jejich program je pro lidi, občany této země. Tak i jejich spravedlivá odměna je v rukou žadatelů. 

V roce 2014 jsme zahájili DIALOG, dialogy zaměřené na porozumění. 

Rok 2015 je rokem  BESED - Otázky a odpovědí. Každá otázka i podnět je vítán. PROTOŽE:  

Nejsou-li žádána videa, přijedeme rádi za Vámi.

Mluvčí KCO, Zdenka Wagnerová, 5. prosince 2014

____________________________________________________________________________________________________________________________

BESEDA - Otázky a odpovědi

Pořádání besed s možností širokého spektra společenských otázek.Přednášková činnost pro osobní rozvoj.

Cílové skupiny:  Žáci, rodiče, školy, senioři, občané, sportovci, spolky, kluby.

Naučme se správné ptát. Správná otázka evokuje správnou odpověď.

Připravujeme sérii výjezdů BESEDA – Otázky a odpovědi.  Besedy pořádané týmem odborníků, pořádané po celé ČR, tým KCO se těší se na celou škálu otázek, od těch základních až po kvalifikované.

V první fázi stačí objednat závazný termín a ten dodržet.  Besedu lze uspořádat pro 5-10-20-50 lidí, podle možností objednavatele a prostor, kde se Beseda uskuteční. Jinými slovy, jedná se o spolupráci, objednavatel zajistí prostory, Beseda přijede za Vámi.

 

Pořádání Besedy lze sjednat:

- V události fb "Otázky a odpovědi. Pro všechny. Za K..CO Centrum odporu proti nesvobodě": www.facebook.com/events/621247057987289/

- V menu "Kniha návštěv" tohoto webu: koordinacni-centrum-odporu-kco.webnode.cz/kniha-navstev/

Tým KCO, 5. ledna 2015

____________________________________________________________________________________________________________________________

*) Vraťme se původnímu dotazu a poněkud jej slovně a logicky rozeberme:

  1. JAK chcete dosáhnout cíle udělat společnost morálnější?
  2. JAK navthujete zařídit spravedlivou odměnu za práci?
1. "Morálka a etika jsou soudně nevymahatelné. Spoleřnost přestupníky trestá tím, že je ze svého středu vylučuje", T.G.M. Z uvedeného vyplývá, že společnost je tvořena těmi "morálními" jedinci-občany a amorálními jedinci. Je tedy na každém, kde ve společnosti hodlá stát, zda ve skupině "M" (morální) nebo "A" (amorální). V první fázi se bude pracovat se skupinou "M", tzv. občanskou společností.  Poznámka: "Přestupník" je název označující přestupníky běžných etických zásad  společnosti ale také platných zákonů a pravidel. Přestupník je například i fotbalový hráč, který od sudího získá kartu nebo hokejový hráč vyloučený na trestnou lavici.
 
2. KCO-Koordinanční centrum odporu, nikdy neřeklo, že hodlá něco zařídit. K tomu nemáme mandát. Všechno je věcí dobrovolnosti, demokatického rozhodnutí svobodného občana. Zařizuje totalitní režim. Pro první fázi bude také důležité vyznat se v názvosloví, umět přesně klást odtázky a snažit se odpovědi vnímat bez zaujatosti a předsudků.
 
Špatně položená otázka není hrubka či nedostatek, je to zatím zcela běžná chyba. Je třeba ji na samém počátku upřesnit, jen tak se můžeme posunout na cestě k cíli. Bylo by jednoduché na začátku předložit "výsledné řešení", nebylo by to však demokratické. Dostaneme se k němu právě kladením přesných otázek a odpovídaním si na ně. Tomuto procesu se říká "uvažování". Zatím jsme ve fázi myšlení, kdy si myslíme, že mnohé není možné.  Účelem je naučit se společnost učit (vyvíjet, rozvíjet), ne hledat metody výchovy.
 
Rozdíl mezi myšlením a uvažováním lze najít  v pozdravu ze 14.11.2014 v tomto odkaze: d-ecko.webnode.cz/news/v-prave-poledne/
 

 

Mluvčí KCO, Zdenka Wagnerová, 5. prosince 2014

________________________________________________________________________________________________________________________________

PROČ byla vybrána kniha Tao smíchu Benjamina Kurase pro úvodní fotografii? Na to odpoví pár citátů z knihy:

Ponaučení - ztráta humoru může být smrtelně nebezpečná. Pathos může tragičnost umocnit. Pathos plodí pompéznost, pompéznost plodí aroganci, arogance plodí násilí, násilí plodí tyranii.

 

Jak praví stará taoistická příručka: Z čeho se nedá udělat sranda, to nestojí za to brát vážně. Svět je plný každodenního suchopáru. Humor, který znamená v řečtině vláhu, je jeho zavlažováním.

 

Humor je  cenná komodita. Někdo je k tomu talentovanější, někdo míň, ale každý se nějak jazyk naučí. Stejně tak se může naučit humor. Potřebujeme k tomu jen vědět, co to je, jak se to učí, jak se to používá a proč se vůbec obtěžovat. Proč tedy humor? Oživuje llaskavost, shovívavost, toleranci, velkorysost, štědrost a šarm.

 

Smích, který vzniká vnímáním absurdity reformuje svět. Lépe a bezbolestněji než utopistické ideály, které se z absence humoru tak často zvrtnou v totalitní teror... Prof. Avner Ziv, Telaviv.

 

Válka nebude. Ale boj za mír bude tak strašný, že nezůstane kámen na kameni... Z židovských anekdot.

 

Humor nakonec zvítězí.

Tachles - znamená cíl, směr, účel. Také neodbíhat od tématu.

 

Sovětští pravující konzumují hojně koňak prostřednictvím svých zvolených zástupců.... Gorbačev

 

Naše doba potřebuje jednoduchost... Van Rampuy

V Americe jednovětka zdomácněla jako součást každodenní konverzace lidí všech profesí.

Amerika se proslavila tím, že všechno evropské zjednodušila, zeštíhlela, zrychlila, zestrčnila. Na klasické anglické: "Ale abych to dlouhé vyprávění už zkrátil", odpovídá Američan: "Pozdě.".

 

Japonsko. Haiku, 17 slabik...... 

_____________________________________________________________________________________