Den LIDSKÝCH PRÁV 2014

09.12.2014 14:23

 

Odkud jdeme - Kdo jsme - Kde chceme být. Otázka položená Františkem Staňkem pod diskuzí založenou ke Dni Lidských práv, dni 10.12.2014

Odkud jdeme? Snad z anabáze 77 let staré. Anabáze fašismu, komunistické totality a následujících sporných 25 let pokusů o obnovu demokratického státu, tak jak byl založen v roce 1918.  Státní svátek 28. říjen stále slavíme, měl by to být onen výchozí bod odkud jdeme.

Kdo jsme? Společnost, která se dosud nedokázala vyrovnat se svojí historií. Nedokázala odpustit  křivdy, válečné, poválečné,  politické procesy, normalizaci, kolaboraci. Místo vyzvednutí našich velikánů, myslitelů a bojovníků za svobody, nejraději hledáme viníky, žádáme tresty a voláme po dalších soudech ve "jménu pravdy". Místo myšlenek sjednocujících hledáme páky společnost rozdělující.

Kde chceme být? Stojíme jako stát v samotném srdci a středu  Evropy. Přesto se potřebujeme stále někam přiklánět. Mnohokrát jsme si přáli být státem neutrálním, neúčastnit se válek. Buďme neutrální k našemu okolí, dalším státům a poučeni z historie věnujme veškeré síly demokracii postavené na lidských právech a svobodách. Není to lehká cesta, je to však cesta k míru a porozumění. Vzájemnému porozumění lidí, národů, států i mocností. 

 

Moje odpovědi nemusí být jediné správné, nejsou vyčerpávající a nemusí se každému líbit. 

________________________________________________________________________________________________________________

Náhodou a s překvapením jsem zjistila, že existuje skupina "Vladimír Putin náš prezident !" s tímto podtextem: Vladimír Vladimírovič Putin vysoko ušlachtilá bytosť nastávajúcej epochy svetla a dobra,duchovný a morálný etalón dneška,priamy a čestný chlap ktorý sa pohybuje prevysoko nad politikou a politikmi a ktorého nikdy nedosiahnu zdegenerované politické pseudoosobnosti západného sveta.Ideálný nebesami požehnaný vodca ako z velkej Konfuciovej učebnice. 

Vladimír Putin je v našich srdciach našim prezidentom !

****

Je to slovenská skupina, přesto jsem tam objevila dost občanů ČR. Překvapení a nelibost z mojí strany, že opět hodláme opakovat chyby let minulých, milovat mocnosti a glorifikovat osobnosti. 

Jsme opravdu tak neschopní, že si nedokážeme vládnout sami?

 

Zdenka Wagnerová, 9. prosince 2014