Další z VIZÍ a CO lidi štve

11.06.2014 07:39

Občas lidi dost štveu, tím že se dívám dopředu a ne zpět. Může za to původní i další povolání, programátor a analytik. Převážně nesnášíme pohled vpřed, vyhodnocení všech možných alternativ, nastavení rozhodovacích bloků dplněných výkonnými instrukcemi a vše sestaveno do programu - systému. Systému, co necyklí v kruhu přecházející ve spirálu a následně volný pád.

Klasický příklad je Ukrajina v českém pojetí. Tomu však předchází onen problém pojmenování z roku 1992-1993, výraz "Česko". Snad mělo být použito slovo "státní", poněvadž "česko republikové", to by se 1. i 2. republika mohla vážně naštvat. Nezvolil se nárev republiky s pohledm vřed, chyběla analýza vize. Vyjádřit "naše pojetí" s územním upřesněním je stále větší problém, podcení-li se stavbu systému v samotném začátku. Většinou se to projeví pozdě a to právě díky špatné anlýze vize. V Česku se převážně věnujeme analýze zpětné, nebo-li věčnému zpětnému hodnocení a komentování, díky špatnému systému pak převážně negativnímu. Malý úvod, proč je třeba se věnovat vizím a systémy zaváděné dobře odzkoušet - tzv. ladit, než jsou zavedeny. 

Kdo na nás působí pozitivně? Třeba hasiči, obecně záchranné sbory a líbí se mi pan Zdeněk Schwarz, ředitel pražské záchranné služby a nezávislý senátor. Dokáže  zaujmout napoprvé, jeho jasnou mluvou, přímým označením nedostatků a lidským přístupem, pozitivní vjem v TV nepřehlédnutelný. Zadáním do vyhledávače, se objeví např. článek, kde je tučně: "Příliš mnoho zbytečných vyšetření". Plný souhlas, zbytečnosti je náž dvoreček. V podstatě máme nyní problém dvojí: klimatický a politický. Politika si sice záchrany a první pomoci žádá, věnujme se problému klimatickému, ženou se k nám silné bouře.

Ženou se na nás bouře, vize padajících stromů, létajících střech i požárů způsobených blesky. Představa obce, kde 25% budov je poničeno bouří a 30% automobilů kroupami. S autem zajedete do servisu, budou mít zakázky, zvedne se HDP. Se střechou nikam neodjedete a do budovy teče. Nastane sháňka po řemeslních následovaná zjištěním že řemeslníci nejsou, pokud ano, plně vytíženi nebo umí jen ploché střechy supermarketů. Co s tím?  

KCO má projekt, zatím žádán není ani po mnoha opakovaných pokusech nabídky odbornosti a chuti se zapojit. Obrátit se tedy jinam, k bezpečnostním sborům. Jsou to prima reální lidé, co v kritických chvílích vědí jak se správně rozhodout. Proto jejich systém funguje, máme pro ně nabídky dvě, obě z ranku současných problémů. V případě klimatických a politických katastrof bude pozdě ale díky dobrému systému zvládneme i to, díky centralismu však poněkud v omezeném rozsahu působnosti. Otázka které jsou to projekty není na místě, informace onich podáváme více jak dva roky.

______________________________________________________________________________________________________________________________ 

Závěr:

Dělají se zpětné anlýzy chyb ministerstev, zpětné analýzy skutečností o kterých se vědělo dávno, předchozí dobrovolnost neexistovala, dohání se nyní. Jsou třeba ony audity ale neměla by se podceňovat budoucnost, včetně bezpečnosti společnosti - Práva na život, spokojený život a bezpečí. Lidé žádají jistoty, nelze je zajistit na 100%. Pocit bezpečí pod záštitou opory má povznášet, ne se na ně spoléhat bez úcty k nim. Jistotu lze posílit souhrou, integritou společnosti (ne intergováním), jinými slovy - bezkorupčním prostředím k jistotám. Tím zatím bezpečností sbory jsou, jejich protagonisté viděli příliš neštěstí, lidských tragédií na to, aby ke své profesi přistupovali zodpovědně a nikoliv korupčně. Zodpovědně, pouhou kritikou by bezpečnost neposílili. Za to jim patří dík a zaslouží si naši podporu, nejen se na ně spoléhat, že nás zachrání až bude zle.

Proč se tolik píše a článek nelze napsat stručně? Protože všechny problémy hrname před sebou a věnujeme se analýze, exkluzivním průzkumům a komentování s absencí konstruktivní kritiky. Otázka "Co s tím?"  zapadá v důležitosti soupeření politických stran. Vítězit musí strany, důležitost pudu sebezáchovy nám uniká. Také vlivem toho, že nedokáženme dát věci do souvislostí a denně potřebujeme nové zprávy, vše znovu a znovu.

Dobrý systém potřebuje též údržbu, jištěnou analytiky a programátory. Špatný systém, zejména ten s "kurvítky" zasluhuje vyměnit, ani reklama za miliony to neudělá, natož vkládání dalších bloků instrukcí  (zákonů a jejich novel) do již tak složitého systému cyklení neodstraní. Programátoři, technici a ajťáci jistě rozumí, zbytek si dobrý systém zaslouží též. "Šlapající systém jak švýcarské hodinky, větší pocit jistoty", slovy stále ještě oblíbené reklamy. Buďme IN bez re-klam, jen tak, vlastním přičiněním, přikloněním k funkčním systémům. Je na nich práce pro všechny dost, nezaměstnanost nemá opdstatnění. Nezaměstnanost  je věcí  těch, co neumějí řídit týmy a spoléhají se na stranické manýry, sekretariáty a ideologie.

_______________________________________________________________________________________________________________________________

Za tým KCO, Zdenka Wagnerová, mluvčí a analytik