BOHATÝ versus CHUDÝ stát

30.07.2015 08:34

PROČ je život tak DRAHÝ?

Mohli bychom jít ministerstvo po ministerstvu a dojdeme k závěru, že na vině jsou technologie.   Nikoliv jako viníci, ale to jak jsou mocnými zneužívány proti:

  • pro vybudování postů svým blízkým, voličům, těm co jdou na ruku a trafikantům,
  • příležitostí pro výběrová řízení předem vyhraná,
  • pro medializaci vlastní úspěšnosti posílení kontrol, sledování, výtěžků z pokut, zkráceně řečeno mediologizací a imagologií.
  • Ideálně pak se zahraniční účastí, s nastrčeným bílím koněm, "investorem", aby zisk plynul z našeho státu ven.
Naše republika má zůstat chudobná, aby se dál mohla zadlužovat a "investorům" generovat zisk. Bezpracný zisk, zatím co odpočívají někde na Bahamách, kupují si jachty a ostrovy, osnuje  tak vesele ještě větší asociální ptákoviny. Asociální - nespolečenské, neetické, amorální.
 
Ano, je nám budován systematicky a řízeně chudobný - zadlužený stát. ALE technologický, moderní, ve světle IT a agentur PR!
 
Ano, život na dluh je drahý. Koupí na dluh se  investice dostane na nějakých 170% - 200% původní ceny, záleží na době splácení. Při nesplácení - v našem případě státu, pak následky budou fatální. 
 
Proč nám to stále nedochází? Milujeme svoje tyrany, jsou přece jako naše zlatá kreditní karta: Ty si mně vybereš, nabídnu kredit, ve skutečnosti co ti dám, je tvůj dluh, patrřičně povýšený. U kreditek kolem 25%, v případě státu něco přes 50% ve formě daní. Tak i pracovat u nás přijde draho.
 
Kde se však bere ta potřebná levná pracovní síla? Ochotná technologie montovat do čím dál menších krabiček, čím dál rychleji a ve větších sériích? Tu si dovezeme občane, když ty se nenecháš zotročit.
 
Technologie měly usmadnit život. V rukou mocných představují kontrolu, sankce, otrockou práci a zmar zadlužení.
Politika je BYZNYS, vzdala se etiky ve prospěch zisku, zrušila logiku, slova nahradila lží, opustila vizi občanské  společnost i tradic:
 
"Politika má bránit hodnoty společnosti 
ve  prospěch společnosti a
 ve prospěch světa".
 
Místo toho máme politiku za všechny naše prachy i prachy našich dětí a vnuků, pravnuků. Prachů bude třeba stále víc a víc, to plyne z principu úvěrů a dluhů. Na druhé straně: nic neroste do nebe. Každá exponenciální křivka se jednou zlomí, což si mocní ve své nadutosti neuvědomují.
______________________________________________________________________________________
 
Ve stručnosti ekonomické smýšlení pár vybraných ministerstev a jejich "inovace":
  • MÝTNÉ - MD. Pro efektivnější výběr mýtného investujeme další miliardy... Návratnost - Daňový poplatník.
  • INTELIGENTNÍ RADARY - MD. Pro trestání řidičů za přestupky luxus za 17.5 miliard ... Návratnost - řidič nedodržující dostatečné vzdálenosti a rychlost.
  • Nebezpečné přejezdy - MD. Po události ve Studénce se ukázalo že je třeba doplnit dsalší nějaký elektronický systém, který by například zbrzdil či zastavil vysokorychlostní vlak na vysokorychlostní trati, taktéž pokutoval řidiče. K tomu se přiklání i MZ a navthne to MD a MV. MV pro zvýšení výběrů za pokut.
  • Odměňování, mzdy a důchody - MPSV. K malým příjmům se přidavají malá procenta, k velkým vyšší procenta. Chudobným kolem 1- 2%, vysokým úředníkům ve statisících na pololetních odměnách a desítkých procent ke mzdě každoročně. Samotný ministr financí má jako vedlejší příjem z Agrofertu nějakých 230 milionů po zdanění ročně, ale není to střed zájmů, jen je výkonný - pro sebe
  • Majetková přiznání - MF. Nedostatečná profesionalita a odpovědnost FÚ (pod patronací MF) je nahrazena buzerací občanů, ten běhá a hlásí. Návratnost - sporadická, viz. signál z Hradu. 
  • Hospody a hřbitovy - MMR. Obává se, že hluk z hospod a vinoték ruší kloid zesnulých. Již méně je zajímá bezpečnost živých. Pokud ano zažídí to cyklosteskami na místech původních silnic.
  • Mentální hluchota a úroveň - MŠK. Zatím se přesně neví,kterátechnologie bude dětem prospěšnější místo používání logiky vedoucí k posílení pudu sebezáchovy. 
  • Brusel nutí české banky aby se zadlužovaly - Koaliční vláda a prezident. Najde odvahu koaliční vláda říci NE? Nebo opět, jak už tolikrát v blízkých dějinách nechají dluhy zaplatit ty, co si dluh nežádají, nepracuje pro ně a způsobuje jen  globlizační katastrofy ve formě bankrotů států. Státy zadlužují vlády, k odpovědnosti pak volají lid.
  • IT jako kádrovák - ANO. Psychologické testy se již připravují. Fenomén nových  voleb. Pak už nám bude konečně líp - v totalitě moci jedné strany a politiků řádně prověřených.
  • Prase, prase, prase - MÉDIA. Slovy: "Prase, prase, prase" začíná titulek článku obsahující rozpor  nad financováním v řádu snad 30 milionů. Pod těmito slovy je obrázek státníka. Tak takto se to jeví, tak to s námi námi vypadá.
  • Peníze zdravotních pojišťoven - MF. "By se neměly válet na účtech jednotlivých bank ale měly být v ČNB", pod kontrolou, pro potřebu "potřebných" a pracovat s nimi. To je víc než socialismus! 
  • IT lze použít neomezeně a oboustraně, máte-li neomezenou moc - MF (v tomto případě už spíše mafie). Moc ke sledování i k blokaci nepohodlných, pohodlným a poslušným se však nic nestne, naopak, získají neomezený trh. Přehnané? Stačí zadat ve vyhledávači "Ministerstvo financí jako soudce i kat", titulek je samozřejmě lehce nadnesen, Koncentrace různých moci pod jednou střechou je konec demokracie, je to neomezená moc totalitních režimů, nám ne zcela vzdálených a neznámých. Tentokrát pod vlajkou "Omezení hazardu".
  • atd. atd. atd.

Tato opatření používají vládní struktury s předpokladem, že se nedodržují pravidla a tím jsou státu přínosem formou výběru pokut a sankcí. Náš stát stojí a padá na přestupcích a kriminalitě. Soudy jsou zahrnuty kauzami od politických, korupčních  až po drobné přestupky. Ale hlavně, ty pokuty a sankce musí zaplatit původní investici. To je zcestné a postavené na rozvoji amorálnosti.

Jak je tomu ve vyspělém světě? Používají dálniční známky, případně výběr mýtného na jistých úsecích (Itálie). Vysokorychlostní trati mají nadjezdy. Mzdy jsou v hledáčku politiků aby země nevypadala jako Polelka. Rozmístění hřbitovů, hospod, heren nechává stát na uvážení obcí. V klutuře jsou také daleko před námi, přesto máme stále co nabídnout a čím Evropu obohatit, my Češi a nejen kulturními skvosty a památkami.

 

Dá se s tím něco dělat?

DÁ. Ale čím déle se řešení bude odkládat bude řešení náročnější, dražší a bude představovat víc ztrát. Kolik toho neště napíšeme, než si uvědomíme, že kráčíme opačným směrem? Směrem otročícího byznysu přímo do pekel?

Dá se s tím něco dělat, pokud není nutností toto stále a denně opakovat. Mapování trasy je dobré, jednou však na tu cestu musíme vyrazit. Před námi je strmý kopec, pod námi temná bažina dluhů a v močáře zlý aligátor, co právě klade vajíčka, je hermafrodit geneticky šlechtěný.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

_______________________________________________________

Udělejme dnes, 20. 7. 2015 tlustou čáru a pokračujme dál, ať máme přehled, kolik nás oddalování řešení stálo a bude stát:

  • Kolik stojí cesta do Evropy a kdo to uprchlíkům financuje? Tohle, zdá se, nikdo neřeší, řeší se, kdo kolik na nich vydělá a kolik volebních hlasů na tom získá. Postavíme na hranice elektronické hlídače? 
  • Koruna po včerejším oslabení na několika týdenní minimum ve výši 27,14 dnes mírně posiluje na 27,07 Kč za jedno euro. Podle odborníků nebude mít ČNB problém bránit kurz koruny intervencemi klidně až do zatím stále proklamovaného ukončení režimu slabé koruny, které centrální banka plánuje na druhou polovinu příštího roku. Nicméně objevují se na trhu stále častější hlasy o tom, že ČNB ukončí režim se slabší korunou mnohem dříve a bez varování.... Intervence 7.11.2013 představovala 200 mld Kč, intervence poledních  2 týdnů 15 mld Kč. Na rezervách máme celkem 51 mld eur. Snížený kurz CZK je jistá dotace na vyvážené výrobky. Více: byznys.ihned.cz/c1-64396540-cnb-za-obranu-ceske-meny-utratila-jiz-patnact-miliard-korun-spocitala-ing-bank