17. LISTOPAD ve třech rovinách

12.11.2015 13:47

Když je zle, není marné se uchýlit k filosofii nebo slovům filosofů. Tento listopad opravdu hrozí, že bude "oslavován" v  nejméně třech rovinách:

  • Původní, v duchu 17. listopadu 1939 - Mezinárodního dne studentstva
  • Spochybňovanému 17. listopadu 1989, jako vládou opětovně uznaném - Dne boje za svobodu a demokracii
  • Současném 17. listopadu 2015 - jako boje proti všem a také proti islámu, jako prémii pak vystoupení z EU nebo přispění k jejímu rozkladu

Rozkol mezi politiky a občanskou společností, jak to nazval ideolog jedné z koaličních stran, nebudeme jmenovat ale té abecedně prrvní v pořadí.... (Dobré ránko 12. 11.) přirovnal k rozkladu společnosti v době nacistické  okupace roku 1938. Politici o zmírnní rozkolu neusilují, zabývají se soutěží politických stran a vítězství na tomto poli ( ), doufejme že duch zvítězí nad hmotou a filosofie nad soupeřením čehokoliv. Všem jde o mír a prosperitu, bez BOJE si to však nedokáží představit. Mír bez boje ve finančně - ekonomické rovině není možný, kultura míru je nám mentálně příliš vzdálená.

 

Článek - Otevřený dopis muslimskému světu:

A nedovedou pochopit ani to, že budoucnost nezáleží jen na tom, jak se vypořádáme s finanční a ekonomickou krizí, ale mnohem podstatněji také na tom, jak se postavíme krizi duchovní, krizi dosud nebývalé síly, která zasahuje celé lidstvo. Dokážeme se této zásadní výzvě společně postavit, my všichni žijící na této planetě?


Duchovní přirozenost člověka má hrůzu z prázdnoty, a pokud nenajde něco, čím tuto prázdnotu vyplnit, uchýlí se v budoucnu k náboženstvím, která budou stále méně odpovídat přítomné době a která, tak jako islám dnes, budou plodit další hrůzné netvory. (…)

Drahý isláme, příteli, nechceš v sobě samém rozeznat kořeny zla, které tě rozežírá. Uchyluješ se o to snadněji k popírání své vlastní odpovědnosti, protože se ti podařilo najít ideálního viníka, na kterého vše svést: imperialistický a materialistický Západ, který tě v 19. století napadl a zotročil svou brutální kolonizací. Ten Západ, v němž Spojené státy jsou všemocným tyranem, jehož armády tě i dnes ničí ve jménu „boje dobra proti zlu“, za nímž se však skrývají ekonomické zájmy. 

Text je třeba pro pochopení přečíst celý, čte se velmi dobře, vede k zamyšlení, nediktuje, nezakazuje, nabízí filosofický pohled

denikreferendum.cz/clanek/21645-otevreny-dopis-muslimskemu-svetu-od-abdennoura-bidara

 

Tomu, kdo sleduje souvislosti a je průměrně inteligentní dojde, že přistoupíme-li na "boj proti islámu", přijali jsme právě tu část nenávistné hry, s kterou ve jménu čehosi, co zatím nedokážeme pojmenovat, hodláme bojovat.

Tento článek obsahuje mnohé, čeho jsme se v diskuzích mnohokráte dotkli, prodebatovali